שיר הלל למוח, לכוח ולכישרון היהודי, בתערוכה האינטראקטיבית לילדים בפסטיבל של בית התפוצות. אודליה דה רוסו ממליצה
איזהו גיבור?
אתחיל בכך שתערוכת הגיבורים בבית התפוצות היא שירת הלל למוח, לכוח ולכישרון היהודי באשר הוא. או כמו שכתוב בכניסה לתערוכה "היכל התהילה של העם היהודי, כולם כולם גיבורי העל שלנו".
התערוכה מתאימה לגילאי חמש ומעלה, וכולם לומדים משהו בתערוכה הזאת מקטן עד גדול. סימן ההצלחה האמיתי ניכר כשיום למחרת בן החמש כבר שאל אם אפשר ללכת לשם שוב.
התחלנו בסיור בקומה העליונה בה מוצגת תערוכת קבע ותיקה, קצת פחות מתאימה לילדים הקטנים, אך אותנו ריתקה עד מאוד - היהודים באירופה, מתנצרים, אנוסים, הרדיפה האינסופית אחרי העם היהודי, עד לחזון הקמת מדינת היהודים.
כתב חידה מתנצרים אנוסים ועוד הילדים והויטראז' (צילום: אודליה דה רוסו)
קיבלנו כתב חידה שבו ילדים שכבר יודעים לקרוא יכולים בהחלט להשתתף וליהנות. עוברים במסלול לפי המפה וצריכים לפענח מי הגיבור בכל תחנה. כמובן שלא אפרט את מי פגשנו במסלול כדי לא להרוס את החידה (תתאמצו!)
התערוכה אמנם ותיקה אבל הצליחו להשאיר אותה מעודכנת גם בעזרת שחקנים, המציגים אחת לחצי שעה דמויות שונות באופן משעשע למדי ומספקים רמזים נוספים לכתב החידה.
אני לא הוזה! אני חוזה.. (צילום: אודליה דה רוסו)
חגיגה של משחקים מאתגרים
לאחר כשעה במסלול (בו גם אפשר להצטלם, כי בעידן שלנו אני מצטלם משמע אני קיים...), ירדנו למטה לתערוכת הגיבורים האינטראקטיבית שמתאימה באמת לכל המשפחה.
ראשית יש לחלוץ נעליים בכניסה, ילדים והורים כאחד. מדריכה מסבירה בקצרה על המקום ומשם מתחילה חגיגה אמיתית של משחקים מאתגרים, סרטונים, עבודות יצירה משולבות טכנולוגיה, אולפן וידאו, רדיו, עיצוב אופנה, פילוסופים, אמנים, ספורטאים ועוד - כל מה שיד יהודי נגעה בו והפכה להצלחה.
בפינת הגיבורים בתחום האמנות (צילום: אודליה דה רוסו)
בן החמש שיחק עם אביו בלעצב כריכה לספר ולצלם, לרוץ כמו רוט שחמורוב, לחשוב על שאלות פילוסופיות קיומיות (למה העולם קיים?), להיות אמן כמו ליכטנשטיין ועוד.
הגדולים יותר, בן התשע וחצי ובת ה-11, כבר חוו למידה אמיתית בעזרת התנסות. הם עברו בכל התחנות בלי לפספס, וכך נחשפו ליהודים משפיעים בכל תחומי החיים – מקרל מרקס, שפינוזה, חנה סנש, מרק שפיץ, פרויד ואיינשטיין כמובן, הרצל, מרילין מונרו, וודי אלן, רוזה לוקסמבורג,ואפילו מייקל קורס ודונה קארן (שסליחה על הבורות באמת לא ידעתי ששורשיהם יהודים), וכל יהודי טוב שהשאיר חותם בעולמנו ושתוכלו להעלות בדמיונכם נמצא בהיכל הזה.
מייקל קורס ודונה קארן מי ידע?? (צילום: אודליה דה רוסו)
התערוכה משלבת עניין רב (באמת שלא זכורה לי תערוכה בה נחשפים לכל כך הרבה מידע מגוון ומרתק בו זמנית) וגם עשייה. הילדים רצים, קופצים, מעצבים, יכולים לגעת בכל דבר, להקשיב באוזניות, לכתוב, לשחות חתירה ופרפר, להתאגרף ועוד.
תערוכה של ידע וכיף
בסיום שאלתי כל ילד עם מה הוא יוצא מהתערוכה. בן החמש זכר הכי טוב את הרצל מההצגה בתערוכה שלמעלה, ואחריו את רוט שחמורוב שהצליח לרוץ כמעט כמוה. בן התשע וחצי אהב את כל הפעילויות שהשתתף בהן, כמו הריצה וההתאגרפות, אבל יותר מכל ריתק אותו אלי כהן המרגל שלנו בסוריה. הוא היה עסוק בלפענח את כל הרמזים ששלח סוכן המוסד.
בת ה-11 יצאה עם מאגר ידע חדש על מרקס, שפינוזה, רוזה לוקסמבורג, דונה גרציה, וספורטאים שונים. גם עליה הפעילות על אלי כהן השאירה חותם עז.
וודי אלן האחים כהן ועוד (צילום: אודליה דה רוסו)
התערוכה מעניקה המון ידע, עשויה היטב, ומאפשרת כל מה שילדים רוצים – לגעת, להצטלם, לשחק וליצור. מומלצת בחום להורים שרוצים להרגיש שלא רק העבירו את הזמן במתחם ממוזג בימי החופש והחום הכבד, אלא עשו באמת משהו בעל ערך. כדאי להביא עטים לכתב החידה וליהנות משעתיים וחצי של בילוי.
ועוד דבר. כמי שכבר מעל שנה לא ביקרה בבית התפוצות – ממליצה לעצמי על ביקור ארוך. חלק ממה שהספקתי לראות בהרף עין - תערוכה על בוב דילן, תערוכת צילום של דיוויד סימור ותערוכת בתי כנסת המציגה 21 מודלים מכל העולם של בתי כנסת. הצמרמורת שקיבלתי משמיעת פיוטים של אמנים כמו אהוד בנאי, ברי סחרוף ועוד הספיקה כדי לשכנע אותי שאני חייבת לחזור לבקר.
אוצרים: דביר צור, אסף גלאי, מעצבת: לילך שטיאט, סטודיו לינק, אוצרת ראשית: ד"ר אורית שחם-גובר.
גיבורים בתחום המוזיקה (צילום: אודליה דה רוסו)
התערוכה "גיבורים" בבית התפוצות ברמת אביב. שעות הפתיחה בין ה-31-2 באוגוסט 2017: ימים א'-ה' 19:30-9:00; יום ו' 14:00-9:00; שבת 15:00-10:00. מחירים: ילד ומבוגר - 45 ₪, אזרח ותיק 22 ₪. יש להזמין כרטיסים מראש דרך האתראו בטל' 03-7457808 tours@bh.org.il