פסטיבל סרטים בערבה חוזר בשלישית, עם אורחים בינ"ל ואווירה מדברית. שיחה עם המפיק אייל שיראי
לפני שנתיים התווסף לרשימת פסטיבלי הקולנוע הבינלאומיים המתקיימים בארץ עוד אירוע סינמטי – מקורי, ייחודי ואטרקטיבי: פסטיבל סרטים בערבה, שהשבוע (29-26 בנובמבר) ייערך בפעם השלישית בערבה התיכונה, באזור היישוב צוקים.
הקרנות הסרטים מתקיימות רק בשעות הערב, במתחם טבע מרהיב בשמורת עשש, תחת כיפת השמים, בלב המדבר של דרום הנגב, באמצע הדרך, בערך, בין ים המלח וים סוף.
"פסטיבל קולנוע בערבה" (יח"צ)
קולנוע בין כוכבים
אני שואל את יוזמו-מפיקו של האירוע, הבמאי-מפיק אייל שיראי, האם העובדה שהאירוע מתקיים זו השנה השלישית מעיד על כך שנוצר כאן מודל שנוחל הצלחה כלכלית, מסחרית ואמנותית?
"לגמרי", הוא משיב. "הקונספט הזה של הקרנה איכותית במדבר, בשקט מיוחד כזה, הוא דבר שעובד. ובחירה של סרטים שמתאימים להקרנה מסוג כזה – מנצחת. ברגע שזה מתחיל, יש איזו מן הקשבה כזו לסרטים האלה, שעובדים לאט חודרים לעומק. הישיבה הזו שבה אתה מזיז את הראש ורואה כוכבים, ולפני כן כשהחושך יורד אתה רואה את המדבר הגדול, יוצר אפקט. הטבע והאמנות מתחברים יחד למשהו שאי אפשר לתאר אותו עד שחווים אותו".
הנהגתם מספר חידושים באירוע. מה המפתח לבחירת הסרטים?
"ניסינו לבחור סרטים שלא הוקרנו בארץ במסגרות פסטיבליות קודמות, או כאלה שהוקרנו ויוצריהם מוכנים לכבד אותנו כאן בנוכחותם. הצבנו את זה כמטרה - והצלחנו. באירוע יהיו סרטים משני סוגים: כאלה שלא הוקרנו קודם לכן בארץ, וכאלה שהוקרנו בפסטיבלי חיפה או ירושלים ויוצריהם מגיעים אלינו, מה שלא עשו בפסטיבלים הקודמים. כך שהסרטים 'אי התירס' ו'ג'ין' הוקרנו אמנם בפסטיבל חיפה, ו'הארץ של צ'רלי' הוקרן בפסטיבל ירושלים, אבל הבמאים שלהם לא נכחו בהקרנות אז ואלינו הם מגיעים".
אי התירס (תמונת יח"צ)
חוויה של התנתקות
גולת הכותרת ברשימת האורחים הוא ללא ספק דניס טנוביץ' ("שטח הפקר"). מה בעצם גורם ליוצרים האלה להגיע לפסטיבל פתוח ולא מכופתר שכזה?
"הם ראו את התמונה של איפה זה מוקרן וזה עשה להם הרגשה של 'אני רוצה להיות שם'. אנשי הקולנוע האלה אמנם מסתובבים בכל העולם עם סרטיהם, אבל הם קלטו שכאן זה משהו אחר ומסקרן. לא אולם, לא פסטיבל עירוני, מקום שהם גם מעולם לא היו בו. האמת היא שזה מפתיע גם אותנו, כי זו לא בדיוק תקופה שישראל אהודה בעולם ואתה אומר: לשם אני רוצה לנסוע. והם מגיעים. בין היתר רולף דה הר האוסטרלי עם סרטו 'הארץ של צ'רלי', המועמד לפרס אוסקר הסרט הזר".
מהניסיון המצטבר של השנתיים הקודמות, איזה קהל מגיע אליכם?
"אנשים מאזור הדרום כבר פריקים של האירוע, באים וחוזרים כל יום. אנשים שמגיעים ממקומות שונים בארץ ונחשפים לחוויה, חוזרים לזה. כך שגם הקהל מבחוץ גדל, למרות שבשביל לראות סרט אתה צריך לצאת לצימר. זה לא חיפה, הלוך-חזור. זה קטע של התנתקות. אבל מי שמגיע עובר חוויה כזו חזקה שהוא שב אלינו. מבחינת מספר הצופים, האירוע הכפיל את עצמו מהשנה הראשונה לשנייה, ונראה כי גם השנה המספר יהיה כפול מהשנה שעברה".
שיראי, 50, שעד לאחרונה ניהל והפיק גם את פסטיבל חיפה, מתגורר בצוקים שבערבה התיכונה עם אשתו טינקרבל ושני ילדיו כבר שבע שנים. ברקורד שלו כבמאי "ציפורים בניוטרל" (עם גלית אשכול), "בת קול", "תאום כוונות" ו"בקרוב יקרה לך משהו טוב". כמפיק הוא חתום על "ציפורים בניוטרל", "סוף המשחק", "יום יום", "ההסדר", "תיאום כוונות" (עם אייל חלפון), "מדורת השבט", "בקרוב יקרה לך משהו טוב", "חופשת קיץ" ו"ד"ר פומרנץ".
איך הוא ממשיך בכך גם ממקום מושבו בשנים האחרונות, בערבה? "בגדול אני ממשיך", הוא אומר "לא באותן כמויות כמו שהייתי עושה פעם בתל-אביב. אבל אני עדיין מקדם פרויקטים. אין לי את הלחץ הזה של ההתפרנסות מסרטי קולנוע בלבד, אז יש יוזמות שאני מחובר אליהן והדברים יקרו כשהם יקרו".
סרטי הפסטיבל: 3 מועמדים לאוסקר הזר
את הפסטיבל יפתח בהקרנת בכורה בארץ "1001 גרם", בבימוי בנט האמר, מועמדה של נורבגיה לפרס אוסקר הסרט הזר 2015. הסרט עוסק במדענית שיוצאת לכנס אנשי מקצוע בתחומה, הנערך בפריז, המנסה לקבוע מה משקלו הסטנדרטי של קילוגרם אחד. היא חוקרת את התכונות האנושיות של חוסר ההיגיון ואי הסדר, על מנת לתת טעם ומשמעות לחיים המסודרים והמאורגנים.
1001 גרם (תמונת יח"צ)
בפסטיבל יוקרנו שבעה סרטים חדשים באורך מלא:
"אי התירס" הוא סרטו של הבמאי הגאורגי ג'ורג' אובשווילי, שייצג את מדינתו כמועמדה לפרס אוסקר הסרט הזר. הסרט עוסק בגבר מזדקן העובד סיזיפית כדי לסחוט את מחייתו מן הטבע בנטיעת וגידול שדה תירס באי מלאכותי שהשיטפונות יצרו. מסייעת לו במלאכה הקשה נכדתו המתבגרת (ההקרנה בנוכחות הבמאי).
"הארץ של צ'רלי", סרטו של הבמאי האוסטרלי רולף דה הר, הוא מועמדה שלאוסטרליה לאוסקר הסרט הזר. גיבורי העלילה הם האבוריג'ינים, ילידיה המקוריים של אוסטרליה, שגם היום עדיין חשים זרים במולדתם (ההקרנה בנוכחות הבמאי).
"ג'ין". במרכז סרטו של הבמאי הטורקי רהא ארדם עומדת נערה כורדית המנסה למצוא את מקומה בעולם עוין האחוז בקדחת של הרס עצמי. בסופו של דבר היא תמצא מפלט רק בחיק הטבע (ההקרנה בנוכחות הבמאי).
"טימבוקטו". סרטו של הבמאי המאוריטני עבדרחמן סיסאקו, שהוקרן לראשונה בקאן השנה ומאז פוקד פסטיבלים מוערכים רבים ברחבי העולם. היצירה מציגה תמונה קודרת של השתלטות האסלאם הקיצוני על צפון-מערב אפריקה ודיכוי כל סממן של ליברליזם וחופש הבחירה האישית (ההקרנה בנוכחות השחקן הראשי איברהים אחמד).
"נמרים" הוא סרטו של דניס טנוביץ', זוכה אוסקר הסרט הזר ("שטח הפקר"), שיוקרן כאן בבכורה. שחזור של פרשה אמיתית שהתרחשה בפקיסטן (אך צולמה בהודו). סוכן מכירות אחוז ייסורי מצפון על רמייה תעשייתית בקנה מידה בינלאומי שהוא היה חלק ממנה, יוצא למלחמה נגד חברות ענק מערביות שבשירותן עבד, וחושף את האמת שמאחורי רכיבי המזון לתינוקות שהן משווקות לעולם השלישי (ההקרנה בנוכחות הבמאי).
דניס טנוביץ, רולף דה הר (תמונת יח"צ)
"פגישה עיוורת" הוא סרטו של הבמאי הגאורגי לבאן קוגואשווילי. רווק בגיל העמידה מתאהב באישה נשואה. הוא לא יודע שבעלה עומד להשתחרר מהכלא. הסרט מציג את המרקם היומיומי המרתק של חיי החברה הגאורגית (הקרנה בנוכחות המפיקה, הלנה ירשובה).
כן יוקרנו שני סרטי אנימציה יפניים לכל המשפחה שכבר הוקרנו על מסכי הקולנוע ברחבי הארץ: "פוניו", של הייאו מיאזאקי, ו"הלקחנים", של הירומאסה יוניבאשי.
קצר במדבר: סרטים שהופקו בערבה
בנישה "קצר במדבר" יוקרנו שני סרטים קצרים שהופקו השנה בערבה.
"אנטילופות" הואסרטו של אורי רום. בטיול שנתי מקווה ברק לכבוש את דנה, או לפחות את תשומת ליבה. ניסיונותיו הכושלים מסתיימים בפציעה, והוא נאלץ לבלות יום בחברת ניסים, נהג האוטובוס של הטיול.
אנטילופות (תמונת יח"צ)
במרכז "הקו של גרייס", סרטו של רותם קפלינסקי ניצבת דמותה של גרייס, שהפכה את המשאית הקטנה שקיבלה למכולת ניידת למוצרי מזון מהמזרח. לקוחותיה הם עובדים זרים בדרום הערבה. לקראת מסיבה גדולה במושב צופר, גרייס קונה הרבה סחורה ונוסעת בתקווה להרוויח הרבה כסף ולהתקדם לקראת חיים מבוססים יותר.
ערב הסיום של הפסטיבל יוקדש לזכרו של אסי דיין, שהלך לעולמו השנה. יוקרן סרטו "מר באום", בנוכחות בני משפחה וחברים לדרך. הפסטיבל יינעל בהקרנת אחד הסרטים המצליחים השנה בקולנוע הישראלי, "מיתה טובה", שביימו טל גרניט ושרון מימון. ההקרנה בנוכחות כוכבי הסרט.
בסוף האירוע יזכה בפרס בסך 15 אלף יורו סרט אחד, שייבחר על ידי הקהל.
פסטיבל סרטים בערבה יתקיים בתאריכים 29-26 בנובמבר 2014 בערבה התיכונה, באזור היישוב צוקים.