רעיון נפלא עומד בבסיס תערוכה חדשה לכל המשפחה במוזיאון תל אביב לאמנות
תערוכת "על קווי הדמיון", התערוכה השנתית החדשה לכל המשפחה במוזיאון תל אביב מעמידה במרכזה את הקו, אחד מרכיבי היסוד בשפה הציורית.
זו בחירה מצוינת, שפותחת אינסוף אפשרויות לאינטראקציה מוחשית של הילדים עם שפת האמנות והקו הוא גם מטאפורי (קו הדמיון, קו המחשבה), כך שגם מבחינה זו נפתחות אפשרויות הרבה, אם כי לא כולן באות לידי ביטוי בתערוכה, שהיקפה מצומצם יחסית.
חוצה עולם כמו קו המשווה
בכניסה לתערוכה, שאצרה שרה ריימן שור, נמצא שיר נהדר (מי כתב?) שמדגים את ריבוי נקודות המוצא לדיבור על קו בגובה עיני הילדים. השיר מתפתל על הקיר והמעקב אחר המילים המתפתלות, שזוכות לטיפוגרפיה נאה, מייצר סקרנות ועליצות לקראת הכניסה לתערוכה. אנחנו קראנו אותו שלוש פעמים:
"קו מתחיל ונגמר בנקודה/ קו יכול להפוך לצורה/ קו הוא כיוון/ קו הוא תנועה/ קו יכול לבטא גם תחושה/ יש קו ישר ויש קו עגול/ קו לפעמים הוא סתם משיכת מכחול/ פעם דק ופעם עבה/ חוצה עולם כמו קו המשווה/ קו הוא מפריד/ קו הוא גם גבול/ מתפתל מתיישר ויוצר לו מסלול/ הקו הופך לכתיבה של מילה ומילה שמבטאת הרגשה/ יש קו רציף וקו מקוטע/ אופס, / רק אל תעצרו לי את קו המחשבה".
את השהות בתערוכה אנו פותחים בחדר הסדנאות שבמקום, שבו יוצרים בהשראת התערוכה פסל תלת ממדי בקו. כל ילד בוחר בדף שעליה צללית של דמות (בעל חיים, ילד, ילדה וכיוצ"ב). בעזרת חוטי חשמל הילדים מתבקשים לעצב את קוי המתאר של הדמות, להוסיף חרוזים וחוטים לקישוט כיד הדמיון ולבסוף להעמיד את היצירה על קוביית עץ המשמשת בסיס. פעילות מלהיבה שבסופה יצירה מרהיבה למדי.
משם אנחנו נכנסים לתערוכה. על קירות הגלריה מוצגות יצירות אמנות של אמנים בינלאומיים ומקומיים (פאבלו פיקאסו, אלברטו ג'קומטי, פול קליי, גדעון גכטמן, רפי לביא אם למנות רק אחדים). לא כולן מגרות לדיבור ולהשתהות באותה המידה. לעתים התלייה לא מביאה בחשבון את נקודת המבט של הילד (למשל עבודה נחמדה של קובי סיבוני – שלד של רובוט מחוט ברזל, שהולכת לאיבוד במקום שבו היא תלויה).
על קווי הדמיון (צילום: רוני קאופמן)
חלל מקווקו
המוצגים האינטראקטיביים הם העיקר כאן. יש פעילויות רבות שמשלבות ציור – ציור בתוך משבצות גריד (כשהמוצג לציור הוא ביימקס, הגיבור האטרקטיבי של "6 גיבורים"), דפי עבודה שבהם הילדים מתבקשים להשלים באמצעות קווים רישומים של אמנים ידועים, מתקן המאפשר רישום על פי מישוש ועוד.
פעילות פשוטה ויפה נוספת לילדים הבוגרים יותר היא רישום של טבע דומם, כשהאובייקטים לציור מכוסים בבד מקווקו ודרך העתקת הקו ניתן לרשום את הצורה התלת ממדית בדו ממד. הבוגרים יותר מוזמנים לחפש את קווי הפרספקטיבה ביצירות נודעות.
בחלל קטן וחמוד, כולו מקווקו מוזמנים הילדים ללבוש תלבושת מקווקוות ולהתמזג בקווים שעל הקיר. מוצג אחר הוא מעין רשם קול. הילדים מדברים או צועקים אל תוך רמקול ועל המסך נוצרות תצורות קוויות של גלי הקול שלהם. מוצגים אחרים נראים כמו קוים המפוסלים במתכת יצוקה אך הם נעים וניתנים לעיצוב חופשי על ידי הילדים.
על קווי הדמיון (צילום: הילה אהרון בריק)
אטרקציה נוספת, שקצרה הצלחה גדולה אצל בן הרבע לחמש, חובב האדם הקדמון, היא ציור של ציורי מערות על גבי מסכי אייפד.
לסיכום: הרעיון נפלא, אולי קצת גדול על חלל התערוכות המצומצם לילדים, אבל התערוכה תשתלב היטב במסגרת יום של בילוי במוזיאון. אגב כך, נזכיר גם את המיצב "למעלה באוויר" של האמן האמריקאי טום פרידמן באגף החדש של המוזיאון, שידבר גם לילדים וגם להורים.
לכל המשפחה. גילאי 13-5 ייהנו להערכתי במיוחד.
על קווי הדמיון (צילום: רוני קאופמן)
התערוכה "על קווי הדמיון" מוצגת באולם הלן י' האפט וי' דוד האפט (מפלס תחתון), הבניין הראשי, מוזיאון תל אביב לאמנות. הכניסה לילדים בחינם. שעות פתיחה: יום ראשון סגור; ימי שני, רביעי ושבת: 10:00 – 18:00; ימי שלישי וחמישי: 10:00 – 21:00 (בימי שלישי וחמישי התערוכה פועלת עד 20:00); שישי: 10:00 – 14:00. http://www.tamuseum.com, טל': 03-6077020.