בעקבות דחיית הפסטיבל עקב המאורעות האחרונים: פסטיבל המשוררים במטולה של בית הקונפדרציה יתקיים בחודש יולי הקרוב תחת הכותרת "רגע אחד שקט בבקשה" - שלושה ימים עם עשרות משוררות ומשוררים, יוצרים, חוקרים ואוהבי שירה המתקבצים במושבה הצפונית מכל רחבי הארץ. עם אירועים לזכרם של נתן זך ואהרון אלמוג, מפגשים עם כלות וחתני פרס ישראל לספרות ולשירה, הסתכלות מחודשת על יצירתם של ביאליק, וולך וברנר, מפגשים עם משוררות ומשוררים צעירים, שירה עכשווית במרחב הערבי, החוויה הנשית בשירה, אקו-פואטיקה, פרפורמנס, ספוקן וורד, פואטרי סלאם ומה שהופך אותם לשירה, מחוות לנורית זרחי, חדוה הרכבי ועוד
חגיגה של שירה ורוח
לאחר שנדחה עקב המאורעות האחרונים, חוזר פסטיבל המשוררים במטולה ויתקיים בין ה-1 ל-3 ביולי 2021. שורת שירו המפורסמת של נתן זך, "רגע אחד שקט בבקשה", כותרת הפסטיבל, הפכה אקטואלית מתמיד בשנה רבת תהפוכות זו.
פסטיבל המשוררים במטולה הוא אחד ממיזמי הדגל של בית הקונפדרציה, בניהולו של אפי בניה. אחת לשנה, מעתיק בית הקונפדרציה הירושלמי את פעילותו למטולה, ובכך מגשים את אחד העקרונות החשובים שבבסיס פעילותו: הפיכתה של הפריפריה לחלק בלתי נפרד ממפת התרבות הישראלית.
לדברי אפי בניה, מנכ"ל בית הקונפדרציה ומנהל הפסטיבל: "בית הקונפדרציה מפיק את פסטיבל המשוררים במטולה מזה 24 שנה וזהו אירוע השירה החשוב והגדול ביותר בישראל. על אף התקופה המאתגרת שעברה עלינו בשל משבר הקורונה העולמי ולאחריו המלחמה, אנו גאים לבשר שהפסטיבל חוזר אל מטולה כמיטב המסורת, לחגיגה אמיתית של שירה ורוח. הפסטיבל יתקיים בניהול אמנותי משותף של בני ציפר ושירי לב-ארי, שהצטרפה השנה לצוות הניהול. יחד הם רקחו תוכניה מופלאה ועשירה מאין כמותה בהשתתפות מיטב המשוררות, המשוררים, כלות וחתני פרס ישראל ואנשי רוח בולטים. בית הקונפדרציה מזמין אתכם להגיע אל מטולה וליהנות מן השיחות, אירועי המחווה והמפגשים המרתקים שמחכים לכם ברחבי המושבה הצפונית".
אפי בניה, צילום: עמרי בראל
בני ציפר ושירי לב-ארי, המנהלים האמנותיים של הפסטיבל: "לאחר שנה שהיתה מן הסוערות בתולדות המדינה והעולם, יעמוד הפסטיבל בסימן איחוד השורות של השירה והספרות בישראל. הפסטיבל יארח את גדולי היוצרים שבינינו, שיעלו למטולה ובכך יביעו את אמונם ואמונתם בעצם ההמשכיות של התרבות ושל הדיאלוג התרבותי."
בני ציפר, תמונת יחסי ציבור
בין השאר יתקיימו בפסטיבל אירועים לזכרם של נתן זך ואהרון אלמוג, מפגשים עם כלות וחתני פרס ישראל לספרות ולשירה, הסתכלות מחודשת על יצירתם של ביאליק, וולך ברנר, מפגשים עם משוררות ומשוררים צעירים, שירה עכשווית במרחב הערבי, החוויה הנשית בשירה, אקו-פואטיקה, פרפורמנס, ספוקן וורד, פואטרי סלאם ומה שהופך אותם לשירה, מחוות לנורית זרחי, חדוה הרכבי ועוד.
השנה יעניק הפסטיבל את פרס "אביב" לשירה, בחסות חברת אביב לבנייה, לאהרן שבתאי. הפרס יוענק לועל מפעל חייו כמשורר וכמתרגם מן הקלאסיקה היוונית, ויחגוג את תרומתו לתרבות הישראלית.
ברוח מסורת הפסטיבל, שבה בוחר הקהל מדי שנה במשוררים האהובים עליו, ייפתחו עם תחילת הפסטיבל הקלפיות לבחירות. והפעם: מי צריכה להיות המשוררת הלאומית של ישראל?
שירי לב ארי, צילום: תמר אפלבאום
תכנית הפסטיבל:
יום חמישי, 1 ביולי
19:00-18:00, בית הראשונים
גורי רוח – שירה חדשה – א'
שיחה וקריאה עם משוררים ומשוררות בתחילת דרכם. אורין רוזנר, שי בוזגלו ושני פוקר כותבים על אהבות ואהבות נכזבות כלפי אישה או גבר, על הכמיהה לאינטימיות ולהבנה, על הרצון להיראות ולהשתקף אבל גם להסתתר ולהצפין, ועל יחסים טעונים עם אמא או עם אם חלופית. אורין רוזנר תשוחח על ספר הביכורים שלה "גורי רוח", שי בוזגלו על ספרו "לִבְדָדֵנוּ", ושני פוקר על ספר ביכוריה "מחצית חביוני".
מנחה: שירי לב-ארי מוזיקה: הדרה לוין ארדי
20:30-19:30, בית הראשונים
"הנה קם ועומד סולם יעקב שבתוכי" – שעה עם ארז ביטון
הפצצה שעיוורה את ארז ביטון בילדותו הובילה אותו לגלות את אוצר השירה, והשירה חיברה אותו לזהות המזרחית שנטש בנעוריו. ביטון היה לאביהם של משוררי המחאה המזרחית, אף על פי ששירתו אינה שירת מחאה אלא שירת קבלה וסולידריות עם הכלל. ארז ביטון יקרא משיריו וישוחח עליהם ועל מפעלי חייו האחרים בתחום הספרות והחינוך. הוא יארח את המשוררים יערה בן-דוד, שי בוזגלו וישראל דדון.
מנחה: בני ציפר מוזיקה: עופר כלף
22:00-21:00, בית הראשונים
עוברים צד: מפגש פסגה עם סוכן תרבות - קובי מידן
התרגלנו לראות אותו מארח ומגיש יצירות של אחרים, אבל לא התעכבנו לדעת מה המטען התרבותי שהוא נושא בתוכו. בערב זה יעבור קובי מידן צד וידבר על עצמו ועל יצירתו שלו בתחום השירה והתרגום. יתלווה אליו המוזיקאי איתי פרל.
מנחה: בני ציפר מוזיקה: איתי פרל
קובי מידן, צילום: מוזס בנסון
23:30-22:30, בית הראשונים
שירה זה כן
שירת פרפורמנס, ספוקן וורד, פואטרי סלאם, ראפ והיפ הופ – כל אלו מאופיינים בשורות קצובות, חרוזות, יריות ממוקדות של אבחנות ומסרים, המשלבים התרסה ואופטימיות. מה מבחין בין הז'אנרים האלה ומה בכל זאת הופך אותם לשירה? בהשתתפות סיגלית בנאי, נילי קופלר, סיגל בן יאיר וישראל דדון.
מנחה: סיגלית בנאי מוזיקה: הדרה לוין ארדי
מיד בתום האירוע יתקיים מופע לילי של ספוקן וורד, מוזיקה ותיאטרון – כדאי להישאר ערים.
הדרה לוין ארדי, צילום מסך מתוך יוטיוב
"קום, יונה!" - מופע ספוקן וורד מוזיקלי בהשראת ספר יונה
יונתן קונדה במופע המציג את סיפורו של יונה הנביא כקברט עכשווי, שבו ספוקן וורד פוגש תיאטרון ומוזיקה מקורית חיה של עדי לוז וטל רווה. זהו מסע לילי חווייתי של שירה מדוברת, מושרת, נזעקת ונלחשת, אל בטן הלווייתן של העברית, ואל לב השאלה: האם יש עוד מקום לנביא בימינו? כתיבה וביצוע: יונתן קונדה, מוזיקה חיה: עדי לוז, טל רווה, יצירה: יונתן קונדה, שירי ג'ורנו, הפקה: תיאטרון הידית
יום שישי, 2 ביולי
10:00-9:00, בית הראשונים
לכתוב את הטבע הפצוע – מהי אקו-פואטיקה?
שירה בעלת דגש או מסר אקולוגי חזק היתה קיימת עוד לפני שנולד המושג "אקו-פואטיקה", אך רק בשנים האחרונות אפשר לדבר על שירה שמחוברת אל העולם באופן שמשמעותו לקיחת אחריות של ממש. בשנת 2018 נוסד בישראל פרס "כליל" לאקו-פואטיקה, מייסודה של המשוררת סבינה מסג. מסג תארח את המשוררות בעלות הקווים האקו-פואטיים המובהקים מאיה ויינברג ואגי משעול.
מנחה: סבינה מסג מוזיקה: אסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
11:30-10:30, בית הראשונים
כמה ביאליק יש? פניו המוארות של המשורר הלאומי
שמואל אבנרי, מנהל הארכיון והמחקר בבית ביאליק, הוציא לאור השנה ספר עב כרס המציג לנו את ביאליק שאותו לא הכרנו – נקי מדימויים כוזבים ומואר מחדש על יסוד חשיפה וניתוח של תעודות וכתבי יד. הסופר חיים באר, פרופ' דן מירון ופרופ' נורית גוברין ישוחחו עם אבנרי על ספרו ועל מפעל הארכיון שלו.
מנחה: בני ציפר מוזיקה: אסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
13:00-12:00, בית הראשונים
"אני גרה בקרון הזמן" – מחווה לנורית זרחי
המשוררת והסופרת נורית זרחי, כלת פרס ישראל לספרות לשנה זו, חתומה על יותר מ-100 ספרים – ספרי שירה, פרוזה וספרי ילדים. כתיבתה מתחוללת בין חדרי הילדות ובונה מרחב של חיים פנימיים. יש ביצירתה פיות ומכשפות, בנות ים ועכבישות, גבירה ונערות פרובינציה. היא כותבת על חוויות של מציאות נפרמת, אהבות מוחמצות ויתמות, וכל זאת בשפה ייחודית משלה, עם דמיון שופע, מבט ילדי ואירוניה דקה. באירוע המחווה לנורית זרחי ישתתפו אריאל הירשפלד, יפתח אלוני, מאיה ויינברג, אורית גידלי ואורין רוזנר.
מנחה: שירי לב ארי מוזיקה: עופר כלף קטעי קריאה: אלי גורנשטיין
נורית זרחי, צילום: מוקי שוורץ
14:30-13:30, בית הראשונים
כאבו של האינטליגנט העברי האומלל – מאה שנה לרצח ברנר
שנת 2021 היא שנת המאה להירצחו של הסופר האקטואלי תמיד יוסף חיים ברנר, שנהפך לאגדה וקנה לעצמו מוניטין בזכות אומץ לבו לצאת נגד המוסכמות. מתוך המומחים הרבים ליצירתו של ברנר בחרנו בשניים, מן המובהקים שבאוהביו: הסופר חיים באר וחוקרת הספרות פרופ' נורית גוברין, שיספרו כל אחד מצדו על ברנר שלו, האיש והמיתוס. סיגל בן יאיר, תהל פרוש וישראל דדון, משוררים צעירים המתאפיינים בזעם "ברנרי" כלפי אי שוויון חברתי, יקראו משיריהם, המתכתבים עם נושא הפאנל.
מנחה: בני ציפר קטעי קריאה: אלי גורנשטיין מוזיקה: אסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
16:00-15:00, בית הראשונים
כיצד נעשה אדם אבות ישורון?
אבות ישורון היה משורר של שבר ושבירות – גם ביוגרפיות וגם פואטיות. מי שנולד כיחיאל פרלמוטר באוקראינה, עלה לישראל ב-1925 ואיבד את משפחתו בשואה, לא פסק מלהרגיש את כובד האשמה והחרטה על הנתק ומחיקת העבר. ישורון תמיד היה אחר בנוף השירה המקומית, הן בשפת השירה שלו, הן בהשקפותיו והן בחוסר רצונו להשתייך. הספר "חרסים – מן הארכיון של אבות ישורון", שפרסמה בתו, העורכת והמתרגמת הלית ישורון, מביא קטעי שירים, פתקים, מכתבים ומחשבות שהגה לאורך עשרות שנים. באירוע לזכרו תהיה נוכחת הלית ישורון, וישוחחו על הספר חדוה הרכבי, אלכס בן-ארי, תהל פרוש, גלעד מאירי ואריאל רזניקוף, המתרגם כעת את "חרסים" לאנגלית.
מנחה: שירי לב-ארי מוזיקה: עופר כלף
אבות ישורון, צילום: אמון יריב
17:30-16:30, בית הראשונים
קינת הלבבות – שירה חדשה ב'
מדי שנה יוצאים אל האור משוררים חדשים. המשוררים אודיה רוזנק, ישראל דדון ואלטייב ע'נאים צמחו בפריפריה נפשית וגיאוגרפית. בשיריהם נוכחת חוויית התלישות מהקיום השוטף, פגיעות גופנית ומנטלית ולשון פיגורטיבית שיודעת לזעוק ולהתריס כשצריך. נכיר את ישראל דדון עם ספר הביכורים "שירֵי עזובה לָאהבה", את אודיה רוזנק עם ספר הביכורים "בוא, לקק אותי", ואת אלטייב ע'נאים עם ספרו הראשון "לב פרוס גס".
מנחה: שירי לב-ארי מוזיקה: הדרה לוין ארדי
19:00-18:00, בית הראשונים
מוריד הגשם - אירוע לזכרו של אהרן אלמוג
שירתו של אהרן אלמוג בישרה במובנים רבים את השירה המזרחית. כבן למשפחה שעלתה מתימן, היה אלמוג אחד המשוררים שפרצו את הדרך לכותבי שירה מזרחיים. "אמש בכיתי ברחוב ברנר/ בינות להמון" כתב בשירו הראשון, לאחר שסיקר עבור העיתון צעדת מחאה של מובטלים בתל אביב. בהומור ובמשחקיות כתב אלמוג על נושאים נוקבים, אישיים וחברתיים, מזג לשירתו חומרי מציאות ופרטים ביוגרפיים ומהל אותם בדמיון, פנטזיה והמצאות. באירוע לזכרו יקראו משיריו וידברו אודותיו אלמנתו, הסופרת רות אלמוג, בתם, הסופרת אליענה אלמוג, והמשוררים אוהבי שירתו סבינה מסג, רוני סומק וארז ביטון.
מנחה: בני ציפר מוזיקה: עופר כלף
21:30-20:30, בית הראשונים
"רגע אחד שקט בבקשה": המופע המרכזי – מחווה לזכרו של נתן זך
השנה נפרדנו מנתן זך, שאפשר לראות בו את "האב השלישי" של השירה הישראלית, לצד ביאליק ואלתרמן. זך, המשחרר הגדול של לשון השירה, היה מוביל תרבותי. פעילותו כמשורר, כעורך וכמבקר הגיעה לשיאה בשנות ה־50 וה־60 והשפעתו ניכרת עד היום. שיריו מוזיקליים מאוד, והמר והמתוק מעורבבים בהם יחד עם הפיכחון והנחמה. באירוע לזכרו ישתתפו חתני פרס ישראל ארז ביטון ופרופ' דן מירון, המשוררים רוני סומק, אגי משעול וסיגל נאור פרלמן וחוקר הספרות פרופ' אריאל הירשפלד.
מנחים: שירי לב-ארי, בני ציפר מוזיקה: הדרה לוין ארדי, עופר כלף ואסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
נתן זך, צילום: דינה גונה
23:00-22:00, בית הראשונים
אנדרטה של צרעת - המחזות הגנוזים של יונה וולך
המשוררת יונה וולך ניסתה לשווא במהלך חייה להעלות לבמה את המחזה שכתבה, "אנדרטה של צרעת". זהו טקסט בוטה, רווי מין, המספר על הזוגיות שלה עם עבריין אנרכיסט במנזר נטוש, על גבול שטח ההפקר בירושלים של שנות השישים. עודד כרמלי ושני פוקר גילו את המחזה וקטעי תיאטרון נוספים של המשוררת בארכיונה במכון גנזים והוציאו אותם לאור כספר, במאמצים מרובים וללא הרבה עזרה או מימון מבחוץ. כרמלי ופוקר ידברו על ספר המחזות החדש עם המשוררות אודיה רוזנק וסיגלית בנאי, שגם תנחה את הפאנל. השחקן אלי גורנשטיין יקרא יחד איתם כמה תמונות מהמחזה.
מנחה: סיגלית בנאי קטעי קריאה: אלי גורנשטיין מוזיקה: אסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
אודיה רוזנק, צילום: אילן בשור
00:30-23:30, בית הראשונים
על פרשת השבוע: "בין המצרים", ומרתון שירה אל תוך הלילה
המשורר מירון ח. איזקסון ידבר על פרשת השבוע ועל תקופת "בין המצרים", ויארח את מרתון השירה אל תוך הלילה, שבו יקראו משוררים משיריהם ברוח השבת והשלום. בהשתתפות סבינה מסג, יערה בן-דוד, יפתח אלוני, שי בוזגלו, אורית גידלי ואלכס בן-ארי.
יום שבת, 3 ביולי
10:00-9:00, בית הראשונים
"הָעֵצִים הָיוּ מַרְכִּינִים רֹאשׁ בַּעֲנָוָה. מָה הֵם מְבִינִים בְּחַיֵּי אִשָּׁה"
החוויה הנשית נוכחת בשירה העכשווית וגם מתגבשת באמצעותה. האם סדר היום החברתי והשינויים שמחוללת תנועת "מי טו" משתקפים בשירי המשוררות? האם הן גם שליחות ציבור, והאם כל זה שיפר את תנאי היצירה שלהן, או שמא הן עדייין מחפשות חדר משלהן? שיחה בהשתתפות סיגל בן יאיר, אודיה רוזנק, אורית גידלי, סיגל נאור פרלמן, תהל פרוש ואורלי עסיס.
מנחה: תהל פרוש מוזיקה: עופר כלף
11:30-10:30, בית הראשונים
על שירה מתקלפת וסגפנות חילונית
בעקבות הסכמי השלום עם האמירויות ועם מרוקו, נשוחח על שירה עכשווית במרחב הערבי ועל שירה פלסטינית עכשווית, על התופעות התרבותיות שהיא משקפת ועל תרגומי שירה מערבית לעברית. בהשתתפות המשורר אלטייב ע'נאים והמתרגמים עופרה בנג'ו ועידן בריר.
מנחה: בני ציפר מוזיקה: אסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
13:00-12:00, בית הראשונים
חדוה הרכבי הגיעה לגבורות
קשה למקם את המשוררת חדוה הרכבי באסכולה או בחבורה דורית מסוימת. השנה היא חוגגת את יום הולדתה השמונים והיא ושירתה הן עדיין אניגמות מוחלטות. איננו מבינים את סוד הקסם המאגי של טורי שיריה ובכל זאת נסחפים אחר הקצב שלהם. הבלבול האנטי-תחבירי של לשון השירה שלה מגיע לפעמים לידי כך שאיננו שומעים אלא צלילים, ומשמעותן הרגילה של המילים מפנה את מקומה למשלב גבוה יותר של הלשון. חדוה הרכבי תקרא משיריה המכשפים ותשוחח עם פרופ' אריאל הירשפלד.
מנחה: בני ציפר קטעי קריאה: אלי גורנשטיין מוזיקה: אסף מאיר, חבר ההרכב "חסרים"
חדוה הרכבי, צילום: איריס נשר
14:30-13:30, בית הראשונים
אגי ורוני - חצי חצי
אגי משעול היא תופעה מופלאה בעולם השירה. בכישרונה העצום היא מפליאה לנגן בכל אחד מספריה על מיתרים חדשים של הנפש. משעול תקרא מספרה האחרון, "קפל", בעל הנימות הארוטיות, ותגיב על מאמרי הביקורת השונים שנכתבו באחרונה על שירתה.
רוני סומק, שהוכתר לפני שנתיים על ידי פסטיבל המשוררים במטולה כמשורר הלאומי, יקרא מספר שיריו החדש ״כל כך הרבה אלוהים״, וידבר על גורלם של משוררים הזוכים לפופולריות גדולה.
מנחה: בני ציפר מוזיקה: הדרה לוין ארדי
אגי משעול, צילום: בר גורדון
16:00-15:00, בית הראשונים
הרגע אני לומד לכתוב – שירי בית ספר
בשנה החולפת הוציא המשורר והעורך גלעד מאירי אנתולוגיה של שירים המתמקדת בבית הספר. משוררים מכל גוני הקשת תרמו לה את חלקם בשירים המדברים על כמיהה של מורים ותלמידים להבנה ולקירבה, או מותחים ביקורת על פגמיה של מערכת החינוך, על הנוקשות, הסירבול הביורוקרטי והקיפוח. משלל המשוררים שהשתתפו באנתולוגיה יארח הפאנל את אהרן שבתאי, מי שייסד את הז'אנר של שירי בית הספר בפואמה שלו "חדר המורים" ואת המשוררים ששיריהם מופיעים באסופה: ארז ביטון, רוני סומק, אורלי עסיס, סיגלית בנאי, יערה בן-דוד וסיגל בן יאיר.
מנחה: גלעד מאירי מוזיקה: הדרה לוין ארדי
רוני סומק, צילום: ליאורה סומק
17:30-16:30, בית הראשונים
אירוע נעילה
פסטיבל המשוררים במטולה מעניק את פרס "אביב" על מפעל חיים למשורר והמתרגם אהרן שבתאי
אהרן שבתאי, הפועל בשדה השירה מאז 1966, השנה שבה פירסם את ספר ביכוריו "חדר המורים", שינה עם השנים את טעמיו הפוליטיים ואת נושאי התעניינותו. על אף זאת נותרה טביעת הסגנון שלו כשהיתה – טביעת היד של משורר התר אחר האמת ומתפעל בתום ילדי מן היומיום, על היופי והכיעור שבו. במקביל לכל אלה קיבל עליו שבתאי לתרגם מיוונית עתיקה את כלל המחזות הקלאסיים של אוריפידס, אייסכילוס וסופוקלס, והביא את מפעלו התרגומי לשיא בתרגום האיליאדה והאודיסיאה להומרוס. המשוררים משתתפי הפסטיבל יעלו למרתון קריאה בשירי שבתאי ויספרו על המקום שבו נפגשה דרכם עם שירתו או עם תרגומיו. בתום האירוע יוכרז שמה של המשוררת הלאומית שנבחרה על ידי הקהל במהלך ימי הפסטיבל.
מנחים: שירי לב-ארי, בני ציפר קטעי קריאה: אלי גורנשטיין מוזיקה: הדרה לוין ארדי
אלי גורנשטיין, צילום: יוסי צבקר
פסטיבל המשוררים הישראלי ה-24 במטולה יתקייםחג השבועות בין התאריכים 3-1 ביולי 2021. פרטים: 02-5399360, שלוחה 5 ובאתר בית הקונפדרציה. הכניסה לאירועי הפסטיבל ללא תשלום בהרשמה מראש