פסטיבל א-ז'אנר, המתקיים בתיאטרון תמונע זו השנה העשירית, יארח סוף שבוע של כ-20 יצירות תיאטרון, מחול, וידיאו, מיצב ופרפורמנס העוסקות בפער שבין מלחמה כפעולה, כאסטרטגיה, וכשפה וכהבניה תרבותית לבין השלום כפנטזיה, קסם והיעדר.
כ-70 יוצרים ומופיעים יציגו במשך שלושה ימים בכל החללים בתיאטרון. במהלך ימי הפסטיבל יתקיימו שלושה מופעים מוזיקליים של יוצאי הלהקות הצבאיות אוהד חיטמן, אפרים שמיר ורותם שפי.
רשימת המופעים:
A Guide to A Just Dance
מופע מחול מאת גיא ברנרד רייכמן השואף ליישם את שדה המושגים של החוק הבינלאומי בתוך עולם המחול. המדריך הוא הרצאה-פרפורמנס אשר מפרטת ומדגימה כמה מאותם מושגים ומונחים באמצעים תנועתיים. מהי תנועה פרופורציונלית? מהו "תפקיד המפקד" ומיהו בכלל "המפקד"? שותפים ליצירה ומבצעים: משי אולינקי, עמית טינה, דפנה הורנצ'יק, אריאל כהן, שירי פרלמוטר.
"כרטיס לקרקס"
המופע הוא דיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת ישראל. הטקסט הנאמר בו לקוח מפרוטוקול של הוועדה העוסק ב"כיווני פעולה של מדינת ישראל בנוגע למסתננים". שבעה שחקנים הם חברי הוועדה המובילים את הדיון, והצופים הם משתתפים פעילים. מאת: דפנה זילברג, משתתפים: מעיין תורג'מן, נתלי פיינשטיין, עדילי ליברמן, מיכל ויינברג, חמיס אל שייח, אילן קאשי, נדב לאור.
דפנה זילברג, צילום: גדי דגון
"על אנדרטאות גמישות וטקסי שכחה"
במסגרת פעילות יחסי הציבור של העמותה להנצחה גמישה, מקיים גיא קניגשטיין שיחות, הרצאות ומצגות בכנסים אקדמאים וארועי תרבות. משנתה של העמותה בענייני הנצחה פעילה וזיכרון גמיש ופעילותה לעידוד יוזמות הנצחה השתתפותית יוצגו לקהל, ויודגמו באמצעות פרויקט התיעוד "ברוכים השבים" שהופק בקיץ האחרון.
"דיונות"
היוצרת ענת ארבל מנסה ללמד את מורן אביב איך להיות ענת ארבל. הן עומדות על ערימה של חול במרכז הבמה, כשהעקבות המעידים על הכיוון ממנו באו אינם עוד. כל אחת מהן מנסה לשרטט על החול את הדרך הביתה כפי שהיא זוכרת אותה. חיילי צעצוע ושירי מלחמה ילוו אותן אל בית, שהקרב יכריע למי הוא שייך. דיאלוג בין שני נרטיבים שנע בין כיבוש להזדהות.
דיונה (צילום: ענת ארבל)
"בד רנרוא וליידי גאגא בעמוד ענן"
הקהל מוזמן לאירוע הפתיחה של האגף החדש על שם עמוד ענן במוזיאון "איזור מלחמה", בו יוצגו יצירות אמנות חדשות שנוצרו בעקבות מלחמת עמוד ענן. המוזיאון, הפותח אגפים מיוחדים לאחר כל מלחמה המתרחשת בישראל, בחר בפסטיבל זה לפתוח את אגפו. האירוע יכלול תערוכה הכוללת ציורים ווידאו ארט של היוצרים מהדרום - דב אור-נר ועתליה ברנזבורג, ובמקביל ייערך מיצג על ידי בד רנרוא אוצר המוזיאון והאסיסטנטית שלו ליידי גאגא.
"שלום ומלחמה"
היום קריאת המואזין בחברה הישראלית רווית קונוטציות מבהילות של מלחמה, טרור, אימה או סתם מטרד או רעש. המחול הסופי מביא את הקשרה ההפוך. מאת ובביצוע: סמדר יערון, המרכז לתאטרון עכו.
סמדר יערון, צילום: גדי דגון
"אן בוני ומארי ריד"
המופע מבוסס על סיפורן של אן בוני ומארי ריד, שתי נשים שחיו בתחילת המאה ה-18, שהתחפשו לגברים והיו לפיראטים. העבודה החלה את דרכה במחקר של ביטויים ויזואליים למחאות חברתיות ומהפכות ברחבי העולם, וזאת בעקבות ההתעוררות שחלה בשנים האחרונות סביב הנושא הכלכלי ויציאתם של האזרחים לרחובות. מאת: לי לוריאן, יוצרים מבצעים: אדם יודפת, אלה דניאל, מיכאל לוי, מתי סקיבא, דני קרונברג,לי לוריאן, תזמורת "לאס פיראטאס" .
פסטיבל א-ז'אנר (תמונת יח"צ)
"שיר הרס עממי"
מסע עם שמאנית - משירי הערש הצרפתיים שלה, אל הקולוניאליזם באפריקה. ממחול ההישרדות בארץ אל מחולות שבטים שנכחדו. יוצרת: אסנת קלנר, מבצעת: אילנה בלסן.
"בוקה ומבוקה ומבולקה"
סרט אנימציה סאטירי, פיוטי ופרוע על חווית החיים בישראל בזמן הזה. הסרט מתרחש לחופי ים המלח ומבשל בתוך המקום המוזר הזה קדרה עמוסה בהטרדה מינית, ריכוזיות במשק, תרבות האבל, הפרחת השממה ומסיבת טראנס. הקולות והמראות של ישראל מתערבבים במונטאז' של אנימציה, וידאו ושירים. מאת: אופק שמר ועדה רימון, חבורת הזמר: יונתן סוויד, גוני פז, כרמל בר, בת-שבע סיון מנדלבאום, חנני הורוביץ, מאי אילון.
"סמינר לפיתוח מלחמה"
במהלך שלושת ימי הפסטיבל אערוך סמינר בהשתתפות של כעשרה מומחים מתחומים שונים, אשר במסגרתו נפתח מלחמה מתחילתה ועד לרגע היציאה לקרב. נבחר אויב, נתכנן כיצד לשווק אותה לקהל הרחב, נכתוב תכנית עבודה, נערוך רפלקציה, משוב עמיתים ועבודות חקר שיעזרו לנו לפתח את המלחמה הטובה ביותר האפשרית. מאת: דניאל יהל, בביצוע: דניאל יהל, ליאור קריאל, איציק אסיאס, אורנה שור, תומר אייזיק, רוי גורלי, מאור גרינברג, עידו גרינגרד.
"ראיתי היום בפייסבוק..."
"ראיתי היום בפייסבוק תמוה שלך בגופיה צהובה עם דגל של אש"ף" - בעבודתה, השחקנית והאקטיביסטית עינת וייצמן, שהפכה לשק איגרוף בעקבות התבטאויותיה הפוליטיות, הן ברשתות החברתיות והן בעולם התיאטרון והקולנוע, תחזור לתגובות שקיבלה ולנתיב הקריירה שלה שהותווה גם דרך האקטיביזם שלה.
עינת ויצמן, צילום: גדי דגון
Some Nerve
מופע מחול מאת רותם תש"ח - הפרעות מגנטיות, מהנדסות זו בזו שחרורי ובניית-מתחים, מחוללות זו בזו קצרים חשמליים, מאיצות ומאטות זו את זו. בביצוע: ענבל שחר, ערן אבוקסיס, ניצן לדרמן, רותם תש"ח ואוליביה קורט מסה.
"בית הבליעה"
ברוכים הבאים לבית הבליעה. ארוחה שכל כולה מאכלים כבושים: ירקות העונה, דגים ובשר. בבית הבליעה כיבוש הוא לא רק מלחמת הישרדות נגד הריקבון, כאן כובשים עבורנו, עבור קרובינו, עבורכן/ם – האוכלות. מאת: טליה הופמן, עפרי עומר, אילת הלפרן, מיה אלרן, בביצוע: נתן הלפרן, מירי קירמאיר, דורית אבנט, מרינה גרצ'אניק, עינב רוזוליו, גלית קריידן, מיכל בן יהודה, כרמל בר, מיכל איגל.
"לא באמת. שלום."
מתחם משחקי פעולה באחריות הקהל. כל אחד מהמשחקים מתקיים בזכות המעורבות הגופנית והפעולה הממשית של הצופים, ויהיה תלוי בהיענותם לאתגר המשחקי בזמן מיידי. מאת: רנה בדש, מפעילים שותפים: מתן דרעי בדש והדס קפלן.
"האינסוףממשיךאתהאינסוף"
האמנית 3>foma יוצרת לכבוד הפסטיבל מיצב תלוי מקום על החזית של התיאטרון. העבודה מציגה מציאות אלטרנטיבית שמתקיימת בזמננו בגדר פנטזיה בלבד. הריסות של מקום אוטופי, מרחב שנוצר כדי לחגוג את אותם עקרונות פשוטים העומדים בבסיסן של כל הדתות הרווחות: החיפוש אחר משמעות, שאיפה לחיים טובים, איזון ושלום.
"פוסט פרודקשן"
מיצב של שלוש עבודות וידאו של אמן הוידאו הישראלי גולי זילברשטיין המתגורר בלונדון. העבודות מפרקות דימויים דוקומנטריים שנמצאו על האינטרנט, המכילים מצבים של קונפליקט ומלחמה. עיבוד ויזואלי דיגיטלי של הסצנות ושימוש בסאונד, מבליטים את מקומו של האנוש והאנושיות במצבי מלחמה ובאמצעי תקשורת ההמונים.
Backtrack
הוידיאו מתעד הליכה בשעות שבין יציאת יום הזיכרון לכניסת יום העצמאות. הוידיאו מוקרן בהיפוך, מהלך ידוע ופשוט המעורר התבוננות מחודשת בהתקהלות ובהכנות הכל כך מוכרות לחג. היוצרת והמבצעת יצרו קפסולה מבודדת שמשייטת בתוך הרחוב הישראלי עם חוקיות משלה, המאפשרת למתבוננים בוידיאו להישאר לבד בתוך הציבור. מאת: סיגל ברגמן, בביצוע: אור אבישי.
"מתוך שיחה בין ישעיהו ליבוביץ' לישראל אלדד"
פרשנות פרועה באנימציה לקטע מתוך סרטו של יגאל בורשטיין "ליבוביץ' במעלות" (1981). פס ייצור אין סופי של קסדות צבאיות, לא מפריע לליבוביץ' ואלדד לדון בשאלות גדולות של יחס לטריטוריה וחלוקה לשני עמים. מאת: אופק שמר ועדה רימון.
Your Beautiful Self
יצירת הוידיאו עוקבת אחר האקלים הפוליטי של החוויה הטראומטית, מתוך רצון לפצח את החיבורים וההקשרים השונים של סך מרכיביו. מאת ובביצוע: נעמה שנדר.
הפסטיבל יתקיים בימים חמישי-ראשון, 29-26 במרץ 2015, תיאטרון תמונע, תל אביב. מחיר לכרטיס: 80-65 ש"ח, להזמנת כרטיסים: 03-5629462.