ריאיון עם נחום לנגסם ועדי כהן, מנכ"ל פסטיבל סוכות 2018 ביבנה וכוכבת הפקת הדגל "סוליקא"
לפני שמונה שנים מונה נחום לנגסם לתפקיד מנכ"ל היכל התרבות ביבנה, וכבר בשנתו הראשונה בתפקיד עורר את העיר עם "בציר חדש", פסטיבל שיזם והפיק. בסוכות הקרוב יעלה הפסטיבל זו הפעם השמינית למשך שלושה ימים של חגיגת תרבות, אמנות ומוזיקה עכשווית ומקורית המתקיימים בין 25-27 בספטמבר. האירועים כוללים שפע של מופעים, חלקם בתשלום וחלק לא מבוטל בחינם, ובין האמנים תמצאו את ריטה, אתניקס, דודו טסה ואחרים לצד מופעי קרקס, מיצגים, סדנאות, מופעי תיאטרון ואמנות עכשווית לכל המשפחה.
ריטה, צילום: יובל אראל
פסטיבל עם טוויסט
"צריך שיהיה פסטיבל ביבנה", אומר לנגסם. "ואני בא מהתחום הזה. רוב חיי הבוגרים עשיתי פסטיבלים, מהתיאטרונטו בתל אביב, חג היין בראשון לציון, פסטיבל הכלייזמרים בצפת, פסטיבל עכו. משנת 2010 אני מנהל את היכל התרבות של יבנה ואז גם הבאתי את רעיון הפסטיבל."
מה האג'נדה שלו? מה מייחד אותו בין שלל הפסטיבלים הישראלים בחגים?
"הרעיון העיקרי והמקורי היה לעשות פסטיבל של כוחות צעירים ושל יצירה חדשה. כמו, נגיד, פסטיבל עכו, אבל לא של התיאטרון, אלא בתחום המוזיקה, והמחול – גם תיאטרון – ואירועי חוצות. אבל זה לא התרומם ברמה הזאת, ולכן הפסטיבל קיבל איזשהו טוויסט, והיום, הרציונל של היצירה הצעירה והחדשה קורה בעיקר באירועי החוצות.
"הפסטיבל מורכב, למעשה, משלוש רגליים. יש את הפתיחה - מופע מרכזי של אמן מוביל באמפי של יבנה, שמיועד לכולם, ונמכר במחירים יחסית עממיים, כדי שכולם יוכלו לבוא - והשנה תופיע ריטה במשבצת הזו. בהיכל התרבות אנחנו עושים הפקה גדולה של אחד התיאטרונים הגדולים, שלולא תקציב הפסטיבל אי אפשר היה להביא בצורה רגילה ליבנה. בשנה שעברה עשינו את 'סימני דרך' של הבימה, שנולד ממש פה על הבמה שלנו. השנה יופיע בהיכל התרבות המחזמר 'סוליקא' של תיאטרון באר שבע, שהוא, כמובן, מחזמר מקורי שהתחיל בחג המחזמר המקורי בבת ים. אז לא ויתרנו על העיקרון שזו תהיה יצירה ישראלית, אבל השנה לא הצלחנו להביא להפקה משותפת עם אחד התיאטרונים, שתקרה כאן.
סוליקא, צילום: מעין קאופמן
ג'אגלינג כחול לבן
"לטעמי, עיקר העשייה של הפסטיבל היא מה שקורה באירועי החוצות, ברחבת היכל התרבות, שהם אירועים פתוחים בכניסה חופשית לקהל הרחב, ובהם פעילות של קרקס ומופעי חוצות, והשנה יש פעילות מאוד גדולה בעניין הזה. אלה מופעים שאנחנו מארגנים עם גוף שנקרא 'קברט טוטאל' ובניגוד להרבה מקומות אחרים, כל שנה אנחנו עושים את אירועי החוצות תחת נושא מוביל. השנה, הנושא המוביל הוא 70 שנה למדינת ישראל, אבל זה הכל, כמובן, בטוויסטים של קרקס, של ג'אגלינג, של מופעים קומיים של תהלוכות. הכל סביב הנושא הזה."
תהלוכת כחול-לבן, תמונת יחסי ציבור
איך בא לידי ביטוי נושא כזה במופעים?
"קודם כל אנחנו מייצרים פה את שביל ישראל, שביל באורך של 18 מטר פה ברחבה, שיש בו תמונות ענק מתוך שביל ישראל. על רקע התמונות האלה יהיו כל מיני מופעים שקשורים להיסטוריה הישראלית, שהקהל יוכל להצטלם איתם, לפסוע לאורכם, לשמוע עליהם סיפורים. המדריך הוא מופיע בעצמו ועושה כל מיני דברים, גם בשיתוף הקהל. יהיה מיצג של הכרזת המדינה עם בן גוריון והחלוצים, יהיה מופע שלם של הולכי קביים וג'אגלינג בצבעי הדגל.
"אלה לא מופעים קיימים שאנחנו מביאים. רובם מופעים חדשים שהוכנו במיוחד לפסטיבל. יש הרכב 'טוטאל בלונד', שלוש 'מרילין מונרו' שבאות לבקר בישראל ונתקלות בקהל הישראלי ובתגובות שלו. מאוד אינטראקטיבי, מאוד משעשע, מאוד מצחיק, ובייחוד מקורי, כי פעם ראשונה זה קורה פה.
"מכיוון שהמופעים הם בשעות אחר הצהרים הם ערוכים כך שיתאימו לכל המשפחה, ומכיוון שאנחנו רוצים מעבר לזה, תהיה פה פעילות מאוד ענפה. כי הפעילויות יתקיימו בין חמש, חמש וחצי, לשמונה, שמונה וחצי, לא אחת אחרי השנייה אלא במקביל, כך שמשהו אחד יקרה בצד אחד של הרחבה ומשהו אחר בצד השני והקהל ינוע בין ההתרחשויות.
להקת אתניקס, צילום: רונן אקרמן
"חגיגה ענקית ומדהימה"
"בסוף היום הראשון יופיעו אתניקס, בחינם, על הבמה המרכזית, בחוץ, ובסוף היום השני יופיע דודו טסה, שוב, ללא תשלום. וחוץ מכל זה, יש איזה מין בית קפה בפינה מסוימת שעושים בו 'שעשועון בורקס'. הקהל יושב, מקרינים קטעים מסרטי בורקס ונותנים לקהל לנחש מאיזה סרט זה. חידון נושא פרסים, היתולי, כמובן. ומעבר לזה, בלונאים, הליכה על חבל, קביים, ג'אגלינג, בקיצור, חגיגה ענקית ושלמה ומדהימה שמשנה לשנה יותר ויותר אנשים באים אליה, גם מחוץ ליבנה."
דודו טסה, צילום: ליאור כתר
מה לגבי דגש על אמנים יוצאי יבנה? לא חסרים כאלה בתרבות הישראלית
"לא בפסטיבל הזה. יש הרבה אמנים יוצאי יבנה שמופיעים פה גם לאורך כל השנה. שחקנים כמו ענת מגן שבו, אברהם סלקטר, דני גבע, ואני לא יכול לזכור את כולם בנשימה אחת, אבל הם מגיעים לפה. יש את מוקי שהופיע אצלנו באמפי, אבל בפסטיבל זה לא יסתדר.
"מה שאנחנו כן רוצים לעשות לטווח הרחוק זה לייסד ביבנה קבוצה למקצועות הקרקס ותיאטרון הרחוב, שבסופו של כל פסטיבל תציג את התוצרים שלה במופעי בכורה. זה החזון בסופו של דבר. הפסטיבל הוא אבן יסוד, שסביבה נתחיל למסד פה פעילות שוטפת כל השנה, שהפסטיבל רק ישמש קצה שלה."
בין אהבה לאמונה
הזמרת עדי כהן חולקת עם נסרין קדרי תפקיד מרכזי במחזמר "סוליקא" של תיאטרון באר שבע, הפקת התיאטרון המרכזית שתעלה השנה בפסטיבל. "סוליקא" הוא מחזמר ישראלי מקורי מאת מאור סבג ותאיר סיבוני, בבימויו של רפי ניב, שנכתב בהשראת סיפורה האמיתי של נערה יהודייה מטנגי'ר.
"זה סיפור מאוד מוכר לכל יהודי מרוקו", מספרת כהן, "שעבר, כמובן, עיבוד למחזה ונעשו בו שינויים כאלה ואחרים, אבל בעיקרון זה סיפור על נערה יהודייה מטנג'יר, שהיא ויורש העצר המוסלמי התאהבו. היא נכנסת בעקבות כך לקונפליקט, כי היא נאלצת לבחור בין האהבה לבין הדת והאמונה.
"זה מתרחש באחת התקופות המדהימות שהיו במרוקו, שבה היהודים והמוסלמים חיו בדו קיום ממש אידיאלי, אבל ברגע שיורש עצר מוסלמי מתאהב בבחורה יהודייה, זה משהו שמוציא פתאום את השדים החוצה, אין מה לעשות. יש דעות קדומות, וזה משהו שנורא רלוונטי גם היום. 'כן, בטח דו קיום, בטח', אבל ברגע שזה מגיע אלייך את אומרת, 'רגע, שנייה, מה להתחתן עכשיו עם יהודייה? מה לצאת עכשיו עם מוסלמי?'"
סוליקא, צילום: מעין קאופמן
רומיאו ויוליה המרוקאים
את הצטרפת להפקה לפני כחודשיים, כשנתיים אחרי שעלתה לראשונה בחג המחזמר.
"אני נכנסתי לעשות את ההצגה במקביל לנסרין שהייתה בקאסט המקורי, ויש פה איזשהו סיפור נורא יפה שאני חושבת שזו הפעם הראשונה שאני מספרת אותו. אני שיחקתי בחג המחזמר לפני שלוש שנים ב'גולדי חזיות', מחזמר שזכה בפרסים רבים ב-2015. מי שראה את אותו מחזמר היה מאור סבג, והוא סיפר לי שזה מה שגרם לו להתאהב, בכלל, בעולם מחזות הזמר.
"זה היה מחזמר ראשון שהוא ראה, והוא היה בכזו התלהבות שיא, וקיבל כל כך הרבה השראה, שבאותו יום הוא החליט לכתוב מחזמר. אני מגלמת את השכנה המוסלמית של סוליקא, חורה, שסוליקא היא כמו בת בשבילה, והיא בעצם זו שמגשרת בין העולמות.
"אני יכולה להגיד לך שכשאני שרה את השיר 'אחים אנחנו', אחד מרגעי השיא בהצגה, אף עין לא נשארת יבשה בקהל. זה מאוד עוצמתי, וחזק, וחלק מהעניין זה המילים החזקות, והמוזיקה שהוא כתב. זה מואזין כזה, מוזיקה הכי אתנית שיכולה להיות. מצד אחד שיר המימונה, ומצד שני השירים של סוליקא, שהם קורעי לב. זה סיפור טרגי, בסופו של דבר. זה הרומיאו ויוליה של המרוקאים, לפי דעתי."
נסרין קדרי, צילום: אילן בשור
"אני לא נסרין"
אחד האפיונים של המחזה הזה הוא שהוא לא מעמיד פה נוסחה שבלונית של טובים ורעים
"אין פה טובים ורעים. מה שקרה שם זה שהיא הייתה צריכה לבחור אם היא ממירה את דתה ומתאסלמת כדי להתחתן עם יורש העצר, שאגב, לא ביקש את זה ממנה. הוא אהב אותה כפי שהיא, וחשב שאם תהיה לצדו יהודייה זה יהיה ממקום של חוזק, אבל כמו תמיד, היו כמה נשמות טובות בדרך שעשו דברים ללא ידיעתו, והיא, בסופו של דבר, החליטה לעמוד גאה מאחורי האמונה והעקרונות שלה, ורצתה שיקבלו אותה כפי שהיא.
"ובדיוק כמו אצלנו, מדובר באנשים שיש להם את הכוח, ולא בין העמים. מי שעורר את הקונפליקט זה הדרגים הגבוהים, מקבלי ההחלטות. זה היה בסך הכל סיפור אהבה פשוט, אבל מקבלי ההחלטות שם למעלה החליטו להתערב בכל מה שקשור לגורל ולאהבה. בין האנשים עצמם לא הייתה בעיה. הם חיו בדו קיום מהמם עם השכנים שלהם. נכון, למשפחה היהודית זה היה כמו שהבת שלך עכשיו תגיד, 'אני יוצאת עם ערבי'. אני לא חושבת שיש הרבה הבדל בין מה שהיה אז למה שקורה היום."
ועכשיו זה מחזמר של תיאטרון באר שבע
"וזה מחזמר מאוד מצליח שלהם. זה באמת משחק כל כך הרבה הצגות, וכל כך הרבה אנשים מתחברים לזה, זו הצלחה מסחררת, באמת. התגובות למחזמר הזה הן מדהימות. אני נכנסתי לזה לא מזמן, לפני חודשיים בערך, וזה לא תפקיד פשוט. נסרין באה מהעולם הזה. היא באה מהמוזיקה הזאת, היא חיה את זה, היא נושמת את זה, זה בדי.אן.איי. שלה. אני הייתי צריכה להתאים את עצמי לסוג המוזיקה הזה. נסרין, מוזיקה ערבית היא בדמה."
פסטיבל בציר חדש 2018 ביבנה יתקיים בחול המועד סוכות בין התאריכים 27-25 בספטמבר 2018 ובין השעות 22:30-17:00 בהיכל התרבות יבנה וברחבה. להזמנת כרטיסים: 08-9320000 או באתר היכל התרבות יבנה