למה חשוב לחקור מספרים ידידותיים? לד"ר יוסי אלרן פתרונים באירוע "בירה מדע ומצב רוח"
מספרים כבידור לשעות הפנאי
מקובל לדמיין את מדעני מכון וייצמן כספונים במגדל השן המחקרי, רחוקים שנות אור מדאגותיו והנאותיו של האדם הפשוט. "בירה, מדע ומצב רוח", האירוע שיזם מכון וייצמן למדע, יחד עם עיריית רחובות, מזים את התפיסה הארכאית הזו.
30 מדענים ותלמידי מחקר ממכון ויצמן ייצאו לברים, מסעדות ובתי-קפה ברחובות, שם יחלקו עם הבליינים, זו השנה השלישית ברציפות, את ההתרגשות המלווה את הפעילות המדעית בחזית הידע האנושי.
אחד המדענים הלוקחים חלק באירוע הוא ד"ר יוסי אלרן, העובד במכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון וייצמן למדע. ד"ר אלרן ישוחח עם הקהל הרחב בנושא המתמטיקה היצירתית.
יתרונו של מדען כד"ר אלרן הוא שאינו זקוק למבחנה או אזמל. כלי העבודה העיקרי שלו הוא מוחו, ואותו הוא יכול לקחת לכל מקום.
מה זה בדיוק מתמטיקה יצירתית?
"מתמטיקה יצירתית היא שעשועי מתמטיקה, או כמו שנוהגים לקרוא לזה באנגלית "מתמטיקה לשעות הפנאי" - Recreational Mathematics. מדובר בחידות, פזלים וכיוצא באלה שלמעשה כמעט כל אחד יכול להבין ולפתור. יש תחומים רבים העוסקים בכך, כמו גיאומטריית צורות ומספרים ראשוניים.
"מספר ראשוני מתחלק בעצמו ובאחד. והנה גילו, עוד בתקופת פיתגורס, שקיימים אינסוף מספרים ראשוניים. פיתגורס גילה גם מספרים ידידותיים, כמו 220 ו-284, שהם זוג מספרים ידידותיים ולמה? סיכום הגורמים הראשוניים של כל אחד מהם, תוצאתו היא המספר השני. יש עוד אינספור סוגים של שעשועים מספריים כאלה שיכולים לשמש כבידור לשעות הפנאי".
"בירה, מדע ומצב רוח" צילום: יח"צ
קהילת המדענים נתפסת כמסוגרת ובלתי נגישה. יש כאן ניסיון מצדכם לשבור את הסטיגמה?
"לפני 1500 שנה נשרפה כמעט כל הספרייה באלכסנדריה. כל הידע האנושי היה אצור שם. תארי לעצמך שכל המידע באינטרנט היום יישרף, לא יישאר ידע בעולם. זה קרה כי היה נתק מוחלט בין האריסטוקרטיה האינטלקטואלית לבין העם. כל סודות הידע נשמרו בספרייה. איש לא עסק בהוראת האדם ברחוב, וכתוצאה מכך הושלכה אירופה לתקופת החושך שנמשכה אלף שנה.
"אנחנו יוצאים אל העם מפני שלדעתנו חשוב שכל אחד יידע ויתעניין מה קורה היום במדע. במכון וייצמן עוסקים כיום ב-1500 מחקרים מדעיים שונים לפחות".
יש הרבה מחקרים שמגיעים לידיעת הקהל הרחב, לא?
"נכון. לחלק מהמדענים באירוע תהיה מלאכה קלה יותר, כי מדובר בנושאים הנמצאים על סדר היום הציבורי, כמו אנרגיה חילופית, תרופות מיוחדות לסרטן, שימור הזיכרון. בהרצאות כאלה יותר קל לעניין את הקהל הרחב. לעומת זאת קשה יותר לשכנע למה חשוב חקר של מספרים ידידותיים.
"לצד המחקר היישומי, ישנו המחקר הטהור, המחקר למען המחקר, למען הידע האנושי. פסגת הידע והנגיעה בסודות העולם, אותו קשה יותר להסביר אבל הוא מביא לפריצות דרך עצומות ודרכו מתפתחים ענפי מדעים שונים ורבים".
אתם מתכוונים לרדת אל העם או להעלות את העם אליכם?
"זו אמורה להיות שיחה בגובה העיניים. אנחנו בעיקר רוצים לשמוע את העם ובאי הברים ולענות על שאלות שמעסיקות את כולם".
אירועי "בירה, מדע ומצב רוח" יתקיימו ביום רביעי, 25 ביולי 2012, ב-20:30 ברחבי רחובות. ד"ר יוסי אלרן ייפגש עם קהל בקפה ג'ו, רח' חיים פקריס 2 פינת אופנהיימר, פארק המדע, 057-9381855.