סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון קול ההתחלות: ספי אפרתי
 

 
 
חו"ל זה מקום שאתה יכול לנהוג לנצח בכבישים, לעומת לנהוג בארץ מקסימום חמש שעות. הדברים האלה גם משפיעים על המוזיקה בסופו של דבר. לאוסטרלים למשל יש המון קטעים אינסטרומנטליים ארוכים, מלאי מרחב, אצל האירופים הרבה קטעי מחשבה ארוכים, אצל האמריקאים קטעי רוקנ'רול ארוכים, אני מדבר כמובן בהכללה, אבל זה משפיע"
באלבום הבכורה שלו, "להתעורר בארץ אחרת", מכריז ספי אפרתי: "אני מוזיקאי טוב. מאוד"


מפרט טכני:

השנים האחרונות מיקמו את המוזיקאי ספי אפרתי (36) בציר שבין סיבובי הופעות חו"ליים ארוכים עם להקת בלקפילד ואביב גפן לבין הופעות רבות בישראל עם מוניקה-סקס, שבה הוא חבר "שלוש שנים בהדרגה, ובאופן רשמי בערך שנה", ועם חמי רודנר, רם אוריון, נינטטייב ואמנים אחרים.

בתווך הוא היה חבר גם בלהקות הווקי-טוקיז (עם אסף שריג מאיפה-הילד) ובתריי-זוזיי. נוסף לכך הופיע בסדרה "תעשה לי ילד" לצדו של גל תורן ממרסדס-בנד.

"הייתי אפילו בפונץ' כשהם עשו ריוניון", מספר אפרתי. "זה ההישג הסוריאליסטי הגדול שלי. כשהייתי בן 12 ראיתי אותם ב'להיט בראש' ואחר-כך הייתי חבר באיחוד, אמנם לזמן קצר. כולם בעצם אנשים שתמיד אהבתי מאוד כאמנים, אבל הייתי צעיר מהם בשנתיים, וכשהדור שלכם קפץ קדימה, אני הייתי בכיתה י"א, מאוד לכוד בתיכון, ונאלצתי להסתפק בערבי להקות ברוקסן עם הלהקה שלי ג'וני-הכבאי".

לאלבום הבכורה שלו, "להתעורר בארץ אחרת", מגיע אפרתי כשהוא מבושל לחלוטין, בישול ארוך שאחראי כנראה להבדל בין אלבומי בכורה של אמנים בתחילת דרכם לאמירה המנומקת והברורה שמהדהדת באלבום שלו.

את המרחבים שגמע כמוזיקאי על התנסויותיו השונות ניתן לשמוע גם בסאונד של האלבום, תוצאה של שנה שבה הסתגר עם המפיק המוזיקלי גיא שמי (אינפקציה) וטכנאי ההקלטות, וגם בגרוב ובצלילים שמשלבים מלים של הכאן ועכשיו הישראלי עם תחושות של מי שמכיר גם את מה שמחכה מחוץ לעולם הקטן שלנו.

"התחלנו לעבוד ב-2010, מיד אחרי סיבוב הופעות של 'בלקפילד', כדי למנוע את נפילת המתח של הנחיתה", מספר אפרתי. "ממש יום אחרי שנחתי בארץ לאחר כמה שבועות בחו"ל, אז גם הייתי מאוד טרי, וגם עם אווירה של חו"ל.
"חו"ל זה תחושה של יותר מרחב, יותר שחרור. זה מקום שאתה יכול לנסוע בו עד אינסוף, לנהוג לנצח בכבישים, לעומת לנהוג בארץ מקסימום חמש שעות. הדברים האלה גם משפיעים על המוזיקה בסופו של דבר. לאוסטרלים למשל יש המון קטעים אינסטרומנטליים ארוכים, מלאי מרחב, אצל האירופים הרבה קטעי מחשבה ארוכים, אצל האמריקאים קטעי רוקנ'רול ארוכים, אני מדבר כמובן בהכללה, אבל זה משפיע.

ספי-א-ענק-אורית-פניני.jpg
ספי אפרתי, צילום: אורית פניני

"ויש שם גם אור שמש שונה. האפרוריות הזאת שמדברת הרבה פעמים למוזיקאים, תחושה של חורף מסוג שאין בארץ. ובכלל, להיות בדרכים ותלוש זו חוויה מאוד שונה ממה שאנחנו מכירים בארץ. ומול זה יש באלבום גם חוויה מאוד ישראלית".

את האלבום מקדיש אפרתי לזכרה של גלי רוזנבלום, ולזכרם של אנשים נוספים שהלכו לעולמם בזמן העבודה באולפן. "גלי היא בת דודי", הוא אומר, "שהיתה זמרת יותר טובה מביונסה ונפטרה בגיל 19 מסרטן אחרי שהיא נלחמה הרבה זמן בגבורה רבה. אני יכול לנצל את ההזדמנות הזאת כדי להחמיא לאוהד חיטמן, שהחזיק אותה בחיים הרבה מאוד זמן והביא כל מיני אנשים לשיר איתה ולהקליט שירים וקאברים. זה הראה לי את כוחם האמיתי של מוזיקאים לפעמים, דרך אוהד חיטמן, שהוא ממש גיבור שלי.

"היא לקחה איתה את שני הסבים שלה מיד אחר-כך, אחד זה הסבא שלי והשני זה סבא שלה מצד אחר. זאת היתה שנה מאוד סוערת וקודרת. אבא של גיא שמי גם נפטר במהלך העבודה, ככה שחווינו הרבה מזה, ואין כמו עבודה באולפן כדי לשכוח קצת מהכל".
 
ציטוט נבחר:

"לעיר הזאת יש נטייה להתעצבן רק משטויות/ היא מטביעה אותך בים קטנות ודקויות/ תל-אביב זוכרת מה עשית, מי היה שם ומתי/ ומחר תדקור אותך עם זה כמו כלום בין היי לביי" ("לא רוצה לתל-אביב", מלים ולחן ספי אפרתי)

   

 
השאלון:

"לא רוצה לתל-אביב"?

"נולדתי בירושלים, אבל גדלתי בהרצליה, שזה בעצם תל-אביב. החיים שלי היו מרוכזים בתל-אביב מגיל התיכון, ואני רואה את עצמי כתל-אביבי לצורך השיר הזה. השפה שלו עוקצנית, אבל הוא שיר שאוהב את תל-אביב. הוא מדבר על השלב הזה במערכת יחסים שקצת נמאס לך לפעמים ואתה רוצה להתלונן, וזה שלב שהוא רגעי והוא חולף, אבל הוא קיים. הוא קיים לשלוש דקות וחמישים ואחת שניות בשיר הזה".

איך היה המעבר לאלבום סולו אחרי שנים של תפקוד בתוך אנסמבל של אמנים?

"תמיד חינטרשתי בבית על איזה כלי, אבל אני אדם עם הרבה מאוד ביקורת עצמית, אז אני מאוד שופט את עצמי לחומרה, והייתי צריך להרגיש שהחומרים הם מאוד טובים, עד שהגיעה ההזדמנות הזאת שבה נוצרה קבוצה אחת פחות או יותר של שירים שהיה לה צבע אחיד, והחלטתי שאני יכול להקליט אותם כקבוצה.

"גיא שמי היה זה שעזר לי באמת להרשות לעצמי לבטא את הדברים, נגיד על פסנתר, למרות שאני בא ממקום של גיטרות. כל פעם הבאנו איזה מין מוזיקאי אחר מן החוץ שיבוא ויתרום את חלקו לסשן בודד. בסופו של דבר ליהקנו חבורה מאוד משובחת של אנשים שעשו את האלבום הזה".

יש משהו שהפתיע אותי בכתיבה המאוד ברורה ונגישה יחסית לתחושה שעברה אלי מהפרסונה שלך, איזושהי תחושה של התעוררות. מתחבר להגדרה הזו?

"אני מניח שיש פה תחושה של התעוררות, כי באמת מבחינה הפקתית מיצינו את כל היכולות שלנו כדי להפוך את המוצר הזה לבאמת מושלם. אם אתה כבר מוציא אלבום בגיל כזה, אז באמת שיהיה מושלם, ועצם זה שאני מרגיש נוח להגיד שזה מה שאני מרגיש שקרה, זה דבר נדיר, כי כאמור אני אדם עם ביקורת עצמית גבוהה, ולא ממהר להעיד על עצמי.

"שאלו אותי גם על העניין של הגיל המאוחר, ואני יכול לחשוב על שלושה או ארבעה אמנים בארץ שהתחילו בגיל כזה, שנתיים יותר, שנתיים פחות... אני, דרך אגב, מרגיש שמעכשיו אני לא יכול לעצור, רק להמשיך כל הזמן, אז זו רק התחלה".

  

מרגיש השפעה של האמנים שאתה מנגן איתם על המוזיקה שלך?

"אני לא תמיד מרגיש אותה ישירות, אבל בטוח שהיא קיימת. את כל האמנים האלה, כולם, שניגנתי איתם, אני מאוד מאוד מאוד אוהב ומעריך ומקשיב להם הרבה מאוד בתור נגן, אז אני בטוח שכמה מהערכים שלהם חילחלו אלי".

איך מוציאים היום אלבום בלי גב תקציבי?

"הוצאתי כמעט את כל מה שהרווחתי על זה, כמעט. מרחתי את זה על תקופה ארוכה, ועשינו סשנים בצורה מאוד מדודה, יעילה, מתוכננת היטב. לא מרחנו את הזמן, אלא באנו לעבוד ועשינו את המקסימום במינימום, שהוא לא נמוך".

משהו שלימדה אותך הדרך שעשית אל האלבום?

"למדתי שאתה מי שאתה מציג את עצמך. זה מאוד ברור לי עכשיו. אתה מי שאתה מציג את עצמך, ובאלבום הזה אני מציג את עצמי כמוזיקאי טוב, מאוד. מותר לי להגיד מוזיקאי טוב מאוד על עצמי?".

ברור.

"אז טוב מאוד".

היה רגע כזה שבו הבנת שמעוד בחור שכותב שירים אתה הופך את זה לדרך החיים שלך?

"אני חושב שאני מוזיקאי מגיל אפס. אם זה נגן, מלחין או מעבד, או על איזה כלי שלא יצוץ ואיזה קולות שאני לא עושה, כל החיים שלי אני מתעסק בזה ורוצה להתעסק בזה ממש מינקות".

מה הדבר שאתה הכי אוהב באלבום שלך?

"את השייקר של תומר צדקיהו, חברי מבלקפילד".

איזו שורה הכי מייצגת אותך באלבום נכון להרגע?

"לי אין בזה עניין בכלל", מ'שיר חמש'".

מה הטריגר שלך לכתיבת שיר: בבוקר, בלילה, כשטוב לך, כשרע לך, בגיטרה, על פסנתר, נייר, קובץ וורד?

"כותב על הפסנתר, מסביב לשעון".

עם אקדח לרקה, אם היית חייב לבחור, על מה אתה לא יכול לוותר: לכתוב, להלחין, לנגן או לשיר?

"להלחין".

  


מוזיקה ישראלית

"באופן כללי אני אופטימי לגביה. אני חושב שהיא טובה. לפני עשר שנים מאוד האמנתי במוזיקה ישראלית באנגלית, היום אני חושב שזה לא שווה כלום אם אתה לא יוצא עם זה לחו"ל. זה שווה לפח. אם אתה יוצא עם זה לחו"ל, זה שווה את העולם, אבל כאן חיים אנשים שמדברים עברית, נקודה. צריך לדבר אליהם עברית. שיניתי את העמדה שלי מקצה לקצה בעשור הזה".

מה ההופעה האחרונה שראית?

"afghan whigs, בברבי. היה ענק. אמרתי שבטח הם ינגנו מאוד טוב, אבל שאלתי את עצמי אם הוא עדיין צורח בגבהים האלה, and boy he does it".

התקליט הראשון ששמעת בחיים.

"בגיל שלוש, פול סיימון, There Goes Rhyming Simon".

הדיסק האחרון שקנית?

"רותם אור, Hard Magic. רותם אור שרה גם באלבום שלי, היא בחורה אינטליגנטית, והמוזיקה שלה מאוד חודרת, מאוד. יש לה קול נפלא".

איזה אלבום תיקח איתך לאי בודד שהתקנון שלו אוסר על הכנסת אייפודים?

"תשובה של רגע, של שנייה זו בלבד: Starfish של The Church. זה האחד שאני אקח".

מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר, ובאיזו שעה זה קורה?

"זה קורה בתשע, עשר, קודם כל במשך עשרים דקות אני לוגם קפה ומסתכל על הקיר. אחר-כך אני מתעורר".

ממה אתה מתפרנס?

"אך ורק ממוזיקה".

עבודות עבר מעניינות?

"הייתי עורך אחראי בדסק החדשות של 'וואלה', והייתי עובד במערכת הביטחון, באחד מהארגונים האלה...".


ספי אפרתי, "להתעורר בארץ אחרת", יום שלישי, 24 ביולי 2012, ב-20.30, ויום רביעי, 22 באוגוסט 2012, ב-20:30, באוזן-בר, תל-אביב.

למועדי מופעים >

10/07/2012   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע