האירוע "פואטיכאן" במוזיאון אשדוד מחבר אמנים מתחומים שונים לערב אחד שמתחיל ונגמר בים
מוזיאון אשדוד מקיים זו הפעם השנייה את האירוע "פואטיכאן" המשלב מפגשי ספרות, שירה, קולנוע, מוזיקה ואמנות פלסטית.
השנה מתקיים האירוע בסימן התערוכה המוצגת במוזיאון "הים האחרון- אמנות ישראלית והים" (אוצרת: רוני כהן בנימיני) ובמסגרת אירועי "פסטיבל מדיטרנה" – הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה, קולנוע, טעמים ואמנות מארצות המזרח התיכון.
עמוס עוז, יואב קוטנר, פואטרי סלאם
תכנית האירוע היא תמהיל תרבותי עדכני ואטרקטיבי במיוחד שכולל מופע בהשתתפות עמוס עוז ושמונה מוזיקאים מובילים ביניהם ערן צור ויהלי סובול, את יואב קוטנר במפגש אישי על שירי ים, סרט דוקומנטרי ואת חבורת "פואטרי סלאם" משוררים צעירים שמטיחים שירה (ועל כך בהמשך). זאת בנוסף לתערוכה שבה מציגים אמנים בולטים.
"יש במוזיאון צוות יצירתי ומעודכן שממריא גבוה ורחוק עם החלומות שלו" מספרת מנהלת המוזיאון נעמי אדר הופמן, "אחד הדברים שמנחים אותנו זה להביא במוזיאון לידי ביטוי את מי שאנחנו כאנשים פרטיים וכשזה קורה ואתה מקבל במה לדברים שאתה אוהב ומאמין בהם והקשר, ההלימה, הזיקה לכל אלה מגיעים ממקום אחר. המעורבות גם בפרטים המקצועיים היא הרבה יותר עמוקה ואישית".
האירוע יחל בסיור בתערוכה שבה מציגים בין השאר אליהו אריק בוקובזה, דגנית ברסט, יעל ברתנא, ציבי גבע, פמלה לוי, הילה לולו לין, עופר ללוש, סיגלית לנדאו, יהודית סספורטס, דוד עדיקא, אלי פטל, מוש קאשי, שמחה שירמן, רון עמיר ואחרים.
אחר כך יתקיים המפגש "אותו הים וימים אחרים" - הסופר עמוס עוז יקרא מתוך ספרו "אותו הים" ותענה לו בשירי ים ידועים "מקהלת הים", המונה שמונה מוזיקאים: ערן צור, אפרת בן צור, יהלי סובול, דניאל סולומון, אביחי אור-נוי, קרני פוסטל, קרן טפרברג ואסף רוט (המופע מסדרת "תן למילים לעשות בך" של מדיטק חולון).
בהמשך הערב, שיכלול גם ארוחת ערב , יתקיימו במקביל שלושה מפגשים לבחירת הקהל.
במפגש האחר יוקרן סרטם הדוקומנטרי של אבנר פינגלרט ומכבית אברמזון "גברים על הקצה – יומן דייגים". הסרט עוקב במשך ארבע שנים אחרי ארבעה דייגים, שני ישראלים ושני פלסטינים. רוב הסרט מתרחש בים והוא עוסק במערכת היחסים בין הארבעה לבין הים, ובסכסוך שתמיד עומד ברקע. לאחר הסרט ישוחח פינגלרט עם הקהל.
גברים על הקצה – יומן דייגים (צילום: יחסי ציבור)
במפגש אחר יגיש יואב קוטנר תכנית מיוחדת, שהכין במיוחד לערב זה, המוקדשת לשירי ים ישראליים מאז קום המדינה ועד היום. כשהים תמיד נמצא ברקע - כנוף, כחלום, כמוצא למקום אחר, כפחד.
המפגש השלישי יחשוף את חברי "פואטרי סלאם" חבורה של משוררים שמדברים את השירה שלהם במפגש של "הטחת שירה" בקהל באופן תיאטרלי, עם הרבה ביקורת חברתית והומור. חמשת המשוררים, פדרו גראס, מאיה זקס, טל כהן, אלן פותלס ואחאי קורן כתבו במיוחד לערב שירים שקשורים לים והם יגישו אותם, לצד שירי ים של משוררים ידועים ושירים נוספים שלהם.
יואב קוטנר (צילום: יעל קוטנר)
מחוברים לשדה התרבות הישראלי
מיכל זהר רכזת הפרויקטים של המוזיאון שהיא המפיקה וזאת שבנתה את תכנית הערב, מגיעה בעצמה מתחום השירה.
"הרצון הוא גם להיות מקוריים וגם לא מנותקים ממה שקורה בשדה התרבות הישראלי, כדי שכל אדם בכל גיל יוכל להתחבר לערב הזה מבוגרים וגם צעירים", אומרת זהר. מהמקום הזה שילבנו בערב אחד יוצר ותיק ואהוב כמו עמוס עוז לעומת 'הפואטרי סלאם' שהם חדשנים ובועטים.
"למרבה ההפתעה גם הקהל הוותיק, שחשבנו שהוא יותר שמרני , מגלה עניין גדול ב'פואטרי סלאם' שזה יותר אוונגרד. המוזיאון עצמו גם הוא נתפס כמקום קצת שמרני והיה חשוב היה לנו להביא דברים עדכניים שמדברים לקהל הרחב".
המפגשים האישיים יתקיימו בחללי המוזיאון "כשהכל מתנהל בקרבה למרצה, בלי דיסטנס, ויש אפשרות לשאול שאלות, להגיב, לנהל שיח בלתי אמצעי עם המרצה".
על שפת ים כינרת, רון עמיר (תמונת יחסי ציבור)
זהר היא ילידת אשדוד שחיה היום במושב אמונים, עשר דקות מהעיר.
קל מאוד לשכוח שעל אשדוד עברה שנה לא פשוטה בכלל
"המציאות המאיימת היא לא רק של אשדוד. נס שהפסטיבל בכלל מתקיים ונס שאנחנו שפויים. כשיש טילים אנחנו בשוק איך חיינו חיים רגילים וכשאין טילים שוכחים מה שהיה. אי אפשר להפסיק לחיות כי יש איומים. הנה, שבועיים לפני כבר נמכרו כל הכרטיסים לערב ויש גם רשימת המתנה מכובדת".
כשאני שואלת את זהר על מגוון הקהילות שחיות בעיר היא אומרת "יש 99 קהילות באשדוד והעירייה מנסה לתת מענה לכל קהילה וקהילה. היום יש מרכז תרבות תוסס שכולל את המוזיאון, את יד לבנים ואת המשכן לאמנויות הבמה ויש מענה לכולם. אבל פעם לא היה כלום מלבד ים, הילדות שלנו היתה בים. לים באשדוד יש תפקיד מאוד חשוב"
הכל מתחיל בים.
מימין: נעמי הדר הופמן ומיכל הופמן (תמונות יחסי ציבור)
"פואטיכאן" יתקיים ביום שלישי, ה-9 ביוני 2015 בין השעות 22:30-18:00, מוזיאון אשדוד. מחיר כרטיס: 120 ש"ח, לגמלאים: 100 ש"ח, לסטודנטים: 70 ש"ח (בהצגת תעודה מתאימה). להזמנת כרטיסים: 08-8545180/1/2 או 08-9568111.