סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן "מלכת שבא היא פסגת הרפרטואר שלנו"
 

 
 
אחת ההצלחות הגדולות שרשמנו עם ההפקה הזאת הייתה בהופעה במטרופוליטן אופרה בניו יורק לפני אולם מלא. ההפקה התקבלה במחיאות כפיים ממושכות, מה שנקרא standing ovation. ההפקה והזמרים נהנו מביקורת משבחת, והמגזין 'ניו יורק' אפילו כינה אותה 'המופע הקלאסי החשוב ביותר לשנת 2018'."
סילבסטר קובץ', מנכ"ל בית האופרה הממלכתי של הונגריה, על ההפקה המצליחה מאת המלחין היהודי קרל גולדמרק שתעלה בישראל


סיפור צבעוני וסקסי
 
בית האופרה הממלכתי של הונגריה מגיע לתל אביב בספטמבר עם האופרה "מלכת שבא" של המלחין היהודי קרל גולדמרק במסגרת שנת תרבות הונגריה ישראל.  
 
סיפור מלכת שבא שבאה לחוד חידות בירושלים הוא ללא כל ספק סיפור צבעוני וסקסי. לא מפתיע שבשלהי המאה ה-19, עיניהם של אמנים באירופה השמרנית - בה הנשים התלבשו בצניעות מופגנת -  הסתנוורו כשהביטו למזרח. הצבעים המרהיבים, התלבושות, הנשים עטויות הגלימות המסתירות טפח, השווקים - כל אלה מצאו את ביטויים ביצירות אמנות בשירה בספרות, בציור ובמוזיקה.
 
ברבע האחרון של המאה ה-19, מלחינים רוסיים הטמיעו ביצירותיהם את המוזיקות של המדינות המוסלמיות בשוליה הדרומיים של האימפריה הרוסית ומלחינים צרפתיים חיפשו מקורות השראה באגן הים התיכון ובצפון אפריקה. לאור כל זאת אין פלא שגולדמרק, מלחין יהודי שחי בווינה וקרוב לוודאי ראה שם הצגות ראשונות של אופרות כמו "שמשון ודלילה" או "כרמן", שמע את הגוון המזרחי והתאהב. 
 

מלכת שבא צילום: Nagy Attila


רומן אסור עם המלכה
 
התחנה הבאה הייתה כתיבת הליברטו, שהופקדה בידי שלמה (סולומון) הרמן מוזנטל, סופר ומחזאי יהודי יליד גרמניה שהתגורר בווינה, שמחזהו "דבורה" כבר עשה לו שם. בהמשך יכתוב טקסטים לאופרות של המלחין היהודי-רוסי אנטון רובינשטיין, בהן "משה" ו"המכבים" (אחת האופרות הראשונות שהושרו בבית האופרה הראשון של תלאביב לפני כמאה שנים).
 
כמו ורדי ב"נבוקו" ואחרים, גולדמרק היה צריך להעשיר את העלילה, ולא הסתפק בסיפור המקראי. צריך להוסיף דמויות, תוספת שמאפשרת עבודה ליותר זמרים, כך שמסיפור החידות המקראי של המלכה, כמעט לא נשאר דבר באופרה. את מקומו תופס רומן אסור בין צעיר ישראלי שנקרא משום מה אָסַד (אריֵה בערבית), האמור לשאת את שולמית בתו של הכהן הגדול, אבל מתאהב באורחת המלכותית, מלכת שבא, עוד לפני שידע בכלל מי היא. לא רק מתאהב, הוא אפילו ממיר את דתו והופך אותה לאלה שאליה יישא את תפילתו, במקום לאלוהי ישראל. כמובן שלאיש כזה שאין מקום בינינו, יאמרו אנשי ירושלים שמנדים אותו, וכל שנותר לו הוא לבקש סליחה ומחילה משולמית ומן המלך שכבר פקד על הוצאתו להורג. אסד מספיק להגיע למדבר אליו ברחה השולמית, לקבל את מחילתה ולמות בזרועותיה.
 
ומה עושה מלכת שבא? לאחר שביקשה מן המלך שלמה חנינה עבור הצעיר, היא עושה בדיוק מה שיעשו זמרי בית האופרה הממלכתי של הונגריה למחרת ההצגה בתל אביב, חוזרת הביתה.      
    

מלכת שבא, שנת תרבות הונגריה ישראל
 
"הדובדבן ברפרטואר שלנו"
 
"'מלכת שבא", מסביר סילבסטר קובץ', מנכ"ל בית האופרה הממלכתי של הונגריה, "היא הדובדבן ברפרטואר שלנו, מעדן שאנחנו גאים להגיש לחובבי מוזיקה בכל מקום. נקודתית, מאחר שהעלילה מתבססת על סיפור מקראי והמלחין הוא יהודי, נראה לנו נכון להביא את ההפקה לישראל."
 
מה לדעתך מיוחד באופרה הזאת ואיך אתה ממקם אותה בתולדות אמנות האופרה בהונגריה?
 
"'מלכת שבא' מתחברת היטב למוזיקה ההונגרית של המחצית השנייה של המאה ה-19 בהונגריה. מעורבים בה שני יסודות: מוזיקה רומנטית וניצנים ראשונים של האר-נובו. נכון שאם תחפש כאן מוזיקה עממית הונגרית ברוח הרפסודיות של ליסט או 'מארש ראקוצי' של ברליוז - יצירות שהושפעו מן המוזיקה הצוענית ושמשו בעיקר בתהליכי הקליטה והגיוס של חיילים חדשים לצבא האוסטרו-הונגרי, לא תמצא אותה באופרה. לעומת זאת בקלות ניתן למצוא טביעות אצבע של הפואמות הסימפוניות של ליסט ושל המוזיקה של ריכרד וגנר, עם השפעות וגוונים של המזרח." 
 

סילווסטר קובץ', מנכל האופרה הלאומית ההונגרית, צילום: לסלו אֶמֶר

מהו מקומו של קרל גולדמרק בהיסטוריה של המוזיקה ההונגרית?

 
"כמו יוצרים רבים אחרים שלא שלטו בשפת המקום אלא בלשונה של המדינה השלטת, גם גולדמרק לא דיבר הונגרית אלא גרמנית, ולמעשה עשה את רוב שנותיו בווינה, בירת הקיסרות. אבל הוא נולד בהונגריה וראה את עצמו הונגרי. מבחינה זו 'מלכת שבא' תופסת לדעתי את המקום השני בחשיבותה בתולדות האופרה ההונגרית, אחרי 'טירתו של כחול הזקן' של בלה ברטוק.
 
"הבכורה של "מלכת שבא" התקיימה בשנת 1875 בווינה, ושנה אחר כך הוצגה בבית האופרה של בודפשט, שנחנך שנתיים קודם. היא נשארה ברפרטואר של בתי האופרה באירופה עד סוף שנות ה-30 של המאה ה-20 (עד עליית הנאצים, י"ש), ונשארה ברפרטואר של בית האופרה הממלכתי של הונגריה עד שנת 1971 - כלומר היה לה תפקיד חשוב בחוויה האופראית של כמה וכמה דורות של צרכני האופרה בהונגריה." 


מלכת שבא, שנת תרבות הונגריה ישראל



אחת היצירות המצליחות
 
 
בקטעים המצולמים שראינו נראה שהייתה החלטה לשמר סגנון מיושן ולא להעניק ליצירה נופך מודרני. הייתה סיבה לבחירה בסגנון הזה?
 
"45 שנים חלפו בין ההפקה הקודמת של 'מלכת שבא' להפקה של 2015 שנות המאה למותו של  קרל גולדמרק. לקראת ההפקה החדשה סבר הבמאי צ'אבה קאל שמאחר שהאופרה מפגישה שתי תרבויות - הסיפור התנ"כי והמוזיקה ההונגרית הרומנטית - הרי שגם על הבמה יהיה מפגש תרבויות. מקור ההשראה שלו כפי שציינתי היה האר-נובו, סוגת אמנות שפרחה בקיסרות האוסטרו-הונגרית בשנות חייו האחרונות של גולדמרק. אר-נובו הייתה סוגת אמנות שממילא הושפעה רבות מן המזרח כך שעירוב הסגנונות מתאים." 
 


מלכת שבא, שנת תרבות הונגריה ישראל


האם מלכת שבא שמרה על הפופולאריות שלה גם אצל צופי האופרה של היום בהונגריה?
 
"מאז שנת 2015 העלינו את האופרה יותר מעשר פעמים ויש לה קהל רב. בכל פעם שהודענו על העלאה מחדש הייתה צפייה גדולה והיצירה התקבלה היטב. זו הייתה אחת הסיבות שבגללה החלטנו שראוי ששכיית החמדה האופראית הזאת תוצג לפני קהל גדול. חשבנו  לשתף רבים בשמחת הגילוי מחדש של האופרה ולהעלות אותה בבתי אופרה רבים, אלא שנתקלנו בבעיה. 'מלכת שבא' דורשת תזמורת גדולה מאוד ומקהלה ענקית, ולכן אנחנו נאלצים להגביל מראש את מספר ההעלאות של האופרה."
 
הזמרים אוהבים את היצירה?
 
"מאוד. התפקידים כתובים היטב, הדמויות מפותחות מוזיקלית ודרמטית. אלה תפוחים דרמטיים שהזמרים שמחים לנעוץ בהם שיניים. אחת ההצלחות הגדולות שרשמנו עם ההפקה הזאת הייתה בהופעה במטרופוליטן אופרה בניו יורק לפני אולם מלא. ההפקה התקבלה במחיאות כפיים ממושכות, מה שנקרא standing ovation. ההפקה כולה והזמרים השונים נהנו מביקורת משבחת, והמגזין 'ניו יורק' אפילו כינה אותה 'המופע הקלאסי החשוב ביותר לשנת 2018'."   
  
 

מלכת שבא, שנת תרבות הונגריה ישראל

תחילתה של ידידות מופלאה
 
 
בתל אביב נראה את "מלכת שבא" בנוסח קונצרטי. העליתם גרסה כזו בעבר? איך קיבל אותה הקהל? 
 
"מאחר שבית האופרה שלנו בבודפשט נמצא כרגע בשיפוצים, הקהל שמע רק לאחרונה את האופרה באולם המרכזי של 'מופא' (מרכז אמנויות הבמה החדש והמרשים של בודפשט, י"ש). אני יכול להעיד שההופעה הקונצרטית הייתה אחת ההצלחות הגדולות שלנו, ואני מדבר על הקהל, על הזמרים ועל הנגנים. יש במוזיקה מרכיבים ש'מוסתרים' בנוסח מבוים, בגלל התפאורה או בגלל יסודות חזותיים אחרים במופע אופראי. כאשר המופע מתמקד במוזיקה בלבד מי שמכיר את היצירה מגלה בה פרטים שהסתתרו מאזניו קודם."  
 
מה הציפיות שלך מן הקהל בישראל?
 
"אנחנו מאמינים שהעיבוד האופראי לסיפור המקראי הנודע יהיה חוויה גדולה לקהל הישראלי. אנחנו מקווים שהופעת האורח שלנו תהיה לרוחם, ואף תישא חן בעיניהם. אני מעז לקוות שההפקה הזאת תהיה תחילתה של ידידות מופלאה בין בית האופרה הממלכתי של הונגריהלבין הקהל בישראל, אם לצטט משפט ידוע מתוך 'קזבלנקה', סרטו של הבמאי ההונגרי-אמריקני מיכאל קורטיז
 

מלכת שבא, שנת תרבות הונגריה ישראל


האופרה נכתבה בגרמנית ומושרת בלשון זו. איך מסתדרים הזמרים בהונגריה בהופעות עם זמרים הונגרים?
 
"המסורת הרווחת בעשרות השנים האחרונות בבודפשט היא ששרים אופרות בשפות המקוריות שבהן נכתבו. גרמנית ואיטלקית הן השפות הרווחות ביתר ברפרטואר של בית האופרה שלנו. אין לזמרים שלנו כל בעיה לשיר בגרמנית ואנחנו מעלים גם אופרות באנגלית, בצרפתית, ברוסית, בפינית, בצ'כית ואפילו ביידיש."
 
שאלה מתחום אחר, בישראל זמרי האופרה עובדים בדרך כלל בחוזים לפי ההפקות שבהן הם משתתפים. איך מתוגמלים הזמרים בבית האופרה ההונגרי?

"כל הזמרים בהפקה הזאת נמנים עם האמנים המובילים של בית האופרה. גם חברי תזמורת האופרה כולם עובדי האופרה, כלומר מקבלי משכורת מבית האופרה הממלכתי של הונגריה. אחת העובדות הפחות ידועות על בית האופרהשלנו היא שהבית הוא אחד מארבעת בתי האופרה הגדולים והעסוקים ביותר בעולם. שלרשותו עומדים שני אולמות גדולים ואולם למופעים קאמריים שיפתח בתחילת שנת 2020. אנחנו מסוגלים להציג במקביל בשלושת האולמות, כלומר בעת ובעונה אחת בפני 3300 צופים. מספר העובדים והאמנים המקבלים שכר מן האופרה הממלכתית של בודפסט עומד על 1600. כלומר, אנחנו עומדים באותה שורה עם בתי האופרה של מוסקבה, פריז וסנט פטרבורג."


מלכת שבא, שנת תרבות הונגריה ישראל,  צילום: Berecz Valter


האופרה תתקיים ב-10 בספטמבר ב-20:00 בבית האופרה, המשכן לאמנויות הבמה ע"ש שלמה להט (צ'יץ') – תל אביב. מחיר כרטיס : 199 – 379 ₪. להזמנת כרטיסים: 03-6927777 
  
 רכישת כרטיסים


למועדי מופעים >

14/08/2019   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע