עפרה אידל ורובי אדלמן עוסקים כבר 8 שנים בהקמת תשתית ליוצרי מחול בירושלים. שיחה לרגל פסטיבל "מחול שלם" הנפתח השבוע בפעם החמישית. כתבה ראשונה מתוך שתיים על מחול ירושלמי.
חיזוק תרבות המחול
לפני חמש שנים ייסדו עפרה אידל ורובי אדלמן, שני רקדנים וכוריאוגרפים ירושלמים את פסטיבל "מחול שלם" כדי לתת במה וחשיפה לרקדנים ויוצרים ירושלמיים.
הפסטיבל נולד כפעילות המשך של ארגון יוצרים עצמאיים שהקימו השניים כבר ב-2005 ובשמונה השנים שחלפו מאז תחילת פעילותם בבירה הלכה ירושלים ונפתחה למחול. "התחלנו עם מצב שבקושי היו פה מופעי מחול ובטח לא של יוצרים מקומיים" מספרת עפרה אידל, "ורוב היוצרים התניידו לתל אביב. היום יש בעיר קהל הרבה יותר גדול והרבה כמו תיאטרון ירושלים, מרכז ז`ראר בכר, בית שמואל, תיאטרון המעבדה וגלריית הברבור מביאים מופעי מחול בכל רחבי ירושלים".
הפסטיבל יתקיים השנה במשך שלושה ימים (31-29 בדצמבר 2009) בירושלים ובהמשך יגיע גם לשלושה ימים בתל-אביב. "השנה אנחנו מתמקדים בשילוב של מחול ומולטימדיה, אומרת אידל, "המופעים רובם ככולם הם מופעי בכורה – חצי של יוצרים הם ירושלמים וחצי של אורחים מחו"ל, בעיקר מאירופה", אומרת אידל.
"היוזמה היא אמנם ירושלמית", היא מדגישה, "אבל המטרה שלנו היא לחזק את תרבות המחול בירושלים וחלק מזה זה לא רק להעלות מופעים ירושלמים אלא גם להזמין יוצרים ממקומות אחרים ולהפגיש בין אמנים מקומיים לאמנים מכל רחבי העולם (השנה למשל יגיעו אמנים מהולנד ומדנמרק) ולחזק ככה את הקהל המקומי ואת היוצרים ולאפשר יצירת קופרודוקציות". בהקשר זה מסבירה אידל "לשום יצירה אין אורך חיים מספיק ארוך רק בעיר שלה כי הקהל של המחול מוגבל מאוד במיוחד בירושלים, וקופרודוקציות מחזקות את שני הצדדים".
השנה יעלו מופעי הפסטיבל במרכז ז`ראר בכר. "בכל שנה מתאימים את היצירות לבמה וכמו תמיד זה גם פונקציה של תקציב. השנה חלק מהמופעים הולכים יותר לכיוון של פרינג`".
בין השאר תעלה בפסטיבל יצירתו של רובי אדלמן (בכורה לקופרודוקציה ישראלית-שוויצית שלו ושל יוצרים נוספים). כן יעלו: "אוריגמי" - מופע בבכורה של אור מרין; אוולין יפרח במופע "יהי אור" , אפרת רובין ואסנת ולד במופע מחול ואנימציה בשם "יום" וקטע מתוך "מינ-הרה" של אמיר קולבן בביצוע להקת קולבן-דאנס .
בנוסף יוקדשו פעילויות לילדים - מופע מחול ומולטימדיה לכל המשפחה בשיתוף מוזיאון המדע בירושלים בשם "ספלאש" וסדנת בובות ותנועה להורים ולילדים.
עפרה אידל, רובי אדלמן (צילומים: יח"צ)
"יש עוד הרבה עבודה בירושלים"
לפני כמה שנים היה דיבור על שני מוזיקאים צעירים שכבשו את הסצינה הירושלמית. קראו להם תמר אייזנמן ואסף אבידן ובינתיים הם הצליחו להגיע לקהל הרחב. את חושבת שדבר דומה יכול לקרות גם במחול הירושלמי?
"האמנים שמופיעים אצלנו הם אמנים שמתניידים בכל העולם. שלא כמו במוזיקה הפופולרית, עבודות של יוצרי מחול שמצליחות בחו"ל לא כל כך באות לידיעת הציבור. זה ז`אנר ששומעים עליו פחות. הקהילייה המחולית היא מאוד מוגבלת".
ובכל זאת יוצרי המחול במרכז זוכים ליותר ויותר חשיפה בשנים האחרונות. אתם לא משתתפים בפרויקטים כמו "הרמת מסך" ו"גוונים במחול"?
"יש יצירות שהעלינו במסגרות אחרות ב`גוונים` ב`אינטימדאנס` בתל -אביב אבל זה נכון שאת רוב המרץ אנחנו מקדישים להקמה של הארגון הזה כי השאיפה שלנו היא לא רק להפיק את הפסטיבל אלא גם ליצור חממת מחול עם בית להפקות מחול. לכן פתחנו גם בית ספר למחול".
ואכן, הקיץ חנך הארגון של אדלמן ואידל סטודיו למחול, בית מחול שלם, במנהל קהילתי מוסררה, שנערכות בו חזרות והוא משמש בית ליוצרים. "יש מקום להמון ארגונים כמונו", היא אומרת, "מפוצצים אותנו בפניות. אם הפסטיבל היה נמשך שבועיים והיו לנו תקציבים היינו יכולים להעלות יצירות בשפע, ויצירות טובות".
"`הרמת מסך` הוא פרויקט גדול מתוקצב היטב ומכירים אותו אבל הוא נותן מענה לפלח אוכלוסייה מאוד מצומצם" ממשיכה אידל, "יש כישרונות וביקוש עצום מצד כוריאוגרפים להופיע ואת המשתתפים ב`הרמת מסך` אפשר לספור על שתי כפות ידיים. פסטיבלים אמנותיים כמו אינטימדאנס נסגרים עוד לפני קול קורא ואודישנים.
"השפע הוא עצום. רק בעמותת הכוריאוגרפים חברים 57 כוריאוגרפים ויש עוד כמה מאות כוריאוגרפים בארץ. ההיצע הוא אדיר, כל שבוע עוברים אצלנו 20 יוצרים ולכל אחד יש פרויקט או יותר במקביל. חסרות במות בארץ".
מול היצע כל כך גדול כמו שאת מתארת יש בכלל ביקוש?
"זה דבר שמתברר עם הזמן. גם אנחנו לא חשבנו בהתחלה שיהיה ביקוש לפסטיבל שלנו. אבל כשזה קורה מופעים מתחילים לרוץ, ופותחים עוד ערב ועוד ערב עד שהפכנו בסוף לפסטיבל. השיווק הוא הנקודה הבעייתית של כל מוסד מחולי. מחול עדיין הוא לא חלק מהתרבות הכי פופולרית. ובכל זאת יש קהל.
"יש עוד הרבה עבודה בירושלים אבל מה שנעשה בשנים האחרונות מאוד ממנף את זה קדימה וגם יוצר את התחושה שיש למה לעבוד, לשאול, לקבל תקציבים. קהל רוצה להגיע ובאיזשהוא מקום זה גם לחנך אותו. ברגע שההיצע קיים ואמנים נשארים בירושלים אחרי האקדמיה למחול, ויש תשתית ויש סטודיו, זה בא ביחד עם קהל של חברים, קולגות ורקדנים וזה ממונף קדימה אבל זה כמובן תהליך של שנים".
מימין: "יום" (צילום: אפרת רובין ואסנת ולד), Crust (צילום: רנה דימר), "ספלאש" (צילום: יובל לנדסברג)
פסטיבל "מחול שלם" יתקיים בין התאריכים 31-29 בדצמבר 2009 במרכז ז`ראר בכר ובבית מחול שלם במנהל הקהילתי מוסררה. כרטיסים: 60-20 ש"ח. לרכישה בבימות, טל`: 02-6237000
ובקופת התיאטרון בערב המופע (משעה 16:00) טל`: 02-6251139
בכתבה שנייה בנושא שתפורסם בימים הקרובים - על בית ספר ירושלמי ייחודי למחול לגברים בלבד, שתלמידיו מגיעים משורות הציונות הדתית.