תואר ראשון למספרי סיפורים
מספר הסיפורים המיתולוגי יוסי אלפי החל את דרכו כמספר סיפורים לפני למעלה משלושים שנה. הספר הראשון שלו, "איך עושים עיראקי", נולד בגלל שאלה של בנו, ומכאן יצא ספר שירים וסיפורים על השירים. לתכנית הזו צירף מספר חברים מה שהוליד את תכנית הרדיו בקול ישראל "מספרים סיפורים עם יוסי אלפי".
"עולם הסיפורים הוא עולם התיאטרון הכי אותנטי, הכי קדום", חורץ אלפי. "המספר הוא הכול: מחזאי, במאי, שחקן ותפאורן".
אלפי מספר איך הפך את הז'אנר של סיפור סיפורים לז'אנר לגיטימי בעולם התיאטרון. בתחילה אסף את כל מופעי הרדיו והקים ב-1993 הפקה עם אוהלים בדואים פזורים בכל העיר גבעתיים. משם עבר לחולון לאולמות גדולים יותר ומאז הקים את תיאטרון גבעתיים והביא את פסטיבל מספרי הסיפורים לשם.
איזה מקום יש לסיפורים בתוך עולם התיאטרון היום?
"סיפור הסיפורים הפך היום לקאלט, זו אמנות שקיבלה סוף סוף את המקום הראוי לה. בהפקות היום משתתפים טובי השחקנים והבדרנים בעולם התיאטרון בישראל. הקהל היום משלם עבור ההופעות מחירי כרטיסים כמו לתיאטרון".
איך הצלחת להפיץ את הנושא לקהל כל כך רחב?
"ניתן היום ללמוד סיפור סיפורים באוניברסיטה אפילו לתואר בי.איי. יש מסלול וקורסים מיוחדים שאני מעביר גם לאנשי מקצוע, כולל נהגים, מנהלי חברות, רופאים ומי לא".
מאיפה באים הסיפורים?
"סופרים יוצרים מהדמיון. סיפורים יכולים לבוא מכל דבר: משערת גבה, כתם על הרצפה, כל דבר בעולם מספר לך סיפור, אתה רק צריך לדעת לקלוט ולהעביר לקהל. הכיף הוא לצאת מתוך עצמך – המקום הכי בודד בעולם – ולכרוך בתוך עצמך אנשים אחרים באמצעות הסיפור, ואז אתה לא לבד יותר".
"ככל שזה יותר כואב זה יותר מצחיק"
בדצמבר נפתחת סדרה חדשה של מספרי סיפורים, בה אתה מנחה ומספר, בהיכל התיאטרון בקריית מוצקין. מה מיוחד בסדרה הזו?
"הסדרה הזו מתאימה לקהל אוהבי התיאטרון. המפגש הראשון מפגיש את הקהל עם אנשי תיאטרון ותיקים כמו שלמה בר שביט, יוסי גרבר, אלברט כהן וליא קניג ביחד עם המוזיקאי אילן וייל. אני מנחה ומספר את הסיפורים הכי מצחיקים על הדרמות שמתרחשות מאחורי הקלעים.
"הקהל אולי לא יודע, אבל ההצגה הכי טובה מתרחשת תמיד מאחורי הקלעים, וככל שזה יותר כואב זה יותר מצחיק. אני פותח לקהל צוהר אל ההתרחשויות האלה, מימי הבימה הראשונים ועד ימינו אלה".
ג'קי לוי, קובי אריאלי , תמונת יח"צ
אלו עוד מפגשים יש בסדרה?
"יש תוכנית בשם 'צחוק בס"ד' שמתקיימת, ולא במקרה, בחג פורים. משתתפים בה השלישייה הנודעת ג'קי לוי, קובי אריאלי ויחיאל ספרא, יחד עם האחים צנחני שגם ישירו. הסיפורים הם הסיפורים היהודיים הכי מצחיקים. ככל שהסיפור יותר קשה הוא יותר יהודי ויותר מצחיק.
"מפגש נוסף הוא 'סיפורי נשים', איך אפשר לא? הוא יתקיים ביום האישה וישתתפו בו ארבע נשים על במה אחת: ניצה שאול, רינה פדוה ומסקי שיברו, ועל המוזיקה אחראית סי היימן. נשים מביאות סיפורים עמוקים וראיית חיים נשית, שהיא יותר מתקדמת, לדעתי, מראיית החיים הגברית, ובעיקר כשמדובר בנשים האתיופיות.
מימין: מסקי שיברו, רינה פדווה, סי היימן, תמונות יח"צ
"בחודש מאי, ביום ירושלים, יתקיים המפגש האחרון בסדרה ובו סיפורי ירושלים, כמובן. בעיניי ירושלים היא המקום הכי בעייתי בעולם. אנשים שם לא דומים לשום חיה אחרת. הם לא יודעים לשחות ולא יודעים לחשוב ישר. ישתתפו במפגש ד"ר אבשלום קור, יהודה עצבה ואילנה אבישר, ותשיר שולי נתן".
אבשלום קור, שולי נתן, תמונות יח"צ
רוב הסיפורים מצחיקים?
"גם כואבים וגם מצחיקים, כי אי אפשר לעבוד את החיים בלי הצחוק. הצחוק מניע את החיים כמו הקול של הסטרטר שמניע את המכונית".
המפגש הראשון בסדרה יתקיים במוצאי שבת, ה-3 בדצמבר 2011 ב-20:30 בהיכל התאטרון קריית מוצקין. מחיר כרטיס למופע בודד: 80 ₪. מחיר מנוי לכל הסדרה: 299 ₪. לרכישת כרטיסים בטל': 04-8806000 שלוחה 1.