מטה המאבק של שחקני ואמני ישראל להצלת התרבות הישראלית, פתח אתמול (ג`) בקמפיין ציבורי נגד הקיצוץ בתקציב התרבות. מטרתו של המאבק לגייס את דעת הקהל בישראל באמצעות החתמתו על עצומה הפונה ישירות לראש הממשלה אריאל שרון, וקוראת לו לבטל את הקיצוץ. "צריך לזעזע את צרכני התרבות בארץ - הם חיים באשליה" אומר נתן איתן, מנכ"ל אמנות לעם, "הפעילות השנה התחילה כרגיל אבל כבר בינואר הכל הולך ליפול.."
קיצוץ ב- 45% מתקציב התרבות כבר אושר בכנסת בקריאה ראשונה ועומד עתה להצבעה בקריאה שניה ושלישית. ראשי המטה טוענים שאישור הקיצוץ יביא לקריסתה של התרבות בארץ - "הקיצוץ הנוכחי יביא לסגירתם של עשרות מוסדות תרבות ובהם מוסדות גדולים וותיקים, לצמצום משמעותי של פעילות המוסדות השורדים ולפגיעה אנושה ביכולת לשלוח הצגות ומופעים ליישובי הפריפריה".
"זה לא מאבק סקטוריאלי"
בשנת 2002 עמד תקציב התרבות בישראל על 411 מיליון שקל, 0.17% מתקציב המדינה - אחוז זעום בהשוואה למדינות המערב. בצרפת, לדוגמה, תקציב התרבות עומד על 1%, ובדנמרק (שבה מספר התושבים זהה לישראל ) על 1.8%.
ב- 2003 קוצץ התקציב ב- 26% ( 108 מיליון שקל) ועמד על 303 מיליון שקל. הודות להתערבות שרת התרבות וסיעת שינוי הוחזרו לסל התרבות באופן חד פעמי 73 מיליון ש"ח ובסיכומו של דבר אחוז הקיצוץ לשנה זו היה 8.5% בלבד.
בפתח 2004 עומדת הממשלה לקצץ 45% מתקציב התרבות –כ-185 מיליון שקל. עודד פלדמן, יו"ר איגוד מנהלי מחלקות תרבות מסביר את משמעות הדבר - "הקיצוץ יגרום לכך שכמות ההפקות תקטן והתיאטראות וגופי התרבות לא יוכלו להרשות לעצמם להוציא מופעים לפריפריה. זה יביא לסגירת היכלות התרבות ברחבי הארץ. במקומות אחרים בעולם כמו , אנגליה יש תקציבים מיוחדים להתניידות של תיאטרון אל מחוץ לכתליו. אצלנו מחוסר תקציב - האמנות בפריפריה תופסק".
בכל שנה נרשמים כ- 8.2 מיליון ביקורים במוסדות תרבות בישראל. הקהל בישראל אוהב תרבות ומשחר לתרבות. "זה גזר דין מוות", אומר יו"ר אמ"י יעקב מנדל, יו"ר אמ"י,. "הלחץ היומיומי אצלנו במדינה חזק יותר מכל מקום אחר בעולם. אם יש משהו ששומר על הנשמה זה התרבות והאמנות. אם אין תרבות – הנשמה מתה".
"זה לא מאבק סקטוריאלי של אמנים" מדגיש השחקן דרור קרן, " אנשים צריכים תרבות והם יחתמו על העצומה באולמות, כדי שיוכלו להמשיך ולצרוך כאן תרבות".
"תרבות תורמת לכלכלה"
"תרבות היא רווחית", טוען יורם חטב, יו"ר איגוד שח"ם ומראשי מטה המאבק. "החזרי המס של התיאטראות למדינה נעים בין 51% ל- 300% - אלו יחידות כלכליות בריאות, והשקעה בהם משתלמת לאוצר". חטב מסתמך גם על דו"ח מקינזי משנת 2001 שבדק את כדאיות התרבות לכלכלת מדינת ניו-יורק והגיע למסקנה שתרבות מחזירה את ההשקעה בה ב- 700% בהחזרי מס.
עודד פלדמן מעלה שתי הצעות חלופיות לקיצוץ בתרבות. האחת היא להעניק פטור ממע"מ וממס הכנסה למוסדות התרבות בארץ ובמקביל - לבטל את התמיכה הממשלתית. חלופה שנייה שמציע פלדמן היא חקיקת חוק הקובע כי 10% מתקציב הרשויות המקומיות יועבר לתרבות. "תרבות תורמת לכלכלה", אמר פלדמן "והעיריות כבר הבינו את זה מזמן. זה קרה בראשון לציון ובחולון. בעיריית תל-אביב הבינו שרחוב דיזינגוף לא יחזור לחיים בלי פעילות תרבותית ובירושלים ראו שאי אפשר יהיה לשקם את מרכז העיר ללא תרבות".
ראשי מטה המאבק נזהרים מלהפנות אצבע מאשימה כנגד לימור לבנת שרת החינוך והתרבות ובוחרים להפנות את קריאתם ישירות לראש הממשלה. "לא נקרא ללבנת להתפטר, אנחנו לא רוצים לאבד את הנציגה היחידה שלצדנו בממשלה, ולשחק על ידי כך לידיים שלהם", אמר יורם חטב.
חתמו גם אתם
החל מאתמול (ג`) , בסיום כל מופעי התרבות, יבקשו השחקנים והאמנים מהקהל לחתום על העצומה למען התרבות, במסגרת המאבק. ניתן לחתום על העצומה גם באתר האינטרנט של מטה המאבק. רשימות האזרחים שחתמו על העצומה יועברו מדי יום למשרד ראש הממשלה. אל תתנו לתרבות לגווע!
כן לתרבות הישראלית!
09/12/2003
:תאריך יצירה
|