ליאוניד פטשקה הצליח להעמיד פסטיבל ג`אז בינלאומי בעירו אשדוד בשלושה חודשים בלבד. שיחה
פסטיבל בינלאומי בשלושה חודשים
ב-1990 הגיע ארצה מרוסיה פסנתרן וירטואוז, ליאוניד פטשקה, שנקלט במהירות מסחררת על ידי אהר`לה קמינסקי. שנתיים אחר כך כבר זכה לפרס בפסטיבל אילת ומאז שומעים עליו, הרבה, אבל בעיקר על הופעות והקלטות בחו"ל. מפעם לפעם צף שמו בקשר לפסטיבל ג’אז שהוא מארגן.
נגינתו של פטשקה, שיש לה קשר הדוק לוירטואוזיות של מוזיקה קלאסית והפרופיל ה"אירופאי" של הופעתו, לא הפכו אותו ל"סחבק" של סצנת הג’אז המקומי ובהרכבו הקבוע מככבים לא מעט מיוצאי רוסיה. אבל הדבר לא עמד בדרכו.
ארבע שנים מיום עלייתו, בשנים 2001-1994, כבר ניהל פסטיבל ג’אז במקום מגוריו- אשדוד. ב-2002 יזם פסטיבל ברחובות והביא ארצה את ויין שורטר (!), לא פחות ולא יותר - קליבר ענק ויקר, מהסוג שרק מוסדות מסובסדים מביאים.
השנה, בין התאריכים 15-14 באוקטובר 2009 שב פטשקה ויוזם פסטיבל ג’אז בינלאומי באשדוד, הכולל עשר הופעות ושני ג`אמים במשכן האמנויות החדש " מונארט". גם הפעם מתקיים הפסטיבל ללא עזרת משרד החינוך והתרבות. למזלו, חילופי השלטון בעירו עקב הבחירות, יצרו מצב בו יכול פטשקה להמשיך לפעול עם העירייה.
"למעשה, עד שהתבררה המדיניות החדשה בעירייה והוחלט על הפסטיבל נשארו לי רק שלושה חודשים להרכיב ולהפיק את הפסטיבל" הוא אומר, "משום כך זהו בעיקר פסטיבל של חברים, נגנים חשובים מכל העולם שהופעתי אותם ואני מכיר את כולם אישית. ואני מקווה שעקב הצלחת המפעל אוכל לבקש תמיכות גדולות בשנה הבאה".
מה הם העוגנים החשובים של הפסטיבל?
"העוגן הראשי הוא כמובן בני גולסון, (שפותח את היום השני – י. מ) שלמרות היותו בן 80 הוא שש להופיע וכולם זוכרים אותו עוד מ`שליחי הג’אז` של ארט בלייקי (גולסון הופיע גם בזאפה אשתקד). אבל יש עוד הרבה הפתעות שאני מונה על קצה המזלג. משפחת קרלינג השבדית שהם גם נגנים בכלי נשיפה וגם אמני קרקס ומחול. ניגנתי איתם בעבר ואני בטוח שהם ישגעו פה את הקהל (משפחת קרלינג מסיימת את החלק הרשמי של הפסטיבל)."בנוסף יש תזמורת מצוינת בסגנון ניו אורליאנס הנקראת `לואי ארמסטרונג בנד` בהנהגת החצוצרן ג`ואי מורנט (המשתתף בהקלטות של פול מקרטני)".
בני גולסון, צילום: יח"צ
האם ישנם נגנים וירטואוזים בסגנון שמזוהה אתך?
"הכנר ויטלי אמרילי שהופיע בעבר עם אוסקר פטרסון, הבסיסט יורקי קנגס המנהל פסטיבל ג’אז בפינלנד, ובמיוחד אני רוצה לציין את הגיטריסט הטורקי אונדר פוקאן שיש לו את מועדון הג’אז היחיד באיסטנבול שנקרא "נרדיס" ( ע"ש הלחן של מיילס דייוויס). עוד מה שיפתיע את הקהל היא הזמרת הדרום קוריאנית יו-סאן נה . בעולם כבר מכירים את הג’אז הקוריאני המתפתח ובארץ-בכלל לא. היא ממש נחשבת לדיווה של דרום קוריאה".
יו סאן נה, צילום: יח"צ
באיזו מתכונת יתנהל הפסטיבל?
"הרעיון הוא לבצע כל יום מרתון באמפי מונארט. אין לנו אולמות קטנים. מי שבא מקבל את כל הרצף עם מינימום זמן להתחלפות התזמורות. הג`ם מתחיל עם תום חמשת הקונצרטים בכל לילה".
יש אינטראקציה בין הנגנים האורחים והישראלים?
"עם בני גולסון, למשל, ינגן בחצי ערב פסנתרן אמריקני, אלכס נקימובסקי ומתופפת אמריקאית, אך בחצי השני יעלה הטריו שלי ללוות אותו. הצוות האמריקני יופיע גם עם נגן המפוחית הישראלי דני רונן. אני עצמי אעלה עם סקסופוניסט אורח לנגן עם הסינפונייטה של באר שבע קונצרט מיצירות אלינגטון. התזמורת האנדלוסית מאשדוד תארח נגנים אורחים ותבצע ג’אז אתני. וכמובן בג`מים הכל מתערבב".
כשמונה שעות ג’אז ביום החל מ-19:00, עם הרכבים מעולים ( לא הזכרנו את שם טוב לוי, את זמר הג’אז ג`ורג` ג`ונסון ועוד) במחיר 75 ₪ לערב - נראה לי שזה דיל שאסור להחמיץ. כמי ששמע את פטשקה פעמים רבות אני מכבד את חזונו ומאחל לו הצלחה בתנאים הלא פשוטים של ארגון פסטיבל כמעט מהיום למחר. מומלץ לכל חובבי הג’אז בישראל.
גונהילד קרלינג, צילום: יח"צ
פסטיבל סופר ג`אז באשדוד יתקיים בתאריכים 15-14 באוקטובר 2009 , ב-19:00, במרכז מונארט באשדוד.
לרכישת כרטיסים