לפני שנה וחצי נפתח בבאר שבע פארק קרסו למדע, המציג בשטחיו העצומים 13 תערוכות, ומציע לקהל הרחב פעילות פסח ייחודית, שבה מוזמנים באי הפארק לגלות איך מתפרצים הרי געש, איך נראה העולם מהחלל, מדוע נוצרות רעידות אדמה, דרך מסע בין היבשות השונות, באמצעות פעילויות רבות ומגוונות המיועדות למשפחה כולה.
אתה מפעיל סרט והסרט מפעיל אותך
"כמו שיש מוזיאון מדע בכל עיר גדולה אחרת בישראל, כמובן שגם לדרום מגיע", אומרת מירי גד מסיקה, מנהלת השיווק של הפארק, "והחזון היה לייסד בית למדע שירכז את כל הפיתוחים, ההמצאות, האפשרויות, וכמובן יאפשר לילדי הדרום סוג של שוויון הזדמנויות גם בנושא המדעי.
"פארק קרסו הוא בעצם מוזיאון מדע חווייתי ענק, הכי גדול בישראל, המתפרש על פני 17 דונם, עם שטח חיצוני עצום. אין דבר כזה בכלל, מבחינת השטח, במדינת ישראל. יש גן משחקי מדע עם משחקי ענק בחוץ, ועוד 13 סוגים של מתחמים חווייתיים שכל אחד מהם עוסק בנושא אחר".
למשל?
"למשל מתחם 'הגנת הצומח', שמתעסק בכל נושאי סוגיית המזון, מהדרך בה מגיע המזון מהשטח, מהשדות, אל שולחן האוכל שלנו, וכל מה שהוא עובר בדרך".
צילום: באדיבות פארק קרסו למדע
איך הופכים את הנושא לחווייתי?
"בעצם מטפלים בנושא בשלוש רמות. בכל אחת מהתערוכות יש מדריכים, אבל הפארק הזה מותאם להפעלה עצמית. אתה מפעיל סרט והסרט גם מפעיל אותך. אז מתחילים בסרט, תוך כדי הסרט שואלים את הילדים מה המזון האהוב עליהם, ואז מראים לך לאט לאט מה היה בעצם נעלם לנו משולחן האוכל אם פרודוקטים מסוימים לא היו קיימים בעולם שלנו, כמו למשל חיטה או תירס וכדומה.
"עושים שם השוואה בין מדינות שונות לבין ישראל, ובסוף יש משחק מאוד מאוד חווייתי, שמזכיר את 'פארם וויל', ובסופו של דבר, אחרי שלמדנו איך מייצרים הדברה נכונה והנדסה נכונה שמסייעת לייצר תבואה עמידה יותר, אנחנו מיישמים את זה בעצמנו, ובעצם זורעים בשדה.
"זו דוגמה אחת, ויש 13 כאלה. יש אחת, למשל, בנושא טכנולוגיה, שמלווה את הצ'יפ. מתחם שמדבר על עידן המידע, מהתקופה שלפני המצאת המחשבים, דרך המחשבים שהיו בגודל חדר, ועד היום, שהכל נמצא בענן, וכל הזיכרון נמצא בתוך שבב קטן. כל הלמידה נעשית תוך כדי משחקים. אנחנו לא עומדים וקוראים שום דבר, אלא סופגים ידע ברמה שמסקרנת אותנו כדי שנרצה אחר כך ללכת ולהעמיק בו יותר. הרעיון זה להדליק את הדמיון ולגרום לנו להעדיף את תחום המדע על פני תחומים אחרים".
בעצם ידע שבכל גיל אפשר ליהנות ממנו
"ברמה הראשונית המוזיאון מיועד לילדים ולבני נוער, אבל זה בעצם מגיל זחילה ועד גיל זקנה. כבר היה לנו אדם בן 92 במוזיאון, נשיא המדינה לשעבר, שבא ושיחק במוצגים וביקר אצלנו כבר מספר פעמים. אז זה באמת מעניין את כולם. מגיעות משפחות בסופי שבוע, מגיעים תלמידי בתי ספר במהלך השבוע, מגיעות קבוצות של גמלאים".
צופן החיים, צילום: באדיבות פארק קרסו למדע
מגלים יבשות: אוריגמי, ג'ונגלים ואיפור פעלולים
ועכשיו אירועי הפסח
"בפסח הקרוב אנחנו עושים פעילות לגילוי יבשות, 'מגלים יבשות עם טבע תום והדבורה מאיה'. זו פעילות שמיועדת לכל המשפחה, וכשהמשפחות מגיעות לפארק הן מקבלות פספורט מיוחד, דרכון שהפקנו במיוחד לטובת האירוע, ומתחילים לסייר בין היבשות השונות, כשבכל יבשת יש פעילות שקשורה ליבשת עצמה. הפעילות יכולה להיות חווייתית, או יצירה, או הדגמה מעניינת כלשהי. בכל יבשת יש מדינה שמייצגת אותה. בישראל, נקודת היציאה, מקבלים את הפספורט, ואז עוברים באסיה ועושים פעילות שקשורה באוריגמי.
"אחר כך עוברים לאפריקה ושם עושים סוג של מסלול מכשולים בתוך היערות והג'ונגלים, משם לאירופה, לוונציה, שם מכינים מסכות ונציאניות מיוחדות, ומשם לאמריקה, לארצות הברית, הוליווד, שם עושים איפור פעלולים כמו בסרטים.
"הפעילות היא בשני מסלולים. אחד שכולו חווייתי ואותו עוברים עם הדרכון, כשבכל נקודה שמבקרים בה מחתימים את הדרכון כדי לעבור לנקודה הבאה. המסלול השני, שלא מצריך דרכון, מתקיים במעבדות של הפארק, ושם אנחנו לומדים כל מיני עובדות מדעיות לגבי יבשות".
תני לי דוגמה לעובדה אחת כזו
"למשל, למה באוסטרליה לא הולכים הפוך. אם היא נמצאת בצד השני של הכדור שלנו, אז איך זה שלא עומדים שם הפוך? אז מראים וממחישים את זה באמצעות עובדות מדעיות והדגמות. או למשל מה זה רעידות אדמה, איך הן עובדות, למה יש אזורים שיותר מועדים לפורענות, וכולי. ככה יש חמישה מתחמים, ובכל יום יש אירוע מרכזי אחד, הופעה של טבע תום או של הדבורה מאיה".
כשחושבים על זה, מדע הוא מראש תחום מאוד מאוד מעניין, ונראה כאילו איכשהו פשוט הצליחו להשניא אותו על ילדים
"יש בזה משהו, ואין ספק שזה אתגר לא פשוט, וזה בדיוק הקונספט של הפארק, להראות שמדע הוא דבר נגיש לכולנו, והוא לא משהו מרוחק, וכל מי שמעוניין יכול פשוט להתחבר לתחום שמעניין אותו, ולהעמיק בו.
"כשהילדים באים לפארק הם יכולים לדבר עם סטודנטים למדעים, לפיזיקה, לביולוגיה וכדומה, וכתוצאה מהחיבור הבלתי אמצעי הזה הם מבינים שהם יכולים להיות אותו סטודנט בעוד מספר שנים לא גדול, וכל מה שהם צריכים זה לבחור אחת ממגמות המדע או הטכנולוגיה בבית הספר, ועל הקו הזה להתקדם גם ליחידה אותה יבחרו בצבא, אחר כך לבחור את לימודי המדעים והטכנולוגיה באוניברסיטה, והחזון הסופי הוא שהם גם יישארו פה, בבאר שבע ובדרום, ויוכלו למצוא מקום עבודה באחד המפעלים.
"אין ספק שבאר שבע עכשיו מאוד על המפה בתחומי הסייבר, וגם עם מפעלים נוספים, יש הרבה מה לעשות בדרום, כך שהוא כבר לא ייקרא פריפריה, אלא המרכז החדש..."
מיצג אור וראייה, צילום: באדיבות פארק קרסו למדע
הפנינג פסח בפארק קרסו למדע יתקיים בין התאריכים 7-5 באפריל 2015 בין השעות 17:00-9:00, פארק קרסו למדע, באר שבע. מחירי כרטיסים: משפחתי (4 נפשות): 192 ₪, תושבי באר שבע: 156 ₪, ילד (18-5): 54 ₪, ילד תושב באר שבע: 45 ₪, גמלאי, חייל, סטודנט, בעל מוגבלות: 36 ₪ , מבוגר: 60 ₪, תושב באר שבע: 48 ₪. להזמנת כרטיסים: 08-6252600.