סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
הצגות לילדים, מופעים לילדים
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: הילה אהרון בריק "למוזיקה יש כוח שדרכו אפשר לצמוח"
 

 
 
עמותת מקור של בי"ס Muzik מגיעה לבני נוער בסיכון דרך עשייה מוזיקלית ועל ידי כך מצליחה להחזיר אותם לקהילה


נתיב מוזיקלי לבני נוער

המסלול שעבר המנצח גוסטבו דודמל משכונות העוני של ונצואלה לבמות הקונצרטים ברחבי העולם (ביניהן היכל התרבות שלנו שבו ניצח על הפילהרמונית) החל בפרויקט מוזיקלי שהקים אדם אחד בעל חזון לפני 30 שנה. האיש, חוסה אנטוניו אבראו, יצר רשת של תזמורות נוער  בונצואלה, "אל סיסטמה" שעד היום עברו בה מאות אלפי ילדים. חזונו של אבראו (שגייס תמיכה ממשלתית ואף הפך לשר התרבות של ארצו) היה להרחיק את הילדים מן הפשע והאלימות ברחובות ולקרב אותם אל המוזיקה.
 
חזון דומה, אם כי בקנה מידה צנוע הרבה יותר, עומד בתשתית הפעילות הקהילתית של בית הספר מיוזיק ושל עמותת מקור – העמותה לקידום יצירה מוזיקלית בקהילה:  להקים בישראל רשת של מרכזי מוזיקה קהילתיים, שבהם בני נוער בסיכון יוכלו לבטא את עצמם באמצעות מוזיקה, להשתלב מחדש בקהילה ועל הדרך גם לעשות מוזיקה טובה.
 
רונן חירותי, מנהל בית הספר מיוזיק, מספר כי המעורבות של בית הספר בפרויקטים קהילתיים עם נוער בסיכון החלה כבר לפני כעשור. "התחלנו לקיים קורסי DJ ומוזיקה במחשב עם מחלקות לקידום נוער, פעילות שאנחנו עושים גם היום ביותר מ-50 יישובים בכל רחבי הארץ. לפני כמה שנים נוצר קשר ביננו לבין בית השאנטי שבו תלמידים שלנו בהנחיית דודי לוי הלחינו, עיבדו והפיקו שירים של ילדים בסיכון מבית השאנטי – אלבום שיצא לאור בתו השמיני.
 
"במקביל, לפני ארבע שנים התחלנו לעבוד עם מרכז קידום נוער לסיכון בבת ים של על"ם שנקרא 'מגדלור'. שרון בלנק, תראפיסט למוזיקה, פתח שם מין חדר חזרות קטן והתחיל לעודד בני נוער להגיע לשם. הוא הגיע אלינו וביחד בנינו מודל לשיתוף פעולה שבו סטודנטים שלנו משנה ג' במסלול הפקה עובדים עם הרכבי נוער שהתחילו להתגבש ב'מגדלור', מגבשים שירים, עוברים תהליכי הפקה והקלטות ובסופו של דבר יצא מזה  אלבום.
 
"הפעילות הזו עם בני נוער הלכה וצמחה בשנים האחרונות מכל הכיוונים עד שהרגשנו שהגיע זמן לייחד לה מקום נפרד ולפני שנה הקמנו את עמותת  'מקור' – העמותה לקידום יצירה מוזיקלית בקהילה ודרכה אנחנו רוצים להמשיך ולפתח את כל התחום הזה ".

רונן-חירותי01.jpg 
              רונן חירותי, עטיפת האלבום "מגדלור",מקור: /www.muzik.co.il

איך זה אמור לעבוד?
 
"העמותה עובדת  על פי המודל של 'מגדלור' בת ים. העמותה מרכזת מאמצים בפתיחה של מרכזי מוזיקה בכל מיני מקומות בארץ – שמיועדים קודם כל לקדם נוער בסיכון. זאת אומרת שמגיעים לרשויות מקומיות, מציעים להם להקצות חלל/מקלט/ חדר במתנ"ס או במבנה שלא בשימוש ואנחנו מציידים את המקום בכלי נגינה משומשים ולאט לאט בונים שם חדר מוזיקה ומביאים גם מדריכים שאנחנו מכשירים לצורך עבודה עם נוער וגם סטודנטים של מיוזיק.
 
"הרעיון שכל מרכז כזה מקבל בני נוער ללא תשלום ונותנים להם השיעורים בגיטרה או בתופים, סדנאות כתיבה יוצרת, הלחנה של טקסטים. כל מרכז כזה הוא מרכז של קהילה ויצירה מוזיקלית. כשמתחילים להתהוות חומרים מוזיקליים מגבשים אותם להרכבים  ואחר כך  מביאים אותם להקלטות.
 
"המטרה היא ליצור איזשהו נתיב מוזיקלי לבני נוער (כרגע אנחנו מתמקדים בנוער בסיכון אבל הכוונה גם לנוער נורמטיבי  בהמשך), איזושהי אופציה להפנות את כל האנרגיות שלהם ולפתוח להם אפשרות להתעסק במוזיקה ולבטא את עצמם במוזיקה במקום בדברים פחות נחמדים".
 
"במקביל בנינו יחד תכנית שנקראת 'מוזיקאי קהילתי' שיש בה מסגרת עיונית מעשית להכשרה של מוזיקאים שרוצים להתפרנס דרך עבודה מוזיקלית קהילתית.  אנחנו גם משתדלים מאוד שזה לא יעלה להם כסף וימומן על ידי מלגות. בסופו של דבר אנחנו מקווים שמה שיצמח מזה לא רק מרכזים מקומיים אלא תנועה ארצית שגם יהיה לה איזה מפגש שנתי מחנה קיץ וילדים מכל היישובים יכלו להיפגש ביחד וליצור יומיים שלושה של הופעות, סדנאות אמן ואינטראקציה ביניהם. אבל עוד חזון למועד".
 
ומאיפה מגיע המימון?
 
"ממימון של הרשות המקומית ומתרומות שאנחנו מנסים לגייס מבחוץ. המרכז הראשון בגבעת אולגה – נעשה בחלקו במימון של המתנ"ס,  חלקו במימון של קרן ריץ' שתרמה את החלק שלה.  פרסמנו גם  קול קורא לתרומה של כלי נגינה משומשים ויש הרבה אנשים טובים שמתקשרים אלינו ואנחנו באים ואוספים את הכלים האלה וככה מציידים את המקומות.
 
"אנחנו מנסים לבנות את הפעילות הזאת מתקציב שהוא אפס ומקווים שלאט לאט יהיו עוד אנשים וגופים שיראו ערך בפעילות הזאת ויעזרו לנו להמשיך לפתח אותה". 
  
 מקור לנחמה

פרויקט מיגדלור בבת ים מרכז פעילות של כ-100 ילדים ובני נוער בגילאים 21-13. המרכז הראשון של עמותת מקור  הוקם בגבעת אולגה לפני פחות מחודשיים וילדים כבר מבקרים בו באופן שוטף. בנוסף מפעילה העמותה שיעורי תיפוף בפנימייה לנוער בקריית יערים. פעילות עם נוער עבריין מתקיימת גם בבאר שבע, דימונה, קריית גת ואשקלון – שם מלמדים אותם איך לעשות קליפים.
 
"למוזיקה יש כוח שדרכו אפשר לצמוח" אומר שרון בלנק, האיש שיזם את הפעילות במגדלור ואיש השטח של עמותת מקור. "לא מדובר בכוח בידורי אלא בכוח שהוא רגשי, חברתי ותרבותי  - כוח עצום.  
 
"גם נער או נערה שלא מצליחים להסתדר בשום מסגרת לא בבית או בבית ספר נמשכים ומתחברים למוזיקה.   זה מקור לנחמה ואנחנו נעזרים במקור הזה לדברים יותר עמוקים. פתאום נער לומד לנגן על כלי, לכתוב משפט, לבטא את עצמו, להגיע בזמן, ליצור משהו מאפס ואחרי זה הוא גם לומד לנגן עם אחרים, להיפגש עם אחרים, לשמוע דעות של אחרים וזה כבר משהו חברתי. בהמשך התהליך זה יוצא החוצה -  פתאום הוא על במה ומציג את עצמו, יוצא מחוץ לבועה של עצמו וכל זה - זה כוח שדרכו מתפתחים.
 
"הרעיון הוא שמצד אחד ברמה האישית המוזיקה מפתחת את הנער ותומכת בו ומצד שני המוזיקה יכולה לחבר את הנוער חזרה לקהילה. דרך המוזיקה בני הנוער גם תורמים לקהילה- פתאום יש להם מה לתת, יש להם כוח. זה מקטין את תחושת הניכור והניתוק. מה זה נער מנותק?  שהוא לא חי בקהילה ככה אני מחזיר אותו לקהילה ועל הדרך גם יוצאת מוזיקה טובה".

שרון-בלנק-01.jpg
שרון בלנק 
 
אתם מכוונים אותם לסוגי מוזיקה מסוימים?
 
"הדגש הוא ביטוי אישי . כל העבודה שלנו היא למשוך ליצירה מקורית ועצמית שלהם לביטוי אישי וחופשי. אנחנו מורי דרך, לא מכתיבים להם מה ליצור. הדבר היחיד שמוכתב זה סוג של התנהלות  - לכבד את המוזיקה". 
  
איך אתם מגיעים בפועל לבני הנוער? דרך בתי הספר?
 
"יש חדר מוזיקה - הוא הבסיס שם דברים מתחילים לצמוח, שם קורים מפגשים, חזרות. הצורך כל כך גדול שפשוט מגיעים. יש למוזיקה כוח עצום  - אם יש להקה אחת אז כולם שומעים עליה. אנחנו יוצאים החוצה, לוקחים גיטרה ומסתובבים בשכונות ובגנים הציבוריים ויושבים ובנוסף יש קשר עם הגוף הסוציאלי המקומי שמפנה את חלק מבני הנוער וכל העבודה נעשית בשיתוף אתו כי במוזיקה יוצאים דברים, צרכים. אני יכול לאתר ילדים שנחשפים לאלימות. דרך המוזיקה מגלים דברים והאדם גם מגלה דברים על עצמו,  שזה הכי חשוב".
 
"החדר הוא סוג של מרכז אבל אנחנו פונים לעוד מעגלים -  יש כאלה שמעניין אותם הסאונד או  הקטע הטכנולוגי יש ילדים שמעניין אותם ליצור קליפים. הרעיון הוא לאט לאט לאפשר לבני נוער לקחת אחריות על מה שהם עושים ללמד אותם להפיק לנהל את עצמם. אנחנו רוצים להקים רדיו,  לפתוח ספרייה של מוזיקה שאפשר לבוא ולהקשיב – גם היכולת להקשיב חשובה מבחינתנו. לרבים אין את הידע וההכרות המוזיקלית".
 
"רק דברים טובים יכולים לצאת מזה"
 
נדמה כי התכנית עונה על צורך מאוד חזק של נוער בכלל להקשיב למוזיקה ולעשות מוזיקה.  דוגמה לצורך הזה רואים חירותי ובלנק בין השאר בנהירה ההמונית של בני נוער לאודישנים של "כוכב נולד". "אני רואה את הואקום" אומר בלנק,  "המיוחדים שביניהם יעשו מוזיקה מדהימה, אבל אני פונה לכל השאר, שיש להם משיכה וצורך לזה".

התכנית עונה גם על פער אחר – במוסדות שונים להשכלה גבוהה יש זה מכבר חוגים לתיאטרון קהילתי  ומסלולים לתראפיה באמנויות אבל משום מה אין עדיין מקבילות "ממסדיות" בתחום המוזיקה.

 

"זה באמת איזה שהוא חור", מסכים חירותי. "מוזיקה זה אחד הדברים הכי אינטואיטיביים והכי פתוחים לנוער. אין נער בגיל 18-14 שלא שומע מוזיקה לפחות שעתיים ביום ואחד הדברים שהם לכאורה הכי נגישים ברמה הפסיבית, ברמת השמיעה, אך יש גם המון רצון להתעסק עם מוזיקה.  אז לילדים טובים יש הורים עם כסף לשלוח אותם לקונסרבטוריונים  או למקומות של מוזיקה. הילדים שאנחנו עובדים אתם הם מצד אחד חסרי בסיס מוזיקלי, אבל מצד שני יש להם המון מטען, המון מה להוציא.

 

"זה לא סתם שראפ והיפ הופ או מטאל מגיעים ממקומות מסוימים", הוא מסכם, "אני רואה את זה כאיזשהו אפיק שאם האנרגיות של הילדים האלה ינותבו אליו  - אני בטוח שהרבה דברים טובים יכולים לצאת מזה".

 

ניתן לסייע לעמותת מקור באמצעות תרומת כלי נגינה  וציוד מוזיקלי, בסיוע בהובלת ציוד ובתרומת כספים. לפרטים נוספים בטל': 03-6961011 ובאתר העמותה.



20/11/2010   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (3 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
3. ממש מרגש
טל זילברמן , כפר סבא (21/11/2010)
2. עשיית הטוב
אירית אלטר אבני , תל אביב (21/11/2010)
1. כל הכבוד!
קרן , תל אביב (21/11/2010) (לת)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע