סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן הזמן בחדרי החזרות של כפר בלום
 

 
 
הצ'לן צבי פלסר, המנהל האמנותי של קול המוזיקה בגליל העליון מספר על הצפוי בפסטיבל הגלילי


תלמידים ומורים כוכבים

הבוקר (יום א') תתחיל ההתגודדות בחדרי החזרות של פסטיבל כפר בלום. עשרות ואף יותר אנשים מבקשים את נווה המדבר המוזיקלי, את החדרים  הממוזגים שבהם מכינים את הקונצרט של היום הבא.  

לא רק מפלט ממוראות החום של עמקי הגליל העליון, יש כאן אלא גם לקיחת חלק בעימות (לעתים קולני) בין נגנים על הדרך הנכונה שבה יש לבצע יצירה זו או יצירה אחרת.

הנוסחה הזאת מלווה את רוב שנותיו של הפסטיבל ששמו הרשמי הוא "קול המוזיקה הקאמרית בגליל העליון". "ניגנתי בפסטיבלים רבים בעולם, בעיקר פסטיבלים מוזיקה קאמרית", מספר צבי פלסר המנהל האמנותי, "שקיקה כזאת להיות נוכחים בחזרות אין למצוא במקומות אחרים".

ייתכן שכך חובבי מוזיקה שאין ידם משגת לרכוש כרטיסים לכל המופעים, מסתפקים במופעים?

"אולי, אבל החזרה אינה אלא תחנה בדרך למופע ולכן חשוב שמי שנוכח בחזרות יגיע גם להופעה עצמה". 

כשהחל הפסטיבל לפני 28 שנים, היו הנגנים ומשפחותיהם מתכנסים לשבוע של חזרות וההופעות היו בשבוע השני. לימים, ולאחר שחרב קיצוצי התקציב נפלה גם על הפסטיבל, היה הפסטיבל  לסדרת אירועי מוזיקה שהמשתתפים בהם הגיעו ביום המופע ולכל היותר נשארו במקום עד למחרת ושבו למקומותיהם. 

בשנים האחרונות המצב השתנה. הפסטיבל משתף פעולה עם האקדמיה למוזיקה בירושלים, ומשמש גם מסגרת של קורס קיץ, כשהתלמידים בקורס הקיץ משתתפים בנגינה לצד מוריהם, שהם ה"כוכבים" של הפסטיבל.

מסיבה זו האמנים המוכרים שוהים כאן בין 8-6 ימים שבהם הם מלמדים, מקיימים חזרות ומופיעים והקהל נהנה מן הקרבה היתרה לאמנים, מפגשים בלתי אמצעיים שבו לתפוס את המקום הראוי להם במסגרות שהן מראש פחות פורמליות מאשר קונצרט באולם עירוני. ביניהם אני שמח לציין שגם זוכי הפרסים בתחרויות האביב מופיעים כאן בקונצרטים משלהם.

עמנואל-פאהו-יחצ.jpg
עמנואל פאהו (תמונת יח"צ)

ממד הזמן

לעצם התכנית השנה  - לצד הופעותיהם של שלמה גרוניך, קלאסיקון ישראלי בזכות עצמו, עופר כלף ופסטיבל כפר בלום לילדים, שהוא בעיקר הגשת אותן יצירות ששומע קהל המבוגרים בנוסח מקוצר ונגיש יותר לאוזניים צעירות – מציע צבי פלסר תכנית שנושאה העיקרי הוא "זמן". "זמן" כמושג.

למוזיקה הזמן הוא המהות העיקרית  יש מי שיאמרו "סלע קיומה של המוזיקה" אלא שבמוזיקה אין סלעים, היא עוסקת בחולף. מלחין, זמר, מנצח, נגן,  יוצרים את אמנותם מחציבה של מימד שחי בזמן ועיצובו מחדש בזמן שונה. מנגינה לרגע כאן ומייד איננה.

תפיסת הזמן היא המרכיב העיקרי בתכנית הפסטיבל השנה ולא רק בחלוף זמני הביצוע מרגע השמעת הצליל הראשון ועד לגוויעה המוחלטת של הצליל האחרון. התכנית מציגה יצירות שתוהות על משמעות הזמן ברוח זו.

כבר מחר, לשם דוגמה, בקונצרט הראשון נשמע ונראה יצירה של ליגטי למכשיר המציין זמנים  המטרונום. ליגטי לא הסתפק במטרונום אחד וחיבר יצירה למאה מטרונומים. ליאור נבוק חיבר יצירה מרתקת לשעון חול וגם היא בתכנית וכמוה גם יצירה של מוצרט המוקדשת לשעון מכני.  סימפונית "השעון" של היידן, בנוסח קאמרי תנוגן גם היא.

בתכנית אחרת כלולה יצירתו הקלאסית בת עשרות השנים של ג'ון קייג'  4:33, יצירה מרתקת שעשויה גם לעורר רגשי פחד. את היצירה יכול לנגן כל נגן, גם מי שלא למד לנגן אם היא הופקדה בידי פסנתרן למשל, הרי שהוא סוגר את מכסה הפסנתר עם תחילת היצירה, ממתין 4 דקות ו-33 שניות, שבמהלכן "מנוגנים" שלושה פרקים - ואז פותח את המכסה. המוזיקה שאנו שומעים הוא השקט שנמשך 4:33 על כל תכולתו, צליל הסביבה, המאזינים, המכשירים המרעישים, דיבורי הקהל,  וכד',  למעט הפסנתר.   

הזמן מוצא את ביטויו גם בתכניות בשעות היממה השונות כך קונצרט שנפתח בשעה 21:00 יכלול יצירות לֵיליות, קונצרט אחר יכלול יצירות על  פרק אחר ביממה. זמן מופשט יותר יהיה מרכיב ביצירות קאמריות קלאסיות מובהקות שמהוות את סימן ההיכר של פסטיבל קאמרי – כל פסטיבל קאמרי-  כאלה הן למשל החמישייה לכלי קשת בדו מז'ור (עם שני צ'לות) של שוברט, חמישיית הקלרנית של ברהמס או "הרביעייה לקץ הזמן" של אוליבייה מסייאן.

על החמישייה של שוברט, נאמר לא פעם שהיא מתעדת – בעיקר הפרק השני – שיחת חוץ ישירה בין המלחין שיושב כאן על פני האדמה, עם השמים, עם האלוהים. כדי לבצע מהלך כזה שוברט בדרכו ממשיג מחדש את "הזמן" ובהקשבה לא ברור לנו על איזה זמן מדברים כאן. ברור לנו שהזמן של שוברט, לפחות, איננו זהה לזמן שעל שמירתו מופקד השעון. אנחנו חווים זמן אחר.

"בפסטיבל גם שתי אופרות", מספר פלסר, "האחת, ביצוע קונצרטי או כמעט קונצרטי ל'מלכת הפיות' של הנרי פרסל. אופרה המתבססת בעיקר על 'חלום ליל קיץ' של שקספיר, כאן אני שמח לציין את השתתפותו של החלילן מיכאל מלצר, מי שניהל לפני את הפסטיבל במשך שנים רבות".


שרון-רוסטוף-זמיר-01.jpg
שרון רוסטורף זמיר, ממשתתפי האופרה "מלכת הפיות" (צילום: מקסים ריידר)

"האופרה השנייה היא 'סאוויטרי' של המלחין האנגלי גוסטב הולסט. הסיפור הוא על המוות שבא לקחת איתו את בעלה של סאוויטרי. אין זמן יותר חזק מן המוות. מן הזמן או מן הזמן שנגמר. סאוויטרי בחכמתה ובמעט הזמן שעומד לרשותה גורמת למוות להשאיר את בעלה בחיים.

"לא הכרתי את היצירה הזו, שאפשר לציין בה השפעות וגנריות, יצירה מאוד רומנטית. המנצח אביב רון הוא שהכיר לי אותה ונשביתי בקסמה של האופרה הזו, יצירה לתזמורת קאמרית קטנה ולשלושה זמרים. את האופרה נעלה בבימוי מלא ביום ששי הבא".

" אולי שמת לב," ממשיך פלסר, "שהסונטות לכלי אחד, או לשני כלים, נעלמו מתכניות הקונצרטים הפומביים, מסיבה זו כל יום כאן בכפר בלום נפתח בתכנית שבה אמני הפסטיבל מנגנים סונטות לכינור ופסנתר, לצ'לו ופסנתר ועוד. בין היתר אני מאוד שמח שעמנואל פאהו, החלילן הראשי של הפילהרמונית של ברלין יהיה כאן. הזדמנות מצוינת לשמוע חלילן מעולה במבחר יצירות".

 רביעיית הוברמן והמשחקים האולימפיים

חלק מאירועי הפסטיבל מתקיימים גם מחוץ לתחומי כפר בלום. ביקבים, בטיילת הירדן, במתחם "דג על הדן", מכל אלה מקום שפלסר מזכיר במיוחד הוא "דומוס גליליי" (הבית הגלילי) "בית ספר לכמרים שבאים לישראל ללמוד יהדות ועל קשריה עם אמונתם. הבית נמצא ליד ורד הגליל ויש לו אולם בצורת רוטונדה שמחלונותיו הגדולים משתקף צפון הכינרת, גם שם נקיים קונצרט".
 
בין כל האמנים שיגיעו יופיעו כאן גם הכנרים יונתן בריק מקנדה וגיא בראונשטיין מברלין והוויולן גלעד קרני שמגיע משוויץ, יחד עם פלסר זהו כנס נדיר של רביעיית הוברמן.

גלעד-קרני-ענק2.jpg
גלעד קרני, רביעיית הוברמן (תמונת יח"צ)

"נשארנו חברים קרובים גם לאחר שהרביעייה התפרקה" אומר פלסר, "אנחנו  ננגן כרביעייה ביום ששי בערב במקביל להקרנת פתיחת המשחקים האולימפיים בלונדון ברחבת הכניסה של מלון פסטורל. שני האירועים יהיו בכניסה חפשית. כך ניתן הזדמנות שלא להחמיץ את האירוע הגדול ומי שירצה ישמע מוצרט וברהמס. אם תרצה זהו עוד אירוע בתוך קבוצת הקונצרטים שמשחזרים זמן עבר ואנחנו עוסקים בזמן.
 
הפסטיבל יסתיים למחרת בשבת, בשלוש תכניות שונות, בבוקר בתכנית הסונטות יצירה של יאן רדזינסקי לכינור ולצ'לו לפני הצהריים קונצרט  בהשתתפות כל אמני הפסטיבל ביצירות באך, ברהמס רדזינסקי ועוד ובשלוש הקונצרט האחרון של כל תלמידי האקדמיה שהשתתפו בסמינר הקאמרי".
 
פסטיבל קול המוזיקה בגליל העליון יתקיים בין התאריכים 28-23 ביולי 2012 באולמות ובאתרים ייחודיים בגליל העליון, ביניהם אולמות כפר-בלום, כנסיית דומוס גלילאה, טיילת הירדן, הרפת של קבוץ כפר גלעדי ועוד. רכישת כרטיסים בקסטל: 03-6045000.



22/07/2012   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע