תיאטרון בובות הוא כלי טיפולי רב עוצמה לאוכלוסיות במשבר. שיחה לקראת כנס בפסטיבל תיאטרון הבובות הבינלאומי בחולון
החווייתי והשיטתי
תחום תיאטרון בובות ככלי טיפולי תפס בשנים האחרונות תאוצה בישראל. כמה שיטות שפותחו כאן ויושמו בהצלחה בקרב אוכלוסיות שונות (ביניהן תושבי עוטף עזה ועוד) זכו גם לתהודה בעולם, ובמיוחד במזרח הרחוק.
כנס שיוקדש לתחום תיאטרון הבובות הטיפולי יתקיים בפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון בובות בחולון החודש. את הכנס, המתקיים בפעם ה-14, מרכזת השנה לראשונה סמדר קופר קיסרי והוא יציע בין השאר הרצאות, סדנאות חוויתיות, הצגות והמחשות של מודלים מתחומי הטיפול, החינוך, השיקום והקהילה ועוד.
קופר קיסרי (40) היא תרפיסטית בדרמה, סיפורים ובובות, מנהלת של מסלול תיאטרון בובות ככלי טיפולי בבית ספר לתיאטרון בובות בחולון, חוקרת ומפתחת תכניות ומודלים לטיפול בבובות ביניהן "בובותרפיה לקשישים" ו"מה עוזר כשקשה לי" – להתמודדות עם טראומות.
"הייחוד של הכנס השנה הוא בכוונה לחשוף שיטות ומודלים של תיאטרון בובות טיפולי", היא אומרת, "ולא רק לשפוך זרקור על פרויקטים מיוחדים אלא להראות את זה ברמה של מחקרים וליצור שיח פלורליסטי בין כל המודלים והשיטות. המטרה היא לחבר בין המקום המאוד אינטואיטיבי של הבובה, המקום החוויתי, למקום השיטתי שלה. לתת לזה תוקף ולבדוק יעילות".
קופר קיסרי עצמה תציג בכנס בין השאר את מודל העבודה שפיתחה לעבודה עם קשישים באמצעות בובות, חיבור שנשמע לכאורה מפתיע. "תיאטרון בובות בעבר לא היה מכוון רק לילדים אלא לכל הקהילה, ובמזרח הרחוק זה עדיין ככה עד היום –תיאטרון למבוגרים". מבהירה קיסרי. "רק במאה ה-19 זה נהיה סביב ילדים".
"כנס תיאטרון בובות טיפולי" (יח"צ)
איך עובד התהליך הטיפולי?
"הבובה היא כלי השלכתי שיוצר הזדהות ובגלל ש'זה לא אני אלא הבובה' אפשר לגעת בהמון דברים טעונים וקשים. בובה היא גם ויזואלית, גם סימבולית וגם דרמטית ויש לה המון המון צדדים שניתן לעבוד אתם בלי מילים ולהעביר מסרים.
"יש אוכלוסיות שזה יכול בהתחלה להרתיע כי לכאורה מתייחסים אליהם כמו אל ילדים אבל השאלה היא איך אני מזמינה את המטופלים להיכנס לעולם הדמיון ולמרחב של הבובות. אם אני מצליחה - אני יכולה לעשות המון דברים".
ואיך עושים את זה בפועל?
"עם קשישים אני לא מתחילה ישר עם הבובות אלא מראה את סוגי הבובות ומדברת על העבר ועל ההיסטוריה של הבובות. בובה נוגעת במקום הילדי, בכולנו יש זיכרון רגשי של ילד פנימי שמשחק והבובה נוגעת במקום הזה. אפשר להתחבר אליו באופן ספציפי אם למשל מדברים אתם על הנכדים.
"אחד הקשישים שעבדתי אתו עם המודל היה ניצול שואה", היא מספרת. "שאלתי אותו אם הוא זוכר ששיחק כילד והוא אמר לי 'בשואה לא שיחקנו'. במפגש האחרון של הטיפול שלנו הסתכלנו על התהליך שהוא עבר ופתאום הוא אמר 'זה הזכיר לי שיכולתי לשחק'. משהו שם נפתח פתאום, חיבר אותו למקום הזה".
בובותרפיה לקשישים (יח"צ)
אוכלוסיית יעד אחרת היא בני נוער. "עם בני נוער אני יכולה לדבר על 'רד בנד', מסבירה קופר קיסרי, "להביא את המקום ההומוריסטי, או את המקום של בובה כמחאה, כמשהו בועט, כמו החרצופים למשל או טלנובלה עם בובות. עבור כל אוכלוסייה אני מגייסת את היתרונות היחסיים של הבובה ומכניסה כך את המטופלים למרחב הפנטסטי. חלק מהעניין זה שאתה לא צריך רק להבין אלא לגעת, להתנסות, אז השאלה מתי מתחילים את ההתנסות וזה תלוי במי המטופל".
כלב עם עיניים עצובות
פרויקט נוסף של תיאטרון בובות טיפולי שזכה להדים בעולם הוא פרויקט חיבוקי של ד"ר שי חן-גל, אף הוא מאורחי הכנס.
"חיבוקי היא בובת משחק של כלב עם עיניים עצובות שהפכה לכלי טיפולי לאוכלוסיות במשבר בארץ", מספרת קופר קיסרי. "זה התחיל בצפון ואחר כך הגיע גם לעוטף עזה. נתנו לילדים את הבובות ואמרו להם שהבובה עצובה וביקשו לעזור לה. כשאתה עוזר לבובה אתה מתחבר למקום הרגשי שלך. מה שיפה בפרויקט הזה שהוא פשוט אך מוצלח ואפשר להגיע אתו לאוכלוסיות מאוד גדולות".
ביפן התלהבו מהשיטה והזמינו את ד"ר חן-גל ואת שותפיו לפרויקט לסייע לנפגעי הצונאמי שפגע בחופי יפן בתחילת 2012. גם באירן מתברר קראו על הפרויקט הזה וקופר קיסרי אף מוסיפה אנקדוטה: "כתבה שפורסמה שם בנושא השמיטה את ההקשר הישראלי".
מה עוד צפוי בכנס?
"בין השאר רחלה ברטמן ואביגיל מעיני יספרו על חינוך מיני למבוגרים למניעת HIV/AIDS במדינות העולם השלישי, הדרמה-תרפסיטית ד"ר סוזאנה פנדזיק תנחה טקס על בובות וזיכרון רגשי, היוצרת והמטפלת בבובות אביטל דבורי תדבר על שימוש בבובות בהתערבויות טיפוליות בבתי חולים, איקי גלעד ובת חן שפירא יעבירו סדנה בשם 'ליצור בובה - לגלות את עצמי, הגלוי והסמוי במרחב הטיפולי'.
תלמידי המסלול לתיאטרון בובות טיפולי, מימין סמדר קופר קיסרי (יח"צ)
"רוני מוסנזון נלקין - אמנית של תיאטרון הקרון והמחברת (עם מרית בן ישראל) של 'חפץ לב'- ספר על יסודות תיאטרון הבובות האמנותי בישראל תעביר סדנה התנסותית על חיבור והשוואה בין מקום הטיפול במגע להיותה בובנאית. אסתי אוסובסקי, ביבליותרפיסטית ובובנאית, תדבר על פיתוח מיומנות חברתיות באמצעות תיאטרון בובות".
את הכנס תחתום הצגת היחיד של נועה אריאל "הערב היפה בחיי" המראה את התהליך העובר על נשים החיות במערכות יחסים אלימות דרך סיפורה של בחורה דתייה. על ההצגה אומרת קיסרי "אחת מצורות העבודה היא להעלות הצגה שהיא כמו טריגר שמעלה דברים על פני השטח ודרך זה אפשר ליצור דיאלוג גם לגבי נושאים שהם בחזקת טאבו. ההצגה מועלית באולפנות ונשים שם סיפרו לי שהיא העלתה בהן את המודעות להרבה דברים בפעם הראשונה".
סקסי גם למבוגרים
הכנס מיועד גם לקהל הרחב?
"הכנס פתוח לקהל הרחב אבל מי שמגיע הם בעיקר אנשי חינוך, שיקום, קהילה, מטפלים שבאים לראות איך הם יכולים לשלב את הכלים והמודלים בדברים שלהם. אני גם מקווה שמציון תצא תורה. פנו אלי לא מזמן לכתבה ביפן על תיאטרון טיפולי בישראל כי מה שאנחנו עושים כאן לא נשאר רק בגבולות של הארץ.
"אני מקווה שהכנס הזה ייתן גם את המקום למחקר השיטתי ולמודלים כדי להעלות את התחום הזה עוד מדרגה, להמשיג אותו ולהוכיח את היעילות שלו.
בובותרפיה לקשישים (יח"צ)
"בארץ לוקח לפעמים 30 שנה עד שמגמות בעולם מתחילות להשפיע. גם פה, ממילייה מאוד קטן ומצומצם של כאלה שמשוגעים לדבר מה שנקרא- זה מתחיל להתרחב. בשנה שעברה ראיתי את ההפקה 'סוס מלחמה' בלונדון ובטיים אאוט המקומי הייתה כתבה על זה שתיאטרון בובות הוא שוב סקסי ולא רק לילדים.
"גם בארץ מרגישים בשנים האחרונות עלייה בנוכחות של הצגות תיאטרון בובות למבוגרים וגם בתחום הטיפולי יש התעוררות. כשהתחלתי עם התכנית שלי לטיפול בנפגעי טראומות אחרי מלחמת לבנון השנייה היה ברור שבארץ תיאטרון בובות משמעותו עבודה עם ילדים והיום כבר חלחלה ההבנה שתיאטרון בובות זה כלי מדהים עם המון עוצמה להרבה אוכלוסיות. חלק מתפקידו של הכנס זה להראות גם את זה"
הכנס הארצי "תיאטרון בובות טיפולי- חומר, רוח, בובה" יתקיים ביום רביעי, 25 ביולי 2012 כחלק מהפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון בובות במרכז לתיאטרון בובות בחולון (28-19 ביולי 2012 ). השתתפות: 245 ש"ח (כולל סדנאות, כיבוד וכניסה חינם למוזיאון לאמנות תיאטרון הבובות).הנחות לתלמידי ביה"ס לאמנות תיאטרון הבובות, תושב ותיק, תושבי חולון. טל': 03-6516848.