עקיבא, באך ופורה
אנסמבל סולני תל אביב בניהולו המוזיקלי של ברק טל, יקיים את הקונצרט הרביעי בסדרה "קצת אחרת"-"הרקוויאם של פורה".
בקונצרט שחותם את הסדרה המיוחדת, יתארחו אנסמבל זמרי מורן, בניהולה האמנותי של נעמי פארן, נגנית האבוב תמר ענבר וברק טל, שינצח על קונצרט ויופיע על הבמה גם ככנר.
התכנית תכלול את הקונצ'רטו לכינור ואבוב של באך, בנגינתם של ברק טל ותמר ענבר, את היצירה "ממעמקים קראתיך" למקהלה, אבוב אובליגטו ותזמורת של דניאל עקיבא, ואת הרקוויאם של פורה.
"זוהי תכנית מאד מיוחדת ומרגשת עבורי", אומר המנצח ברק טל, "ראשית, משום שאני חוזר להופיע ככנר סולן, דבר שאני עושה רק פעם-פעמיים בשנה וזה בכל פעם מרגש אותי מחדש. שנית, בגלל שיתוף הפעולה עם תמר ענבר. תמר היא אבובנית נפלאה, מוזיקלית ואנרגטית מאד, מ'דור המייסדים' של האנסמבל ויש בינינו כימיה מוזיקלית טבעית. שלישית, בזכות היצירה הנפלאה של דניאל עקיבא 'ממעמקים קראתיך', שביצענו בעבר בחג המוזיקה הישראלית. אני מאד אוהב את סגנון ההלחנה שלו ומצפה מאד לבצע שוב את היצירה המרגשת".
החיבור המוזיקלי והמקצועי בין דניאל עקיבא, זוכה פרס ראש הממשלה לקומפוזיציה 2017, וברק טל, מתחיל שנים אחורה בתקופה בה ברק היה עוד תלמיד, ועקיבא שימש כמורה שלו ומרכז מגמת המוזיקה בתיכון לאמנויות ויצ"ו חיפה. לימים הם הפכו לקולגות, כשברק הצטרף לצוות ההוראה באותו בית ספר, ומאז הם שיתפו פעולה במשך 14 שנים, מבחינה פדגוגית ואמנותית, וביצוע היצירה הוא סגירת מעגל עבורם.
דברי דניאל עקיבא על היצירה: "ממעמקים קראתיך מתפרש גם מ'עומק הנפש' או ממצב של שפל מדרגה ככלי ריק, מצב שאינו בהכרח שלילי בלשון הקבלה, מאחר ויש בו שאיפה ויכולת להתמלא ולצמוח".
כך גם ביצירה המופתית, עקיבא מדמה את השלבים ההדרגתיים של הכלת הכלי, בזרימה מוזיקלית. היצירה מתעצמת ומתחזקת בפרקים השונים בהתאם כשהוא מדמה את יצריות האדם, הבהמיות לצד הנתינה והחסד האנושי שמסבים אושר לאדם. היצירה מסתיימת בקריאה שקטה ומסתורית ממעמקים, כמשל לחסדים הסמויים מן העין.
אנסמבל סולני מורן, צילום: נגה שדמי
אנסמבל סולני מורן
מן המקהלות הנחשבות בישראל, שמבצעת יצירות של טובי המלחינים ופועלת לקידום היצירה הישראלית, תבצע את יצירתו של עקיבא ואת הרקוויאם של פורה. "שיתוף הפעולה עם אנסמבל זמרי מורן הוא תמיד חוויה עבורי. זוהי מקהלה מאד איכותית שתמיד כיף לעשות איתה מוזיקה, במיוחד בשתי יצירות נפלאות אלה – 'ממעמקים קראתיך' של דניאל עקיבא והרקוויאם של פורה", מציין טל.
האנסמבל מונה זמרים צעירים, חיילים מוזיקאים מצטיינים וסטודנטים באקדמיות למוזיקה, הוקם ב- 1998 על-ידי נעמי פארן, המנצחת והמנהלת המוזיקלית של המקהלה, כגוף ייצוגי מקצועי שמטרתו קידום זמרים ומנצחים צעירים, מצוינות מוזיקלית ופיתוח הזמרה הסולנית. האנסמבל, יחד עם מנצח הבית של האנסמבל גיא פלץ, מבצע ממיטב המוזיקה המקהלתית ופועל לקידום היצירה הישראלית האנסמבל מבצע יצירות של טובי המלחינים, שחלקן נכתבו במיוחד עבור האנסמבל, ביניהם יוסף ברדנשווילי, מנחם ויזנברג, חיים פרמונט ורבים אחרים. במהלך השנים השתתף האנסמבל בסדרות קונצרטים עם התזמורות המובילות בישראל, והופיע בפסטיבלים ובתחרויות בינלאומיות ברחבי העולם.
דניאל עקיבא – מלחין נגן גיטרה ולאוטה
כמלחין עוסק עקיבא בחקר המוזיקה היהודית ספרדית על רבדיה הרבים והמגוונים ומשלב בחלק מיצירותיו יסודות מן המוזיקה הזאת. כתב מגוון רחב ביותר של יצירות לכלי סולו: אבוב, חליל, גיטרה, צ'לו, ויולה דה גמבה, חלילית, קלרינט, כינור, מנדולינה וסופרן. כתב מגוון יצירות קאמריות, יצירות למקהלה מעורבת ולמקהלה לקולות שווים, יצירות לתזמורת קאמרית, קונצ'רטו לגיטרה ולתזמורת וקונצ'רטו לשלוש גיטרות ותזמורת, יצירות למקהלה סולנים ותזמורת, מקהלה תזמורת כלי קשת ואבוב אובליגטו, לקול גיטרה ותזמורת, מחזור שירים לקול ותזמורת כלי קשת. יצירותיו בוצעו והוקלטו בארץ וברחבי העולם. הוא זכה בפרס אקום ופרס נוצת הזהב על יצירותיו, בפרס אמזון עבור תקליטור מיצירותיו, בפרס הקונפדרציה השוויצרית להלחנה ונגינה. בפרס ראש הממשלה למלחינים 2017. כאמן מבצע הופיע ברחבי העולם בנגינת רפרטואר מן הרנסאנס ועד למה הנוכחית כולל יצירות שכתב ויצירות שהוקדשו לו על ידי מיטב המלחינים בארץ.
דניאל עקיבא, צילום: עידית וגנר
על היצירה "ממעמקים קראתיך"
ממעמקים קראתיך מתפרש גם מעומק הנפש או ממצב של שפל מדרגה של כלי ריק, מצב שאינו בהכרח שלילי בלשון הקבלה. כלי ריק הוא מצב שיש בו שאיפה ויכולת להתמלא ולצמוח. כך, בתחילת היצירה בקטע התזמורתי רמזים למצבים המתוארים לעיל במסתורין ובכניסה הדרגתית וחרישית של כלי הקשת "תוך מילוי הכלי" בשלבים. ביצירה משולבים טקסטים מתהילים קיז ו- קיח - בפרוש הלקוח מן הדרש והסוד הם מתארים את המאבק הקיומי ביצרים, כפי שמתגלם בכל אחד מאתנו באופן פרטי. בפרק שלישי כל גויים סבבוני- זו קריאה רמה שמציגה את היצרים האופפים אותנו (גויים=יצרים). במילים סבבוני גם סבבוני, כניסות בחיקויים המתוארות קצבית ומלודית כמחשבות ויצרים האופפים אותנו מכל עבר, מעין מתקפה של מחשבות.
התעצמותו החסד שהוא מקור של נתינה ללא גבול (החסד מתואר בקבלה כקו ימין והוא מקור האלטרואיזם, באה לידי ביטוי במילים: "ימין השם עושה חיל.."). החסד הוא אף גורם לשמחה ולכן הופעת הטמבורין- ככלי שמסמל שמחה, ניצחון והתגברות ומרמז גם על תנועה ומחול (תופה של מרים ששרה ומחוללת- אחרי שירת הים בספר שמות פרשת "בשלח"). הקטעים בהם מופיע הטמבורין בפרק זה ביצירה, הם מעין מחולות בתנועה הרתמית ובמשקליהם. בפרק הרביעי נקודת השיא במילים: "אסרו חג בעבותים עד קרנות המזבח...", ויש במילים אילו ביטוי ליכולת שלנו להתגבר על הבהמיות שבנו, בשחיטת הפר שבנו. הפר- לפי תורת הקבלה מסמל את הבהמיות, ושחיטתו מהווה אישור להתגברות. המוזיקה מתעצמת ומתרגשת. סיום היצירה ב- PP מרמזת על החסדים המכוסים החסדים הנסתרים, סיום המתאר צניעות וכיסוי החסדים. סיומה של היצירה בדרך זו אף מתקשרת לתחילתה והיא סוגרת את המעגל של הקריאה השקטה והמסתורית ממעמקים.
אנסמבל סולני תל אביב (צילום: ניר פרץ)
תמר ענבר, אבוב
נולדה בנס ציונה ולמדה אבוב אצל דודו כרמל באקדמיה למוזיקה ולמחול ירושלים. היא המשיכה את לימודיה אצל מוריס בורג בז'נבה והשלימה תואר ראשון ושני בהצטיינות. תמר הופיעה כנגנית אבוב ראשית אורחת בתזמורות שונות ביניהן, התזמורת הסימפונית של רדיו בוואריה, בתזמורת הממלכתית של בוואריה, באופרה של פרנקפורט, בפילהרמונית הישראלית ועוד. כסולנית היא הופיעה עם תזמורות שונות, ביניהן הסימפונית הלאומית של סין, הסימפונית ראשון-לציון ואנסמבל סולני תל-אביב. היא שימשה כאבובנית ראשית קבועה בתזמורת הסימפונית ראשון-לציון ובתזמורת המוצרטאום של זלצבורג, ומנגנת בקביעות כאבובנית ראשית של אנסמבל סולני תל-אביב מיום היווסדו. והיא זוכת מלגות של קרן התרבות אמריקה – ישראל.
ברק טל, מנצח, כינור
המייסד והמנהל המוזיקלי של אנסמבל סולני תל-אביב משנת 2001 הופיע על בימות מרכזיות בעולם, בפסטיבלים בינלאומיים מרכזיים ובשידורי רדיו וטלוויזיה רבים בארץ ובאירופה. כמנהל מוזיקלי של האנסמבל, טל שיתף פעולה עם גדולי הסולנים הבינלאומיים, וכמנצח אורח הופיע עם מרבית התזמורות בארץ ותזמורות בגרמניה, באוסטריה, ברוסיה, בפולין, באסטוניה, בקוריאה, בצ'כיה, ברומניה ועוד. ברק מקדיש מזמנו לעבודה עם מוזיקאים צעירים ובחינוך מוזיקלי, והחל משנת הלימודים הנוכחית נמנה עם סגל המורים באקדמיה למוזיקה באוניברסיטת תל אביב. זכה במספר פרסים ומענקים, ביניהם פרס רוזנבלום לאמן מצטיין, פרס עדן פרטוש של משרד התרבות (פעמיים), ועם סולני תל-אביב בפרס לנדאו לאמנויות הבמה של מפעל הפיס.
הקונצרט יתקיים במוצאי שבת, 21 באפריל 2018 ב-20:30 במרכז רפפורט (מחיר כרטיס: 116 ₪, טלפון: 04-8363804), ביום ראשון, 22 באפריל ב-20:30 במרכז ענב בתל אביב(מחיר כרטיס: 140 ₪, טלפון: 054-6934439), ביום שני, 23 באפריל ב-20:30 במרכז וייל בכפר שמריהו (מחיר כרטיס: 120 ₪, טלפון: 054-6934439). לאתר סולני תל אביב
לרכישת כרטיסים