סרטו של לאון פרודובסקי זכה בפרס הראשון הפסטיבל. זוכים נוספים: עופר שכטר ודאנה איבגי
הסרט "חמש שעות מפריז" זכה בתחרות הקולנוע הישראלי העלילתי בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה–25 חיפה, שהסתיים אתמול, מוצ"ש 10 באוקטובר 2009. זוכים נוספים הם עופר שכטר ודאנה איבגי.
הסרט העלילתי הטוב: "חמש שעות מפריז"
הפרס לסרט העלילתי בסך 100,000 ש"ח ניתן לבמאי הסרט לאון פרודובסקי, הפקה: חיים מקלברג, אסתי יעקב-מקלברג, משה אדרי, לאון אדרי. הסרט מביא את סיפורם של נהג מונית בת-ימי חובב שירים צרפתיים מתקתקים ומורה למוזיקה שויתרו על חלומותיהם. השניים מרגישים קצת בודדים, ואבודים אבל אז הם נפגשים ומגלים שגם באמצע החיים אפשר לאהוב כמו בסרט צרפתי.
חבר השופטים: אליוט גולד, (ארה"ב), יו"ר,שחקן ומפיק אמריקאי; אמה קלארק, (בריטניה), מנהלת בכירה בקרן החדשה של מועצת הקולנוע הבריטית; גדעון בכמן, (ארה"ב/גרמניה),צלם, דוקומנטריסט ומבקר קולנוע; איתן אבן, (ישראל),מפיק קולנוע; סוהא עראף, (ישראל),תסריטאית ובימאית.
נימוקי השופטים: "הרגשנו כי זהו סרט מאוד מתוחכם עבור במאי שזהו סרטו הראשון. הסגנון השנון והעדין והדרך בה הוא עוסק במורכבות היחסים המודרניים הללו יצרו סיפור שמקסים ומציע לקהל עומק רב. הסרט מציג הופעות משחק מעודנות ותשומת לב מעמיקה לפרטים, ואנו מאמינים כי הוא יכבוש את לבבות הצופים, כפי שכבש את שלנו".
פרס תגלית הפסטיבל: ארז קו-אל ולאון פרודובסקי
פרס תגלית הפסטיבל בסך 30,000 ש"ח הוענק לתסריטאים ארז קו-אל ולאון פרודובסקי ("חמש שעות מפריז").
נימוקי השופטים: "החלטנו להעניק את פרס התגלית לתסריט, המגולל סיפור רגיש המסופר באופן מינימאלי, המכבד את האינטליגנציה של הצופים בסרט. זהו סיפור אהבה במהותו, העוסק גם בציפייה המודרנית הגורסת כי עלינו להיות מצליחנים גדולים על מנת שיכירו בנו כבני אדם מתפקדים. גיבור הסרט הוא הכול פרט למצליחן, אך כוחו הפנימי מאפשר לו להיות נאמן לעצמו. התסריט של "חמש שעות מפריז" כתוב בפשטות אך מכיל רבדים עמוקים ומגוונים".
פרס השחקנית בסרט עלילתי: דאנה איבגי ומאיה כהן
פרס השחקנית בסרט עלילתי בסך 10,000 ש"ח הוענק השנה במשותף לדאנה איבגי ולמאיה כהן על משחקן בסרט "היו לילות" בבימויו של רוני ניניו.
נימוקי השופטים: "הגענו להחלטה על הפרס לאחר התבוננות בתפקיד מורכב במיוחד. התפקיד דורש מהקהל להאמין כי ילדה מסוגלת בו זמנית לאהוב את ההורה שלה אך גם לכעוס עליו. במקרה זה, העבר משפיע על ההווה ומצאנו כי לא ניתן להפריד בין השניים. הקסם של גוני הצעירה, המפגינה את אמונתה השלמה באביה, מוצב מול המודעות לחולשותיו אצל הנערה הבוגרת ויוצר תמונה אמינה לחלוטין, למרות שאת התפקיד מגלמות שתי שחקניות שונות. לפיכך, אנו מתכבדים להעניק את פרס השחקנית באופן משותף לדאנה איבגי ולמאיה כהן, המציעות הופעה משולבת כה עשירה".
"היו לילות", צילום: יח"צ
פרס השחקן בסרט עלילתי: עופר שכטר
פרס השחקן בסרט עלילתי בסך 10,000 ש"ח הוענק לשחקן עופר שכטר על משחקו בסרט "פובידיליה" בבימויים של האחים יואב ודורון פז. נימוקי השופטים: "עופר שכטר, הידוע בעיקר בזכות תפקידיו הטלוויזיוניים הרבים והופעותיו הקומיות, מציג דרך תפקיד זה צד חדש לקשת התפקידים שלו. נוכחותו האינטנסיבית על המסך שבתה את ליבנו והוכיחה כי יש לו הרבה מה להציע לעולם הקולנוע בעתיד".
"פובידיליה", צילום: יח"צ
פרס הסרט התיעודי: "סוררת"
פרס ג`ק ניילור, לסרט תיעודי בסיוע הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו בסך 40,000 ש"ח הוענק לסרט "סוררת" בבימויה של ענת צוריה. הפקה: ענת צוריה וסיגל לנדסברג. שרה ושולמית הן שתי צעירות חרדיות שנדחו על ידי החברה החרדית. הסרט מביא את הנסיון הנדיר שלהן לתעד את החברה שממנה ברחו.
חבר השופטים: רן טל, (ישראל), במאי ותסריטאי; נואית גבע, (ישראל), עורכת, בימאית, מפיקה, מרצה, יועצת אמנותית ומפתחת תוכניות לימוד בתחום הקולנוע התיעודי; שולה שפיגל, (ישראל), מפיקת קולנוע וטלוויזיה.
נימוקי השופטים: "על המחויבות הטוטאלית של יוצרת הסרט להביא עולם מושתק ומטריד אל המסך בעבודה קולנועית מרתקת. על הצילום המרשים של רוני כצנלסון, העריכה המופלאה של ערה לפיד ועבודת הסאונד המדויקת של אלכס קלוד".
"סוררת", צילום: יח"צ
חבר השופטים ציין לשבח את סרטה של איריס רובין "אסמר", "המספר בכישרון וברגישות דוקומנטרית את סיפור האהבה של הוריה בפרספקטיבה של הזמן. ציון זה ניתן על יכולתה של הבימאית להביא למסך רגעים אנושיים-אינטימיים-טעונים בעידון, איפוק ואמפטיה החושפת את מורכבות חייהם, בכבוד האנושי לו ראוי גיבור מסך דוקומנטרי".
פרס עוגן הזהב לקולנוע ים תיכוני: "מחרוזת התפילה"
פרס "עוגן הזהב" הוענק לסרט "מחרוזת התפילה" סרטו של הבמאי הטורקי מחמוט פאזיל ג`ושקון. זהו סיפור על מערכת יחסים הנרקמת בין גבר מוסלמי ואשה נוצריה באיסטנבול על רקע התרבויות והדתות השונות.
חבר השופטים: מיכאלה פבלטובה, (צ`כיה), אמנית אנימציה; רפאל נדג`רי, (ישראל), במאי ותסריטאי; חורחה גורביץ`, (ישראל), במאי, מפיק, צלם ומורה לקולנוע; דני מוג`ה, (ישראל), מנהל אמנותי של פסטיבל הקולנוע הישראלי באיטליה וחבר הנהלת פסטיבל הקולנוע ירושלים.
נימוקי השופטים: "הסרט נגע בכולנו במקוריותו ובכנותו, בטוהר המבני שלו ובאוניברסליות של תכניו, שחוצים את כל הדתות והגבולות".
פרס חבר השופטים: "הזמן שנותר- כרוניקה של נוכח נפקד"
בקטגוריה זו הוענק פרס נוסף, פרס חבר השופטים, לסרט "הזמן שנותר- כרוניקה של נוכח נפקד" של הבמאי הפלסטיני אלייה סולימאן.
נימוקי השופטים: "החזון של אליה סולימאן מעצים באופן בורלסקאי את הויכוח על הקונפליקט שנמשך זמן רב מדי. הבמאי מצליח להעביר את המסר הדרמטי המרכזי ובו זמנית לגרום לנו לצחוק".
פרס פיפרסקי: "חדר וחצי"
פרס לבמאים חדשים, בחסות תא מבקרי הקולנוע הבינלאומי פיפרסקי הוענק לסרט "חדר וחצי" בבימוי של אנדרי קרז`נובסקי.
חבר השופטים: אנדריי פלחוב, (רוסיה) יו"ר. מבקר והיסטוריון קולנוע; לזלו קריסטון, (הונגריה), עיתונאי והיסטוריון קולנוע; צ`יקיטה אסתר לבוב, (ישראל), עיתונאית ומבקרת קולנוע.
נימוקי השופטים: "תוך שימוש בטכניקות וסגנונות קולנועיים מגוונים, המשולבים באופן מבריק ומקורי, מצליח הסרט לבנות תמונה של תקופה ומקום. הסרט מציג עלילה מורכבת המבוססת על פרטים ביוגרפיים ובדיוניים של המשורר יוסף ברודסקי. בסרט בולטים האלמנטים הדרמטיים והתיעודיים, שהופכים אותו לחוויה מיוחדת במינה לצופה".
פרסי תא מבקרי הקולנוע: "גראן טורינו", "שבעה"
במסגרת הפסטיבל מעניקים מדי שנה תא מבקרי הקולנוע ואגודת העיתונאים ישראל, פרסים לסרטים שהוקרנו במהלך השנה בארץ בקטגוריות: הסרט הזר הטוב ביותר, הסרט הישראלי הטוב ביותר ופרס לשחקן ולשחקנית בסרט ישראלי.
בקטגוריית הסרט הישראלי הטוב ביותר זכה השנה סרטם של הבמאים רונית ושלומי אלקבץ, "שבעה".
בקטגוריית הסרט הזר הטוב ביותר זכה הסרט "גראן טורינו" של הבמאי קלינט איסטווד. הסרט הופץ בארץ על ידי – גלובוס גרופ.
פרס השחקנית הוענק לשחקנית חנה הספרי אזולאי על משחקה בסרט "שבעה" בבימויים של רונית ושלומי אלקבץ.
פרס השחקן הוענק לשחקן איציק כהן על משחקו בסרט "סיפור גדול" בבימויים של שרון מימון וארז תדמור.
פרס הוקרה למולי שפירא
פרס הפסטיבל על תרומה לקידום התרבות והאמנות מעל גלי האתר הוענק לאיש הרדיו הוותיק, מולי שפירא.
פרס סרט האנימציה: "בעלת הנס"
פרס אלי גלפנד לסרט אנימציה קצר בסך 5,000 ש"ח הוענק לסרט "בעלת הנס" בבימויין של מיכל אבולעפיה ומורן סומר. הסרט מספר על פורטונה הממתינה כבר 50 שנה לבעלה המת. גורלה נקשר בדרך פלא עם המשרתת העובדת בבית הסמוך.
חבר השופטים: ד"ר גילה שחר (ישראל), צביקה אורן (ישראל), אורי קלאוזנר (ישראל)
נימוקי השופטים: "היוצרות בראו בסרטן מציאות קסומה של מרכיבים תרבותיים שהם בו זמנית מקומיים ואוניברסליים, מרגשים וקומיים כאחד. סרט שכל מרכיביו מעוררים התפעלות: אנימציית אופי של בובות, מרכיבי עיצוב ומרכיבים קולנועיים – משימוש באור ועד פסקול".
פרס הסרט הקצר: "הסיפור על יונה והעץ העצוב"
בתחרות הסרטים הישראלים הקצרים ע"ש שרון עמרני בסיוע קרן מקור לקולנוע וטלוויזיה, הוענקו פרסים לשני סרטים.
פרס לסרט שהופק במסגרת בי"ס גבוה לקולנוע בסך 8,000 ש"ח הוענק לסרט "הסיפור על יונה והעץ העצוב" בבימויה של מרגריטה בלקלב מבית הספר סם שפיגל לקולנוע וטלוויזיה ירושלים.יונה עוקבת במצלמת הוידאו שלה בעקשנות אחרי אביה שעזב אותה לפני שנים ובנה משפחה חדשה, ויוצרת פורטרט משפחתי משלה.
חבר השופטים: דר` גילה שחר (ישראל), צביקה אורן (ישראל), אורי קלאוזנר (ישראל)
נימוקי השופטים: "בשפה קולנועית ייחודית ומסקרנת תוך דילוג בין ז`אנרים קולנועיים שונים סיפרה מרגריטה בָּלַקְלֶב סיפור שלם ומגובש על עולם חצוי וקרוע. בכתב ידה הקולנועי המקורי השכילה היוצרת לתאר תמונת עולם שהיא אומנם אישית ואינטימית אבל גם אוניברסלית ומעוררת הזדהות".
פרס היוצר העצמאי: "להרוג דבורה"
הפרס ליוצר עצמאי בסך 12,000 ש"ח הוענק לסרט "להרוג דבורה" בבימויים של שרון מימון וטל גרניט.
הסרט מתאר סיפור יומיומי שנפתח ברצח אקראי של דבורה ומתפתח לכדי כרוניקה של אלימות.
חבר השופטים: דר` גילה שחר (ישראל), צביקה אורן (ישראל), אורי קלאוזנר (ישראל)
נימוקי השופטים: "סרט קצר, קוהרנטי ומעניין המבוסס על רעיון מבריק, מסופר בשפה קולנועית מרעננת ומפתיעה, משוחק במשחק קצבי וסוחף. סרט מצחיק, עצוב אבל בעיקר סרט שמעורר הרבה מחשבה".
כמו כן חבר השופטים מצא לנכון לציין לשבח בקטגוריה זו את סרטו של בן חכים, "המעלית".