|
|
|
ידיעה |
|
|
|
|
|
מאת: מערכת הבמה
|
הקאמרטה הישראלית חותמת עונה |
|
|
התזמורת מסיימת את העונה עם הרקוויאם של מוצרט ויצירה בבכורה עולמית של ברנדשוילי "הרקוויאם של מוצרט" הוא הקונצרט החותם של העונה בסדרה "כלים וקולות" של הקאמרטה הישראלית ירושלים, בניצוחו של אבנר בירון ובהשתתפות זמרת הסופרן הישראלית רונה ישראל-קולת, זמרת המצו-סופרן הישראלית מירב אלדן, זמר הטנור ההולנדי מרסל בקמן, נייג'ל סמית, זמר בס-בריטון מקנדה והשחקן הישראלי עמית אולמן.
כמו כן תשיר בקונצרט מקהלת ברתיני בניהולו המוזיקלי של רונן בורשבסקי. בתכנית יבוצעו הרקוויאם של מוצרט ויצירה חדשה בבכורה עולמית מבית מדרשו של יוסף ברדנשוילי ובעריכת הטקסט של יוסי יזרעאלי – "הפסיון של ר' שמעון בר יוחאי"- למקהלה, סולנים ושחקן. הקונצרט הינו שילוב בין הישן והחדש, בין המוכר והנסתר, בין הפופולרי למודרני.
"הפסיון של רבי שמעון בר יוחאי"
מסקרנת במיוחד היא יצירתו של יוסף ברדנשוילי - "הפסיון של רבי שמעון בר יוחאי" הבנויה על בסיס טקסטים מספר הזוהר, החיבור המרכזי של הקבלה, שראה אור בשלהי המאה ה-13 בספרד. בספר הזוהר, עליו בנויה כל תורת הקבלה, מסופר על חבורה מיסטית החיה את חייה סביב המורה הגדול, ר' שמעון בר יוחאי, תנא מן המאה השנייה לספירה.
את הרעיון להלחין פסיון על פי קדוש יהודי הגה יוסי יזרעאלי, מן הבולטים בבמאי התיאטרון הישראלי. יוסי בחר את הטקסטים וערך אותם, ובכך הנגיש את הטקסטים המורכבים לשומע של ימינו. כמו כן שילב בלברית גם טקסטים מן המקרא: מספר דברים, ממגילות שיר-השירים, איכה ומשלי ומספר ישעיהו. הפסיון הוא חלק מטרילוגיה. חלקיה הראשונים היו "שירי אהבה ויין" ו"הללו-יה - מגניפיקט'', שבוצעו גם הם על ידי הקאמרטה הישראלית ירושלים.
הרקוויאם של מוצרט על הרקוויאם מאת מוצרט אין צורך להכביר מילים. זו אחת היצירות הקנוניות של המוזיקה הקלאסית. היא החלה להיכתב כשמוצרט היה בימי חייו האחרונים ולמעשה הושלמה על ידי אחד מתלמידיו. רונה ישראל-קולת
רונה ישראל-קולת היא בעלת תואר רב-אמן מאוניברסיטתגוּטֶנְבְֶּרְג במיינץ, ובוגרת הקולג' המלכותי למוזיקה בלונדון וטריניטי קולג' בלונדון. לאורך לימודיה זכתה במלגות ובפרסים, ובהם פרס ביירוית של אגודת וגנר בוויסבאדן. היום רונה מנהלת את הסדנה הבינלאומית לשירה אמנותית בירושלים ואת התחרות ע"ש זַ'מְבּוֹקִי המתקיימת במסגרת הסדנה. היא מופיעה בתפקידים אופראיים וקונצרטיים עם מיטב התזמורות, בארץ ובעולם, ופרשנותה לתפקידים שהיא מגלמת זוכה לשבחי המבקרים והקהל.
רונה ישראל-קולת (צילום: יח"צ) מירב אלדן
מירב אלדן, ילידת אילת, למדה בילדותה נגינת פסנתר ושירה ב"מרכז המוזיקה הים האדום", והשלימה לימודי מוזיקולוגיה ושירה בבית הספר למוזיקה על שם בוכמן-מהטה באוניברסיטת תל אביב. במחלקה לביצוע הייתה תלמידתה של פרופ' תמר רחום. היא הופיעה כסולנית עם "אנסמבל סולני תל אביב", עם חמישיית המתכת הישראלית ועם סימפונט רעננה. לצד רפרטואר בארוקי, קלאסי ורומנטי, מירב מרבה לבצע מוזיקה יהודית וישראלית ויצירות בנות זמננו, וכן עסוקה בפעילות חברתית.
מירב אלדן (צילום: Dotan Goor Arye)
מרסל בקמן הטנור ההולנדי מרסל בקמן הוא סולן מבוקש ביצירות בארוקיות וקלאסיות וביצירות בנות ימינו. מרסל בקמן הופיע עם הפילהרמונית של ברלין, תזמורת הקונצרטחבאו, תזמורת "המאה ה-18" ההולנדית, "אנסמבל האמנויות הפורחות" הצרפתי, האנסמבל למוזיקה עתיקה של קלן, אגודת באך ההולנדית ועוד. בין המנצחים שהופיע עמם - סר סיימון רֶטְל, ויליאם כריסטי, איוואן פישר, פרנץ בריגן, ג'ון אדמס, פטר דייקסטרה וריינברט דה לֶב.
מרסל בקמן (צילום: Marco Borggreve)
נייג'ל סמית' לפני כרבע מאה קבע נייג'ל סמית', יליד קנדה, את ביתו בפריס. בתחילה נעה הקריירה שלו בין ארמון גַרְנִיֶה הפריסאי לבין בימת האופרה של הבסטיליה, שם השתתף ביותר מ-20 הפקות. בהמשך התרחב מעגל הופעותיו למקומות נוספים באירופה וגם בארה"ב. הרפרטואר שלו מורכב מתפקידים אופראיים וקונצרטנטיים.
נייג'ל סמית' (צילום: Christine Ledroit-Perin)
עמית אולמן עמית אולמן בחר במגמת התיאטרון כבר בהיותו תלמיד בתיכון "דה שליט" ברחובות. משהשלים את לימודיו בסטודיו ניסן נתיב, פיתח קריירת תיאטרון ומוזיקה. הוא מחלוצי השירה הדְבוּרָה (spoken word) בישראל. משנת 2011 עמית משחק ויוצר בתיאטרון "האינקובטור" הירושלמי, בחסותו הקים בשנת 2012 את "פּוֹאֶטְרִי סלאם ישראל", ארגון המקדם את השירה הדְבוּרָה בישראל. מ-2007 עמית הוא סולן להקת הראפ "המופע של ויקטור ג'קסון", ששיריה מופצים בתקליטורים ובקליפים.
עמית אולמן (צילום: Tal Granot)
מקהלת ברתיני
המקהלה היא הגוף הייצוגי של המקהלה הישראלית ע"ש גארי ברתיני, המונה כ-25 זמרות וזמרים. המקהלה, בהדרכת רונן בורשבסקי, מתמקדת בביצוע רפרטואר א-קפלה מכל התקופות ומקיימת פרויקטים משותפים עם תזמורות קאמריות. המקהלה הופיעה, בין השאר, עם הקאמרטה הישראלית ירושלים בניצוח אבנר בירון, וכן עם התזמורת קאמרית הישראלית, התזמורת הקאמרית של פראג, תזמורת "נובה אמדיאוס" מרומא ואנסמבל בארוקדה, כל אלה בניצוחו של רונן בורשבסקי. כמו כן הופיעה המקהלה בתכניות א-קפלה מגוונות ברחבי הארץ.
המקהלה הישראלית ע"ש גארי ברתיני (צילום: רז רוגובסקי)
הקונצרט יתקיים ב-24 ביוני 2016 ב-13:00, ב-25 ביוני ב-21:00 וב-26 ביוני ב-20:00, במוזיאון תל אביב לאמנות; ב-28 ביוני ב-20:00 בתיאטרון ירושלים (02-5605755); ב-1 ביולי ב-13:00, אלמא מרכז אמנויות בזכרון יעקב (04-6300123). מחיר כרטיס בירושלים ותל אביב: 165-200 ₪. לצעירים עד גיל 35 (רק במקומות ישיבה מוזלים): 50₪. להזמנת כרטיסים: 1-700-55-2000 ובאתר
09/06/2016
:תאריך יצירה
|
|
|