2 סרטים ישראלים על קיבוץ, עיבוד קולנועי ל-"בדרכים" של קרואק, מד"ב עם טום קרוז ועוד
"עמק תפארת" (ישראל 2013)
דרמה. סרטה של הדר פרידליך. חנה מנדלסון (בתיה בר) היא אלמנה בת 80, ממייסדות הקיבוץ בו היא גרה, ולמרות הפיחות הגדול במעמד הקיבוץ והפרטתו היא עדיין מאמינה בערכי השיתוף והשוויון שעמדו בבסיס היווסדו. בעקבות השינויים הרדיקליים במקום שהופרט, חנה מאולצת לצאת לפנסיה, אף שהיא חשה שעוד כוחה במותניה. קשה לה לגלות שהיא חסרת תועלת ויותר מכך היא מוטרדת מהעובדה שהקהילה המלוכדת בעבר הפכה למקום בו כל אחד דואג לעצמו בלבד. היא מוצאת דוגמה לכך בשכנתה מרים (רות גלר), המשלימה עם המצב וממנה היא מתקשה לשאוב נחמה. כולם מצפים מחנה שתנהג כזקנה ותפרוש בכבוד, וגם בתה יעל (גילי בן אוזיליו ז"ל) מעודדת אותה לעשות זאת, אך הקיבוצניקית הוותיקה מתעקשת להמשיך לתרום למקום ולהמשיך לקיים את אורח חייה כפי שהיה עד עתה, אך המציאות טופחת על פניה שוב ושוב. 85 דקות. סרט עדין ומאופק המציב מראה כנה ואמיתית מול מצבה המייאש של ההתיישבות העובדת והאובדת. צריך אומץ כדי להפיל את כל התיק על כתפיה של בתיה בר, קיבוצניקית בדימוס שמעולם לא שיחקה קודם לכן, ולפרידליך היה את האומץ הזה.
"מחכים לסורקין" (ישראל 2013)
דרמה. סרטו של יונתן פז, שעלילתו מתרחשת בשנות ה-50. חנוך (עמי סמולרצ'יק), במאי תיאטרון חובבים של קיבוץ, מנסה לסחוף אחריו את בני קיבוצו באהבה שלו לעולם התיאטרון. חנוך מדביק בשיגעון שלו חקלאים קשוחים ומצרף אותם להפקות ענק היסטוריות שהוא כותב ומביים, אבל יוצא שמדי פעם מופיעים על במת הקיבוץ יותר אנשים מאשר ישובים בקהל. בחמש בבוקר, בדרך לחליבה או לחריש בשדה, החברים המהלכים בשבילי העמק משננים דיאלוגים מתוך צ'כוב ושקספיר. משפחתו של חנוך, בנו יוני (איתמר פלג) ואשתו ליבה (מרינה שויף), שותפים לחיידק הבמה שלו, אך האובססיה שלו גובה ממנו אנרגיות, ומותירה את אהוביו מתגעגעים לדמות אב המשפחה שאבדה בתוך תהליך היצירה. אבל חנוך רוצה יותר. הוא שואף להגיע לעיר הגדולה ולביים הצגה בתיאטרון "הבימה" ומקווה לממש זאת בעזרת ידידו, השחקן הדגול סורקין (אורי הוכמן). מחווה מלאת אהבה של יונתן לאביו חנוך פז, שהיה במאי תיאטרון בקיבוץ מזרע. סרט מלא תום וגעגוע לימים הרחוקים והאידיאליסטיים של פעם.
"בדרכים" (ארה"ב 2012)
דרמה. סרטו של הברזילאי וולטר סאלאס, על פי ספר הפולחן רב המכר של ג'ק קרואק , שהתווה דרך למיליוני אמריקנים צעירים כשיצא לקראת סוף שנות ה-50 והוליד את דור הביט, שהפך לתופעה חברתית-תרבותית בשנות ה-60. סאל פרדייז (סאם ריימי), בן דמותו של המחבר קרואק, יוצא למסעות חוצי אמריקה, האהובה עליו, בסוף שנות ה-40 של המאה הקודמת. הוא עושה זאת בחברת חברו הכריזמטי, העבריין הקטן גונב המכוניות דין מוריארטי (גארט הדלונד), בן דמותו של ניל קאסדי, ובת זוגו מרילו (קירסטן סטיוארט). השלישייה הזו מהווה משולש הנודד לדנבר, סן-פרנסיסקו, ניו-יורק ויעדים אחרים באמריקה, אליו יצטרפו בהמשך חברים וחברות אינטלקטואלים נוספים (בהם בני דמותם של אלן גינסברג וויליאם בורוז). אלה יהיו מסעות פרועים של חוויות חיים ספונטניות, מסיבות, הוללות, שימוש בסמים בלי הכרה וההתענגות על מוזיקת הג'אז שהייתה אז בשיא פריחתה. הם קראו תיגר על אמריקה השמרנית והמכופתרת, כשכל מה שעמד לנגד עיניהם הוא לצרף עוד ועוד חוויות חיים למטענים האישיים שלהם. עם ויגו מורטנסן, קירסטן דאנסט, איימי אדמס, סטיב בושמי, אליס בראגה. 124 דקות. ניסיון בעייתי למדי להעביר את רוח הספר לקולנוע. ללא ספק אין כאן את הממד שיסביר את האפקט המשכר של המסעות שגרף אחריו את צעירי אמריקה. בעזרת שחזורי תקופה מוקפדים וצילום מסוגנן מצליח סאלאס לשקף חלק מהוויה של הספר, אבל העולם שהוא בונה סתמי למדי ולא מתחבר לחוויות המכוננות שקרואק תיאר אותן במגילה שלו.
"המטבח של סלייטר" (אנגליה 2010)
דרמה. סרטה של אס.ג'י קלארקסון. סיפורו של סר נייג'ל סלייטר, מהקולינריסטים הידועים באנגליה, על פי ספרו. כילד מגלה נייג'ל (אוסקר קנדי) חיבה מיוחדת לאוכל, אף שאמו (ויקטוריה המילטון) חולת האסתמה היא טבחית נוראית ואביו (קן סטוט) לא מבין את העדפותיו המוזרות של בנו. אף שגדל על ארוחות שיוצאות מקופסאות שימורים ומחוממות במים רותחים, נייג'ל מתעניין בספרי בישול ובוהה בחנות המכולת השכונתית ובמאכלים שיש לה להציע. לאחר מות האם שוכר האב עוזרת בית המונית ופשוטה, גברת פוטר (הלנה בונהם קרטר), ולמרות היותה נשואה מתפתח ביניהם רומן. נייג'ל לא סובל אותה, בייחוד לנוכח העובדה שבניגוד לאמו היא מבשלת נהדר וכובשת את לב אביו בבישוליה. הנער מחליט להתחיל לבשל ולהתחרות איתה על החיך של אביו. וכך בעצם מתחילה הדרך שלו שהתפתחה לקריירה מזהירה בתחום . 96 דקות. למרות שחזור התקופה המושקע, הדמויות סטריאוטיפיות, העלילה שבלונית ונטולת השראה, ואין בסרט שום תבלין שיעורר קצת את העניינים.
"סטארבק – תורם סדרתי" (קנדה 2011) דרמה-קומדיה. סרטו של קן סקוט. דויד ווזניאק (פטריק הורא) נהג בצעירותו לתרום לבנק הזרע, כדי לממן לעצמו פעילויות שונות. עכשיו, כשהוא עובד בקצבייה המשפחתית, בהנהלת אביו ובעבודתם בה של דויד ושני אחיו, וחברתו ולרי (ג'ולי לה ברטון) מדווחת לו שהיא בהריון, הוא מנסה להכניס סדר לחייו. אלא שחוב של 80 אלף דולר, שנושים רודפים אחריו בגינו מעיק עליו, ואם זה לא מספיק אז מתברר לו שמתרומות הזרע שנתן, בתור "סטארבק", נולדו 533 ילדים, המנסים לברר מיהו אביהם הביולוגי. החברה שלה תרם את הזרע מייצגת אותם בתביעה ייצוגית, ודויד נעזר בחברו הטוב, עורך דין אלמוני (אנטואן ברטרן), להיאבק בתביעה ולהתעקש לשמור על אנונימיותו. תוך כדי התהליך הוא מתחיל "לרגל" בחשאי אחר הילדים שנולדו לו מתרומות הזרע, בהם כדורגלן מפורסם, מלצר ששואף להיות שחקן, נרקומנית יפה ועוד ועוד. הוא מחליט לנסות להיות המלאך השומר עליהם, על כמה שיותר מהם, מבלי לגלות להם שהוא אביהם הביולוגי, אבל השאלה היא האם זה יכול להיות פיתרון של קבע? 109 דקות. סרט המקרין הרבה חום וחמלה אנושיים, ועבורי זה מספיק כדי לראות בו עבודה קולנועית ראויה.
"אבדון" (ארה"ב 2013) בדיוני-פנטזיה. סרטו של ג'וזף קוסינסקי. ג'ק הארפר (טום קרוז) הוא בן האנוש האחרון שנותר על פני כדור הארץ, לאחר שמלחמה החריבה אותו כליל והוא ננטש על ידי תושביו לטובת כוכב אחר. ג'ק הוצב בו על מנת שיוכל להציל את המשאבים האחרונים החיוניים למין האנושי. למרות הסיכון שבדבר, יוצא ג'ק לבדו למשימתו האחרונה, לפני עזיבה סופית של כדור הארץ, אך אז מגלה ג'ק, רגע לפני סיום המשימה, כי הוא לא לבד בשטח. הוא מצליח להציל יפהפייה זרה מכלי טייס שנפל ואז מתערער עולמו לאחר שהוא מבין שכל מה שהוא ידע עד כה מוטל בספק. עם מורגן פרימן, אולגה קורילנקו, מליסה לאו. 124 דקות.
"סיילנט היל: התגלות" (ארה"ב 2012) אימה-פנטזיה. סרטו של מייקל ג'י באסט, המשכון המבוסס על משחק מחשב נודע. במשך שנים רבות הת'ר (אדלייד קלמנס) ואביה נמלטו מפני הכוחות העל טבעיים שרדפו אחריהם בעיקשות. ביום הולדתה ה-18 של הת'ר, היא נתקפת סיוטים נוראים ואז מתברר לה שאביה נעלם. המצוקה בה היא שרויה גורמת לה לגלות שהיא לא מי שהיא חושבת שהינה. הת'ר נקלעת למציאות אלטרנטיבית שעשויה לספק לה תשובות לסיוטים המלווים אותה מאז ילדותה. עם קית הרינגטון, קארי אן מוס, שון בין, ראדה מיטשל, מלקולם מקדאול, מרטין דונובן, דבורה קארה אונגר. 94 דקות.
18/04/2013
:תאריך יצירה
|