"בית לחם", סרט הביכורים של יובל אדלר, "לצוד פילים" של רשף לוי, "שש פעמים", סרטו הארוך הראשון של יונתן גורפינקל, "סוכריות" של יוסף פיצ'חדזה, "הבן של אלוהים"של ארז תדמור וגיא נתיב. אלה חמשת הסרטים העלילתיים באורך מלא שבחרו חברי האקדמיה הישראלית לקולנוע, כפי שפורסם אתמול במסיבת עיתונאים.
לכך צריך לצרף שני סרטים שנבחרו במסלול הפרינג', "פנתר לבן" של דני רייספלד, ו"אני ביאליק" של אביב טלמור.
מתוך שבע עבודות הקולנוע האלה ייבחר בטקס חלוקת פרסי אופיר ה-24, שייערך בספטמבר, הסרט שייצג את ישראל במוקדמות אוסקר הסרט הזר.
"בית לחם" מוביל את הרשימה עם 12 מועמדויות, אחריו "מי מפחד מהזאב הרע", סרטם של אהרון קשלס ונבות פפושדו ("כלבת"), שאוחז במועמדויות ב-11 קטגוריות, כולל בימוי, אף שאינו מועמד בקטגוריית הסרט.
"שש פעמים", של גורפינקל (בנו של הצלם הוותיק דוד גורפינקל), ו"מקום בגן עדן" של יוסי מדמוני ("בוקר טוב אדון פידלמן"), צועדים אחריו עם 10 מועמדויות כל אחד. ל"סוכריות", של יוסף פיצ'חדזה ("לנגד עיניים מערביות", "בסמה מוצ'ו", "שנת אפס"), יש 8 מועמדויות ו"לצוד פילים" של רשף לוי ("חתונה קולומביאנית", עם שי כנות, "איים אבודים"), צבר 7 מועמדויות.
מפתיעה במידה מסוימת העובדה שהסרט "הנוער", שזכה כבר בפרסים בכמה פסטיבלים בינלאומיים, בהם ברלין, ואף בפרס הגדול בפסטיבל ירושלים, לא התברג לחמישייה המובילה.
עם זאת, תום שובל, שחתום עליו וזהו סרטו הראשון, רשם מועמדות בקטגוריית הבימוי. פרט לכך צבר הסרט עוד שלוש מועמדויות, של שחקנית המשנה שירילי דשא ובקטגוריות העריכה והליהוק.
לעומת זאת, רשף לוי וארז תדמור וגיא נתיב לא מועמדים כבמאים, אף שסרטיהם נכללים במשבצת הסרט הטוב ביותר. גם על "ההיא שחוזרת הביתה", סרט הביכורים של מיה דרייפוס, היה באאז חיובי, אבל הסרט לא נכנס לחמישייה כאמור ורשם מועמדויות רק בקטגוריות השחקנית הראשית (טלי שרון) ושחקנית המשנה (ליאורה ריבלין).
"לצוד פילים", צילום: ורד אדיר
חילופי משמרות
עם זאת, נראה שחל תהליך הדרגתי של חילופי משמרות בקולנוע הישראלי, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בהצבעת חברי האקדמיה. לעומת הצלחותיהם של יוצרים חדשים, הוותיקים נכשלו.
נסים דיין ("אור מן ההפקר", "גשר צר מאוד"), למשל, חזר לזירת העשייה עם "מפריח היונים", אך הצליח לרשום את רק את המועמדויות של אהובה קרן בקטגוריית שחקנית המשנה, מיגל מרקין בנישת העיצוב האמנותי ולי אלמביק במשבצת עיצוב התלבושות.
גם אבי נשר, במאי ותיק ומצליח מאוד במחוזותינו, לא רווה נחת מתוצאות בחירות חברי האקדמיה ביחס ל"פלאות" שלו. הסרט סיפק לשחקנית יובל שרף מועמדות כשחקנית ראשית, אך הסתפק במועמדות אחת נוספת, לאתי בן-נון בקטגוריית האיפור.
השנה הגישו מועמדויות לפרסי אופיר 27 סרטים עלילתיים באורך מלא, פלוס שבעה במסלול הפרינג' (סרטים עלילתיים עצמאיים שנעשו ללא עזרת קרנות תמיכה ותקציבם עד מיליון שקל). מתוך אלה השתלבו 15 כמועמדים ב-16 קטגוריות המיועדות לסרטים עלילתיים ארוכים.
סרטי תעודה וסרטים קצרים
כן השתתפו בתחרות 33 סרטים תיעודיים, וששת הפינליסטים (שניים זכו במספר מבצעים זהה) הם "אילוף הגוררת" של ריקי שלח, "גן עדן" של רן טל, "זמן פוניבז'" של יהונתן אינדורסקי, "לשכה 06" של יואב הלוי, ו"חמש מצלמות שבורות" של גיא דוידי, ו"שומרי הסף" של דרור מורה, שכזכור הגיעו השנה לגמר אוסקר הסרט הדוקומנטרי (בקטגוריה זו הסרטים לא נשלחים על ידי האקדמיה, אלא עצמאית על ידי הפקותיהם).
קטגוריה חדשה בתחרות היא הסרט הקצר (עד 40 דקות), שיתוף פעולה של האקדמיה והפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטים, אם כי הסרטים שהתמודדו לא נעשו בהכרח במסגרות בתי ספר לקולנוע.
השנה הוגשו לתחרות 55 סרטים קצרים, מתוכם הוצגו 14 לשיפוטם של חברי האקדמיה והחמישה שהגיעו לגמר הם "איה", של עודד בן נון ומיכל ברזיס, "בבגה", של גן דה לנגה, "ברוכים הבאים ו... משתתפים בצערכם", של לאון פרודובסקי, "חופש גדול" של שרון מימון וטל גרניט ו"חניה בצל" של אורי רום.
מפעל חיים ל"גשש החיוור"
את פרס מפעל החיים החליטה השנה הנהלת האקדמיה לקולנוע להעניק ל"שלישיית הגשש החיוור". השלושה הופיעו יחדיו ב-11 סרטים, ובוימו על ידי אסי דיין ("גבעת חלפון אינה עונה", "שלאגר"), אורי זוהר ("מוישה ונטילטור", "השכונה שלנו", "התרוממות"), אפרים קישון ("ארבינקא"), מנחם גולן ("פורטונה"), רפי נוסבאום ("המטרה טיראן"), עקיבא ברקין ("כוכב השחר") ואבי כהן ("הקרב על הוועד").
השלושה רשמו פרט לכך גם תפקידי אורח בשני סרטים, "כל ממזר מלך", של אורי זוהר, ו-"500 אלף שחור", שביים שייקה אופיר. כמו כן הם שיחקו בסרטים גם בנפרד: ישראל (פולי) פוליאקוב ז"ל שיחק ב"למראית עין", "הבשורה עפ"י אלוהים" ו"משפחת שמחון", גברי בנאי ב"פלאות" ושייקה לוי ב"סלאח שבתי" ו"העולם מצחיק".
במסיבת העיתונאים השתתפו בנאי ולוי, שפתח בעצה לקולגות מהדור החדש: "הייתי מציע לכל השחקנים הצעירים להשתדל לא להשתתף בסרט כל כך מצליח כמו 'גבעת חלפון'", אמר. "כי אחרי זה לא מקבלים יותר תפקידים בחיים. אומרים לך, 'הצלחת מספיק'".
לוי גם ניצל את הבמה כדי להעביר ביקורת על הגופים האמונים על קידום הסרטים בארץ. "אני חושב שהקולנוע הישראלי לא מספיק מוערך בקרב הגופים שאמורים בעצם לתמוך בו ולממן אותו", אמר. "הם היו אמורים לשלם עבור הפרסום הרב שהקולנוע הישראלי, או הסדרות הישראליות, מביאים למדינה. אין ספק שהסרטים והסדרות שמגיעות לחו"ל נעשים שם רבי מכר והם השגריר הטוב ביותר שיש למדינה וחבל שבמדינה לא מספיק מעריכים ולא מספיק מפנימים את הערך הרב שיש לאמנות הזאת ולתרומה של הדבר הנהדר הזה שנקרא הקולנוע הישראלי.
"מזלנו הוא רק שישנם שני משוגעים לדבר בארץ, וכמו שיש את האחים כהן באמריקה, יש כאן את האחים אדרי (משה ולאון) שבלעדיהם אין קולנוע ישראלי. אני חושב שצריך פשוט למחוא כף ולהצדיע לשני המשוגעים האלה. הם תורמים את חייהם ואת הונם בשביל הקולנוע הישראלי. אני חושב שצריך לעשות יותר כדי שהמדינה תכיר ותוקיר ותדע שהקולנוע הישראלי הוא שליח והדבר שמביא את תפארתה של ישראל".
גברי: "עצוב לי שפולי לא איתנו, כי אין לי ספק שזה היה משמח גם אותו כמו שזה משמח אותנו. הפרס הזה נקרא פרס אופיר, ושייקה אופיר היה הבמאי שלנו בשתי התוכניות הראשונות, ואפשר להגיד שהוא זה שהלביש אותנו בחליפות כאשר באנו מ'התרנגולים'. וכולם חשבו שהוא מטורף. אבל הוא אהב את מה שאנחנו מייצגים, והוא היה כמובן שחקן ובדרן יוצא מן הכלל. אז אני שמח להיות שותף לקטע הזה ונרגש לקבל את פרס אופיר".
על העבודה עם אסי דיין, אמר לוי: "לעבוד עם אסי דיין היה כיף גדול. להבדיל מבמאים אחרים שעבדנו איתם, שהיו מטורפים לגמרי, עם אסי זה היה פשוט בית הבראה אחד גדול. ידוע שלעבוד בסרטים זה דבר קשה מאוד. קמים מוקדם, מתחילים לצלם מוקדם, גומרים מאוחר. זה עסק קשה, אבל אסי הפך את זה לקל. פשוט היה כל כך כיף איתו שאי אפשר לתאר. ואני חושב שאי אפשר להוציא סרט לא טוב עם אסי.
גברי בנאי ושייקה לוי, צילום: נחום מוכיח
"ב'גבעת חלפון' הייתה חבורת שובבים, ואנחנו היינו פשוט הוללים מבוקר עד לילה. היה כיף לא נורמלי, עם חבורה נהדרת שכולם היו חברים, כולם הכירו את כולם, וחגגנו שם עד שעות מאוחרות בלילה, למרות שהיינו צריכים לקום בחמש בבוקר לצילומים. מזל שהסרט יצא כל כך עליז.
"כאמור, לאסי יש חלק ניכר בכל מה שקרה עם הסרט הזה והעובדה שהוא הפך לפולחן. סגנון הכתיבה שלו הוא כזה. הוא עובד עם יד קלה, כישרון אדיר. הצליח לנו כי הדבר נעשה בחן רב ויצא סרט קליל, סרט ישראלי של אחרי מלחמת יום כיפור, שנראה כאילו הקהל חיכה לזה, כדי לצחוק על התקופה הקשה. פתאום בא משהו שהוציא את האוויר".
חברי "הגשש החיוור" זכו אמנם כבר בפרס ישראל על פעילותם התרבותית. על מה שעושה להם הזכייה הנוכחית אמר לוי: "אמנם התרגשנו הרבה מאוד בחיים אבל זו אחת ההתרגשויות הנוספות. לפני כל תוכנית שלנו היינו משקשקים ומתרגשים ורועדים, אז גם לקבל מחמאה כזו כמו להיות שותפים לסרט כמו 'גבעת חלפון', זו התרגשות גדולה מאוד".
רשימת כל המועמדים
סרט עלילתי
"בית לחם"
"הבן של אלוהים"
"לצוד פילים"
"סוכריות"
"שש פעמים"
סרט עלילתי במסלול פרינג':
"אני ביאליק"
"פנתר לבן"
בימוי
יובל אדלר ("בית לחם")
תום שובל ("הנוער")
אהרון קשלס, נבות פפודשו ("מי מפחד מהזאב הרע")
יוסף פיצ'חדזה ("סוכריות")
יונתן גורפינקל ("שש פעמים")
"מי מפחד מהזאב הרע", צילום: גיורא ביח
שחקן ראשי
שאדי מרעי ("בית לחם")
מכרם חורי ("הבן של אלוהים")
ששון גבאי ("לצוד פילים")
צחי גראד ("מי מפחד מהזאב הרע")
אלון אבוטבול ("מקום בגן עדן")
שחקנית ראשית
טלי שרון ("ההיא שחוזרת הביתה")
ריימונד אמסלם ("כידון")
רותם זיסמן-כהן ("מקום בגן עדן")
יובל שרף ("פלאות")
ריימונד אמסלם ("פלסטלינה")
סיון לוי ("שש פעמים")
שחקן משנה
צחי הלוי ("בית לחם")
זהר שטראוס ("הבן של אלוהים")
מוני מושונוב ("לצוד פילים")
דב גליקמן ("מי מפחד מהזאב הרע")
מוני מושונוב ("סוכריות")
"סוכריות", צילום: פרד קלמן
שחקנית משנה
ליאורה ריבלין ("ההיא שחוזרת הביתה")
שירילי דשא ("הנוער")
רותם זיסמן-כהן ("לצוד פילים")
אהובה קרן ("מפריח היונים")
קרן ברגר ("מקום בגן עדן")
חנה לסלאו ("פלסטלינה")
תסריט
יובל אדלר, עלי ואקד ("בית לחם")
רשף ורגב לוי ("לצוד פילים")
אהרון קשלס, נבות פפושדו ("מי מפחד מהזאב הרע")
יוסי מדמוני ("מקום בגן עדן")
רונה סגל ("שש פעמים")
צילום
ירון שרף ("בית לחם")
גיורא ביח ("מי מפחד מהזאב הרע")
בועז יהונתן יעקב ("מקום בגן עדן")
שי גולדמן ("פלסטלינה")
שָרְק דה מאיו ("שש פעמים")
עריכה
רון עומר ("בית לחם")
ז'ואל אלכסיס ("הנוער")
אסף קורמן ("מי מפחד מהזאב הרע")
דב שטויר ("סוכריות")
אריק להב ליבוביץ' ("שש פעמים")
ליהוק
לירון זוהר, נעמה זלצמן ("בית לחם")
אורית אזולאי ("הנוער")
לירון זוהר, נעמה זלצמן (לצוד פילים")
לימור שמילה ("מי מפחד מהזאב הרע")
גלית אשכול (שש פעמים")
עיצוב אמנותי
יואב סיני (בית לחם")
ערד שאואט ("מי מפחד מהזאב הרע")
מיגל מרקין ("מפריח היונים")
מיגל מרקין ("מקום בגן עדן")
יואב סיני ("סוכריות")
אדם קלדרון ("שש פעמים")
עיצוב תלבושות
לי אלמביק ("מפריח היונים")
לאורה שיים ("מקום בגן עדן")
דורון אשכנזי ("סוכריות")
קרן רון, ירון אריה ("פלסטלינה")
אדם קלדרון ("שש פעמים")
"שש פעמים", צילום: שרק דה-מאיו
איפור
אורלי רונן ("בית לחם")
אורלי רונן ("לצוד פילים")
אלינור גיגי אדוני, דקלה שרעבי ("מי מפחד מהזאב הרע")
רונית דוגו ארביב ("מקום בגן עדן")
אתי בן-נון ("פלאות")
מוזיקה מקורית
ישי אדר ("בית לחם")
אופיר ליבוביץ' ("הבן של אלוהים")
חיים פרנק אילפמן ("מי מפחד מהזאב הרע")
אופיר ליבוביץ' ("מקום בגן עדן")
בוריס מרצינובסקי ("סוכריות")
פסקול
אבי מזרחי, אשי מילוא ("בית לחם")
איתי אלוהב, גיל תורן ("כידון")
דניאל שטרית, רונן נגל, לי זוהר ("מי מפחד מהזאב הרע")
תולי חן, אלכס קלוד, דניאל מאיר ("מקום בגן עדן")
דוד ליס, גיל תורן, יוסי אפלבאום, ארז עיני שביט ("סוכריות")
מוטי חפץ, איציק כהן, תומר קורן ("שש פעמים")
סרט תיעודי
"אילוף הגוררת"
"גן עדן"
"זמן פוניבז'"
"חמש מצלמות שבורות"
"לשכה 06"
"שומרי הסף"
סרט עלילתי הקצר
"איה"
"בבגה"
"ברוכים הבאים ו... משתתפים בצערכם"
"חופש גדול"
"חנייה בצל"