"איזה יופי" תייצג את ביה"ס למשחק בנגב ב"עתיד התיאטרון". על אהבת בנים ותיאטרון בפריפריה
סיפור אהבה בין שני בנים
15 הצגות ומופעים בהפקת עשרה בתי ספר למשחק בישראל יעלו על במת תיאטרון צוותא במסגרת פסטיבל "עתיד התיאטרון", המציג בפניכם את הדור החדש של שחקני העתיד.
"איזה יופי" (מאת ג'ונתן הארווי, נוסח עברי ובימוי ניר ארז) היא ההצגה המייצגת את בית הספר למשחק ואמנויות הבמה בנגב, אגדה אורבנית המביאה בפני הצופים את סיפורם של שני נערים תושבי שכונה קשה בפרברי לונדון, המתאהבים זה בזה, על רקע העיר הקשוחה והמנוכרת של תחילת שנות ה-90.
"'איזה יופי' זה מחזה שמתעסק בעצם בגיל ההתבגרות, רק שפה זה עניין של סיפור אהבה של שני בנים, שקורה בשיכון בפרבר של לונדון", מספר ניר ארז. "בדרך כלל בוחרים בבית הספר דברים שמאפשרים תפקידים טובים לסטודנטים. במקרה הזה הערך המוסף היה להציג מחזה מהסוג הזה בבאר שבע. אני חושב שבתל-אביב האוכלוסייה יכולה להכיל יותר בקלות עיסוק בהומוסקסואליות, ומההצגה הזו קצת חששו פה.
"יש בסיפור הזה משהו מאוד עדין, ולכן אפשר להישבות בתוך הדבר הזה בלי להרגיש עודף מבוכה או אי נוחות, ודווקא בגלל הפשטות והעדינות הזו הוא יכול להתעכל בתוך סביבה חברתית שזה לא דבר שהוא מובן מאליו בשבילה, ובסופו של דבר זה התגלה כהצלחה. העלינו את המחזה כבר מזמן בבית הספר, ולהפתעת כולם זה סך הכל עבר טוב.
"ציפינו לתגובות אחרות, והיו גם כאלה. הנושא הזה הוא לא דבר שמדברים עליו פה, בניגוד לתל-אביב שמה כבר לא נאמר בה. הסטודנטים שבנינו עליהם פה בתור קהל קיבלו את זה יותר בקלות, אבל הבאנו גם בתי ספר ותיכונים שלא בהכרח היה להם קל עם הנושא. ההישג המרכזי בעיניי הוא שזה כן הצליח לעבור כאן וכן היה סוג של דיון, כך שזו בפירוש שליחות. היה לי מאוד ברור שאנחנו עושים משהו חשוב כשאנחנו מעלים פה את המחזה.
"כשעשינו את החזרות היה הרצח בבר נוער בתל-אביב, מה שנתן לכל הדבר הזה תוקף נוסף. זה נושא שצריך להציף ולהעלות אותו פה".
"איזה יופי". צילום: יח"צ
מבית הספר לתיאטרון
בית הספר למשחק ואמנויות הבמה בנגב הוקם לפני חמש שנים, בהן הספיק להנפיק כבר שלושה מחזורים. "המחשבה הייתה להקים בנגב בית ספר שנותן את כל הפסיליטיז ברמה הכי גבוהה", מסביר רפי ניב, המנהל הפדגוגי והאמנותי של בית הספר. "לתת את מיטב המורים, עם כיתות קטנות של עד 16 תלמידים בכיתה, לעשות עשייה תיאטרלית ברמה גבוהה, אבל באווירת חממה מטפחת. רובנו בוגרים של בתי ספר למשחק, שהמציאות שלהם הייתה קשה מאוד לסטודנט, ולא צריך להרחיב, ואנחנו חושבים שסטודנט לאמנות צריך להתפתח באווירה חמה, תומכת ומפרגנת, משהו שמאוד מייחד את האג'נדה שלנו בבית הספר למשחק.
"המורים שלנו למשחק הם ניר ארז, איה קפלן, יואב מיכאלי, שמוליק יפרח מנכ"ל תיאטרון באר שבע, רינה ברוך, דלית מילשטיין, רוני מנדלסון, כפיר אזולאי שהוא במאי צעיר ומוכשר, ואני. וחוץ ממשחק לומדים תנועה תיאטרלית, בלט קלאסי, ג'אז, פיתוח קול, שירת מקהלה, תולדות התיאטרון, סיף, יצירות אישיות, קאדר שלם של מקצועות, כשתלמידי שנה ג' הופכים ללהקת תיאטרון שמעלה ערב-ערב הצגות בפני קהל, והמוכשרים מביניהם הופכים להיות עתודת תיאטרון באר שבע".
על הקשר שבין שני המוסדות, בית הספר למשחק ותיאטרון באר שבע, יכולה להעיד שגית בכר, דוברת תיאטרון באר שבע ויחצנית בית הספר למשחק.
"בית הספר למשחק קם כדי לתת מענה לכל מי שרוצה ללמוד משחק והוא מאזור הדרום, וזה אומר שזה בית הספר היחיד שנמצא בדרום, מאזור תל-אביב עד אילת. עד היום מי שרצה ללמוד משחק וגר בקריית גת, שדרות, דימונה, באר שבע וכהנה היה צריך ללמוד או בירושלים או בתל-אביב, שזה משהו שמאוד הפריע לשמוליק יפרח, מנכ"ל תיאטרון באר שבע, שהוא ממקימי בית הספר והמנהל שלו, שבעצמו היה בצעירותו שחקן בתיאטרון באר שבע.
"הוא עצמו למד בבית צבי, וכשהוא חזר לדרום זה היה החלום שלו. בשנתיים הראשונות 80 אחוז מהתלמידים היו תושבי הנגב, עכשיו זה פיפטי-פיפטי. יש לנו תלמידים מהקריות, מחיפה, מתל-אביב, ממגדל העמק.
"בית הספר למשחק הוא בעצם 'בית הספר שלצד תיאטרון באר שבע', שנותן לו חסות בשיתופי פעולה בכל מה שקשור לדברים כמו תאורה, תפאורה, תלבושות להפקות בית הספר, כשגם את עתודת השחקנים הצעירים שלנו אנחנו לוקחים מבית הספר למשחק, וזו העדיפות של בית הספר על פני בתי ספר אחרים. לבוגרים המצטיינים כבר מובטחת עבודה בתיאטרון רפרטוארי. אין מצב שאתה שחקן באמת מוצלח שסיים שלוש שנים בהצטיינות ולא תהיה לך עבודה כשחקן. אני לא חושבת שיש בית ספר שיכול להבטיח דבר כזה לאף אחד.
"כשבית הספר הוקם הוא היה בעצם בתוך מבנה התיאטרון ששכן בבית העם. התיאטרון בינתיים עבר למשכן חדש, ממש ליד. בית העם שופץ בשנה האחרונה בצורה מדהימה ובית הספר נשאר שם, עם אולם מאובזר ומקצועי לחלוטין המכיל 300 איש.
"עוד דבר שמייחד את בית הספר זו המחויבות שלו לסביבה שבה הוא נמצא. כחלק מהחזון של שמוליק יפרח ושל ראש העיר רוביק דנילוביץ', שגם הוא ממקימי בית הספר, הסטודנטים של בית הספר מחויבים לחיות בעיר, רובם בעיר העתיקה שהייתה בשנות ה-70 וה-80 מוקד תרבותי אמיתי של העיר, עד שדעכה בשנות ה-90 למקום של מוסכים ומועדונים, ובעיני רוחם ראו יפרח ודנילוביץ' איך הסטודנטים למשחק משתלבים בעיר בשלוש שנות לימודיהם, מה שאומר להפיח רוח חיים חדשה בעיר העתיקה. שיפצו להם שם בתים למגורים סטודנטיאליים, שם הם מבלים, יוצרים פסטיבלי רחוב, נותנים סדנאות ללא תשלום ומתנדבים בקהילה".
"איזה יופי" תוצג ב-6 במאי 2010 בשעה 20:30 בתיאטרון צוותא בתל-אביב.