המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל שבחיפה מציג נסים ונפלאות על טהרת המדע, לכל גיל
בבוקר יום שישי סגרירי אנחנו עוזבים את אזור המרכז ומצפינים לחיפה, מפלסים את דרכנו בנופי הים וההר בואכה הדר הכרמל, מקום משכנו של המדעטק – המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל.
המדעטק שוכן בבניין ההיסטורי הענק והיפהפה של הטכניון, מבנה גבה תקרות ומעוטר קשתות גבוהות ותכולות, תענוג ארכיטקטוני של ממש. אנו מקבלים מפה של חללי המוזיאון ויוצאים לדרכנו בינות המוצגים.
בימי שישי המקום מנומנם מעט. יש המון מה לראות, אבל כשבאים שלא במסגרת סיור, מומלץ להצטייד במצב רוח חקרני במיוחד. אמנם רבות מן התצוגות הן אינטראקטיביות, אבל כדי להפיק את המרב מהביקור, במיוחד כשמלווים בילדים בוגרים יותר, דרושה התעמקות בהסברים הכתובים גם מצד המלווים המבוגרים.
אנו פותחים את הביקור בתערוכה המרכזית המוצגת בימים אלה במקום, תערוכת החלל הבינלאומית Beyond Planet Earth. התערוכה, המגיעה מניו יורק, פותחה בשיתוף כמה מוזיאונים, ביניהם גם המדעטק, והיא סוקרת את ההתקדמות בחקר החלל ב-50 השנה הראשונות של האדם מחוץ לכדור הארץ. כמו כן מציגה התערוכה כיוונים עתידיים בתחום.
בכניסה מקבל כל ילד דרכון להחתמה בתחנות השונות של המסע לחלל. זו אינה הפעם הראשונה שאנו נתקלים בפטנט המצוין הזה בתערוכות, שיוצר מסגרת ורצף בסיור, וכמובן מאפשר לילדים את חדוות ההחתמה.
תערוכת החלל Beyond Planet Earth (צילום: יח"צ)
"נעליים של אסטרונאוט!"
אנו עוברים בין תחנות שונות, מתוודעים לדגמי חלליות הראשונות שבנו האמריקאים והרוסים במירוץ לחלל, צופים בסרט שבו בן השלוש וחצי חוזה לראשונה באופן שבו חללית ממריאה אל על, מתרשמים מאסטרואידים, מהעתקי דגמים של חליפות חלל ואביזרים שונים.
"נעליים של אסטרונאוט!", מריע הילד מול מגפיים עצומים בגודלם. בשבוע שלאחר הביקור הוא יחזור מהגן עם יצירה מקורית – מיכל חמצן של אסטרונאוט שבנה מגליל נייר טואלט.
בכמה מהתחנות מוצגים ויזואליים בגודל אמיתי או קרוב לאמיתי, מלווים בהסברים: דגמים של חלליות, בובות אסטרונאוטים המבצעות פעולות תחזוקה וסיור בחלל, מבט אל מה שמתרחש בתוך החללית ואפילו דגם של רכב סיור רובוטי על המאדים, שזכה לשם המלבב "קיוריוסיטי" (Curiosity, סקרנות).
יש גם לא מעט הפעלות אינטראקטיביות, כגון סימולטור הממחיש טיסה על פני המאדים. גם חקר החלל הישראלי והאסטרונאוט אילן רמון זוכים כאן לפינה מיוחדת.
הדעתן שלנו נמשך גם לתצוגה נייחת צנועה, המתארת את האופן שבו דימיינו יוצרים שונים בספרים ובסרטים את החיים על המאדים. הוא מצא שם דימויים שמרתקים אותו במיוחד: חייזרים. בין האטרקציות הפזורות בתערוכה גם עמדת צילום בחליפת אסטרונאוט ואפשרות של צילום משפחתי למזכרת בפייסבוק.
כיאה לתערוכה בינלאומית, רמת המוצגים ואופן ההצגה מרשימים מאוד ומלווים בהסברים מאירי עיניים, שילדים בוגרים ימצאו בהם עניין רב. ילדים קטנים יותר ייהנו מאוד גם הם.
גן עדן לילדים
בין שני הבניינים מתפרשת אחת האטרקציות המרכזיות של המקום: פארק המדע נובל אנרג'י. זהו מקבץ רחב ידיים של חצרות פתוחות, רב-מפלסיות ומרוצפות דק עץ, שכל אחת מהן מוקדשת לגאון מדעי אחר, ביניהם ארכימדס, ליאונרדו דה-וינצ'י, אייזק ניוטון ועוד. המקום הזה הוא גן עדן לילדים.
המתקנים המלהיבים מדגימים עקרונות מדעיים בצורה חווייתית שקורצת גם למבוגרים. יש כאן נדנדת מטוטלת, יו-יו אנושי, מערכת להעלאת סירות, בורג ארכימדס, דגם של מסוק, נדנדת כדור הארץ ועוד ועוד, מכל טוב המדע.
הילד גילה עניין רב בעיקר בחצרו של דה-וינצ'י, שבה מוצגים, בין השאר, סכרים ומנגנונים להולכת מים ולשאיבתם בתפעול ידני.
מוזיאון המדע (צילום: נדב רותם)
את הביקור חתמנו בבניין הכניסה, שבשלוש קומותיו מוצגות כ-20 תערוכות. כמה מהתערוכות בעלות ערך חינוכי מובהק, כמו תערוכה אינטראקטיבית בנושא בטיחות בדרכים ותערוכת מדעי החיוך, המוקדשת לבריאות הפה. ואולם הדעתן סירב לצחצח שיניים לדגם ענק של לסת, בטענה ש"זה מפחיד".
תופסים גובה - תערוכת תעופה, צילום: הילה אהרון בריק
ראש מרחף באוויר
בין התצוגות המעניינות: תערוכת תעופה, אשליות אופטיות, אנרגיה ירוקה ועוד. גם במסדרונות פזורים מוצגים מעניינים לא פחות, ביניהם דגמים של מיקרוסקופים, מצלמות עתיקות ועוד.
כמה מהמוצגים המדעיים הזכירו לילד עולמות אמפיריים פחות וקסומים יותר. כך, למשל, מוצג שהדגים את הכובד של סוגי נוזלים שונים במתקן של כמה מבחנות סגורות נראה לו כמו שיקויי קסמים. חדר מיוחד שהוקדש ל"קסמי מדע" שבה את לבו באופן מיוחד.
קסם של מדע (צילום: יח"צ)
בחדר השחור והתיאטרלי מוצגים תעתועים ואשליות אופטיות, שכולם מבוססים על עקרונות מדעיים: כדור מרחף על זרם אוויר, או קסם מפואר במיוחד של העלמת גוף, שבו מערכת מראות מתוחכמת מעלימה את גופו של הנסיין ורק ראשו נותר מרחף באוויר, לעיני המתבונן הנדהם.
סקרנו פה חלק מזערי ממה שיש למקום להציע. כדי למצות את הביקור (ואת מחיר הכרטיס, שאינו זול כלל) כדאי לפנות כמה שעות ואולי אף לחקור בטרם הביקור את האתר רב המידע של המדעטק, כדי לדלות מהשפע הרב את מה שמעניין אתכם. כמו כן יש לשים לב שכמה מהמתקנים עובדים רק בשבתות ובחופשות.
המדעטק, המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל, רח' שמריהו לוין 25, הדר הכרמל, חיפה. שעות פתיחה: א'- ה': 15:00-10:00, ו': 13:00-10:00, שבת: 17:00-10:00. כרטיסים: 90-70 ₪ (כניסה חינם לילדים עד גיל 5). יש להזמין כרטיסים מראש. לפרטים: 04-8614444.