מגי אזרזר פורחת על במת בית ליסין כשחקנית המנסה ליטול אחריות שפויה על חייה
שמות
מתחלפים
תהילתו של המחזה ״אנשים, מקומות & דברים״ מאת המחזאי הבריטי דנקן מקמילן החלה מיד כאשר הועלה לראשונה, לפני כשלוש שנים, באולם הקטן של התיאטרון הלאומי המלכותי בהפקה משותפת עם להקת Healong. התלהבות המבקרים בעיקר מן השחקנית האירית דניז גאף אך גם מן המחזה, העבירה את ההצגה לווסט אנד וניו יורק לא איחרה להציע את הגרסה שלה, אף היא בכיכובה של גאף.
ולא בכדי כל האמור, כי המחזה השייך לסוגת מחזות-עניין - ובמקרה הזה לנושא ההתמכרות והיציאה ממנה - בנוי בחוכמה סביב דמותה של שחקנית צעירה שבמהלך הצגת ״שחף״ של צ׳כוב מאבדת את הכרתה. בעקבות האירוע היא מחליטה לאשפז את עצמה במוסד המתמחה בטיפול במתמכרים לכל סם ועניין, והדרך לכך היא שיטת 12 השלבים שתפסה פופולריות בפני עצמה.
אנשים, מקומות & דברים, צילום: כפיר בולוטין
משום כך לא קל לתאר את עלילת המחזה, ולמען האמת גם במהלך הצפייה בהצגה נוצר קושי המובנה בו, בין השאר משום סירובו של המחזאי לתת פתרונות לכל מהלך מפתיע או תמוה המשמש כמקפצה למה שמתרחש. אפשר להתענג על כך, בעיקר כי מתוך הסבל והעינוי של גיבורת המחזה באים ועולים הומור חד ותבונה רבה לאמנות הבמה ולאמנות המשחק, כולל הריק בסופה של הצגה, בבית.
המחזה העולה עתה בתיאטרון בית ליסין, בתרגום הטבעי מאוד של עידו ריקלין וההצגה בבימויו המצוין של רוני פינקוביץ' נפתחים עם תמונת הכמעט-סיום של ״שחף״, כשההתמוטטות מחליפה את הירייה. הגיבורה מציגה את עצמה לפקיד הקבלה במוסד שאליו הגיעה בשם נינה. בהמשך היא תגלה את שמה האמיתי - אמה, או אולי שרה או לוסי - כפי שכבר מגלה התכנייה למי שמתעניין. לחילופי השמות יש משמעות במחזה, אך גם לכל מה שנוגע לתפקיד.
משחק
שאינו
עוצר
לרגע
את המשמעויות האלה מגלמת מגי אזרזר במשחק עתיר גוונים הנע בין חידלון נפשי, התקוממות סביבתית, התאוששות והכרה במצב הנדרש ממנה - ותמיד עם הומור, כמעט פארסה, שהיא מרכיב חשוב בבימוי החי מאוד של פינקוביץ' בסיוע תפאורת הדלתות של כנרת קיש. אזרזר נושאת את ההצגה על כתפיה במשחק שאינו עוצר לרגע, גם כשנדמה שהיא רק מתבוננת.
וכמו שפינקוביץ ידע למצוא בה את החוטים הדקים התואמים את הדברים שיש בפיה לומר על עצמה כשחקנית ועל התיאטרון בכלל - ודווקא כשהיא כבר איננה נינה החולמת משחק ומקריבה את חייה למענו ונכשלת - כך הוא השכיל להפיק משחק משובח מהאנסמבל המצוין שסובב אותה -נמרוד ברגמן, יורם טולדנו, חי מאור, נעמה שפירא, פלורנס בלוך, לירון בן שושן, עודאל חיון, ליאור מיכאלי ומעיין עמרני. לכל אחד ואחת מהם, בתלבושות הטובות שעיצבה אורנה סמורגונסקי, יש תפקיד בעל נוכחות ברורה בתהליך היציאה מההתמכרות.
אנשים, מקומות & דברים, צילום: כפיר בולוטין
עוד משתתפים בהצגה מאי אזולאי, הגר משולם ויצמן, ירדן ניקפהמה, רננה ניתאי וטל צירין בתמונה מרשימה במיוחד שבה הן מופיעות ככפילות של אמה. כאן ובמקומות אחרים ניכרות תרומותיהם של מעצבי ההצגה לצד כנרת קיש: קרן גרנק שיצרה תאורה שיש בה מציאות והזיה, המחוזקת על ידי הווידיאו ארט של יואב כהן ומירי לזר שערכה את פסקול המוזיקה ועיצבה את התנועה.
בסיכומה "אנשים, מקומות & דברים" היא הצגה מעניינת, וראויה ההחלטה הנועזת להעלות אותה כאן, גם אם היא נסמכת על ההצלחה הגדולה בלונדון ובניו יורק. זאת הצגה למיטיבי לכת מרצונם, ובאחריותם - כפי שהמחזה טוען כלפי כל אחד ואחת במציאות שלהם. פעם כך היינו רואים הצגות.
אנשים, מקומות & דברים, צילום: כפיר בולוטין
לרכישת כרטיסים