70 מחזות כתב יהושע סובול, ביניהם "נפש יהודי", "גטו", "סינדרום ירושלים", "סטטוס קוו ואדיס", "גוג ומגוג שואו" ו"ליל העשרים", ובמדיטק החולוני מקדישים את האירוע הקרוב של הסדרה "תן למילים לעשות בך" ליצירתו, תחת הכותרת "ליל ה-70".
שחקנים ומוזיקאים כאפרת בן צור, גדליה בסר, קרני פוסטל, ערן צור, שלומי שבן, דורון תבורי, אסף רוט, שחר אבן צור, עדי גילת, יהלי סובול שגם ערך את הערב, ונטע סובול, בתו של המחזאי והיחידה במשפחה שמגיעה מתוך עולם שונה במקצת מהעולם המשפחתי, ישתתפו בערב. את התפאורה למופע עיצבה רעייתו של המחזאי, עדנה סובול.
המבקרת הראשונה בבית
"אח שלי ערך את הערב", מספרת נטע סובול, " ויהיו בו קטעים מכל מיני מחזות שלו, מ'ליל העשרים', מ'גוג ומגוג', מ'עד ראייה', מ'אלמה', מ'נפש יהודי', מ'גטו', וכמובן, גם אבא ידבר בערב, אבל חשוב להגיד שאם יש מישהי בבית שהיא באמת שותפה שלו בעבודה הזאת, זאת אמא שלי, וזה דבר שהיא אולי לא מספיק קיבלה עליו את הקרדיט.
"קודם כל, היא המבקרת הראשונה שלו בבית. הרבה פעמים יש לה הצעות מאוד מועילות שהוא שומע להן, והיא גם עשתה תפאורה ותלבושות להמון הצגות שלו, אז בעצם המון שנים הם עבדו ועדיין עובדים ביחד, וזה צד שאני חושבת שהוא בדרך כלל קצת מוצנע, כל הצד הזה של תפאורה ותלבושות, גם בהתייחסויות להצגות. זה צד שהרבה פעמים קצת פחות מתייחסים אליו. לצורך הערב במדיטק אמא שלי עברה על כל השקופיות, עשתה את העיצוב של מה שיהיה ברקע ועשתה המון עבודה על כל הארט של הערב".
יהושע סובול, צילום: אורן עזריאל
ומה תעשי את על הבמה ב"ליל ה-70"?
"ממני ביקשו להגיד משהו יותר הגותי, כי אני מתעסקת עם דברים יותר אקדמיים, אני חוקרת זוהר".
מה זה אומר?
"יש באקדמיה מחקר של קבלה, שאחד הנושאים שלו זה המחקר של כל הספרות הזו של הזוהר. מחקר היסטורי, ספרותי, תיאולוגי, שבודק את הספרות הזאת, את השורשים שלה, את המקורות שלה, במה היא עוסקת, מה התכנים שלה, המבנה".
כך שבכל זאת גם את לא הלכת רחוק מדי, נשארת אשת מילה
"נשארתי אשת מילה, נכון, אבל זה רחוק אולי במובן של המיסטיקה. זה די רחוק מהמקורות המשפחתיים, אני חושבת, שהם יותר רציונליים".
אז מה לקח אותך דווקא לשם?
"הגעתי לזה במקרה, ממש לגמרי במקרה. פשוט לקחתי איזה קורס ונשביתי בקסם של הדבר הזה".
כולל הצד המיסטי שבו? היית מגדירה את עצמך מאז ומעולם כצד היותר מיסטי במשפחה?
"לא שידעתי שזה זה אבל כנראה שכן, יש לי משיכה לדברים האלה. אני מתעסקת עם זה אמנם באופן רציונלי כזה, לחקור את זה, לא לעשות את זה, אבל כן, זה דברים שמדברים אליי, כמובן, באיזה לוול שקשה להגדיר אותו".
ומה זה אומר להביא פן הגותי יותר במסגרת מה שתעשי בערב עצמו?
"אז זהו, אני לא ידעתי בדיוק מה, אבל נזכרתי דווקא בדברים ששמעתי את אבא אומר באיזה שיעור שיצא לנו להעביר ביחד, כי יצא לנו פה ושם לעשות ערבים ביחד ולדבר ביחד על דברים. הוא התארח בקורס שהעברתי בישיבה החילונית 'בינה' ואנשים שאלו אותו על כתיבה ואני הולכת להביא את התורה שבעל פה ששמעתי ממנו שם, ומה שנחמד בזה זה שזה דברים שהיו מפתיעים מבחינתי לשמוע אותו אומר".
תני לי דוגמה
"אבל זה יקלקל לי את ההפתעה..."
אז תני לי את הצד השני, עד כמה מרגיש ילד של יוצר שיש לו, למשל, השפעה על היצירה של אביו, במסגרת החיים איתו
"מה שאני ראיתי בבית זה איש עבודה כזה שקם בבוקר, מתיישב, עובד, כותב, מאוד שקוע בכתיבה שלו, אין יום שהוא לא כותב בו, אני חושבת. הוא מאוד אהב תמיד גם לשתף בזה, להקריא את מה שהוא כתב, הוא אהב שמקשיבים, הוא אהב לקבל פידבקים כאלה טובים, אבל אני לא זוכרת את עצמי מרגישה כזה שותפה לדבר, זה היה משהו מאוד שלו".
יהלי סובול (צילום: יוסי שלו)
ויכוחים סוערים
יהושע סובול נחשב כותב בעל אג'נדה פוליטית וחברתית מאוד מובהקת וחזקה. מצאתם את עצמכם לפעמים בוויכוחים על חלקים מהאג'נדות האלה?
"כן. זה קורה. בעיקר בשנים האחרונות, יש דברים שהוא כותב ויכולה להיות לי ביקורת, או שאני יכולה להגיד שזה לא מספיק, או לשאול למה ככה, ואז מדברים על זה, אז כן, אני חושבת שזה בית שמדברים בו בלהט על דברים כאלה, פוליטיים, חברתיים, וזה יכול להגיע לוויכוחים סוערים".
כמה מתוך שבעים המחזות הללו קראת? הכל?
"לא, לא חושבת שהכל. בילדות אולי יותר, בשנים האחרונות כבר פחות עמדתי בקצב, אבל קראתי הרבה".
ואיזה מביניהם הוא המחזה שהכי אהוב עלייך?
"'סינדרום ירושלים', כי זה בעיניי המחזה הכי פרוע, וכיפי ופורץ שהוא כתב. הכי מפתיע. מחזה אדיר בעיניי".
המופע "ליל ה-70" במסגרת הסדרה "תן למילים לעשות בך" יתקיים ביום שישי, 11 ביולי 2014 ב-11:00 במדיטק חולון. כרטיס: 50 ₪; הנחה לאזרחים ותיקים, חיילים, תושבי חולון וקבוצות. להזמנת כרטיסים: 03-5021552.