פסטיבל "לא בשמים", המתקיים זו השנה ה-14 ביוזמתה של מועצה אזורית הגליל העליון, מציע שלושה ימים של חוויה רגשית רוחנית ואינטלקטואלית בהשתתפות טובי המרצים והאמנים.
בין הנושאים שבהם יעסוק הפסטיבל השנה: דמוקרטיה במשבר, רלבנטיות הציונות ומקומה של מולדת, "היהודי החדש", מדע וערכים, לימוד ספרותי ומחשבת ישראל.
האירועים יתקיימו במרכז קלור ובמלון פסטורל בקיבוץ כפר-בלום ובמרחבי הדשא של מרכז קלור, בחצר תל-חי, בטיילת הירדן ועוד.
מפיקי תוכן: חברת "מקום ערכים ויוזמות" בע"מ. גופים שותפים: גלי-צה"ל, קרן אבי חי, משרד התרבות והספורט, מפעל הפיס, משרד החינוך, האגף לתרבות תורנית והמזכירות הפדגוגית.
מוזיקה ותיאטרון
גידי גוב במופע "שלל שיריו"; המופע "טווס הזהב" יעסוק ביצירותיו של איציק מאנגר עם ד"ר רוחמה אלבג, במלאות 100 להולדתו, בשילוב ההצגה "דה-מגילה" מאת מאנגר, בביצוע תיאטרון היידישפיל ויעקב בודו.
גידי גוב, צילום: אילן בשור
המופע "סיפורים תלמודיים", עם ג'קי לוי ומנחי אלול. פיוט ושירה: מנחם דוד; "ירושלים של זהב", אירוע מכונן בעיצוב הזהות הישראלית ובביוגרפיה של נעמי שמר, בהשתתפות ציפי גון-גרוס, ללי שמר, תמר גלעדי והרכב מוזיקלי.
"הטיש הגדול", משה להב בשירים ישראליים ושאר רוח. אורחת: דין-דין אביב; מופע אישי "זה לא פשוט", עם דורון נשר; "מהבית" - גיא ורועי זוארץ בפיוטי לאדינו וסיפורים מבית אבא.
גיא ורועי זו-ארץ, צילום: עזרא מנצור
דיונים אקטואליים
מושב פתיחה חגיגי יעסוק ב"חיזוי וחזון לעשור הבא", עם פרופ' דוד פסיג, עו"ד ענבל רובינשטיין, ד"ר אראל מרגלית וד"ר משה הלינגר. מנחה: אורן נהרי.
בין ההרצאות והמפגשים: האם הגאולה באחריותנו? לימוד עם הרב דוד סתיו, לאור משנתו של הרב קלישר, ממבשרי הציונות; האם הציונות עדיין רלבנטית בימינו? הרצאה של פרופ' אבי שגיא; מהי תכלית האדם ביהדות ובדתות המזרח - הרצאה של פרופ' שלמה בידרמן; דמוקרטיה במשבר? פרופ' ידידיה שטרן משוחח עם אהוד גרף; לכמה מולדת זקוק האדם? - שיחה בין פרופ' אבי שגיא לפרופ' מני מאוטנר; על דמותו של היהודי החדש, עם פרופ' אניטה שפירא.
כן ייערך רב-שיח בנושא "האסיפה האחרונה", הקהילה הקיבוצית: חשבון נפש ומה הלאה. בהשתתפות אהרן וולנסי, ראש המועצה האזורית גליל-עליון , ישראל עוז, ד"ר אלון גן וענת זלצר.
כמו כן יתקיים מפגש מהסרטים: השפעת הקולנוע על עיצוב הזהות הלאומית, עם יובל ריבלין; פליטים וזרים במדינת ישראל, עם פרופ' יפה זילברשץ, פרופ' דני גוטווין, הרב אורי שארקי והעיתונאי גדעון לוי. מנחה: רינו צרור; שפה אחת, דברים אחדים – חרדים וחרדות בחברה הישראלית, רב-שיח בהשתתפות ד"ר משה הלינגר, מוטי שקלאר, עדינה בר-שלום והרב ישראל גליס. מנחה: יאיר אטינגר.
שיחות בנושאי תנ"ך ומחשבת ישראל
"תנ"ך להמונים" – לרגל סיום פרויקט קריינות התנ"ך של דן כנר. בהשתתפות פרופ' אביגדור שנאן וד"ר רוני מגידוב; שירים שצמחו מהתנ"ך, עם אפרת רוזנברג-שפירא ורמי הראל; הורות, זוגיות וחינוך במשפחה לאור סיפורי התנ"ך, עם פרופ' משה קוה; אגדה למעשה, עם הרב ד"ר יהודה ברנדס לרגל הוצאת ספרו "אדם בחברה", סיפורי האגדה כגורם בעיצוב ההלכה.
משיחיות וגאולה – מחלוקת ר' עקיבא ור' ישמעאל, עם ד"ר מוטי ארד; גירוש ספרד ומקומו בהתפתחות עולם הקבלה, עם פרופ' משה אידל; תורת הנס ביהדות, עם הרב אורי שרקי; מדרשי קין והבל, עם פרופ' חננאל מאק וליאת רגב; ממגילת רות עד איוב, עם אפרת רוזנברג-שפירא.
סיורים
במהלך הפסטיבל יתקיימו סיורים על הדרך לצפון, במחווה לחלוצי העליות הראשונות: בין דגניה לכנרת, יסוד-המעלה, ראש-פינה וכפר תבור.
סיור מזמר: "אל בית היין" עם עופר גביש ואברמי לנדסמן שמסיירים בעמק החולה ובקעת קדש, בין גתות עתיקות, בתי-כנסת, מקדשים, כרמים ויקבים; סיור שחרית בירדן: שיר לכת סובב תל-חי עם עפר גביש; מורשת קרבות ויודאיקה: אתרי מלחמה, מצפורים ומוזיאון בר-דוד בקיבוץ ברעם; שירים וצדיקים: סיור בצפת וסביבותיה.
הפסטיבל ייערך בימים שלישי עד חמישי, 31 ביולי עד 2 באוגוסט 2012, ברחבי הגליל העליון. כרטיסים: 30–70 שקל. להזמנת כרטיסים: 03-6045000.