מבחר מגוון של עבודות קולנוע, דוקומנטריות ועלילתיות, יוקרן במסגרת "הפסטיבל הבינלאומי לסרטי ספורט" השני, שייערך השבוע בסינמטק חיפה. מנהלו, אבישי כפיר, מרחיב על האג'נדה של הפסטיבל ועל אופן בחירת הסרטים
זו השנה השנייה ברציפות מתקיים בסינמטק חיפה "הפסטיבל הבינלאומי לסרטי ספורט" (ייפתח ביום רביעי, 19 ביוני), אירוע נישה שאחד ממארגניו המרכזיים הוא מנהל הסינמטק החיפאי אבישי כפיר.
בראשית שיחתנו הוא מסביר את האג'נדה שבבסיס המיזם הקולנועי הזה: "הפסטיבל מנסה לקלוע לנישה רחבה שנקראת ספורט ותרבות ספורט. כמו שאתה יודע, אצלנו בארץ תרבות וספורט הם עדיין קוטב צפוני וקוטב דרומי, אבל אנחנו מנסים לקרב את העניין לציבור ולעורר בו התעניינות, זאת בהשתתפות הרבה גופים שמתעסקים בזה, בהם 'פיטסס', פדרציה איטלקית שמאגדת סרטי ספורט.
"הרעיון הוא לשלב באירוע סרטים שעוסקים בנושא שמרים אותנו מהיום-יום של החיים. במסגרת הפסטיבל נציג סרטי תעודה, כמו סרט הפתיחה על הגולשת לי קורזיץ, 'הילדה והים' (בימוי: עמיר יניב), וגם את הסרט 'שער האירו' (בימוי: לוי זיני), שהקרנותיו יחלו בעוד כשבועיים ביס דוקו, על הורים שמתייחסים לילדים שלהם כמניה ספורטיבית ומשתגעים עליהם מנטאלית, אמוציונאלית וכספית, בתקווה שהילד יחזיר את ההשקעה במניה.
"כמובן שיהיו גם סרטים עלילתיים, בהם בין היתר The Damned United, סרט בריטי מדהים, עם השחקן מייקל שין, אודות מאמן הכדורגל האגדי, בפרמייר ליג של שנות ה-70 וה-80, בריאן קלאף (שאמן את 'דרבי קאונטי', 'נוטינגהאם' ועוד קבוצות)".
"הילדה והים" - סיפורה של לי קורזיץ
צמרמורת חיובית
יש גם סרטים בתחומים מיוחדים בספורט?
"כן. יהיו סרטים על ספורט פארא-אולימפי, על ספורטאים נכים או מוגבלים. למשל, הסרט 'המסע אל פסגת אפריקה', על מטפס הרים משותק שעלה לפסגת הקילימנג'רו בכסא גלגלים. סרטים שמנציחים את רוח האדם כשהוא מתעלה מעל היום-יום. זה הרעיון".
ייערכו בפסטיבל גם פעילויות אחרות, מעבר להקרנות סרטים?
"במסגרת האירוע אנחנו עורכים מפגשים עם דמויות שונות הקשורות לנושאי הסרטים. בהקרנת 'שער היורו' יהיו הורים של ספורטאים, בין היתר אורית תמוז, אמו של הכדורגלן טוטו תמוז, וחומי קינן יחד עם בנו, הכדורגלן דקל קינן. לי קורזיץ תהיה בערב הפתיחה ותשתתף בשיחה שתיערך איתה על נחישות ומצוינות.
ישנו טורניר גם בשם 'סופרים משחקים כדורגל'. אחד הסופרים הוא פרנצ'סקו טרנטו, התסריטאי והמפיק של סרט שנקרא 'Crazy for Football' ('משוגעים לכדורגל', בבימוי וולפאנג'ו די-ביאסזי), אודות ליגת כדורגל מיוחדת הפועלת באיטליה, שבה משחקים אנשים עם בעיות נפשיות. המפיק יתארח אצלנו וידבר על ספורט ונפש".
ישנם סרטי ספורט המתארים סממנים מכוערים הנלווים לתחום הספורט, כמו תופעת החוליגנים בקבוצות הפרמייר-ליג האנגלית, המתוארת בסרט "בלי חוקים" (2005), של לקסי אלכסנדר בכיכוב אלייז'ה ווד. תקרינו גם סרטים כאלה?
"בתרבות ספורט - כאשר תרבות היא האמירה המרכזית - אתה לא יכול להתעסק בסרטים מסוג זה. לא שיש לי משהו נגדם, אבל אנחנו מחפשים סרטים מעוררי השראה והתפעלות. יש לנו לעומת זאת את הסרט 'מחפשים את אריק', בכיכוב אריק קנטונה. סרטים שמספקים לך איזשהו ריגוש וצמרמורת חיובית, לא שלילית".
הקרב שלא יישכח - מוחמד נגד לארי
"לא בחרנו לפי ענפים אלא לפי איכות הסרטים"
קיימים לא מעט סרטי ספורט שנעשו לאורך השנים ונכנסו לקלאסיקה בתחומם, כמו הדוקומנטרי "חולצה מספר 14", על הכדורגלן ההולנדי האגדי יוהאן קרויף, או הסרט העלילתי "אהבה על הדשא", על פי רומן של ניק הורנבי, על אוהד שרוף של קבוצת ארסנל, ואפילו הסרט הדוקומנטרי המכונן "אולימפיאדת טוקיו" (1965), של הבמאי קון איצ'יקאווה, על האולימפיאדה שנערכה בבירת יפן שנה קודם לכן.
"בחרנו סרטים שהם יחסית חדשים, ולדעתי אנחנו עדיין לא פסטיבל מספיק ממוסד כדי להסתכל אחורה. המגמה שלנו כרגע היא להציג סרטים חדשים, שיש להם איזו אמירה טרייה, ולכן אנחנו מנסים להביא סרטים של כאן ועכשיו, כמו זה האחרון בו שיחק קלינט איסטווד מ-2012, 'בחזרה למשחק' (בימוי: רוברט לורנץ).
"אני מניח שבעוד כמה שנים טובות, כשנתבסס יותר ונהיה מותג - גם נסתכל אחורה. נגיע גם לסרטים שציינת, לסרט על המונדיאל של 1970, עם פלה, ועוד ועוד. אבל לאט לאט".
ובכל זאת, תחת הכותרת נוסטלגיה תוכלו למצוא בפסטיבל את הסרט "מוחמד נגד לארי", אמנם מ-2009, אבל עוסק בניסיונו האחרון של מוחמד עלי להחזיר אליו את תואר אלוף העולם באגרוף במשקל כבד. וכפיר מציין "שיש עוד סרט חדש, 'ג'ינג'ר' (2012), המתייחס לסיפור עבר ידוע, על הכדורסלן היוגוסלבי ראדיוויץ' קוראץ', שהיה שחקן מדהים והפך לאגדה ולתופעה תרבותית אדירה".
יש איזו תשומת לב מיוחדת לענפים שאינם פופולריים כמו כדורגל וכדורסל?
"יהיו באירוע סרטים על כדורגל, כדורסל, גלישה, קפיצות מצוקים, טיפוס הרים ועוד מקצועות ספורט שונים. יש מגוון מאוד רחב. אבל אני חייב לציין שבחרנו לא לפי ענפים, אלא לפי איכות הסרטים והיכולת שלהם לרגש ולעניין. עם זאת, הייתה השתדלות באמת ללכת לרוחב ולהביא גם את האיזוטריה למרכז. אני מקווה שקלענו טוב".
"מחפשים את אריק"
"אתה לא הופך למותג ביום אחד"
המגמה היא להמשיך עם הפסטיבל שנה אחר שנה?
"אני חושב שתפסנו נישה טובה, אבל חובת ההוכחה היא עלינו. אתה לא הופך למותג ביום אחד, אבל יש נכונות ותמיכה כלכלית לטפח את האירוע הזה, ואני אופטימי. אני מאמין שהמודעות לספורט הולכת וגדלה, החלק שהספורט תופס בחיים שלנו רק הולך ומתעצם. תראה מה שקורה מבחינת ערוצי ספורט, ומבחינת העוצמה שהספורט נכנס לחיי היום-יום שלנו, בכל הקשור לחדשות, עדכונים, תחרויות וכו'. אני מאמין שכל שנה אנחנו נתכנס".
איך אתה רואה את האירוע הזה במכלול פעילויות סינמטק חיפה?
"אני כל הזמן מחפש לחדש, לרענן ולהביא קהל צעיר, כי ידוע שצעירים וקהל סינמטקים, בכל רחבי העולם, אלה מושגים שעדיין לא הולכים ביחד. מהסיבה הפשוטה שיש יותר זמן וכסף מגיל 50 פלוס.
"אבל הצעירים בכל זאת באים לקוויקי, ואם אני מצליח להביא דברים שמעניינים אותם, כמו פסטיבל סרטי ספורט, כמו אירוע שחנכנו עכשיו, של סרטים קצרים ומצחיקים מתוך העולם האינטרנטי, פסטיבל רוחני שיתקיים בנובמבר ועוד, אז נוכל להתחבר אליהם.
"ביום שישי האחרון, למשל, אירחנו בסינמטק חיפה אירוע שנקרא 'המיקסר', שבו מפיקים ויוצרי קולנוע עצמאי נפגשו יחד ליום שלם של פיצ'ינג וסדנאות, ואלה דברים שאנחנו תומכים בהם ומעודדים אותם. פרט לכך אנחנו גם מתחברים למדיות החדשות בפרויקטים מיוחדים, וגם אלה מופנים לקהל צעיר".
הפסטיבל הבינלאומי ה-2 לסרטי ספורט ייערך בחיפה במתחם האודיטוריום (סינמטק, אולם רפפורט) בתאריכים 22-19 ביוני 2013.
*** לעדכונים, הנחות, מבצעים ועוד בקרו אותנו ב-
פייסבוק
ופרגנו בלייק
אתר הפסטיבל
סרטי הפסטיבל בסינמטק חיפה
סרטי הפסטיבל באולם רפפורט