האם יבנה תהפוך לבירת היצירה העצמאית של השפלה? אבי גיבסון בר-אל על הפסטיבל החדש "בציר חדש"
רוח חדשה בשפלה
אחד האירועים המסקרנים העתידים להתקיים בחול המועד סוכות הקרוב הוא פסטיבל חדש בשם "בציר חדש" שממקם לראשונה את העיר יבנה על מפת הפסטיבלים הארצית.
הפסטיבל החדש מתמקד ביצירות מקור עצמאיות רב תחומיות ועל מלאכת הניהול האמנותי הופקדו חברי קבוצת תיאטרון "אורתו-דה" אבי גיבסון בר-אל, ינון צפריר ויפעת זנדני צפריר.
את אבי גיבסון בר-אל, שחקן, במאי, יזם ומנהל אמנותי ראיינתי לפני פחות משנה בהקשר של עבודותיו שלו ובכל זאת חלק ניכר מהשיחה אז נסוב על תפיסת העולם שלו כמנהל אמנותי, תחום שבו הוא עוסק בלהט ובהתמדה כבר שנים (רשימה חלקית: מתחם תיאטרון הרחוב בפסטיבל עכו, תיאטרון הסימטה, טקס יום השואה האלטרנטיבי בתמונע ועוד ועוד), במקביל לקריירה שלו כבמאי וכשחקן. אין ספק שגיבסון עשוי בהחלט להיות האיש הנכון למהלך המינוף התרבותי של פרנסי יבנה והלוואי שכך יקרה.
איך בעצם התהווה בפסטיבל ?
"נחום לנגסם המנהל של היכל התרבות ביבנה פנה אלינו לקבוצת אורתו-דה עם רעיון לפסטיבל בעיר יבנה שהגרעין שלו הוא יצירה עכשווית צעירה, לאו דווקא בגיל אלא ברוח, בכל התחומים, בכל התחומים, שעיקרה באזור המרכז ושתתאגד תחת מטריה אחת.
"מתוך הפגישות אתו התכווננו לפסטיבל רב תחומי שיש בו גם מופעי תיאטרון ומחול, גם מופעי מוזיקה, מפגשי סופרים, תיאטרון רחוב - הפנינג תרבותי רב תחומי . כל זה מתוך דגש על בציר חדש, לאו דווקא מופעי בכורה, אלא מופעים שמהווים רוח חדשה ביצירה הישראלית של הימים הללו".
אז מה זה פסטיבל עכו חדש בשפלה?
פסטיבל עכו כבודו במקומו מונח. אנחנו מאוד מכבדים את עכו והפעילות של עכו ויינון צפריר ואני ניהלנו אמנותית את תיאטרון הרחוב בעכו. זה לא תחליף, זה פסטיבל נוסף. אנחנו מעלים את ההצגה 'אבנים' עם אורתו-דה למעלה משש שנים, 300 הצגות ברחבי העולם. ובעולם, בכל עיר גדולה כקטנה יש פסטיבל באיזשהוא זמן בשנה, שנותן אפשרויות ליוצרים להציג את יצירתם בפני קהל נוסף שבדרך כלל לא היה בא לצפות ביצירה. חשוב שיתרבו הפסטיבלים כדי לאפשר ליצירות נפלאות קיימות לקבל חשיפה נוספת לקהל בפריפריה. האקלקטיות של הפסטיבל נותנת לו את הכוח והייחודיות שלו.
"אבנים", צילום: רועי כהן
עיר בהתפתחות מואצת
היית ביבנה קודם?
"הייתי קודם ביבנה. זו עיר קסומה ושקטה שכרגע נמצאת בהתפתחות גם רוחנית וגם מבחינת תושבים יחידות דיור חדשות הולכות ונבנות ויש פה חזון של איש בשם נחום לגנסם שמנסה להביא תרבות ועשייה אמנותית לעיר הזו .
"הפסטיבל פתוח גם לכל תושבי הסביבה ואני מאמין שגם תושבים מאזור המרכז יגיעו. המחירים שווים לכל נפש 30-20 ₪ למופע כשבמרכז ממוצע כרטיסים הוא 100 ₪. כאן אפשר לבנות חבילת תרבות מאוד זולה ומעשירה רוחנית".
מה יש ליבנה להציע?
"יהיו סיורים באזורים הארכיאולוגיים של יבנה כעיר סנהדרין. אנחנו פועלים שם בשלושה מתחמים שמאפשרים גם חללי תרבות כמו היכל התרבות ומתנ"סים אבל גם בתוך חללים אלטרנטיביים – למשל ההצגה 'המורה סיגלית' של מרב גרובר תתקיים בתוך ספרייה, או 'המרקיד' של יואב ברתל תתקיים בחלל שהוא בדרך כלל מעון ילדים. אנחנו גם מכשירים חלל אחד שיהיה קברט – אולם הסתדרותי שהופך לאולם קברט עם שולחנות כסאות ובר ונעלה בו את ההצגות 'גוש לך', ו-'אף על פי תהום'.
"בגינת הסנהדרין שהיא גינה פתוחה תפעל במת מוזיקה לאמנים כמו "הקולקטיב", שלום תשובה, "השובבים", "שממל" - להקות בעלות ייחוד ופורצות דרך שפועלות בדרך כלל בצורה אינדית באזור המרכז ולהפוך את זה למין חג עצמאות.
"מופעי תיאטרון רחוב יעלו ברחבת היכל התרבות ויש גם חלל מאוד מיוחד, חלל חולות שיעלה בו מופע של היוצר אדם ריד מאוסטרליה The Garden, מופע תיאטרון פיזי שמותאם במיוחד למקום. עוד במסגרת מופעי תיאטרון רחוב נעלה את 'ויה דולורוזה' של אורתו-דה - תיאטרון רחוב לאו דווקא בידורי שנוגע באמירות חברתיות קוסמופוליטיות- על ארבעה קופים שמחפשים את אלוהים.
אדם ריד, צילום: יוהן שגב
"גם המופעים בהיכל התרבות מגוונים: '25' של מאור זגורי שזכתה בפסטיבל עכו בשנה שעברה או בוגרי ניסן נתיב שמעלים את 'הדייר חיימוביץ'', 'דרך חגב' של אנסמבל ציפורלה והמופע 'שירים באשדודית' של שמעון מימרן שיארח את לאורה ריבלין ואת סמי שלום שטרית שעל שיריו מבוסס המופע ויגיע במיוחד מניו יורק.
"הפסטיבל יכלול גם עבודות מחול רב תחומיות של יורם כרמי ו"קולבן דאנס", מיכל הרמן ושלומית פונדמינסקי ומפגשי סופרים שתנחה שהרה בלאו ותפגיש בין הסופרים ותיקים נורית זרחי ויורם קניוק לסופרים הצעירים גלית דהן קרליבך וגון בן ארי.
"הדייר חיימוביץ'", צילום: יח"צ
אין תחרות בפסטיבל?
"אנחנו לא בענייני תחרות, אלא בענייני יצירה".
האמנים מקבלים תשלום?
"בטח. תשלום ראוי . חייבים לציין את נחום והעירייה שתומכת בפסטיבל הזה ומחבקות אותו וגם את החופש האמנותי המוחלט שקיבלנו גם ליצירות לכל המשפחה וגם ליצירות יותר אלטרנטיביות. חלק מהייעוד שלי לאורך כל שנותיי כמנהל אמנותי זה לאפשר ליוצרים את הקרקע הנוחה ליצירה שלהם".
אז זו תחילתה של מסורת חדשה?
"כן. נמשיך לפתח את הקונספט של הפסטיבל בשנה הבאה, בתקווה שכן יהיו בשנה הבאה מופעים בבכורה- זה ענין של התפתחות וזמן . לפסטיבל חדש יש שלבי התאקלמות כשזה יקרה הוא כבר ידבר בשם עצמו במקומנו".
פסטיבל "בציר חדש" לאמנות רב-תחומית ייערך בחול המועד סוכות בין התאריכים 18-16 באוקטובר 2011, ברחבי העיר יבנה. כרטיסים: 30-20 ₪. לפרטים והזמנות: 08-9320000.