סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ביקורת
 
מאת: טל גורדון רשמים מפסטיבל חיפה להצגות ילדים
 

 
 

טל גורדון ובתה צפו בהצגה הזוכה במקום הראשון, "התשמע קולי" וב"קיסר השכונה"



הדרה מעולם השומעים 

גם השנה הוכיח את עצמו "פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים" כאחת החוויות המוצלחות בסוגו כשהציג תכנית עשירה הכוללת כמאה הצגות ומופעים, ביניהם הצגות תחרות שעולות לראשונה על במה, הצגות ילדים בולטות מהתעשייה הישראלית הענפה, מופעי רחוב מהעולם כולו, ותחושת הפנינג אמיתית שגורמת לילדה לחכות לחוויה בכל שנה מחדש, ולחזור הביתה מסופקת.

ייתכן שזה מקרי - או שמדובר באחת המגמות של השנה הקרובה בעשייה התיאטרונית לקהל הצעיר - אבל השנה זימן לנו הפסטיבל מפגש עם שתי הצגות תחרות בעלות מקדם עצב גבוה במיוחד: "התשמע קולי", המביאה אל הבמה את התמודדותם הקשה של כבדי השמיעה עם עולם השומעים, ו"קיסר השכונה", בה מתמודד גיבור ההצגה גם עם מותו של אביו, וגם עם החרם שעושים עליו חבריו לכתה.

את רמת העשייה הגבוהה של "התשמע קולי" (שזכתה בתחרות) ניתן לזהות בכל הפרמטרים הבימתיים, מהתפאורה החזקה והאסתטית המכניסה אותנו לתוך הבידוד הנזירי שחשים אלה שאינם שומעים, דרך השחקנים המצוינים שהאכפתיות שלהם מהנושא אותו הם מביאים לבמה בולטת וחזקה, ועד לאמצעים הבימתיים שכוללים מוזיקה מוקפדת והקרנת קטעי אנימציה המתפקדים כמעין סיפור מקביל לעלילת ההצגה.

גם בחירות אמיצות מאפיינות את ההצגה, המציגה לנו מהסצנה הראשונה את עולמם הסגור והקשה של אנה ואביה, שניהם חרשים, הסובלים מהדרה קבועה מעולמם של השומעים.

שני השחקנים הראשיים משתמשים בשפת סימנים ובדיבור הלא שגור על האוזן השומעת שמאפיין את כבדי השמיעה, ומציגים את סיפורה של אנה, שלא מוכנה לוותר על חלומה הגדול ללמוד בבית הספר לאמנויות במקום בבית הספר המשולב לכבדי שמיעה, אליה שולח אותה אביה.

האב, אנימטור שאינו מצליח להשיג עבודה במקצועו בגלל חירשותו, ויתר כבר על החלום להשתלב בעולם השומעים הרגילים, אבל אנה מתעקשת לנסות בכל כוחה להתקבל לבית הספר, ומתחברת לחן והילה, הוא על הגיטרה והיא בשירה, והחיבור ביניהם ממחיש עד כמה שומעת אנה באמצעות רגשותיה ורגישותה הרבה יותר מהשניים, שעל אף היותם שומעים רגילים, אטומים זה לדבריו ולרגשותיו של זה.


התשמע-קולי-1-כפיר-בולוטין.jpg
התשמע קולי (צילום: כפיר בולוטין)


עידית טפרסון

בתפקיד מנהלת בית הספר לאמנויות משדרת באופן מושלם את האדיבות הקרירה של אנשי החינוך הממוקמים לא פעם בעמדות דומות לזו שהיא מאיישת בהצגה, שובל בן זאב, שחקן חרש, קורע את הלב ומגלם בעוצמה אדירה את אביה של אנה, ורינת מטטוב נותנת הופעה מופלאה בתפקיד אנה, עד כדי כך שנדהמתי לגלות בדיעבד שמדובר בשחקנית שומעת ולא בכבדת שמיעה כפי שחשבתי בזמן ההצגה, והם ראויים לתשואות מיוחדות על משחקם.

ובכל זאת, למרות שמאוד לא מנומס להעיר כשמדובר בנושא טעון וחשוב כל כך, נדמה לי שאת המסרים שאותם מבקשת ההצגה להעביר ניתן היה למסור גם בצורה פחות מפורשת מזו שבחרו ב"התשמע קולי".

הרגעים החזקים של ההצגה הם בשילוב שבין העצוב לבין הקומי ("תגידי לי, את חרשת?!", שואלת הילה את אנה, "לא, אני עושה את זה בהתנדבות...", עונה לה אנה), או ברגעים שבהם מועבר הנושא בפילטר אמנותי, כמו בסצנה בה מופיעות אנה והילה בשיר "עוף גוזל", זו בשירה, וזו בשפת סימנים שהופכת לריקוד מרגש.

נקודת התורפה היא העובדה שהמינון הזה נוטה מדי לכיוון הטרגי והרבה פחות לכיוון הקומי. מרבית הסצנות בהן מככבים אנה ואביה מביאות את הזעקה האמיתית של הנושא, אבל כשהדמויות אכן זועקות אותה, מפורשות, פעם אחר פעם, התוצאה גורמת לצופה להזדעזע, לפעמים, יותר מאשר להזדהות, ושם נוצר ריחוק מהנושא, המחטיא את הסיבה שלשמה התכנסנו.

התשמע קולי", גילאי 12-7. מחזאי ובמאי: גדי צדקה, ייעוץ אמנותי: דדי ברון, מוזיקה: ארז ילוביץ', תפאורה: זאב לוי, תלבושות: יעל חדד, כוריאוגרפיה: ג'יל דמתי פיינגולד ואמנון דמתי, אנימציה: אריק בועז, שפת סימנים: יפעת זיו בן זאב, עריכת וידאו: רון זאבי, תאורה: אורי מורג, מנהלת הפקה: יעל חדד. משתתפים: שובל בן זאב, עידית טפרסון, רינת מטטוב, מור ענטר, יונתן שוורצברגר .

תנועה, אנרגיה ורגעים ליריים
 
"קיסר השכונה" לוקחת אותנו לעולמו של גד, ילד בכיתה ה' שמתמודד עם הבדידות ששוררת בעולמו מאז נפטר אביו, שהיה שוטר מצטיין.

בשעות הרבות שבהן הוא ממתין לאמו שתשוב מעבודתה הוא משחק עם עצמו לבד בביתו, מנותק מחברי כתתו שלא ששים להתחבר לילד הרגיש שחייו שונים מחייהם ה"רגילים".

ההתמודדות עם המוות מוצגת בצורה הומוריסטית שמאפשרת לקהל הילדים לעכל ולהתמודד בעצמו עם הנושא הקשה, באמצעות שחקן המגלם את דמותו של האב שמלווה את נפשו של גד לכל אורך ההצגה. לדמות אביו מספר גדי על עידו, המנהיג הרודני של חבורת הילדים, שקיבל כלב חדש מהוריו, והוא מחלק בין הילדים את הזכות להוציא את הכלב, קיסר, לטיול היומי.

גדי, כמובן, לא נהנה מזכות זו, וכשהוא עוקב אחרי תמר המוציאה לטיול את קיסר, הוא מגלה שחייה גם הם אינם סוגים בשושנים כפי שהיא מציירת אותם בפני הילדים.

בניסיונו לעזור לה להתמודד עם שני בריונים הנטפלים אליה, מסיתה תמר, החוששת שסודה יתגלה, לחרם כולל על גדי, מה שמוביל, בסוף, להתחברות הגדולה בין השניים, ולמסר המצופה על קבלת האחר.

גם כאן ראוי לציון משחקו של יולי סקר המגלם את גדי כנער מורכב, רגיש ורב רבדי, ההצגה עצמה מלאת תנועה ואנרגיה והרגעים החזקים בה הם הרגעים הליריים יותר, כמו אלה שבהם נכנס נגן הרחוב מר נתן, אותו מגלם רוברט הניג בדרך המעניקה תחושה של השראה להצגה כולה.


קיסר-השכונה-כפיר-בולוטין.jpg
"קיסר השכונה" (צילום: כפיר בולוטין)



העומס המצטבר של חרם אחרי ההתמודדות עם מות האב היה כבר קצת יותר מדי בשביל בת השש וחצי, וייתכן שהסמיכות בה ראינו את "קיסר השכונה" ל"התשמע קולי" יצרה אצלנו תחושת מועקה חזקה מדי שהובילה את הקטנה לסכם בעגמומיות ש"כל ההצגות פה עצובות נורא".

יכול להיות שהכוונת ההצגה לגילאי 5 עד 12 לא לגמרי מדויקת, וכדאי לייעד אותה לגילאים מבוגרים יותר. רבים הסיכויים שאצל ילדים בני תשע יכולת ההכלה של הנושאים האלה גדולה יותר מזו של ילדים בני חמש ושש, שגם להם מייעדים את ההצגה.



"קיסר השכונה", תיאטרון גושן. מחזה: נאווה מקמל-עתיר, בימוי: קארין סיגל, תפאורה ותלבושות: הדס מוצרי, מוזיקה: דניאל סלומון, תאורה: עדי שימרוני, :כוריאוגרפיה: עמית לוי. שחקנים: יולי סקר, שרון דנון, רוברט הניג, שאול עזר, רועי גוראי, יאיר פיש.



02/04/2013   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע