סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מחול
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ידיעה
 
מאת: מערכת הבמה פסטיבל "שירת האושפיזין" 2024
 

 
 
שלושה ימים בסוכת השלום של בית הקונפדרציה עם מיטב השירה העברית והעולמית


מיטב שירת העולם והשירה העברית

פסטיבל "שירת האושפיזין", בניהולו האמנותי של המשורר בנימין שבילי, יחול השנה בחולהמועד סוכות, בצל אירועי ה-7 באוקטובר 2023, ימים אחדים לאחר פסטיבל "שירת האושפיזין" אשתקד. הפסטיבל יתקיים במסגרת פעילות מרכז חיים גורי לתרבות בבית הקונפדרציה.

האסון הותיר אותנו שבורי לב ומזועזעים, והימים הרבים שאחריו ממשיכים לטלטל את כולנו. ואף על פי כן ולמרות הכל – אנו מתעקשים גם השנה להקים סוכת שלום, סוכה של תקווה לימים אחרים, ולהזמין אליה ממיטב שירת העולם והשירה העברית, שכתבו אנשים ונשים שיצירתם הגדולה מעניקה טעם ושאר רוח לחיים של כולנו, בכל זמן, ובמיוחד בזמן הזה. כל האירועים ילוו במוזיקה חיה, עם מיטב המוזיקאים הישראלים שלנו.

"פסטיבל 'שירת האושפיזין' הוא הזדמנות עבור אוהבי השירה לחוות מגוון של אפשרויות מפגש עם שירת העולם והשירה העברית הגדולה", אומר מנהל הפסטיבל, אפי בניה. "יש בו הכל: אירועים חגיגיים ורבי-משתתפים, צלילות עומק ליצירה אחת או לנושא אחד באירועים מינוריים יותר, ופגישות אינטימיות, על קפה ועוגה, ב'קפה רידינג', בין קורא אחד למשורר אחד. עשרות המשתתפים בפסטיבל נבחרו בקפידה, כשכל אחד מהם מביא אליו את קולו המיוחד. אני מאמין שבימים הסוערים הללו, כולנו זקוקים לחסד השירה ולהתכנסות השקטה פנימה שהיא מאפשרת. אני מזמין את כולכם לשבת בסוכה שלנו. הקהל הוא האושפיזין האמיתי".

"חג הסוכות הוא חגם של הנודדים, נוודי הרוח", אומר המנהל האמנותי של הפסטיבל, המשורר והסופר בנימין שבילי. "זהו חג ערעור על המובן מאליו היסודי ביותר: הבית המוקף ארבעה קירות, האזור הבטוח, הקבוע, המסוגר בדל"ת אמות. למשך שלושה ימים, אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לנוודי הרוח הגדולים של העולם – משוררים ומשוררות שנדדו, תמיד ברוחם ולפעמים בגופם, אל המחוזות המרתקים והמורכבים ביותר של הנפש והתודעה האנושית – ובמהלך חול-המועד סוכות יישבו לרגע בסוכת השירה שלנו".
 

מחיים גורי ליהודה עמיחי

אירוע הפתיחה של הפסטיבל יוקדש, כתמיד, להשראה המרכזית שלו, המשורר והיוצר האהוב חיים גורי, שבית הקונפדרציה נקרא על שמו. גורי כתב שירי מלחמה ושלום שהיטיבו לתאר את מצבה הקיומי המורכב, רב הסתירות, של ישראל, והערב יוקדש לשירתו זו.

מופע הסיום של הפסטיבל יוקדש למשורר גדול לא פחות, יהודה עמיחי, במלאות מאה שנים להולדתו, ובמיוחד לספרו "פתוח סגור פתוח", שהוא מעין סידור תפילה יהודי מודרני, שהמלה "אמן" חוזרת בו פעמים רבות ומגבירה את המתח בין האל הנעדר לאדם העומד מולו. גם הוא, כגורי, מהדהד את רוח הזמן באופנים מפליאים.

בין שני האירועים החגיגיים הללו יתקיימו שלל ערבים מרתקים ומלאי הפתעות.



חיים גורי, צילום: נינו הרמן

לורקה, הופמן ועוד

אחד המשוררים והמחזאים המזוהים במיוחד עם ההתנגדות למלחמה ולפשיזם, פרדריקו גרסיה לורקה, אף נרצח בדם קר על-ידי חייליו של פרנקו, הרודן הספרדי. לורקה יעמוד במרכזה של מחווה מיוחדת, לקראת צאת אוסף תרגומים חדשים של שיריו, פרי עטה של המשוררת והמתרגמת בחסד טל ניצן. את הערב ערך וינחה המשורר גלעד מאירי, וישתתפו בו טל ניצן והמשוררים רפי וייכרט ואורית מיטל. על המוזיקה: מור קרבסי.

"מדוע עזב יואל למזרח?" היא כותרתו של ערב שיעסוק בסופר, או אם תרצו המשורר, יואל הופמן, שנפטר גם הוא לפני כשנה. הופמן, אחד המשפיעים הגדולים על הספרות העברית ומתרגם נפלא של שירת הייקו וזן, נודע בספריו החידתיים, הליריים והמקוריים, ועל יצירתו ישוחחו עורך הערב והמנחה המשורר שחר מריו מרדכי, והמשוררים תמיר גרינברג ושירה סתיו. על המוזיקה: ערן צור, שישיר וגם יקרא קטעים מיצירותיו של הופמן.

כמו בכל שנה, גם הפעם יתקיים בפסטיבל המוסד האהוב "קפה רידינג" – מפגש של אחד על אחד בין איש או אשת ספרות לכותב או כותבת אחת – על קפה ועוגה, בבית-הקפה של בית הקונפדרציה, וכמובן, בליווי מוזיקלי חי. המשוררת והמתרגמת ריטה קוגן תקרא במשוררת הרוסייה הטרגית אנה אחמטובה; החוקר והסופר אריאל הירשפלד יקרא בחיים נחמן ביאליק; המשורר וההוגה עמוס נוי יקרא בשיריו של המשורר הלירי והסופר שנרצח בשואה, דוד פוגל; אשת הספרות בלהה בן אליהו תקרא במשוררת הנשכחת יוכבד בת מרים; המשורר תמיר גרינברג יקרא משיריו של ת"ס אליוט; ושחר מריו מרדכי יקרא משיריו של אמיר גלבוע.





תכנית הפסטיבל:

ראשון, 20 באוקטובר

  14:30 –15:30
קפה רידינג
| ריטה קוגן קוראת אנה אחמטובה
המשוררת והמתרגמת ריטה קוגן תקרא מתרגומיה ליצירותיה של אנה אחמטובה, בכירת המשוררות הרוסיות במאה ה-20. בשירתה הלירית של אחמטובה, שלמרות אסונות אישיים קשים המשיכה להפעים את קוראיה, שזורה ההיסטוריה ההפכפכה והאכזרית של רוסיה הסובייטית בימי סטלין.
מוזיקה: רונן שפירא פסנתר


16:00–17:00
קפה רידינג
|
אריאל הירשפלד קורא חיים נחמן ביאליק
את ספרו "כינור ערוך", העוסק בשירת ביאליק, פותח אריאל הירשפלד במלים: "'הכל התחדש פה, התרענן, הגיע לידי צליל חדש', כתב לחובר על 'אל הציפור', שירו הראשון שבדפוס של ביאליק, השיר שנהיה בעיני המבקרים הראשונים ובעיני קוראים רבים הסמל הטקסי של רגע 'התחייה' של העברית החדשה". הירשפלד יקרא משיריו של ביאליק וידבר על צלילים ומלים, כינור וציפור ביצירתו.
מוזיקה: עידן טולדנו עוד, גיטרה, נועה בן-שושן שירה


אריאל הירשפלד, צילום: דוד הירשפלד




17:30–18:30
זלדה זה לא רכב משוריין | שירה מיסטית נשית

שמה של זלדה, המשוררת המיסטית הנפלאה, הוא גם שמו של כלי הרכב המשוריין – צירוף מקרים המעורר מחשבה על המאבק בין מלחמה ושלום, בין גבריות לוחמת לנשיות חפצת אור. קריאה במשוררות מיסטיות שפשטו בגדי עור ולבשו בגדי אור.
עורך ומנחה: המשורר בנימין
שבילי
בהשתתפות: אברהם אלקיים, מתרגמם של המשוררים מנסור אל-חלאג' ואיבן אלערבי, והמשוררות נועה שקרג'י ומיתר מורן
מוזיקה: רז שמואלי גיטרה


19:00–20:00
מה עושות האיילות | מחווה ללאה גולדברג

שלוש משוררות נפגשות לשיחה על רבגוניותה המופלאה של לאה גולדברג, המשוררת רבת הפעלים, מי שתירגמה את "מלחמה ושלום" של לב טולסטוי ויצירות רבות משירת העולם, כתבה ספרות לילדים, מחזות, יומנים ומאמרים, כלת פרס ישראל ומרצה לספרות באוניברסיטה העברית.
עורכת ומנחה: המשוררת והעורכת
נוית בראל
בהשתתפות:המשוררות סיון בסקין ויערה שחורי
מוזיקה: סיון טלמור שירה, גיטרה




לאה גולדברג, תמונה באדיבות מכון גנזים

21:00–22:30
מופע פתיחה:
על מלחמה ושלום בשירתו של חיים גורי
אירוע הפתיחה החגיגי של הפסטיבל יוקדש לחיים גורי, שעל שמו נקרא בית הקונפדרציה. גורי פעל רבות לקידום השלום ולקירוב בין פלסטינים לישראלים מתוך עמדה של ענווה ושוויון. בערב נשוחח על גורי ועל שירת הלוחם ורודף השלום שלו.
עורך ומנחה: המשורר בנימין שבילי
בהשתתפות: אריאל הירשפלד והמשוררים יונתן ברג, שני פוקר וגלעד מאירי
מוזיקה: שם-טוב לוי



יונתן ברג, צילום: מיקול לוי ירון

שני,  21 באוקטובר

14:30–15:30

קפה רידינג | עמוס נוי קורא דוד פוגל
דוד פוגל, משורר וסופר שנספה באושוויץ, הותיר אחריו שירה יחידאית וחדשנית, שנחשפה רק בשנות ה-50, בזכותו של המשורר נתן זך. היה זה מהלך עקרוני של זך, שראה בשירתו הלירית המעודנת של פוגל אלטרנטיבה לשירה שרווחה בזמנו. עמוס נוי, משורר עכשווי והוגה, מאוהביו של פוגל, יקרא משיריו ויהרהר על אודותיהם.
מוזיקה: אבטה בריהון


16:00 17:00
קפה רידינג
| בלהה בן אליהו קוראת יוכבד בת מרים
44 שנה חלפו מאז מותה של המשוררת החידתית יוכבד בת מרים. האם אנחנו זוכרים אותה? קוראים בשיריה? האם אנחנו יודעים שזכתה, כמו לאה גולדברג, בפרס ישראל על מפעלה השירי? בלהה בן אליהו, חוקרת השירה והספרות העברית, תנסה לעמוד על חידת שירתה של בת מרים ותתהה על שאלת התקבלותה.
מוזיקה: "דואו אוריתס": אורית אורבך קלרינט אורית דוקלר פסנתר

18:30-17:30
אמירה הס והבולימיה של הנשמה

השנה הלכה לעולמה המשוררת אמירה הס, שספרה, "הבולימיה של הנשמה", מיטיב לייצג את אנרגיית הכתיבה שלה: כתיבה מסתורית ואקסטטית, שירה סוריאליסטית, מיסטית, לפעמים נבואית ולפעמים הומוריסטית, לפעמים שירת מחאה מזרחית ולעיתים שירה ארוטית.
עורך ומנחה: המשורר והחוקר אלמוג בהר
בהשתתפות: המשוררים תהילה חכימי ויוחאי אופנהיימר
מוזיקה: יאיר דלאל, הלחנה, עוד, שירה


19:00–20:00
נמר בעמק המצלבה | מחווה ל"עוטה עור הנמר" של שותא רוסתוילי

השנה זכינו בהדפסת מהדורה חדשה של היצירה האלמותית "עוטה עור הנמר" (הקיבוץ-המאוחד) – האפוס הגדול שתרם העם הגיאורגי לספרות העולמית. היצירה נכתבה במאה ה-12, במנזר עמק המצלבה, על-ידי שותא רוסתוילי, נזיר שחייו אפופי סוד. על התרגום המופתי שלה לעברית, שנעשה כמעט באורח נס, עמל בוריס גפונוב, שעל ימיו האחרונים בארץ כתב הסופר אורן ולדמן רומן מרתק.
עורך ומנחה: העורך והסופר ארז שוייצר
בהשתתפות: שגריר גיאורגיה לשעבר לשה ז'בנייה והסופר אורן ולדמן,מחבר הרומן "נמר בירושלים"
מוזיקה: להקת קולן: אברהם קוסאשווילי, סימון קריחלי, יוסף אדר, מתנאל ורוטנג שירה, רובן בר יוסף פסנתר, הלהקה מלווה עצמה בכלים פולקלוריסטיים


21:00
22:30
עולם אשירה לדור ודור | משוררים קוראים "תהילים"

מאז ה-7 באוקטובר אשתקד שרויה ישראל באחת התקופות הקשות שידעה. האם תפילה, בקשה ואמונה יכולות להושיע, או לכל הפחות לתמוך בנפש דואבת ומודאגת? ספר "תהילים" היה לאורך ההיסטוריה היהודית סוג של מתווך בין מקור הישועה לחפץ בישועה. ברם, מזמורי "תהילים" הם גם שירה עברית המיוחסת לנעים זמירות ישראל, דוד המלך.
מנחה: המשורר בנימין שבילי
בהשתתפות: המשוררים מיכל גוברין, זלי גורביץ', חביבה פדיה, מירון ח. איזקסון
מוזיקה: פרויקט ה-:D-ONEאמיתי אריכא
אמיתי אריכא שירה, יוקלילי, סאז | ירדן ארז גיטרה בס, עוד, כינור, קלידים, קולות |  איתמר גוטמן תופים, קולות

שלישי, 22 באוקטובר

14:30–15:30
קפה רידינג | תמיר גרינברג קורא ת"ס אליוט
בחירתו של המשורר תמיר גרינברג לקרוא את ת"ס אליוט מפתיעה. מה סוד משיכתו של גרינברג אל המשורר האנגלי-אמריקאי העמוס במיתולוגיות ובטקסטים נוצריים? מה הוא רואה מעבר לשלל הדימויים? האם מחזותיו של אליוט קוסמים לו, או אולי המוזיקה המכשפת שבפואמה "בארץ הישימון", שתורגמה על-ידי כמה משוררים עברים? מוזיקה: הדרה לוין ארדי הלחנה, שירה, פסנתר


 16:00–17:00
קפה רידינג
|שחר מריו מרדכי קורא אמיר גלבוע
40 שנה מלאו לפטירתו של אמיר גלבוע, חתן פרס ישראל לשירה. שפת השירה של גלבוע ייחודית ומכילה עושר רב של אילוזיות לשירת הקודש ולשירה המיסטית היהודית. "פתאום קם אדם בבוקר ומרגיש כי הוא עם", שירו הידוע בביצועו של שלמה ארצי, הפך להמנון לאומי, והיום הוא אקטואלי מתמיד. על שירתו של גלבוע ידבר וגם יקרא המשורר שחר מריו מרדכי, זוכה פרס זלדה לשירה.
מוזיקה: עופר כלף


שחר מריו מרדכי, צילום: בר גורדון


17:30–18:30
מדוע עזב יואל למזרח?
| מחווה ליואל הופמן
מחווה לסופר, או אם תרצו המשורר, יואל הופמן, שנפטר לפני כשנה. הופמן, אחת ההפתעות של הספרות העברית, היה מומחה לספרות יפנית ומתרגם נפלא של שירי הייקו, ספרות זן ודאו. תרגומיו חדרו ללבה של הספרות החדשה, ויחד עם ספריו שלו, ובהם "ספר יוסף", "מה שלומך דולורס" ועוד פנינים, יצרו מהלך חדש הן בפרוזה והן בשירה העברית.
מנחה: המשורר שחר מריו מרדכי
משתתפים: המשוררים תמיר גרינברג ושירה סתיו
מוזיקה: ערן צור הקראה אמנותית, בס


19:00–20:00
על דואנדה, פלמנקו ומלחמת שוורים
|מחווה ללורקה
מחווה למשורר הספרדי הענק גרסיה לורקה, שנרצח על-ידי הרודן הספרדי פרנקו. עם מטפחת אדומה מלאת יצרים ותשוקות, ידע עמוק ברובדי השפה והתרבות הספרדיות ותפיסת חירות פוליטית עמוקה, יצא לורקה לכבוש את לבם של שוחרי השירה בעולם – וכבש. מתרגמים עברים רבים יש לשיריו, למחזותיו ולמאמריו. מפגש לקראת צאת אוסף תרגומים חדשים של טל ניצן.
עורך ומנחה: המשורר גלעד מאירי
בהשתתפות: המשוררת והמתרגמת טל ניצן, המשורר רפי וייכרט והמשוררת אורית מיטל
מוזיקה: מור קרבסי, שירה, כלי הקשה, הרמוניום


גלעד מאירי, צילום: איתן דותן



21:00–22:30
מופע סיום: אלוהים מרחם על ילדי הגן
| מחווה ליהודה עמיחי
100 שנה מלאו להולדתו של יהודה עמיחי, וכמו רבים אחרים, נחגוג גם אנו עם שירתו באירוע שיחתום את הפסטיבל. ספר שיריו האחרון של עמיחי, "פתוח סגור פתוח", לצד היותו ספר נפלא, הוא גם סידור תפילה יהודי מודרני, שהמלה "אמן" חוזרת בו פעמים רבות ומגבירה את המתח בין האל הנעדר לאדם העומד מולו. זו אחת הסיבות שעמיחי נעשה, אולי, למשורר הטקסי ביותר בשירה העברית.
עורכת ומנחה: המשוררת והעורכת נוית בראל
משתתפים: יונתן ברג, מיטל זוהר ושולמית אפפל
מוזיקה: מיכה ביטון גיטרה אקוסטית, שירה



יהודה עמיחי, צילום: חנה עמיחי

 

פסטיבל שירת האושפיזין בבית הקונפדרציה, ראשון עד שלישי, חול-המועד סוכות, 22–20 באוקטובר 2024 י"ח–כ' בתשרי תשפ"ה. מחירי כרטיסים: 30 ש"ח לאירוע באולם, 25 ש"ח לאירוע קפה רידינג. רכישת כרטיסים: אתר בית הקונפדרציה ובטל': 02-5399360




 



16/09/2024   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע