פסטיבל הג'אז הבינלאומי הראשון
של ירושלים יוצא לדרך: אירוע חדש מבית היוצר של פסטיבל ישראל, ביוזמת ובמימון הקרן לירושלים החוגגת 50 שנים להיווסדה, ובניהולו האמנותי של הנשפן הבינלאומי אבישי כהן.
ייחודו של הפסטיבל (4-2 בדצמבר 2015) - בשילוב הלא שגרתי בין אמנות מוזיאלית ובין הופעות מוזיקה. מופעי ג'אז ייחודיים ומעוררי השראה יערכו בגלריות האמנות ובחללים מיוחדים ברחבי מוזיאון ישראל. מדי ערב יתקיימו כיתות אמן וג'אמים עם משתתפי הפסטיבל אשר ייצאו מהמוזיאון אל הצוללת הצהובה בירושלים, הכניסה אליהם חופשית.
בפסטיבל ישתתפו אמני ג'אז מובילים מהארץ והעולם, בהם: דייויד סנצ'ז, שניר בלומנקרנץ (גם במופע משותף עם רביד כחלני), מוניר חוסן, הדאטצ'ס, חמישיית אסף יוריה ויונתן וולצ'וק, זהר פרסקו, שלושת הכהנים , אלי דג'יברי ואלון אולארצי'ק במופע המשותף, יונתן אבישי טריו ועוד.
התכנית האמנותית כוללת הופעות בכורה של הרכבים אורחים, הפקות מקור מיוחדות, שיתופי פעולה וחיבורים בין מוזיקאים מובילים מחו"ל ומישראל. המפגש בין המוזיקה לבין האמנות מאפשר התכתבות מעניינת ומעשירה בין השתיים, פרשנויות מודרניות לצד סטנדרטים מוכרים, מופעי פריצה מפתיעים ושילובים יצירתיים סוחפים ולא צפויים בין משתתפי הפסטיבל.
את התכנית האמנותית אוצר ומנהל אמן הג'אז הבינלאומי, הנשפן אבישי כהן. לדבריו: "אני שמח על שניתנה לי ההזדמנות לעצב פסטיבל חדש. המקום ליצירתיות כאן הוא אינסופי, במיוחד כשמדובר באכסניה כל כך מיוחדת. שמרתי לעצמי את החופש לשלב בין הפקות מקור מעניינות לאמנים שאני מעריך, ששמם הולך לפניהם בכל העולם ולא רק מעניין, אלא גם מרגש להאזין להם.
התכנית האמנותית מחברת בין סגנונות שונים שמרכיבים את עולם הג'אז היום, החל מג'אז מודרני, Free-Jazz ואוונגרד, דרך חיבורים לטיניים, ועד השפעות הג'אז קלאסי-אמריקאי של תחילת המאה הקודמת. הבחירה הוכתבה לא רק מהגיוון הסגנוני, אלא הושם דגש על ההתייחסות של האמנים למוזיקה- המוזיקאים שישתתפו השנה, יוצרים ומנגנים ממקום מאוד רגשי ושורשי, מצליחים לייצר נגישות ותקשורת מיוחדת עם הקהל. זאת, בשילוב עם האמנות מפעימה בחללי המוזיאון, מבטיחים חווייה חד פעמית.
"פסטיבל הג'אז ירושלים" הוא חלק מהליך ההתחדשות של פסטיבל ישראל, בהנהגת מנכ״ל ומנהל אמנותי חדשים, המדגישים את פעילות הפסטיבל כגוף יוצר על פני כל השנה – העשרת הנוף התרבותי בירושלים, הרחבת קהל הנהנים מתרבות איכותית ותרומה לקידום דורות חדשים לצריכת תרבות.
הפסטיבל משיק את חגיגות ה-50 של הקרן ירושלים, שבמהלך שנות קיומה יוזמת ותומכת באלפי פרויקטים בתחום התרבות והאמנות, קהילה ודו קיום בירושלים.
לדברי איל שר, מנכ"ל הפסטיבל: "בפרויקט החדש אנו שואפים ליצור מסורת מוזיקלית שנתית משובחת שתצטרף ליתר המיזמים הבינלאומיים הותיקים הצובעים את העיר, בהם פסטיבל הקולנוע, פסטיבל הסופרים, פסטיבל העוד, פסטיבל תיאטרון הבובות, חשיפה בינלאומית למוזיקה וכמובן פסטיבל ישראל".
כמו כן, הפסטיבל הוא האירוע המרכזי בסוף השבוע הראשון של סדרת התרבות "חמשושלים" של הרשות לפיתוח ירושלים.
הופעות הפסטיבל
Shanir Blumenkranz’s Abraxas: The Book of Angels Vol. 19 (ניו יורק)
מהאיסט וילג' לירושלים: ג'אז-רוק יהודי עם השפעות מרוקאיות. אורח מיוחד – רביד כחלני. שניר עזרא בלומנקרנץ, מהדמויות המרתקות והייחודיות בסצינת הג'אז של ניו יורק, הוזמן להעניק לספר השירים של ג'ון זורן את פרשנותו הייחודית, ששואבת בין השאר מהשורשים הספרדים שלו. הפרויקט, שראה אור בלייבל "צדיק", וסייר ברחבי העולם, מגיע לראשונה לפסטיבל הג'אז בירושלים בהרכב של ארבעה נגנים מופלאים, שמעניקים לסגנון היהודי-רדיקלי של זורן גוון מרוקאי שבטי, קצבי ואינטנסיבי - כזה שגם אוהבי ג'אז וגם אוהבי רוק עשויים לרחף בו.
שניר, על גימברי (כלי מיתר דמוי בס ממרוקו), אייל מעוז ואראם בז'אקיאן הוירטואוזים על הגיטרות וקני גרוכובסקי עם התיפוף הקדמוני שלו יוצרים "מוזיקה יהודית טקסית של המאה ה-21", וכמיטב המסורת של זורן, מכופפים את הגבולות של ז'אנרים והגדרות.
שניר נולד בברוקלין ב-1975 להורים ממוצא פולני ומצרי. המחבתות, הסירים, וגיטרה עם שלושה מיתרים היו כלי הנגינה הראשונים שלו כבר בגיל שנתיים. החל מ-1999 ועד היום הוא לקח חלק ביותר מ-25 תקליטים בלייבל צדיק כאשר הוא מפיק ומעבד להרכבים שאיתם שיתף פעולה ובהם: רעשנים ("The Gathering"); אדום ("Hope and Destruction") ופיתום ("Blasphemy and Other Serious Crimes") ועוד.
2 בדצמבר, 19:30, אודיטוריום; 3 בדצמבר, 19:30, גלריה לאמנות ישראלית. שניר עזרא בלומנקרנץ
חמישיית יוריה-וולצ'וק
חמישיית יוריה-וולצ'וק צמחה באופן אורגני מתוך סצינת הג'אז הישראלית, כשלמעשה, החיבור בין המוזיקאים נוצר כבר בילדותם. במופע של החמישייה: יצירות מקוריות, לצד קטעי ג'אז מוכרים ברוח הסווינג ומסורת הג'אז שמהווה בסיס השראה לאג'נדה המוזיקלית הרחבה שלהם. במהלך 15 השנים האחרונות הופיעו חברי ההרכב בכל העולם, הקליטו אלבום בלתי נשכח עם נגן החצוצרה האגדי אדי הנדרסון, והיו החמישייה המקורית אתה ניגן והופיע הפסנתרן והמורה המנוח עמית גולן.
חברי ההרכב הם: יונתן וולצ'וק (טרומבון), יונתן ריקליס (פסנתר), גלעד אברו (בס), אסף יוריה (סקסופון), יונתן רוזן (תופים).
2 בדצמבר, 19:30, גלריה לאמנות ישראלית. חמישיית יוריה- וולצ'וק
אד סיימון מארח את יונתן אבישי ויובל כהן
הפסנתרן הבינלאומי במופע סולו. אדווארד סיימון, הפסנתרן עטור הפרסים מונצואלה, נחשב לאחד הקולות המוערכים בסצינת הג'אז העולמית, חלק מדור מוזיקאים חדש ו"רב לשוני" שגדל ושאב ממוזיקה קלאסית, ג'אז ומוזיקה לטינית. השפה המוזיקלית של סיימון מכופפת מסורות מוזיקליות עיקשות המעובדות על ידיו לכדי שפה מוזיקלית אישית ייחודית.
במהלך יותר מ-20 שנות יצירה הקליט סיימון 13 אלבומים שזכו לביקורות נלהבות. שניים מאלבומיו נכנסו לדירוג עשרת אלבומי הג'אז של השנה על פי הניו יורק טיימס, ואלבום שלישי, Unicity, נבחר על ידי המגזין Downbeat לאלבום השנה ב-2007. כנגן אורח השתתף סיימון ביותר מ-50 אלבומים בהם גם Funk Tango זוכה הגראמי של פאקיטו ד'ריברה. אלבומו האחרון Venezuelan Suite קיבל ארבעה וחצי כוכבים על ידי מגזין Downbeat ונבחר לאחד מאלבומי השנה הלטיניים לשנת 2014 על ידי New York City Jazz Record.
בהופעתו בירושלים ינגן סיימון קטעי סולו על הפסנתר, ובחלק אחר של המופע יארח את הסקסופוניסט יובל כהן, ואת יונתן אבישי (Third World Love) לדואו פסנתרים.
2 בדצמבר, 20:00, גלרית החנוכיות, אגף לאמנות יהודית. אד סיימון מארח
אסיף צחר, EXHAUST
Exhaust מפגישה שלושה מוזיקאים יוצרים מקצוות שונים של המוזיקה בארץ למפגש רדיקאלי המותח את גבולות ז'אנר שלישיית הסקסופון ג'ז. המוזיקה שלהם מאחדת אלתור חופשי וג׳אז עם מטאל, פאנק ונויז אמביינטי להופעה מערפלת חושים. אסיף צחר (סקסופון טנור, מ׳בירא) הוא מראשוני נגני הג׳אז החופשי בארץ.
בעשרים השנה האחרונות הופיע צחר והקליט עם מיטב הנגנים בסגנון כמו – ויליאם פרקר, ראשיד אלי, חמיד דריק ועוד. איגור קרוטוגולוב (בס חשמלי), הוא מהיוצרים הייחודיים בסצינה האלטרנטיבית בארץ, מוכר מהרכביו "קרוזנשטרן ופורוחוד" ו"תזמורת הצעצועים של איגור קרוטוגולוב". חגי פרשטמן, מהמתופפים המבוקשים ביותר היום, עובד עם אומנים מגוונים- אסף אבידן, ריף כהן ואבישי כהן ועוד רבים אחרים.
בהרכב זה, השלושה חוקרים ונותנים ביטוי מוזיקלי לפנים שונות מהמוכר. עד כה שחררו שני אלבומים באאוריס מדיה.
2 בדצמבר, 20:30, גלריה לאמנות מודרנית . אסיף צחר טריו
תה בשניים - אלון אולארצ'יק ואלי דג'יברי
פרויקט חדש פרי שיתוף פעולה בין אלון אולארצ'יק, אחד המוזיקאים המוערכים והורסטיליים שפועלים בישראל, לאלי דג’יברי, מאמני הג’אז הבולטים והמשפיעים בזירה הבינלאומית והישראלית.
"תה בשניים" הוא אלבום חדש שבונה את הגשר בין הסטנדרטים האמריקאיים האהובים לשפה העברית. בין היצירות הנבחרות מתוך ספר השירים האמריקאי ניתן למצוא את "Two for Tea" שהפך ל"תה בשניים", "Me of All" שהפך ל"כל כולי", "They Can't Take That Away from Me" שהפך ל"ישר ללב" ועוד שירים שדרך התרגום של אלון אולארצ'יק קיבלו דרכון ישראלי לכאן ועכשיו.
אלי דג׳יברי הפיק מוזיקלית, עיבד, תיזמר, ניגן והרכיב נבחרת נגנים משובחת המאגדת עם אולארצ'יק נגנים בולטים בג'אז הישראלי . בהופעה יבוצעו שירים מהאלבום החדש לצד שירים מאלבום הג'אז של אולארצ’יק אשר יצא ב-1999.
אלון אולארצ'יק: שירה ותרגומים/ אלי דג'יברי: סקסופונים, הפקה מוזיקלית, עיבודים, תזמור כלי מיתר/ זמרת אורחת: פאולה ולשטיין/ נגן אורח: עופר גנור - גיטרה/ גדי להבי: פסנתר/ ברק מורי: קונטרבס/ אביתר סליבניק: תופים/ יעל שפירא: צ'לו/ קורדיליה הגמן ויוליה קליין: כינורות
אלון אולארצ'יק ואלי דג'יברי (צילום: שרל'ה גור לביא)
2 בדצמבר, 21:45, אודיטוריום . תה בשניים
מוניר חוסן (צרפת)
אפרו ג'אז ברזילאי. וירטואוז הגיטרה והבאס החשמלי מוניר חוסן מגלם בתוכו צומת של תרבויות שמתיך בין שורשיו הלבנוניים, עיר הולדתו הברזילאית פראנה בעלת הריכוז האינדיאני הגבוה, סלבדור בירת התרבות האפרו ברזילאית, ולבסוף העולם כולו. הוא יגיע לראשונה לישראל עם הופעה שמלווה את אלבומו החדש "Made in Nordeste" שמוקדש לסאונד של צפון מזרח בברזיל - שם נפגשו לראשונה התרבויות הקולוניאליות עם הילידיות והאפריקאיות, ועוצבו קווי המתאר של התרבות הברזילאית. חוסן מגיש את השורשים הללו דרך הפריזמה של ג'אז עכשווי ונגינה ייחודית ווירטואוזית בהרכב של חמישה נגנים הכולל את לואיז גווארה (פסנתר), טור מואנס (תופים), ז'ו פראדה (אקורדיאון) וזו'אל הירצואלו (כלי הקשה).
מוניר חוסן (צילום: Webmyart)
2 בדצמבר, 21:30, גלריה לאמנות ישראלית; 4 בדצמבר, 15:00, גלריה לאמנות ישראלית . מוניר חוסן
זוהר פרסקו, טריו זיריאב
שלישיית זיריאב, שנקראת על שמו של מוזיקאי, זמר ומלחין מחונן שפעל במאה התשיעית לספירה בחצרו של הארון אל-ראשיד בבגדד, ממשיכה לחקור מוזיקה ערבית ותורכית של המאות ה- 19 וה- 20. לפני 20 שנים שחרר הטריו החלוצי את אלבומו הראשון (אחד מתוך שניים) והחייה את היצירות של מלחינים דגולים דוגמת ריאד אל-סונבאטי, טנבורי ג'מיל ביי, ומוחמד אל-קסאבג'י. השלישייה שצמחה מתוך ההרכב המיתולוגי בוסתן ארהם, כוללת שלושה מהקולות הבולטים בישראל - תייסיר אליאס (עוד), ניסים דכוואר (כינור), וזוהר פרסקו (כלי הקשה) - והם יגיעו להופעה אחת בפסטיבל הג'אז של ירושלים.
2 בדצמבר, 22:00, גלרית החנוכיות, אגף לאמנות יהודית. זוהר פרסקו, טריו זיריאב
Joca Group - מריו ועד המזרח התיכון עם ההרכב של ז'וקה פרפיניאן
ארבעה מוזיקאים בהנהגת המקישן והזמר ז'וקה פרפיניאן מציגים הופעה שבה המוזיקה הברזילאית השורשית פוגשת השפעות שונות מהעולם. פרפיניאן וחבריו מערבבים בין סגנונות כמו סמבה, באיאו, אפושה, מאראקטו ובוסה-נובה עם צלילים ממערב אפריקה, מרוקו, ארה"ב וכמובן המזרח התיכון.
ז'וקה פרפיניאן נולד בריו דה ז'נרו ברזיל ועלה ארצה בשנת 1987. בין פעילויותיו השונות הוא חבר ומייסד בשלישיית טוקאן, שותף קבע בפרויקט של עידן רייכל, ומורה לקצב בלהקת מיומנה. כמו כן שיתף פרפיניאן פעולה עם אמנים עם אמנים דוגמת מתי כספי, יוני רכטר, עידן רייכל, מירה עוואד, דין דין אביב, ואגדת הכלי הקשה מברזיל ננה וסקונסלוס. אלבומו Manco Balanco דורג על ידי עיתון הארץ בין עשרת האלבומים הטובים של 2014. בהרכב ז'וקה גרופ לוקחים חלק רוני עיברין (כלי הקשה וקולות), מרק קקון (גיטרות,עוד וקלקב) ויוראי אורון (בס).
2 בדצמבר, 22:30, גלריה לאמנות מודרנית . Joca Group
One Man Tribe - בן איילון במופע יחיד על מערכת תופים אפריקאית
הסגנון החדשני והאישי שפיתח בן איילון מאפשר לו לנגן על עשרה תופים וכלי הקשה שונים בו זמנית, תוך שהוא יוצר תחושה של שבט מתופפים שלם. איילון, על המערכת הייחודית שהרכיב ממגוון התופים המסורתיים של מערב אפריקה, יגיש את עיבודיו המקוריים לשירים, מקצבים וקומפוזיציות מסורתיות מהיבשת השחורה - מוזיקה שנוצרה מתוך מחקר מעמיק של שנים בסנגל ולימוד עם אחד מגדולי המתופפים האפריקאיים DoudouNdiaye Rose. איילון הופיע והקליט עם אמנים רבים מהארץ ומהעולם בהם בומבינו, באלה קויאטה, עומר פאנה, דנילו בריטו, דידייה אוואדי, אלון אולארצ'יק, יוסי פיין ועוד.
2 בדצמבר, מופע פריצה , 21:00, 23:00. בן איילון
דייויד סנצ'ז (תמונת יחסי ציבור)
קאריביים, אפריקה, ג'אז: דיוויד סאנצ'ז חוזר לישראל
הסקסופוניסט זוכה הגראמי דיוויד סאנצ'ז מניו יורק מגיע לישראל עם פרויקט חדש שאורג יחד את הצבעים והטקסטורות של הקאריביים, המקצבים של אפריקה והנשמה של הג'אז. במרכז המחקר המוזיקלי של סאנצ'ז עומדים הצלילים של האיטי, קאריקו (אי בגרנדינים) ופוארטו ריקו (בה נולד וגדל) - אל מולם הוא מציב את מקצבי התופים המערב אפריקאים של יובה (Yuba), קאלינדה (Kalinda) וסיקה (Sica), ובוחן את קשר הדם ביניהם מבעד לעיניים של ג'אזיסט מודרני.
סאנצ'ז מסביר: "תמיד ידעתי שיש קשר בין המסורות המוזיקליות האלה למוזיקה ששמעתי בילדות שלי בפוארטו ריקו, ועדיין המכנים המשותפים ממשיכים להדהים אותי". דיוויד סאנצ'ז נחשב לג'אזיסט שהצליח להרחיב את גבולות הג'אז המסורתי כך שיכללו בהם גם צלילים ומסורות לטיניות ואפרו-קאריביות. סאנצ'ז חדר לתודעה ב-1995 עם אלבומו הראשון The Departure כשגרף ביקורות נלהבות מקיר לקיר. אלבומיו הבאים כבר התמודדו על פרס הגראמי, ולאחר שלוש התמודדויות, ב-2004, הוא זכה בפרס הנכסף עם אלבומו Coral.
3 בדצמבר, 19:30, אודיטוריום . דיוויד סאנצ'ז
מאיה דוניץ - המוזיקה של אמהוי צגה
מאיה דוניץ ביצירות נבחרות לפסנתר מאת הנזירה אמהוי צגה. אורחים: עוזי פיינרמן והיווט מקונן. אמהוי צגה מרים גוברו הייתה אגדה ירושלמית חבויה בכנסייה האתיופית, עד שנחשפה לקהל הישראלי הרחב בשנת 2013 הודות לדוניץ ולעונת התרבות בירושלים, שיזמו הוצאה של ספר תווים ראשון הכולל יצירות שנפרסות על פני 90 שנות עשייה של הנזירה, לצד סיפור חייה הפתלתל והמרתק.
בשנתיים האחרונות הופיעה דוניץ ברחבי העולם עם רסיטלים של המוזיקה המופלאה של אמהוי צגה - יצירות שנעות על הציר שבין מוזיקה מערבית קלאסית למוזיקה אתיופית - וכעת היא תביא מן הקסם הזה לפסטיבל הג'אז בירושלים, ותארח את הגיטריסט עוזי פיינרמן והזמרת היווט מקונן. מאיה דוניץ היא פסנתרנית, מלחינה, זמרת, מנצחת מקהלות ואמנית סאונד ישראלית המקליטה ומופיעה בישראל ובחו"ל במנעד רחב של סגנונות מוזיקליים.
3 בדצמבר, 19:30, גלריית החנוכיות, אגף לאמנות יהודית, 20:00. מאיה דוניץ
Duchess (ניו יורק) - טריו ג'אז ווקאלי בליווי הרכב
איימי סרוויני, הילארי גארדנר ומליסה סטיליאנו, שלוש זמרות וירטואוזיות בעלות קול נדיר מגישות את הסווינג והג'אז של שנות השלושים בארה"ב בעבוד עכשווי מקורי. מופע בעל קסם נונשלנטי, מלא הומור והרמוניות מחודשות לרפרטואר הקלאסי של האחיות בוסוול האגדתיות מניו אורלינס, האחיות אנדרוז, פגי לי, ג'וני מרסר, גרשווין ועוד רבים וטובים.
האלבום הראשון של הדאצ'ס, שיצא בתחילת השנה בלייבל Anzic, גרף מחמאות מקיר לקיר. שלוש הזמרות יחברו להרכב נגנים ישראלים הכולל את ברק מורי (באס), גדי להבי (פסנתר).
3 בדצמבר, 20:30, גלריה לאמנות מודרנית . טריו דאצ'ס
יונתן אבישי טריו (צרפת)
הפסנתרן הישראלי יונתן אבישי, שחי ופועל בצרפת, יוצר מוזיקה מינימליסטית וחדשנית בשילוב אלמנטים מסורתיים מקוריים. הוא מגיע לביקור מולדת עם הטריו שלו אחרי ששיחרר אלבום חדש בשם Modern Time, שזכה לביקורות מצויינות.
אבישי הוא מהדמויות המעניינות של עולם הג'אז הישראלי - בחייו הוא מערבב בין תיאטרון, חינוך ומוזיקה. בתחילת העשור הקודם הוא ייסד לצד עומר אביטל, אבישי כהן ודניאל פרידמן את ההרכב המכונן "Third World Love". ברשימת ההשראות האישית שלו ניתן למנות את ג'ון לואיס, השיקאגו ארט אנסמבל, והצייר מארק רותקו. הטריו שלו כולל את יוני צלניק (בס) ודונלד קונטומנו (תופים).
3 בדצמבר, אודיטוריום, 21:45 . יונתן אבישי טריו
ה-Layerz מארחים את קולקטיב המחול-מוזיקה Playground
להקת הפוסט רוק Layerz צמחה מתוך סצינת הג'אז הישראלית, והיא שואבת את ההשראה שלה ממגוון עולמות ההיפ הופ, אלקטרוניקה, ג'אז מודרני ואימפרסיוניזם. נגני ההרכב שיתפו פעולה עם מנעד רחב של מוזיקאים בהם מרינה מקסמילאין בלומין, סקאזי, אבישי כהן ורבים אחרים, תוך שהם חוצים את הקווים בין עולמות מנוגדים לכאורה - מרוק, דרך ג'אז לטראנס. לכבוד פסטיבל הג'אז בירושלים יארחו ה-Layerz לראשונה את קולקטיב Playground המונה חמישה רקדנים וחמישה מוזיקאים מאלתרים להופעה היקפית בגלריה לאמנות ישראלית, כאשר הקהל יושב מסביב ב-360 מעלות. המופע יתחיל בקטעים מקוריים של ה-Layerz שמשלבים מוזיקה כתובה עם אלתור, וימשיך בהצטרפות הדרגתית של כל חברי Playground עד שיאיישו את החלל כל 12 המשתתפים.
משתתפי Layerz: יונתן אלבלק (גיטרה, סינתיסייזר, קולות), שוזין (סינתיסייזר, קולות), אביב כהן (תופים), נגני Playground: איתמר גרוס (פסנתר וקלידים), יוגב גלוסמן (בס), רון אלמוג (תופים), ארתור קרסנובייב (חצוצרה)/ רקדני Playground: ענבל שחר, גבריאל שפיצר, שני תמרי, אבי מצליח, עינת בצלאל.
3 בדצמבר, 21:30, גלריה לאמנות ישראלית . ה-Layers מארחים את Playground
Playground
עשרה מוזיקאים ורקדנים בשיטוט-ג'ם של מוזיקה ומחול בגלריית "קיצור תולדות האנושות". אירוע המושתת על הכימיה והתקשורת הספונטנית שבין חמישה מוזיקאים וחמישה רקדנים. המוזיקאים מערבבים טקסטורות, מלודיות ומקצבים השואבים מג'אז, אוונגארד, רוק, קברט, ואלקטרוניקה, כאשר הרקדנים יוצרים בזמן אמת כוריאוגרפיה המשלבת השפעות של מחול מודרני, קונטקט, תיאטרון ופרי-סטייל. בכל רגע במופע שתי הקבוצות מגיבות לא רק זו לזו, אלא גם בתוך עצמן, במגוון דרכים מוסכמות מראש או מאולתרות לחלוטין, וכך נוצר רב-שיח משוכלל שהוא מארג עשיר של צליל ותנועה.
הרכב נגנים: איתמר גרוס (פסנתר וקלידים), יונתן אלבלק (גיטרה, צעצועים, קול), יוגב גלוסמן (בס), רון אלמוג (תופים), ארתור קרסנובייב (חצוצרה)/ רקדנים: ענבל שחר, גבריאל שפיצר, שני תמרי, אבי מצליח, עינת בצלאל.
3 בדצמבר, מופע פריצה בתערוכת "קיצור תולדות האנושות" .Playground
שני סולואים - אסיף צחר (סקסופון), אייל מעוז (גיטרה חשמלית)
3 בדצמבר, 22:00, מופע פריצה, גלרית פופ-ארט
PLAISTOW (שוויץ) - טריו פוסט-ג'אז מינימליסטי
המוזיקה של פלייסטו היא כור היתוך של עולמות מוזיקליים שונים ולא צפויים, המוגשת על מצע מינימליסטי ומדויק של גרוב בועט ואקוסטי. תהליך היצירה והכתיבה של ההרכב מכיל עבודה עם כלים אלקטרוניים, ממכונות תופים ועד סמפלרים, כאשר אט אט מחליפים הכלים האקוסטיים את אלה האלקטרוניים ויוצרים שפה שבה האנושי מנהל דיאלוג עם המכונה, ומאתגר בוירטואוזיות חומות סגנוניות - "זה לא קונספטואלי, אין מתמטיקה ואין מארג מורכב של תווים."
מאז שנוסדה ב-2007 מופיעה הלהקה ברחבי העולם ושיחררה שמונה אלבומים. בהופעתם בירושלים ינגנו קטעים מהרפרטואר הרחב שלהם לצד מוזיקה מאלבומם האחרון "Titan". ההרכב כולל את יוהאן ברקאנז (פסנתר), סיריל בונדי (תופים) ווינסנט רואיז (בס אקוסטי)
3 בדצמבר, 22:30, גלריה לאמנות מודרנית; 4 בדצמבר, 14:00, גלריה לאמנות מודרנית. פלייסטו
שלושת הכהנים- אנפלאגד
משפחת הנשפנים בגיחה משותפת לישראל. משפחת הג'אז הישראלית שכבשה את הבמות החשובות בעולם חוזרת לישראל להופעה אחת בלבד. הפעם יגיעו שלושת הכהנים - ענת, יובל ואבישי - למופע אנפלאגד המוקדש לאלבומם האחרון Tightrope שהושק ב-2013 והתקבל בפירגון רב מצד מבקרי המוזיקה בעולם.
השלושה יארחו בירושלים את הפסנתרן הנהדר יונתן אבישי שמקיים עימם קשר חברי-מוזיקלי הנפרס על פני כמעט 30 שנים. ענת, יובל ואבישי כהן גדלו והתפתחו במסלול מקביל כאשר כל אחד מהם פיתח קריירה מוזיקלית עשירה בסצינת הג'אז הניו יורקית, והופיע לצד דמויות ג'אז אגדתיות. במקביל לקריירות אישיות ענפות, שיחררו שלושת הכהנים החל מ-2004 ארבעה אלבומים שזכו לביקורות נפלאות.
משתתפים: ענת כהן (קלרינט, סקסופון טנור), אבישי כהן (חצוצרה), יובל כהן (סקסופון סופרן)
4 בדצמבר, 12:00, אודיטוריום . שלושת הכהנים - אנפלאגד
אבישי כהן (צילום: Jay Blakesberg)
מתן צ'פניצקי - Beats and Pieces
פרויקט טריו בס-תופים-סקסופון חדש של הסקסופוניסט מתן צ'פניצקי עם רן לוי (בס) ואדם כהן (תופים), מושפע מהפשטות המינימליסטית וחלוקת התפקידים הברורה של הרוק הבריטי מחד, ומהקצב והחיות של המוזיקה המערב אפריקאית מאידך. על אלו נשזרות השפעות של רדיוהד, החצוצרן אבישי כהן, ההרכב ימן בלוז ועומר אביטל.
בניו-יורק היה צ'פניצקי חבר בהרכבים שונים של הבסיסט עומר אביטל וזכה להופיע עם ענקי הג'אז מארק ג'וליאנה, אהרון גולדברג, ג'ייסון לינדנר, ארי הוניג, ג'ונת'ן בלייק, מט פאנמן, עומר קליין ואחרים. צ'פניצקי לקח חלק בהקלטות אלבום הבכורה של חגי כהן-מילוא שיצא בחברת התקליטים "צדיק" של ג'ון זורן, והיה חבר בהרכב "ימן בלוז" איתו הופיע ברחבי העולם. צ'פניצקי מרצה בבתי הספר למוזיקה "רימון", "שטריקר-ניו-סקול" ו"מזמור" ומלמד אילתור בתיכון "תלמה ילין".
4 בדצמבר, 12:00, גלריה לאמנות מודרנית . מתן צ'פניצקי
שלישיית עופר גנור
עופר גנור מגיע לפסטיבל הג'אז בירושלים עם ההרכב החדש שלו הכולל את אחיו התאום אייל גנור (קונטרבס) ואת ענק הג'אז ג'ס קורן (סקסופון). השלושה לוקחים בהופעה שלהם את הסטנדרטים המוכרים, ומוציאים אותם לשיוט אופקי ורוחבי בין שלל הגישות והסגנונות שמציע הג'אז.
עופר גנור הוא גיטריסט ישראלי מוביל שלמד, הקליט וניגן עם אמנים מיתולוגיים דוגמת הרבי הנקוק, רון קרטר, ג'יימס מודי ואחרים. אחיו אייל הוא נגן קונטרבס וירוטואז ששואב גם מהמוזיקה הקלאסית וגם מהג'אז. הוא ניגן בתזמורות קלאסיות ברחבי העולם ובהן הפילהרמונית הישראלית, הסימפונית של סינגפור, הסימפונית של ירושלים וסולני תל אביב. אל השניים מצטרף ענק הג'אז והסקסופוניסט ג'ס קורן שהגיע לישראל ב-1967 והפך לחלק אינטגרלי מסצינת הג'אז בתל אביב וממועדון "ברברים" האגדי.
4 בדצמבר, 13:00, גלריה לאמנות אירופה, אולם שיקמן תחתון. שלישיית עופר גנור
דיוויד סאנצ'ז בגרסה אינטימית
מופע גלריה עם חומרים חדשים. הסקסופוניסט הבינלאומי דיוויד סאנצ'ז - הפעם בגרסה אינטימית יותר בגלריה - חוזר לשורשיו הפוארטו ריקנים במגוון יצירות חדשות. במופע הזה הוא למעשה מערבב בין מסורת, מודרנה וג'אז לטיני, ולמעשה מרחיב את הקונספט של אלבומו המפורסם Cultural Survival מ-2008.
4 בדצמבר, 14:15, גלריה לאמנות ישראלית . דיוויד סאנצ'ז בגרסה האינטימית
DUCHESS – מופע בליווי רביעייה
שלוש הזמרות יחברו להרכב נגנים ישראלים הכולל את ברק מורי (באס), גדי להבי (פסנתר), יונתן רוזן (תופים) ואלכסנדר לוין (סקסופון).
4 בדצמבר, 14:15, אודיטוריום. DUCHESS
אנסמבל שורול'ה (תמונת יחסי ציבור)
שורול׳ה - אנסמבל השורו הישראלי
השורו הברזילאי (Choro) המסורתי, שקדם לסמבה ולבוסה נובה, מהווה נקודת מפגש בין מלודיות קלאסיות וירטואוזיות לבין מקצבים אפרו-ברזילאים. בשנים האחרונות הפופולריות של השורו תפסה תאוצה וכיום הסגנון שוטף את הרחובות והמועדונים בברזיל, ולאט לאט עושה את דרכו גם לישראל.
ההרכב הייחודי שורול׳ה, שבמסגרתו משתפים פעולה מוזיקאים ישראלים וברזילאים, מביא את מוזיקת השורו של ריו דה ז׳ניירו. הסאונד המיוחד שלהם הוא שילוב של השורו המסורתי עם ג׳אז, השפעות אתניות ומוזיקה ישראלית. המוזיקאים בהרכב מנגנים בכלים ייחודיים דוגמת פנדיירו (תוף מרים ברזילאי), סצ'י (כלי מיתר בעל שבעה מיתרים), וקווקיניו (כלי מיתר בעל ארבעה מיתרים). ההרכב שמופיע משנת 2008 במועדונים ופסטיבלים בארץ ובעולם הספיק לשתף פעולה עם אמנים דוגמת אלון אולארצ׳יק, רוני דלומי, ענת כהן, גינגה (ברזיל) וסאומר (ברזיל).
משתתפים: סלעית להב (חליל, סקסופון ואקורדיון), ניר שטיינברג (סצ'י), דניאל רינג (קווקיניו), עודד אלוני (פנדיירו וכלי הקשה).
4 בדצמבר, 14:30, גלריה לאמנות אירופה, אולם שיקמן תחתון. שורול'ה
ג'אמים בצוללת הצהובה
במשך שני לילות, רביעי וחמישי, החל מהשעה 23:00 ועד שעת סיום לא נודעת, הפסטיבל ממשיך לצוללת הצהובה לג'אם סשן שהכל יכול לקרות בו. ברביעי זזים לברזיל ואפריקה ובחמישי צוללים לתוך המינימליזם והאלקטרוניקה דרך ביטים, פסיכדליה וכמובן ג'אז עם המוזיקאים הישראלים והאורחים הבינלאומיים ונזמין את שאר המוזיקאים המצויינים לקחת חלק, ויחד לייצר מפגש שיכול לקרות רק פעם אחת בנקודת הזמן הספציפית הזו. את המושכות ייקחו יעל הדני והחברים מ"בית העמודים",.
2, 3 בדצמבר, 23:30, מועדון הצוללת הצהובה. הסעות מאורגנות לצוללת יצאו מהמוזיאון, מיד בתום ההופעות. ג'אמים
***
פסטיבל ג'אז ירושלים 2015 יתקיים בתאריכים 4-2 בדצמבר 2015 במוזיאון ישראל ירושלים ובמועדון "הצוללת הצהובה". פתיחת השערים מדי ערב בשעה 18:30 ובשישי החל מהשעה 11:00 בבוקר.
כרטיס יומי לכל המופעים (כולל כניסה למוזיאון, לא כולל מופעי אודיטוריום): 90 ₪ / 75 ₪ למנוי המוזיאון לחיילים ולסטודנטים. כרטיס דו-יומי לכל המופעים (כולל כניסה למוזיאון, לא כולל מופעי אודיטוריום): 170 ₪ / 150 ₪ מ למנויי המוזיאון, לחיילים ולסטודנטים. כרטיס תלת יומי לכל המופעים (כולל כניסה למוזיאון, לא כולל מופעי אודיטוריום):240 ש״ח / 225 ₪ למנויי המוזיאון, לחיילים ולסטודנטים. מופעי אודיטוריום: בתוספת של 40 ₪ למופע / 35 ₪ למנויי המוזיאון, לחיילים ולסטודנטים.
הפסטיבל מציע גם כרטיס זהב, המאפשר כניסה לכל מופעי הפסטיבל, בגלריות ובאודיטוריום, למשך כל שלושת ימי הפסטיבל- בעלות של 400 ₪.