סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ דור חדש של מחזאים בפסטיבל עכו
 

 
 
בגדול אני חושב שמצב תיאטרון הפרינג' בארץ הוא מן המופלאים בעולם. הסתובבתי הרבה בעולם וכמות ההצגות החדשות יחסית לאוכלוסייה ולשטח היא עצומה, מקום ראשון. אפשר לומר שאנחנו מעצמת תיאטרון. תמיד טוב שיש עוד תקציב אבל כמות העשייה היא מדהימה, כל יום אפשר לראות משהו חדש שעוד לא ראית"
המנהל האמנותי החדש גיל אלון מגיע לתפקיד בלי אג'נדה: "הכנסנו הצגות שריגשו אותנו אמנותית"


פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר יתקיים בעכו זו השנה ה-34, בחול המועד סוכות. הפסטיבל יכלול אירועים מגוונים מכל הסוגים, ביניהם הצגות תיאטרון, תיאטרון רחוב, תיאטרון אינטראקטיבי, מחול, מיצגים, וידיאו-ארט, מופעי מוזיקה, יריד אמנויות ופאנלים חברתיים- תרבותיים.

השנה יתפרש הפסטיבל על פני ארבעה ימים ויקיף למעלה מ- 500 הרמות מסך של 68 מופעים, בהם ישתתפו כ- 350 אמנים מרחבי הארץ והעולם.

"הלכנו לפי הלב"

המאבק לתת מקום לתיאטרון אחר, מעז ובלתי שגרתי, שאין לו פינה בתיאטרון הממסדי, בא לידי ביטוי מדי שנה ב-34 שנות קיומו של הפסטיבל, שידע עליות ומורדות, אך מעולם לא הרים ידיים. השנה עבר פסטיבל עכו טרנספורמציה ניהולית, כאשר שני מנהליו האמנותיים, מונייוסף וסמדר יערון, פרשו מתפקידם כשהם מצביעים על סכנת "ההתנרמלות" האורבת לפסטיבל כמו לכל מיזם ותיק ומצליח.

לנעליהם הגדולות של השניים נכנס השחקן, הבמאי והמנהל האמנותי גיל אלון, שכיהן, בין השאר, כמנהלו האמנותי של פסטיבל "ניסוי כלים" בין השנים 2009-11. עד לפני חמש שנים ניהל אלון חיי מסעות וביקר בלא פחות מ-23 ארצות ברחבי העולם. "חייתי חיים של נווד," הוא מספר. "ביימתי, הופעתי ולימדתי בכל היבשות, למעט אפריקה. היום הבסיס שלי הוא כאן, אבל אני עדיין נוסע מדי פעם ללמד או להשתתף באירועים אמנותיים".

פעם ראשונה שאתה מנהל אמנותית פסטיבל בהיקף כזה. איך אתה מרגיש עם האחריות שרובצת על כתפיך?

"אני מאוד נרגש מהאחריות הזו. פסטיבל עכו הוא מקום שצמחתי בו מתחילתו בשנות ה-80 בכל מיני תפקידים – שחקן אורח, שחקן במסגרת התחרות, שופט וחבר בוועדה האמנותית. לפני שנתיים ביימתי את ההצגה 'מיין קאמפף' שהשתתפה בפסטיבל וקיבלה המון פרסים, אז מבחינתי יש כאן איזושהי סגירת מעגל מרגשת".

אחרי פרישתם של מוני יוסף וסמדר יערון, איזו אג'נדה אמנותית אתה מביא לפסטיבל?

"האמת היא שאני בא בלי אג'נדה ולא מתעסק בשאלה הזאת בכלל. הכנסנו לפסטיבל רק את ההצגות שריגשו אותנו אמנותית, אותי ואת הוועדה האמנותית. מתוך ההצגות שנבחרו מצטיירת אמנם איזושהי תמונה, אבל זאת בשום אופן לא תמונה מוכתבת מלמעלה".

איזו תמונה?

"כל הצגות התחרות משקפות את הדור החדש של המחזאים הישראליים, אז ניתן לומר שיש השנה בפסטיבל דגש על המילה הכתובה. היו שנים שבהם היה דגש יותר גדול על מחול, מיצגים או מופעים בינתחומיים. אני אוהב את כל התחומים האלה, אבל השנה מה שבא לידי ביטוי יותר מכל הוא המחזאות הישראלית החדשה".

חוצבמה-01.jpg
"חוצבמה" צילום: סיגל שגב, עיבוד תמונה: זהר רון

אלו מחזות מעניינים במיוחד משתתפים בתחרות?

"מכיוון שאני מנהל התחרות, אני לא יכול להבליט הצגה אחת על חשבון אחרת, אבל אני יכול להגיד שבאופן כללי המחזות מתמקדים במה שבוער עכשיו בחברה הישראלית מכל הבחינות – קיומית, חברתית, אישית, פוליטית ואמנותית. כל אחד מן המחזות עוסק בנושאים האלה באופן אחר.

"Fairy Tale מאת סיגלית פוקס ויהודית ג'ינג'ר עוסקת ביחס שבין האדם לטכנולוגיה המודרנית; 'פפפפפפפ', מאת אהרון לוין וירון אדלשטיין ובבימוים, עוסקת בצוללת שמפקדה מחליט לעשות סדר במזרח התיכון; 'ספר הפנים שלי' מאת אינה איזנברג עוסקת ביחס של הדור החדש למלחמה; 'עיניים עצומות' מאת יאשה קריגר ו'מקס' מאת עמית ארז מדברות על תפקידה של האמנות בחברה כיום.

"'תג מחיר' מאת אלמה וייך עוסקת בפוליטיקה על רקע מציאות אפוקליפטית; 'אורח זר' מאת ורה ברזק שניידר מדברת על מציאות של גבולות אשלייתיים; 'חוצבמה' מאת רן בכור ורועי הרץ-רוסו עוסקת בשאלת המוות שהיא חלק מן הטרגדיה של הקיום המודרני; 'סתיו' מאת ובבימוי אמיר דוליצקי עוסקת בחוסר התוחלת שבאהבה ו'השולחן'  מאת רוני ברודצקי הוא סיפור אישי על ילדה ושולחן כתיבה".

עכו-ספר-הפנים-שלי-סיגל-שגב-anakit.jpg
"ספר הפנים שלי", צילום: סיגל שגב

איך התחלק תפקיד בחירת ההצגות בינך לבין הוועדה האמנותית של הפסטיבל?

"בעיקרון אני והוועדה עבדנו באותו ראש. המנהל הוא כמובן האחרון שקובע אבל שיתוף הפעולה ביני לבין הוועדה היה מקצועי ופורה, וכולנו לא קבענו קריטריונים או פרמטרים להצגות שנבחר אלא הלכנו לפי הלב".

"אנשים מסוקרנים לראות תיאטרון אחר"

כפסטיבל שמתנהל בעיר יהודית –ערבית, יש ייצוג בעכו להצגות של יוצרים ערביים?

"שוב, החומרים לא נבחרו לפי מוצא אתני אלא לפי איכות. אין איפה ואיפה בנושא הזה. עם זאת, יש ייצוג למגזר הערבי השנה בהצגה האורחת 'עיניים' של התיאטרון הערבי-עברי. זה מופע תיאטרלי בעקבות שיריו של מחמוד דרוויש, הצגה קיימת ורצה שביים נורמן עיסא בהשתתפות מירה עוואד".

עיניים-02.jpg
"עיניים", צילום: רדי רובינשטיין

מה דעתך על הפיצוץ שנוצר בין השחקנים להנהלת הפסטיבל בנושא אי תשלום שכר לשחקנים?

"כמנהל אמנותי אני לא עוסק בענייני כספים. אני יכול לומר שכל הפקה מקבלת מענק מהפסטיבל להרמת ההפקה על הרגליים, והסכום תלוי בגודל ההפקה. לאחר מכן ההפקה מחלקת את הסכום כראות עיניה. מעבר לזה אין לי מה להוסיף בנושא".

אתה מסופק ממצבו של תיאטרון הפרינג' בארץ היום?

"אפשר להתלונן בלי סוף, וכמובן שתמיד אפשר להיעזר ביותר תמיכה כלכלית, אבל בגדול אני חושב שמצב תיאטרון הפרינג' בארץ הוא מן המופלאים בעולם. הסתובבתי הרבה בעולם וכמות ההצגות החדשות יחסית לאוכלוסייה ולשטח היא עצומה, מקום ראשון. אפשר לומר שאנחנו מעצמת תיאטרון. תמיד טוב שיש עוד תקציב אבל כמות העשייה היא מדהימה, כל יום אפשר לראות משהו חדש שעוד לא ראית".

עכו-fairytale-סיגל-שגב-anakit.jpg
Fairy Tale, צילום: סיגל שגב

מעבר להצגות התחרות, מה עוד מציע הפסטיבל לקהל השנה?

"חוץ מהצגות התחרות יהיו בפסטיבל אירועים מיוחדים - יום עיון בנושא 'תיאטרון ושואה', פרויקט אמן תושב, במת מופעי מוזיקה בדשא ובלט אוסטין במופע 'אור – שואה ואנושיות'.

"במסגרת מופעי האורח ישתתפו ההצגה 'רגע לפני ששש...' של מרכז שלומי לתיאטרון אלטרנטיבי, הפקות שונות של תיאטרון עכו, 'חתונת הדמים' של המרכז לתיאטרון קהילתי עכו, 'נשף מסיכות 2' – תערוכה של האמן העכואי רפאל אסרף, ההצגה "דני והים הכחול" בבימוי ברק בן דוד, 'שירה בציבור – קברט ישראלי' מאת רפאל אסרף ופבלו אריאל, וכאמור, 'עיניים' של התיאטרון הערבי-עברי".

בלט-אוסטין-צלם-Tony-Spielbe.jpg
בלט אוסטין, צילום: Tony Spielberg

עם יד על הלב, אחרי כל כך הרבה שנים, פסטיבל עכו עדיין מעניין את הציבור הרחב?

"אני מאמין שהקהל שמגיע לפסטיבל הוא אותו קהל מדי שנה -  אנשים שמעניין אותם תיאטרון שמחפש דרכים חדשות וקולות חדשים, אנשים שמסוקרנים לראות תיאטרון אחר. אני לא חושב שזה השתנה ואני מאמין שגם השנה נצליח לעניין את הקהל עם הבחירות הייחודיות שלנו, עם הצגות התחרות, ההצגות האורחות, האירועים המיוחדים ותיאטרון הרחוב".  

חווית חוצות טוטלית

אחד מעמודי התווך של פסטיבל עכו מאז היווסדו הוא תחום אירועי החוצות, שזוכה לפריחה בשנים האחרונות. "בשנתיים שלוש האחרונות אנחנו מנסים עד כמה שאפשר להעניק למופעי החוצות בעכו אווירה של פסטיבל רחוב משמעותי," מספר ג'קי בכר, מנהל אירועי החוצות של פסטיבל עכו ב-11 השנים האחרונות.

"כל השנים הזמין הפסטיבל יוצרי תיאטרון גם לחוצות, אבל עכשיו אנחנו מנסים לפתוח את עולם הרחוב לז'אנרים נוספים, ולהגיע ליוצרים בתחומי המחול, המוזיקה, הוידיאו-ארט והפרפורמנס-ארט כדי להרחיב את החוויה ברחוב ולהפוך אותה למלאה ושלמה יותר. 

"להופיע ברחוב זה לא דבר פשוט. זה לא כמו הופעה באולם," ממשיך בכר. "לכן אנחנו מחפשים דברים שגם מרחיבים את הז'אנרים הרגילים וגם מגיבים לאנרגיה ולחוויה של הרחוב. אפשר יהיה לראות עשרות מופעים בחוץ השנה, מהארץ ומחו"ל, גדולים ואינטימיים, החל ממופעים קומיים ועד מופעי קרקס ולהטוטנות, תיאטרון בובות, מופעי אקרובטיקה אווירית על חבל, במות מוזיקה, מופעי מחול, ופסלים חיים.

 מופעי-חוצות-בעכו.jpg
מופעי חוצות בפסטיבל עכו, צילום: יח"צ

"הקמנו מתחם ייחודי לפסטיבל של 'עולם האור', בו אפשר לפגוש עולם מופלא ומואר, פרי דמיונו של האמן אלון בירגר וגם את - AIRBEAT SHOW, בהפקה מיוחדת לפסטיבל, שבודקים את גבולות היכולת האנושית בביצועי תיפוף ואקרובטיקה אוויריים. זאת הולכת להיות חגיגה עוצרת נשימה לכולם, מהצעירים ועד המבוגרים, חוויית חוצות טוטלית עם הרבה פיקים ו-וואו".
 
פסטיבל עכו ה-34 יתקיים בתאריכים 24-21 בספטמבר 2013 בעכו העתיקה. כרטיסים ניתן לרכוש באינטרנט-  הפצה ראשית- גרבר כרטיסים, קניון לב המפרץ בטל': 04-8418411.



29/08/2013   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. אף מילה על פרידה שוהם ואבי גיבסון הראל?...
הדואג , תל אביב (01/09/2013)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע