סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן רביעיית אביב – אהבה שהולכת ומעמיקה
 

 
 
הניסיון בהרכבים האחרונים של הרביעייה לימד אותנו ובעיקר אותי שלעבוד כמסגרת ממוקדת הופעות, כלומר כשמתכנסים לקראת הופעה או סדרת הופעות ומקיימים חזרות, זה פתרון חלקי ביותר. זה מקובל, למשל, בהרבה מקהלות באירופה, שאחרי ההופעות יש פסק זמן ממושך שבו לא עובדים בצוותא אלא כל אחד בענייניו. היום, לאחר כמה שנים, ארבעת חברי הרביעייה הנוכחית ממוקמים כולם בבסיס אחד, ז'נבה שבשווייץ. אנחנו מקיימים חזרות מסודרות בקצב של ארבע חמש פעמים בשבוע. זה כמובן סיפור שונה לחלוטין."
הכנר והמנצח סרגיי אוסטרובסקי מספר על הצליל המתגבש של רביעיית אביב ועל ההופעות בישראל


"רביעיית אביב" תופיע מחר בהרכבה החדש במוזיאון תל אביב בגלריה שבה מוצגת התערוכה "סיפור רוסי", וכמתבקש, ינוגנו בקונצרט גם יצירות רוסיות. בשבועיים הקרובים תנגן הרביעייה שוב במוזיאון תל אביב ב-29 במרץ.
 
סרגיי אוסטרובסקי, הכנר הראשון של הרביעייה וגם היחיד שנותר מן ההרכב המייסד, יופיע בארץ כסולן בסדרה "סולנים בסערה" במוזיאון תל אביב עם הקאמרטה. "בהמשך אופיע עם התזמורת הצעירה של רעננה בז'נבה, בקונצרט שמקיימת הקרן הקיימת לישראל", הוא מספר.
 
הרביעייה הישראלית שקטפה פרסים
 
אוסטרובסקי הוא בן למשפחה מוזיקלית שעלתה לישראל בשנת 1991. "אבא היה כנר ומורה באקדמיות כאן והספקנו עוד להופיע ביחד. יש לי גם אחות פסנתרנית שמתגוררת בבוסטון וההורים שיצאו לאחרונה לגמלאות הצטרפו אליה לעזור בגידול הילדים." לסרגיי עוד אח בארץ, מוזיקאי פעיל שמנגן, מפיק ומארגן קונצרטים ומופעי מוזיקה מסוגים שונים.  
 
לפני 17 שנים עולם המוזיקה בישראל נמלא התרגשות. במרחק אלפי קילומטרים, במלבורן, אוסטרליה, קוטפת רביעיית כלי קשת צעירה מישראל לא פחות מחמישה פרסים - את הפרס הראשון (מדליית הזהב) ועוד ארבעה פרסים במקצים שונים.
 
ברביעייה, שהוקמה שנתיים קודם לכן בשנת 1997, היה כנר ראשי אחד - סרגיי אוסטרובסקי, שזכה באותה שנה גם בפרס הראשון בתחרויות האביב, ועוד שלוש מוזיקאיות. גם בכך היה חידוש. רביעיית אביב זכתה בפרסים בתחרות בינלאומית חשובה ופרצה דרך לרביעיות מיתרים ישראליות נוספות שקמו אחריה. 
 
אותה הצלחה הביאה בעקבותיה סדרות של הופעות במרכזי המוזיקה החשובים בעולם, הקלטות משובחות של יצירות שונות והרבה מאד ביקורות מעולות בעיתונות הבינלאומית. הארבעה הביאו לבמה רפרטואר מוכר יותר ומוכר פחות. עם השנים פנו חלק מן הנגנים לקריירות שונות - חלקם התמקמו בארץ בהרכבים, ההרכב הראשון פינה מקום להרכב שני וגם זה השתנה. אך תמיד היה זה הכנר הראשון סרגיי אוסטרובסקי שהמשיך לשאת את נס הרביעייה בגאון. גם היום, 21 שנים לאחר שההרכב נולד, הוא אינו מרפה: "פעם אביב תמיד אביב".

רביעיית-אביב01.jpg
רביעיית אביב (יח"צ)
 
"כולנו ממוקמים במקום אחד"
 
"בביקור הנוכחי בישראל, אנחנו מופיעים לראשונה בהרכב החדש שאויש  לאורך שלוש השנים האחרונות," אומר אוסטרובסקי.
 
תהליך הקמת רביעייה חדשה הוא תהליך מורכב?
 
"ללא ספק. זה לא בדיוק כמו תזמורת שאתה מפרסם מודעות ומקיים מבחנים  במקום מסוים ובמועד מסוים. יש כמובן גם אפשרות כזו, אבל הניסיון בהרכבים האחרונים של הרביעייה לימד אותנו ובעיקר אותי שלעבוד כמסגרת ממוקדת הופעות, כלומר כשמתכנסים לקראת הופעה או סדרת הופעות ומקיימים חזרות, זה פתרון חלקי ביותר. זה מקובל, למשל, בהרבה מקהלות באירופה, שאחרי ההופעות יש פסק זמן ממושך שבו לא עובדים בצוותא אלא כל אחד בענייניו. היום, לאחר כמה שנים, ארבעת חברי הרביעייה הנוכחית ממוקמים כולם בבסיס אחד, ז'נבה שבשווייץ. אנחנו מקיימים חזרות מסודרות בקצב של ארבע חמש פעמים בשבוע. זה כמובן סיפור שונה לחלוטין."
 
מי הם החברים החדשים?
 
"הכנר השני הוא פיליפ וילנַפרָנקָה, צרפתי הממוקם בעיר, ששימש ככנר מוביל בתזמורת הקאמרית של ז'נבה וכעת הוא כנר ראשי בתזמורת של לוקסמבורג. למרות מחויבויותיו, הוא מצליח לקיים את החזרות הרבות של הרביעייה. הוויולנית היא נעמי בּיאלוֹבּרוֹדָה, צרפתיה שיש לה משפחה בישראל וכיום מלמדת בז'נבה ובלוזאן הסמוכה לז'נבה. הצ'לן הוא דניאל מיטניצקי הישראלי, תלמידם של צבי הראל ושל תלמידו של הראל, צבי פלסר, ובוגר לימודים נוספים בניו-אינגלנד בארצות הברית. גם הוא מלמד בז'נבה." 
 
 
אתה מנהל שלוש או אפילו ארבע קריירות במקביל. עומד בראש הרביעייה, מופיע כסולן עם תזמורות שונות בעולם, מנצח על תזמורת ומלמד, ולא הזכרתי עוד את המשפחה, גם זו קריירה.
 
"נכון שיש לי כמה וכמה עיסוקים במקביל ובשנים האחרונות שימשתי כנגן ראשי בתזמורת "סוויס רומנד" (תזמורת שוויץ המערבית) ובתזמורת אחרות. אבל דווקא הבסיס החינוכי קושר אותי למקום. יש לי בז'נבה שבעה תלמידים בקונסרבטוריון המקומי ואני מחויב ללמד אותם מספר קבוע של שיעורים בשנה. ההתחייבות הזו קושרת אותי למקום וזה טוב, במיוחד למשפחה. בתי הקטנה מנגנת כינור ופסנתר וזו כמובן עוד התחייבות."

רביעיית-אביב90.jpg
רביעיית אביב (יח"צ)
 
"באים אל היצירה כחדשים"
 
איך מתחילים רביעייה חדשה? יש יצירות מסוימות שנחשבות טובות יותר לגיבוש?
 
"אין לי תשובה בדוקה לשאלה הזו אבל הכל קורה במסגרת הזמן הנתונה. נדמה לי שהדוגמא הטובה ביותר היא ההתרגלות שלי לכלי שעליו אני מנגן כעת."
 
והוא ?
 
"כינור "גרנצ'ינו" משנת 1716 ממילנו, בן תקופתם של הכינורות המוכרים והידועים (סטרדיווארי, אמאטי, גוארנרי). את הכלי הזה הצלחתי לרכוש לפני כעשר שנים בעזרתה של אורה הולין. היא התגייסה לסייע לי, ארגנה מופעים שהכנסותיהם היו קודש לרכישה ופנתה לאנשים שונים עד שנמצא הסכום הדרוש לרכישה. כשהוא היה אצלי שנה אחת, התלהבתי, אחרי חמש שנים  כבר הרגשתי טוב איתו וכיום בחלוף עשור נראה לי שאני מכיר אותו, לא רק כל מילימטר של עץ אלא מה באמת אפשר להפיק ממנו.
 
"זה תהליך של אהבה נרכשת שהולכת ומעמיקה. הוא הדין ברביעייה. ההופעות כאן הן ראשונות להרכב הזה. יש לנו כבר תאריכים נוספים בסתיו הקרוב כאן בתל אביב והתהליך עוד יילך ויתגבש."
 
ובאשר ליצירות, יש יצירות תואמות גיבוש?
 
"אני חושב שלא זו הדרך, לבחור משהו שעל פניו ייראה קל יותר להרכב. למרות הניסיון הרב שלי, יש יצירות שלא יצא לי לנגן, כמו רביעייה מסוימת של מוצרט, למשל, ואז לומדים אותה יחד. כולנו באים אל היצירה כחדשים. את הרביעייה התשיעית של שוסטקוביץ' ניגנתי לפחות מאתיים פעמים והגישה שלי תהיה עתירת ניסיון."
 
ואז אתה מדריך את החברים?
 
"משתדל מאד לא להיות מדריך. נכון שכולם צעירים ממני, אבל בסופו של דבר לכל אחד מאתנו יש ניסיון בנגינה של מוזיקה קאמרית בהרכבים שונים, וכל אחד מאתנו למד במקום אחר, עם מורים שונים. לכן כל אחד מביא משהו משלו לחזרות, ונראה לי שבעבודת הגיבוש בחזרות יתגבש בסופו של דבר הצליל של רביעיית אביב החדשה. נשוב ונדבר בעוד עשר שנים."   

קונצרט בתערוכה "סיפור רוסי" יתקיים ביום שלישי ה-22 במרץ 2016 בשעה 19:00, בגלריית קרמר במוזיאון תל אביב; קונצרט עם הפסנתרנית קתרינה טרוטלר יתקיים במוצאי שבת,  ה-26 במרץ בשעה 20:30, באודיטוריום רקאנטי במוזיאון תל אביב. להזמנת כרטיסים: 03-6077020. הופעות נוספות יתקיימו בחודש אפריל במרכז רפפורט חיפה, באשקלון ובפתח תקווה.



21/03/2016   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע