הקרנתו השבוע של סרט האימה הפולחני "קרנבל הנשמות", כשהרכב הרוק-אלטרנטיב המשובח "מרקורי רב" ונגנים ישראלים אורחים מבצעים לו פסקול בלייב, תהיה הסנונית האחרונה לפני הדבר האמיתי – "סאונדטרק", פסטיבל סרטי המוזיקה הראשון שייפתח בסינמטק תל אביב ב-15 בנובמבר
חוויה מכוננת
בראשית שנות ה-80, אז חייתי בניו יורק, יצא לי לחוות הקרנה ברדיו סיטי מיוזיק הול של "נפוליאון", סרטו הקלאסי של אבל גאנס מ-1927 בליווי פסקול מוזיקלי בביצוע התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק. זו הייתה חוויה מכוננת. כמה שנים לאחר מכן הרעיון הועבר לבימת היכל התרבות בתל אביב, עם הפילהרמונית שלנו.
במרץ 2022 חזיתי בסינמטק תל אביב בהקרנה של "נוספרטו" לרגל מאה שנים ליצירת הסרט שביים פרידריך וילהלם מורנאו, והאזנתי לפסקול המקורי שהלחינה וביצעה בלייב על הבמה די.ג'יי אליוט - אירוע מרשים ומרגש.
בספטמבר האחרון צפיתי בהיכל לאמנויות הבמה בהקרנת "הבהלה לזהב" של צ'פלין מ-1925, כשתזמורת המהפכה מבצעת את הפסקול שכתבו מוזיקאים שהבמאי הגאון אך נטול ההכשרה המוזיקלית הרשמית עבד איתם, ובהשראת רעיונותיו הלחינו את הפסקול, שאף הוא חתום עליו, לגרסת הסרט המחודשת שיצאה ב-1942 - אירוע קולנועי-מוזיקלי מהפנט.
ידוע לכל שהקולנוע והמוזיקה צועדים יד ביד מאז ימיו הראשונים של הקולנוע האילם, כשסרטים שנעשו אז הוקרנו באולמות בהם פסנתרנים אלתרו להם פסקולים, להנאת הקהל. ולכן יש הצדקה רעיונית מובהקת למיזם הנהדר של דנה קסלר וישיב כהן לפתוח פסטיבל קולנוע ראשון מסוגו בנושא מוזיקה בשם "סאונדטראק", שיתקיים בסינמטק תל אביב בין ה-19-15 בנובמבר.
טובי איימיז, תמונה מהארכיון הפרטי
בחצרו של הקרימזון קינג
סרט הפתיחה יהיה עבודתו הדוקומנטרי של הבמאי הבריטי טובי איימיז "בחצרו של מלך הארגמן: קינג קרימזון בגיל 50" - סרט שבני דורי, שהשכלתם וטעמם המוזיקלי עוצבו בסיקסטיז, יצפו בו בהתרגשות. הרי "בחצרו של מלך ארגמן" היה בזמנו המנון רוק מתקדם מסעיר שלנו. ובעקבות הקטע הזה הלהיבו אותנו מאלבום הבכורה של ההרכב מ-1969 גם Epitaph, "האדם הסכיזואידי של המאה ה-21" ושאר הקטעים. במרכז הסרט מקים הלהקה, הגיטריסט רוברט פריפ, וגם נפשות פועלות נוספות הקשורות לנושא. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם הבמאי, בהנחיית אביב גפן.
בחצרו של מלך הארגמן: קינג קרימזון בגיל 50, איור:
במסגרת הפסטיבל יוקרנו ויתקיימו יותר מ-40 סרטים ועוד אירועים מיוחדים שונים, והוא יארח יוצרים וטאלנטים מהארץ ומחו"ל. בין ההיילייטס: הפסטיבל יעניק פרס מפעל חיים לדובי זלצר, מלחינם של סרטים רבים, בהם "ארבינקא" של אפריים קישון, "שלושה ימים וילד" של אורי זוהר, "פורטונה" ו"קזבלן" של מנחם גולן, "אני אוהב אותך רוזה", של משה מזרחי, "המאהב", של מיכל בת אדם, "טיפת מזל", של זאב רווח ורבים אחרים. לרגל הענקת הפרס יקיים הפסטיבל אירוע מחווה שיחגוג את הפסקולים של זלצר, כולל הקרנה מתוזמרת חד פעמית של "ארבינקא".
אורחת מיוחדת בפסטיבל היא המוזיקאית והאמנית לידיה לאנץ, האייקון הנשי המוביל של סצנת האנדרגראונד הניו-יורקית של שנות ה-70. לאנץ תגיע לאירוע במיוחד כדי להיות נוכחת בהקרנת הבכורה של "לידיה לאנץ: המלחמה לעולם לא נגמרת", סרט דוקומנטרי חדש שנעשה עליה בבימויה של בת' בי. לפני הקרנת הסרט תתן לאנץ הופעת ספוקן וורד ולאחריה תקיים שיחה עם הקהל.
לידיה לאנץ', צילום: יסמין הירט, צילום: לידיה הירסט, באדיבות מונדו פילמס
כן תיערך מחווה לגאון הקומי של הקולנוע האילם באסטר קיטון, במסגרתה יוקרנו שלושה סרטים אילמים קצרים שלו בליווי מוזיקלי חי של הפסנתרנים עוזי נבון, עמרי בר וניצן ורדי, שיביאו פסקולים מקוריים משלהם לסרטי המופת הקצרים של קיטון. כמו כן תתקיים הקרנה מיוחדת של הסרט האילם הקלאסי "הפסיון של ז'אן דארק" (צרפת 1928) של הבמאי קארל תאודור דרייר. הסרט ילווה בפסקול מקורי לייב בהופעת בכורה של המוזיקאית יעל אקר. והפיקנטריה: הסרט "יום חדש לגמרי: יוריתמיקס ביפן", עבודת קולנוע נשכחת מהאייטיז של עמוס גיתאי והצלמת נורית אביב שתיעדו מסע הופעות של הצמד יוריתמיקס ביפן. ואלה כאמור רק מקצת מהסרטים והאירועים בפסטיבל.
ארבינקא, תמונה באדיבות סרטי יונייטד
סרט אימה פולחני
אבל עוד לפני פתיחתו הרשמית של הפסטיבל יתקיים השבוע אירוע הרצה אחרון - מרקורי רב: "קרנבל הנשמות", ביום חמישי ב-3 בנובמבר בסינמטק תל-אביב בשעה 21:00. "מרקורי רב" הוא הרכב רוק-אלטרנטיב אמריקאי משובח שהוקם בשנות ה-80 ואשר חבריו כיום הם הצמד ג'ונתן דונהיו (שירה וגיטרות) ושון מקוויאק "גראסהופר" (גיטרות וקלרינט). באירוע הם ילוו בלייב, יחד עם המוזיקאים הישראלים האורחים אלעד כהן בונן (כלי הקשה), גליה חי (ויולה) ואבי בללי (בס), את סרט האימה האמריקאי העצמאי מ-1962 "קרנבל הנשמות". בתום ההקרנה יזכו הצופים בבונוס: מרקורי רב יאלתרו בלייב מוזיקה ל"תרגיל בסמלים פשוטים", סרט קצר של אורי זוהר, אף הוא משנות ה-60.
"קרנבל הנשמות" הוא סרט אימה שכעת מציינים 60 שנה ליצירתו. ביים אותו הרק הארווי, וזהו סרטו היחיד. העלילה מתרחשת בקנזס ומביאה את סיפורה של מארי הנרי (קאנדנס היליגוס), אישה צעירה הנוהגת ברכב עם שתי חברותיה, ומתפתה לנהל מירוץ עם רכב בו נוהג גבר צעיר המתגרה בה. במהלך המירוץ סוטה רכבה ממסלולו על גשר, נוחת לתוך נהר בוצי ושלוש הנשים טובעות. שלוש שעות עוברות ומארי מגיחה לפתע מהמים אך לא מצליחה להיזכר כיצד ניצלה. היא עוברת לסולט לייק סיטי, שם שוכרים אותה לעבודה כאורגניסטית בכנסייה, אך היא סובלת מהזיות על רוחות הרודפות אותה.
קרנבל הנשמות, צילום: מייקל בלום
הסרט הופק בתקציב זעום של 33 אלף דולר והארווי נעזר ב"טכנאי גרילה", שהיו מוכנים לסייע לו בהתנדבות, תוך שימוש בטכניקות שונות ולא מקובלות, כדי לסיים את ההפקה. בזמן אמת הסרט לא זכה בתשומת לב, מה גם שהוקרן כדאבל-פיצ'ר יחד עם "שליח השטן", סרט שנשכח לגמרי. בהמשך, המוזיקה ונגינת האורגן של ג'ין מור, מחבר הפסקול, והצילום של מוריס פרטר, עוררו עניין אצל מבקרי הקולנוע, ו"קרנבל הנשמות" החל לצבור מעריצים. לאט אבל בטוח הוא הפך לסרט פולחן, שגם יוצרי קולנוע נחשבים, כמו דיוויד לינץ', ג'ורג' איי רומרו והבמאית האיטלקייה לוקרסיה מרטל שאבו ממנו השראה לפרויקטים שלהם. גם היום מוקרן הסרט מדי פעם בפסטיבלי האלווין וסרטי אימה. הבמאי הארווי, שמופיע בסרט בתפקיד אורח בתור "האיש", הלך לעולמו ב-1996 בגיל 71. זו צריכה להיות חוויה מרתקת לצפות בסרט מחדש, כשמרקורי רב והנגנים הישראלים מספקים לו את המעטפת המוזיקלית.