סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון האספקט הגרוזיני של פסטיבל העוד
 

 
 
שלום מור, נגן טאר פרסי ועוּד (עידן רייכל ועוד) משלב מוזיקה מהפולקלור הגיאורגי והפרסי. שיחה על מקורות ושורשים


ממוש בן ארי לעידן רייכל

בין ההופעות השונות המתקיימות השנה במסגרת פסטיבל העוד התשיעי שייערך בצוותא תל אביב בין התאריכים 26-23 באוגוסט 2011, תוכלו ליהנות גם מהמופע של המוזיקאי שלום מור, "טיבליסי – שיראז – תל אביב", המביא אל הבמה מוזיקה מהפולקלור הגיאורגי והפרסי בשילוב כלי נגינה אותנטיים, לצד שירים מקוריים.

ההרכב על הבמה כולל את מור עצמו בעוד, טאר פרסי, גיטרה ושירה, עודד מלכנר בגיטרה, גולן זוסקוביץ' על הבס, אייל סלע בכלי נשיפה, סתיו נחום בתופים ובכלי הקשה, אורית הלל בשירה, והאורחים גיא טירם בעוד, אסי ישראלוף מ"מה קשור" בשירה ו-מישל גוריאלשווילי, יוצא "כוכב נולד", גם הוא בשירה.

"כילד ניגנתי גיטרות חשמליות, הייתי נער כזה שנותן בראש וחולם להיות ג'ימי פייג'", מספר מור, "אחרי שעות של ג'אמים אינסופיים זה הגיע אפילו לבלוז וקאנטרי ורוק אמריקאי, אבל אחרי הצבא הרגשתי איזה סוג של מיצוי וזה התחיל טיפה לשעמם אותי. הייתה אפילו תקופה של חצי שנה שבכלל לא ניגנתי.

"ואז, באיזה טיול בים המלח עם חברים, עלינו למצפה שלם, ומרחוק שמעתי צלילים שחשבתי שמגיעים מאיזה דיסק שמנגן. הלכתי אחרי הצלילים שנשמעו לי כמו סיטאר, אבל כשהגעתי למטה, למצוקי דרגות, ישב שם איש עם ראסטות, וניגן על כלי מוזר כזה שאף פעם לא ראיתי, ושר נורא יפה, ואיתו ניגן מישהו בחליל, וזו הייתה תמונה נורא יפה על הרקע של ים המלח.

ישבתי והקשבתי, וכשהוא סיים שאלתי אותו מה זה הכלי הזה והוא אמר שזה טאר פרסי ושקונים את זה אצל יעקב לב שמח באלנבי. שאלתי אותו איך קוראים לו והוא אמר לי, 'מוש בן ארי'. זה היה לפני משהו כמו 12 שנה, בדיוק להקת 'שבע' התחילה אז לגדול, ואני, מהרגע הספציפי הזה חזרתי הביתה והלכתי ליעקב לב שמח וקניתי שם טאר. באותו יום לקחתי את הטאר ומהרגע הזה עד היום, תודה לאל, התשוקה למוזיקה חזרה, והיצירה והסקרנות לסולמות האלה ואפילו תשוקה חדשה לשירה ולכתיבה".

שלום-מור-ענק.jpg
צילום: נתנאל טל שיר

כך מתחיל מור, 36, את המסע היפה שמחבר אותו למוזיקה העתיקה שמובילה אותו לעבודה עם שמות כמו עידן רייכל, אברהם טל ושמעון בוסקילה, ועד למופע שיעלה בפסטיבל העוד הקרוב. בהמשך המסע שלו פגש בדמות מפליאה נוספת של מי שהפך לימים למורה המשמעותי ביותר שלו לטאר ולמוזיקה הפרסית.

"בארבע שנים האחרונות אני מופיע בפרויקט של עידן רייכל, הופעתי עם הפרויקט על במות מאוד חשובות בעולם וחיפשתי מורה ממש טוב לדברים שאני עוסק בהם, וכל השמות הובילו לאדם בשם אייל מאני, ובאמת מצאתי אותו. מאני הוא איש שחזר בתשובה, ומה שמדהים בסיפור שלו זה שלחנים שאשתי הביאה מהבית ואף אחד אפילו לא יודע מי הלחין אותם הם בעצם לחנים שלימים גיליתי שהוא הלחין אותם עוד כילד.

"הוא נולד באיראן וגדל כמוסלמי שלא ידע שאמא שלו יהודייה. אייל הוא עילוי במוזיקה פרסית. הוא הקליט שני תקליטים עם 'הבררה הטבעית' והוא מאסטר לטאר. בגיל 13 הוא סיים אוניברסיטה עם תואר במוזיקה והלחין דברים מדהימים, בגיל 16 הוא גילה שאמא שלו יהודייה, עבר מסע של חיפוש, גילה את היהדות, חזר בתשובה, והיום הוא רב פוסק. בנאדם שנולד כמוסלמי באיראן והיום הוא רבי מאוד גדול, ויש לי חיבור מאוד עמוק איתו, גם מבחינה רוחנית וגם מוזיקלית".

טאר פרסי במיינסטרים

"הטאר הפרסי והעוד, אלה כלים שאני מנגן איתם שלאגרים של עידן רייכל, שירים של גלעד שגב, אחד הלהיטים הכי גדולים שלו, 'אישה מהשמים', זה הטאר הזה שחתך את הפלייבק ואת הרדיו בשנה שהשיר הזה נטחן בכל התחנות, ואני שמח לגלות שגם במיינסטרים יש התעניינות וזיקה למשהו שורשי ועמוק, ושזה משהו שקורה לא רק אצלי בתור מוזיקאי אלא גם באוזן של העורכים המוזיקליים והמאזינים שאוהבים את זה וזה מדבר אליהם.

"את האמת", הוא מוסיף, "גם אצלי יש איזו הפתעה כשאני מתבונן על מהלך הדברים ומוצא את עצמי בגיל 36 מתחבר למקורות שלי, בשלב כזה של חיי, ומחפש את הדברים השורשיים, ונשוי לאישה ממוצא פרסי ומנגן על טאר פרסי. אני עצמי ממוצא גרוזיני, וזה באמת חתיכת מסע שאתה עובר כל החיים עד שאתה רואה שהמופע הזה, שהכותרת שלו היא 'טיבליסי-שיראז-תל אביב', בעצם די ממפה את כל המהלך הזה של החיים הקצרים שלי עד עכשיו. ואם את מסתכלת על המפה ומעבירה קו בין שלושת המקומות האלה את רואה שזה פשוט מכסה את כל האזורים וההשפעות שנכנסות לתוך המופע הזה". 
 
  

מה המאפיינים של המוזיקה הגרוזינית ?

"העניין עם גרוזיה שהיא נמצאת בדיוק בנקודה שהגבולות שלה הן עם ארצות כמו טורקיה, אזרבייג'ן וארמניה, ומצד שני היא מחוברת לרוסיה, מה שהיה פעם ברה"מ, והגבולות שלהם הם כבר ממש מערב מובהק יותר, אז השילוב הזה הוא אחד הייחודים של המוזיקה הגרוזינית, וזה מסביר אולי משהו על הבחירה הטבעית שלי לאורך השנים להתעסק בסגנונות מוזיקליים כל כך מגוונים".

מה מרתק אותך שם כמוזיקאי?

"אני יכול למשל להגיד לך שאם אנחנו מכירים, נגיד, משהו כמו שבעה מודוסים, סולמות שיש במוזיקה המערבית, אז במוזיקה הפרסית, למשל, יש משהו כמו 1080 מודוסים או משפטים מוזיקליים ותבניות של סולמות, שזה עושר היסטרי. הרי כמה נפתח כל העניין הזה של ההבעה הרגשית והמוזיקלית כשיש עוד כל כך הרבה צלילים שאתה יכול להתעכב עליהם, להדגיש אותם, לבנות איתם מתח, לפתור איתם. כל העסק נהיה הרבה יותר רחב בהבעה שלו.
"אתה גם מגלה ככה המון דברים על המוזיקה המערבית, ומוצא שהיא גם עברה איזה תהליך שיצא מתוך העניין הזה. אתה הולך אחורה כדי לגלות למה דווקא במוזיקה הפרסית זה ככה, ויכול להגיע עד המוזיקה שניגנו בבית המקדש ולראות את הקשר ההדוק בין תרבות עברית קדומה לתרבות פרסית. זה נורא עמוק ונורא מעניין. זה עולם בפני עצמו, שבאמת פותח לך את העניין של המוזיקה מחדש כל פעם".

תל-אביבי ששר שירים בגרוזינית 

מה מצפה למי שמגיע למופע במינון הזה שבין אינסטרומנטלי למושר?

"הדגש הוא על שירים, לא על קטעים אינסטרומנטליים. מדובר בפולקלור, כלומר דברים שהחזיקו משהו כמו מאות, אם לא אלפי שנים, ואלה דברים שכבר ניסינו אותם בהופעות ומה שמרגש זה לראות איך הקהל מגיב אליהם.
"עם כל הקטע הגרוזיני שלי, בסופו של דבר אני בחור שנולד בארץ, בן 36, תל אביבי כרגע, ששר שירים בגרוזינית או באזרית, וזה מצליח בשנת 2011 לרגש קהל ולגרום לו להגיב לזה כמו שהוא לא מגיב לשום דבר אחר. אנשים קופצים וזה עושה להם טוב, ובאמת כיף לראות איך שירים עתיקים מכל מיני מקומות כמו אזרבייג'ן או גרוזיה מגיעים לתל אביב ונותנים פה בראש לאנשים. פולקלור לא סתם משתמר עם השנים".

גם אסי ישראלוף ומישל גוריאלשווילי ישתתפו במופע

"אסי ישראלוף הוא חבר מאוד טוב שהכרתי דרך הקשר המשפחתי שלי ל'מה קשור', שלום מיכאלשווילי הוא בן דודה שלי, ויום אחד נפגשנו והשמעתי לאסי את השירים והוא ממש אהב אותם. בהמשך גיליתי גם שאסי הוא מלחין בחסד וכותב שירים נהדר, ואני מאמין שעוד מעט כולם יידעו את זה.

"כשעלה פסטיבל העוד על הפרק הזמנתי אותו לשיר איתנו שיר שלו ושיר שלי, ואפילו נשיר ביחד שיר בפרסית. אסי הוא חצי פרסי וחצי עירקי, ויש לו קשר גם לתוכן של המופע. האורח השני הוא מישל גוריאלשווילי שרבים הכירו ב'כוכב נולד', הוא זמר שאין דברים כאלה. יש לו גרון שאלוהים ישמור והוא מחזק מאוד את האספקט של גרוזיה בהופעה.

"זה כבוד גדול שאנחנו חלק מאירוע תרבותי כל כך חשוב", מסכם מור. "זה פסטיבל העוד התשיעי ברצף, וגם זו סוג של תופעה שחשוב לתת עליה את הקרדיט. זה מדהים שזה קורה, ושזה ממשיך וכל הכבוד לכל העוסקים בדבר שמארחים אותנו כל כך יפה".


המופע "טיבליסי-שיראז-תל אביב" יתקיים ביום חמישי, 25 באוגוסט 2011 ב-21.00, צוותא תל אביב במסגרת פסטיבל העוד של תל-אביב (25-23 באוגוסט 2011). טל': 03-695015/7.
 


למועדי מופעים >

22/08/2011   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע