|
|
ליסה יורא חונכה על ידי משפחתה, ובעיקר אמה, להיות פסנתרנית, וחלומה הגדול היה להגיע לבשלות ולהופעה עם הקונצ'רטו לפסנתר מאת אדוארד גריג, שהיה האהוב עליה מכל. כאשר ניתנה להוריה האפשרות לשלוח אחת מבנותיהם לאנגליה הם בחרו בליסה כדי שתוכל להמשיך את לימודיה בלונדון ולנגן. זה היה צו החיים שלהם."
|
|
|
|
פסטיבל התיאטרון הבינלאומי מעלה את סיפורה המרתק של פסנתרנית ששרדה את השואה חוויה מיוחדת מצפה לבאי פסטיבל התיאטרון הבינלאומי ה-9 של תל אביב בהצגה ״הפסנתרנית מדרך וילסדן״. ההצגה מורכבת משתי מערכות: מונודרמה ונגינה - שמאחדת על הבמה מונה גולאבק, פסנתרנית אמריקאית עטורת פרסים. גולאבק מספרת ומתארת בחן את קורותיה של אמה ליסה יורא, אף היא פסנתרנית, ששרדה את השואה וגם את הבליץ הגרמני על לונדון בצירוף נסיבות וחוויות שמביאים ולו רק שביב של אמונה בכוחה של המוזיקה להעניק חיים. סיפור אמיתי בגוף ראשון הסיפור פורסם תחילה בספר ״הילדים מדרך וילסדן״ שאותו עיבד הרשי פלדר למונודרמה, אותה גולאבק מספרת בגוף ראשון ומנגנת במהלכה, תוך כדי הסיפור - והאמינו לי שנגינתה מרתקת ביכולותיה וברפרטואר העשיר שלה, ומעצימה בכך את הסיפור של אמה. הסיפור מתחיל בווינה של 1938, אחרי האנשלוס - הסיפוח לגרמניה הנאצית. ילדה בת 14 מוצאת עצמה מורחקת מהמורה לפסנתר שלה בגלל יהדותה והחוקים החדשים, ומבעד לחלון ביתה צופה בהשפלתו של אביה ברחוב במהלכו של ליל הבדולח המקומי.
מונה גולאבק (צילום: Eighty-Eight LLC) רכבת אל החופש הסממנים של העתיד להתרחש גוברים, אך בדרך נס או פוליטיקה מסכימים הנאצים מזה ובריטניה של נוויל צ׳מברליין מזה, לאפשר להוציא משטחי גרמניה וספיחיה - אוסטריה וצ׳כיה - 12 אלף ילדים, מתוכם עשרת אלפים יהודים, שיועברו לאנגליה דרך הולנד ברכבות ומעבורות, במבצע שנודע בשם ״קינדר-טרנספורט״ (מגרמנית - "Kindertransport", משלוח ילדים) בין דצמבר 1938 לפרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1 בספטמבר 1939. אחת מהילדים האלה היתה ליסה יורא שחונכה על ידי משפחתה, ובעיקר אמה, להיות פסנתרנית, וחלומה הגדול היה להגיע לבשלות ולהופעה עם הקונצ'רטו לפסנתר מאת אדוארד גריג, שהיה האהוב עליה מכל. כאשר ניתנה להוריה האפשרות לשלוח אחת מבנותיהם לאנגליה הם בחרו בליסה כדי שתוכל להמשיך את לימודיה בלונדון ולנגן. זה היה צו החיים שלהם, שלא שרדו. הסיפור עובר מחוויות הילדות בווינה אל חוויות הקליטה באנגליה, ובכל תחנה ליסה מספרת באמצעות הבת את התבגרותה כשהיא נעה בין בתיהן של משפחות שקלטו את הילדים (אחת המשפחות האלה, אגב, היתה זו של מרגרט תאצ׳ר), דרך חוויית הבליץ וההרס שזרעו מטוסי הלופטוואפה ועד לניצחון ולקליטתה כתלמידה באקדמיה המלכותית למוזיקה, שבה השלימה את הבטחתה לאמה כשנפרדה ממנה בתחת הרכבת של וינה. ישנו אפילו סיפור אהבה שנולד בלונדון ערב הפלישה של בעלות הברית לנורמנדי. לסיכום, ״הפסנתרנית מדרך וילסדן״ הוא סיפור מאלף ושתי הצגות נוספות שלו יתקיימו היום (שני) אחר-הצהריים ובערב.
12/12/2016
:תאריך יצירה
|