אירועי "הרמת מסך" 2009 יציינו השנה יום הולדת 20 ויתקיימו בין התאריכים 24 בנובמבר - 5 בדצמבר 2009 במרכז סוזן דלל בתל-אביב ובין התאריכים 14-8 בדצמבר באודיטוריום רבקה קראון בירושלים.
השנה לרגל חגיגות ה-20 הוזמנו יוצרי מחול מוכרים ומוערכים שהחלו דרכם ב"הרמת מסך" להיות המנהלים האמנותיים של האירוע. כל יוצר התבקש לבחור ולחנוך יוצר צעיר שעבודתו תועלה בבכורה באירועי "הרמת מסך" לצד עבודה בבכורה של היוצר הוותיק. בכך עורכים יוצרי המחול מחווה ל"הרמת מסך" ומציגים את אמירתם האמנותית לגבי המחול הישראלי בעתיד.
מדור מחול במשרד התרבות והספורט מלווה את התהליך ותומך תקציבית ביוצרים החונכים וביוצרים החדשים. הפרוקיט מאפשר ליוצרים עצמאיים, שאינם עובדים בלהקה ממוסדת, להציג עבודות בכורה תוך שחרורם המוחלט מההיבטים הלוגיסטיים והכלכליים הכרוכים בהפקת מופע: תפעול הצגה, שיווק, פרסום, יחסי ציבור ועוד. בנוסף זוכים האמנים ב 70% מהכנסות מכירת הכרטיסים.
"הרמת מסך" מתקיים ביוזמתה ובמימונה של המחלקה למחול במשרד התרבות והספורט בניהולה של נילי כהן, סגנית ראש מנהל התרבות. הפסטיבל מופק ומנוהל על ידי פסטיבל ישראל בראשותו של יוסי טל גן. מפיקה: מירי מנירב.
לדברי נילי כהן, יוזמת הפרויקט: "במשך 20 שנות קיומה העמידה מסגרת זו דורות של יוצרים. השנה מצאנו לנכון לציין את 20 שנות הפרויקט בהענקת הזדמנות ליוצרים שפרצו דרכם ב`הרמת מסך` גם ליצור עבור הפרויקט וגם לנהל אותו אמנותית וזאת מתוך הערכה גדולה למקומם החשוב בעיצוב עתיד המחול בישראל ומתוך סקרנות גדולה לגבי אמירתם בנושא זה".
השנה יועלו 14 עבודות ב-6 מסכים שונים ומסך אורח של להקת המחול ענבל פינטו:
מסך 1: נמרוד פריד מארח את ענת גריגוריו ודפי אלטבב
מסך זה יכלול יצירות בבכורה של נמרוד פריד, ענת גריגוריו ודפי אלטבב. רקדן אורח: עידו תדמור. לדברי נמרוד פריד: "כשהתבקשתי להזמין שני יוצרי מחול להרמת מסך, חיפשתי ריקוד אותנטי, עם תשוקה, ביכולות גבוהות ויופי, מהנשמה - מצאתי את ענת גריגוריו ודפי אלטבב"
"סבטקסט" - מאת: נמרוד פריד , רקדנים יוצרים/להקת תמי: איציק גבאי, שני ברייטנר, אלינור צ`רטוק. חיים מתחת לחיים שלנו. שתי רקדניות ושחקן רוקדים תמונה אחת, שחלקיה משתנים במהירות כל הזמן, טעונים ברגשות שהודחקו. למוזיקה חיה מאת י. ס. באך .
"בהקיץ" - מאת: ענת גריגוריו. רקדנים ושותפים ליצירה: רקדן אורח- עידו תדמור, ענת גריגוריו, יהונתן סוטחי . להיפתח אל עולם המותח את הרגע בין ערות לשינה. לטשטש את גבולות המוכר,לאהוב לחלום בהקיץ.
"מתחת לשטיח" - כוריאוגרפיה: דפי אלטבב רקדניות יוצרות: מירב דגן, מרים אנגל, שלי לאוטמן, דפנה מירו. הצצה לתוך חייהן של ארבע נשים, בחלל האינטימי שלהן: חושפות סיטואציות חיים לא מדוברות. פחדים ישנים, רגשות שנכבשו ונטמנו עמוק בבטן, מתחת לשטיח.
ענת גרגוריו, "בהקיץ", צילום: גדי דגון
לרכישת כרטיסים
מסך 2: ורטיגו מארחת את אלעד שכטר
יצירות בבכורה של נעה ורטהיים ואלעד שכטר. לדברי נעה ורטהיים ועדי שעל: "אלעד שכטר הוא אמן אשר גדל בבית היוצר של ורטיגו כרקדן, יוצר, מורה ומנהל של ורטיגו הצעירה. אלעד רקד ביצירותיה של נעה ורטהיים `לידת הפניקס`, `ורטיגו והיהלומים` וכן בתפקיד המרכזי ביצירה Sunny Side Up . בנוסף, יצר בורטיגו מספר יצירות קצרות וכן יצירה באורך מלא עבור ורטיגו הצעירה: `רוקסי`".
"מאנא"- כוריאוגרפיה: נעה ורטהיים . ע. כוריאוגרפית: רינה ורטהיים קורן. רקדנים ושותפים ביצירה רקדני ורטיגו: אייל ויזנר, רות ולנסי, רינה ורטהיים קורן, וובה זאק אינס לורקה, שניר נקר, אלון קרניאל, גיל קרר. העבודה העוסקת במהות הבריאה, הצופנת בחובה עולם קוטבי. בהשראת צורות היסוד קו ועיגול, המתפרשים גם כזכרי/נקבי, יש/אין, חסר/מלא שחור/לבן, נוצרה שפה תנועתית ייחודית המשתמשת במבנה ספירלי הצובר תאוצה ומסמל אנרגיה מתעצמת, צמיחה וגדילה.
"רוני" - כוריאוגרפיה: אלעד שכטר. ביצוע: להקת ורטיגו הצעירה: עדי אלזם, תומר נבות, יהלי אלימלך, מור דמר, עדי פלד. עבודה העוסקת בקודים החברתיים המנהלים אותנו במציאות העכשווית. התחושה מתוכה יוצר שכטר היא הכוחניות, שלדבריו השתלטה על חיינו בכל התחומים כגון: זוגיות, יחסים חברתיים, ביטחון, כלכלה, תרבות ועוד.
ורטיגו הצעירה, "רוני, צילום: גדי דגון
לרכישת כרטיסים
מסך 3: יסמין גודר מארחת את איריס ארז
"אוהבים אש" - כוריאוגרפיה: יסמין גודר. העבודה נבנתה כולה על פסקול יצירות ואלס מוכרות, עוסקת באסתטיקה הרומנטית של המוזיקה דרך פריזמה אישית ופרטית, ומנסה להיסחף ללא שיפוט ותנאי. בעבודה זו ממשיכה גודר לשתף פעולה עם הדרמטורג איציק ג`ולי ועם הרקדן ערן שני, ולראשונה עם האמן הפלסטי יוחאי מטוס, היוצר תגובה פרפומטיבית-פלסטית ליצירה, מתוך השפה הויזואלית האישית שלו.
"נמביה" - כוריאוגרפיה: איריס ארז. רקדנים יוצרים: אסף אהרונסון, לי מאיר ומאיה ויינברג. חקירה של אתר ההריסות הגופני חושפת נפש המתאווה לשכוח או ליצור לעצמה זיכרון חלופי. הגוף כמרחב טקסטואלי בו נרשמים חייו של אדם. הרקדנים פונים אל גופם וכארכיאולוגים מנסים להגיע אל חוויות אלו דרך הסימנים שנותרו בהם.
יסמין גודר, "אוהבים אש", צילום: תמר לם
לרכישת כרטיסים
מסך 4: להקת מחול תל-אביב מארחת את מיכאל מילר
לדברי עמית גולדברג ויערה דולב 4: "החלטנו לבחור במיכאל מילר כיוצר הצעיר לאחר שראינו את יצירתו `במהירות האור` במסגרת פסטיבל "גוונים במחול" 2009.התרשמנו רבות מהעשייה שלו כיוצר, מהקומפוזיציה המוקפדת, מהראיה ההיקפית והמרחבית, ומהיכולת שלו לעבוד עם אנסמבל של רקדנים".
"BLOSSOM" - כוריאוגרפיה: יערה דולב. רקדנים: נועה רוזנטל, אלעד לבנת, עידן יואב, סדירה סמית`, אורן טישלר, נועה שביט, שחר לוי. יצירה לשבעה רקדנים וצייר (ג`רמי הופמן). עבודה על התשוקה, הרצון לפרוח,לקרוס ולהתפתח, על הקסם של הטבע והטבע האנושי.
"מספר "6 - כוריאוגרפיה: מיכאל מילר. רקדנים: נועה רוזנטל, אלעד לבנת, עידן יואב, סדירה סמית`, אורן טישלר, נועה שביט, שחר לוי. יצירה על: צפיפויות של אירועים, מודעות של אנשים , ומוזיקה בשישה חלקים.
לרכישת כרטיסים
מסך 5: נעה דר מארחת את מאיה ברינר ועירד מצליח
שלושת היוצרים מציעים נקודות התייחסות שונות למצבי אחידות מול ייחוד, קיבוע מול שינוי. לדברי נעה דר: "מאיה ועירד נבחרו על ידי כשותפים למופע, בעקבות היכרותי ארוכת השנים איתם כרקדנים שלקחו חלק ביצירות שלי. הערכתי לאיכותם כרקדנים וליצירתם הכוריאוגרפית שמערבת את תחומי היצירה הנוספים שלהם: אמנות פלסטית (עירד) וקולנוע (מאיה), הניעה אותי לאפשר להם מקום להתפתח ובמה ליצירה".
"אנו" - כוריאוגרפיה: נעה דר, רקדנים: קוראלי לאדם, אלון ברכה, נעה שילה, נעה דר. אפשרויותיו של היחיד לחופש פעולה, מול עוצמתה של קבוצה ממשטרת, מקבעת ומאחידה.
"הקו האדום", כוריאוגרפיה: מאיה ברינר. טריו לשלוש רקדניות (שני בן-חיים, ריטה קומיסרצ`יק, מאיה ברינר). שלוש נשים זהות המחפשות ייחוד, בעולם שנשלט על ידי יופי וכוח, דיוק ותחרותיות.
Unter den linden” " כוריאוגרפיה: עירד מצליח, רקדנים: נעה שילה, אופיר נג`רי, עירד מצליח. הרגע בו מתערבבים הקצוות ומתרחש שינוי: האם ניתן לעצור ולבחון לעומק דבר הנמצא בתזוזה, או שמוטב לתת לו להמשיך לנוע ולוותר על הצורך בהבנה ובשליטה?
נעה דר, "אנו", צילום: תמר לם
לרכישת כרטיסים
מסך 6: להקת ניב שיינפלד ואורן לאור מארחים את נעה שדור
לדברי שינפלד ולאור: "הבחירה שלנו בנעה שדור הסתמכה על היכרותנו עם יצירותיה הקודמות. עבודתה בעלת תוכן ובעלת שפה תנועתית עשירה ומעניינת. הצפייה בחומרים מתהליך החזרות של יצירתה, כמו גם שיחות ארוכות שניהלנו על דרך היצירה חיזקו את תחושתנו שנעה היא אמנית בעלת אמירה, ושמחנו על האפשרות ללוות אותה בדרך ולהציג את עבודתה החדשה בפסטיבל".
"פה גדול" - כוריאוגרפיה: ניב שינפלד ואורן לאור. בשיתוף קרן לוי. מבצעים ויוצרים: קרן לוי, אורן לאור, ניב שינפלד. שינפלד ולאור הזמינו את הרקדנית והכוריאוגרפית קרן לוי (להקת המחול הקיבוצית, אנסמבל בת-שבע) לקחת חלק ביצירתם החדשה. היוצרים ומושא יצירתם מסתחררים לתוך מסע של אפיזודות ודימויים החושפים את הסתירה הפנימית שבין הרצון להשתייך למסגרת ולהתאחד איתה, לבין הרצון להשתחרר ממנה כדי לאפשר ביטוי אישי.
"חסר שם" -כוריאוגרפיה: נעה שדור. משתתפים: אנדראס מרק, אלכס שמורק.העבודה עוסקת בפער שבין הממשות הטראגית של המוות,לבין הייצוג התיאטרלי-מלודרמטי שלו. העיסוק בקלישאה ובמלודרמה מדגיש את חוסר האונים שלנו מול המוות.
לרכישת כרטיסים
מסך אורח: להקת המחול ענבל פינטו
להקת המחול ענבל פינטו ואבשלום פולק תעלה את יצירתם החדשה "טראוט", בבכורה ישראלית לאחר שנוצרה והוצגה בהצלחה בנורווגיה. היצירה תוצג במשך שבוע אחד בלבד וילווה במוזיקה חיה של הקולקטיב הנורווגי ה-Kitchen Orchestra.
היצירה מתבצעת בחלל יוצא דופן, אשר מדמה תחתית של באר, או מרתף מוצף מים, נפגשות הדמויות, אותן מגלמים הרקדנים, השחקנים המוזיקאים, הזמרת ואפילו הקירות, שגם להם יש תפקיד חשוב ביצירה.
להקת המחול ענבל פינטו, "טראוט", צילום: אסף אשכנזי
לרכישת כרטיסים
לרשימת המופעים המלאה