מוזיקה לריקודים
בקונצרט השלישי "רק לרקוד" בסדרת "חושבים מוזיקה" ינצח אנדרס מוסטונן על מקהלת הבנות אלרהיין מאסטוניה ותזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים.
התכנית העשירה של הקונצרט - יצירות מאת האסלר, גאסטולדי, לולי, פרסל, מורלי, בטהובן, דבוז'אק, פורה, סיבליוס ושוסטקוביץ' - תעסוק רובה ככולה במוזיקה לריקודים לאורך הדורות.
קונצרט זה הוא מיוחד בסדרה, שכן הוא נערך ללא מרצה. הקונצרט הוא גם חלק מפסטיבל מוסטונן-פסט ה-5 הנערך במהלך חודש פברואר בישראל ומסמן שיתוף פעולה בין ישראל לאסטוניה.
תכנית הקונצרט: הנס ליאו האסלר - המדריגל "ריקוד וניתור", ג'ובאני ג'אקומו גסטולדי - שלושה ריקודים מתוך האוסף "Balletti per cantare, suonare e ballare", ז'אן בטיסט לולי - שלושה ריקודים מתוך "גם הוא באצילים", הנרי פרסל - סוויטה מתוך "מלכת הפיות", תומאס מורלי - מדריגל, לודוויג ואן בטהובן - ריקודים מתוך "מחולות גרמניים", אנטונין דבוז'א'ק - מחולות סקוטיים, גבריאל פורה - פאבאן, ג'אן סיבליוס - ואלס עצוב, דימיטרי שוסטקוביץ' - קטעים למיתרים ולפסנתר בעיבוד לבון אטומיאן, ריקודי עם אסטוניים מעובדים לתזמורת ולמקהלה על ידי טוני קורביץ.
הקאמרטה הישראלית (צילום: גלית דוייטש)
אנדרס מוסטונן, מנצח
מוסטונן נחשב למומחה למוזיקת ימי הביניים והבארוק. בשנת 1977 השלים מוסטונן תואר אמן בנגינת כינור מן האקדמיה למוזיקה של טאלין. 1972, השנה שבה סיים את לימודיו בתיכון המוזיקלי של טאלין, היא השנה שבה חל אצלו המהפך בין אהבת מוזיקה בת זמננו לבין הימשכות גוברת אל המוזיקה הכנסייתית הקדומה. באותה שנה הקים את אנסמבל הוֹרְטוּס מוזיקוס, ומאז מרבה להופיע עימם על במות הקונצרטים ברחבי העולם.
חלק מזמנו אנדרס מוסטונן מייחד להופעות ככנר סולן, אך עיקר עיסוקו בניצוח. תחת שרביטו ניגנו עד כה התזמורות המובילות של פינלנד, שוודיה, גרמניה, הולנד, לטביה, ליטא, רוסיה ועוד. כמוזיקאי מתאפיין אנדרס מוסטונן בספונטניות, יכולת אילתור והופעה כובשת. במהלך השנים הקיף את עצמו במעגל רחב של חברים מוסיקאים, איתם הוא עולה על הבמה ועושה מוזיקה.
אנדרס מוסטון (צילום: jevgeni-kulik)
מקהלת הבנות "אלרהיין" מאסטוניה
המקהלה נוסדה ב-1951 על ידי היינו קאליוסטה. ב-1969 שונה שם המקהלה ל"אלרהיין" על שמו של פסטיבל השירה בטאלין במלאת לו מאה שנים. בית הספר למקהלה אלרהיין כולל מקהלה צעירה, בה משתתפים ילדים בגילאי 10-7 שנים, מקהלת ילדים בה שרים בני 13-11 שנים, ומקהלת בנות. בנוסף לביצוע קונצרטים לאורך השנה כל הזמרים מקבלים שיעורי זמרה, קריאת תווים והרמוניה. רפרטואר המקהלה כולל יצירות ווקאליות קלאסיות ובנות-זמננו.
מקהלת אלרהיין זכתה במהלך השנים בפרסים ראשונים בתחרויות מקהלה רבות. ב-2004 זכתה המקהלה בפרס גראמי היוקרתי על חלקם בהקלטת קנטטות מאת סיבליוס, ביחד עם מקהלת הגברים הלאומית והתזמורת הסימפונית הלאומית של אסטוניה. ב-2005 הניו-יורק טיימס הכתיר את ביצוע "פר-גינט" של המקהלה כהקלטה המצטיינת לשנה זו. ב-2006 קיבלה המקהלה ממגזין המוזיקה של ה-BBC פרס בקטגוריית מוזיקה תזמורתית. ב-2009 זכו בפרס ראשון בתחרות מקהלות בינלאומית באסטוניה, ובפרס מיוחד על ביצוע מצטיין של יצירה מקהלתית מאת ארוו פארט "שלום עליך, ירושלים".
מקהלת אלרהיין, תמונת יחסי ציבור
המוזיקה האסטונית המקהלתית היא השתקפות של מסורת שירה עתיקה, אשר שרדה גם בתקופות הקשות של מלחמת העולם השנייה והכיבוש הסובייטי. למרות היותה אחת המדינות הקטנות בעולם, אסטוניה היא בעלת אוסף עצום של שירי פולקלור. מקהלת אלרהיין בולטת בתוך השפע של העשייה המקהלתית באסטוניה.
הקונצרט יתקיים ב-16 בפברואר 2018 ב-11:00 בתיאטרון ירושלים (להזמנות: 02-5605755), 18 בפברואר ב-20:00 בהיכל התרבות פתח תקווה (להזמנות: 03-9125222), 23 בפברואר ב-11:00 במוזיאון תל אביב, 24 בפברואר ב-20:00 באולם ויקס ברחובות (להזמנות: 08-9364979, 08-9467890). ניתן להזמין כרטיסים בטל': 1-700-55-2000 ובאתר התזמורת
לרכישת כרטיסים