תערוכת הקיץ החדשה של המוזיאון בחולון מציעה שלל פעילויות סביב סאונד, קול וחומר בעיצוב. טל גורדון ובתה קיבלו זווית חדשה
יצרנים של סאונד
חיי היום יום שלנו מפגישים אותנו עם אינסוף צלילים. מול חלקם הגדול אנחנו מפעילים מנגנוני סינון לא מעטים כדי להמשיך ולתפקד, ובחלקם, כמו המוזיקה שאנחנו שומעים, אנחנו בוחרים, כשהמהפכה הדיגיטלית הפכה אותנו, בני העידן הזה, ליצרנים של סאונד ולא רק לצרכנים.
כך הולך ותופס נושא השמע מקום גדול יותר ויותר בחיינו, והעיסוק בו כתדר שיש לו צורה, מרקם וחומר, אותם ניתן לחוש באמצעות החושים כולם, הוא העיסוק המרכזי ב"סאונד - קול וחומר בעיצוב", תערוכת הקיץ החדשה של מוזיאון העיצוב בחולון, המציעה למשפחה כולה שלל פעילויות סביב הנושא.
הפעילויות, הכוללות סיור בלשי עיצוב לבני 11-6 ובסיומו סדנת שרקנים, מתקיימות במשך השבוע בימי שני וחמישי, וכן בימי שבת, וניתן להזמין מקום באתר המוזיאון. בני המשפחה הבוגרים יותר מוזמנים ליהנות מהתערוכה ולהתנסות גם בפעילות אינטראקטיבית חופשית, בה יוכלו להמציא כלי נגינה ולהשאיר אותם לתצוגה במקום.
לחוש את המוזיקה
כבר מהמפגש עם מבנה המוזיאון לעיצוב בחולון אנחנו יוצאים עם מבט אחר על כל מה שנתפס בעינינו קודם כמובן מאליו, ועם ההבנה ששום דבר סביבנו לא נראה סתם או במקרה כפי שהוא נראה. השיטוט במוזיאון מעניק לכל פרטי היום יום סביבנו, מבקבוק המים שאנחנו מחזיקים ועד גובה הכיסא בבית הספר שבו הילדה לומדת, משמעות עיצובית.
תערוכת סאונד במוזיאון העיצוב בחולון (צילום: שי בן אפרים)
צלילים מסתוריים שבקעו מכמאה רמקולים מודבקים על הקירות החיצוניים של המוזיאון קידמו את פנינו בכניסה. הילדה ואני מצטרפות לפעילות הקיץ ומתבקשות לשים כיסוי על הנעליים לפני הכניסה לחלק התחתון של התערוכה. כאן מצפה לנו ספת ענק עגולה, עליה נעצום עיניים כדי לחוש בגוף את התדרים השונים הבוקעים מהצלילים השונים, המעניקים תחושה הדומה לזו שחש תינוק ברחם אמו.
כשנפקח אותן נוסיף לחוש את המוזיקה גם עם חוש הראייה, כשנגלה שדמותנו הסרוקה נשקפת מעלינו על התקרה ויוצרת מעין מקצב אנושי בעוד צלילי הפסנתר מהדהדים לנו בגוף.
חוזרים בלופ
מכאן נשלחים הילדים הבלשים ל"מעבדת העיצוב". שם מצפה לנו התערוכה "חוזר בלופ", עם מספר מוצגים שאינם קשורים ישירות לעולם הסאונד, אבל ממחישים מושגים כמו חזרתיות מקצבית בעזרת פריטים מעולמות אחרים, מכיסאות ועד בדים. דף הפעילות שולח את הבלשים הצעירים לזהות דפוסים שחוזרים על עצמם ולייצר כמה כאלה בעצמם.
בתום החלק הזה אנחנו מוזמנים למעלה, לגלריה שממחישה את השפעת הצורה על אופיו של הצליל באמצעות רמקולים מחומרים שונים ובצורות שונות המשדרים צלילים המשתנים בהתאם לעיצוב הרמקול. כעת ממתינה לנו סקירה היסטורית קטנה, המאפשרת להתבונן במה שקרה במאה האחרונה בתחום הסאונד, עם המעבר מהגרמופון והפטיפון לכלי ההאזנה המתניידים המאפיינים כל כך את חיינו.
בחדר זה גם נמצא עיצובים יפהפיים של כלי האזנה הנשענים, בין היתר, על זיכרונות יוצריהם, וכן המצאות ישראליות מרהיבות של כלי האזנה המאפשרים להבין שוב את עוצמתו הגדולה של השמע, גם ככלי טיפולי.
מכאן מוזמנים הילדים לחלק המלהיב ביותר מבחינתם, החלק האינטראקטיבי, עם שולחן התנסויות ארוך ובו משחקים המאפשרים להם לחוש את הקשר בין הצורה לבין הסאונד. הם מוזמנים, למשל, לצייר צורה, ההופכת לצליל, וליצור לעצמם מין טראק מוזיקלי קטן משל עצמם.
תערוכת סאונד במוזיאון העיצוב בחולון (צילום: PanGenerator)
"אפילו הבניין עצמו הוא יצירת אמנות"
את ההצלחה של הסיור במוזיאון ממחיש הסיכום של ליקוש, קטנת הבית, שהיא כבר גדולה בת עשר וחצי:
"מדהים לשמוע כמה דברים יש בבניין הזה, גם כאלה שלא קשורים לתערוכה. אפילו הבניין עצמו הוא יצירת אמנות. כשנכנסנו לספה הגדולה היו מסביבנו רמקולים, ככה ששמענו את המוזיקה מכל הצדדים וזו הייתה חוויה מדהימה. הם כל הזמן מנסים לתת לך את החוויה הזאת, שדברים הם לא תמיד כמו שהם נראים ואתה צריך לחשוב מחוץ לקופסה ולהסתכל על דברים. נעמה המדריכה הדגימה לי אפילו על בקבוק המים שלי איך העיצוב שלו משפיע על זה שנוח לו לעמוד. אף פעם לא חשבתי על זה קודם.
"מחוץ לחדר עם מכשירי ההאזנה היה בד שאמרו לנו ללטף אותו בעדינות, וכמובן שיצא ממנו צליל, אבל אף פעם קודם לא התייחסנו לצליל הזה בכל פעם שליטפנו בד. כשיצאנו מהחדר הזה הגבירו כל דבר שעשינו, מהצליל של הדלת הנפתחת ועד לצלצול הפעמון, ולא שמנו לב כמה לצלילים האלה יש משמעות, כי המוח שלנו סינן אותם.
"כשיצאנו מהסיור הלכנו לסדנה שבה הכנו משרוקית שהצליל שלה עולה ויורד. לשתף אותנו בתערוכה היה אחד מהדברים הכי חכמים שהם עשו כי זה נותן באמת הרגשה שמעניין אותנו להמשיך ולראות איזה צליל ייצא מזה. אני באמת הייתי מרותקת לתערוכה הזאת, ואני לא מכירה את עצמי כאחת שמתמסרת לכל נושא, במיוחד לא לסאונד, שזה נושא שאני לא בדיוק מבינה בו. הם גרמו לי להבין את הקשר של דברים לדברים למרות שהם נראים לי בהתחלה לא קשורים. הם גרמו לי גם לחשוב קצת מחוץ לקופסה."
ארכיטקטורה של סאונד, תערוכת סאונד במוזיאןן העיצוב בחולון (צילום: שי בן אפרים)
התערוכה "סאונד - קול וחומר בעיצוב", מוזיאון העיצוב בחולון. להזמנת כרטיסים ולתיאום ביקור: 073-2151500