מארז DVD משולש המתעד את ההיסטוריה של הלהקות הצבאיות מפי רבות מהנפשות הפועלות וכן כ-70 שירים מצולמים ראה אור לאחרונה. נחום מוכיח על מסמך נוסטלגי מרגש.
ואלה תולדות
אמנם היו כאן גם צבעים וגוונים אחרים של מוזיקה בראשית שנות המדינה וצפונה, אבל אין ספק שהקו המוביל והשולט של השירים והאווירה המוזיקלית הוכתב עד אמצע שנות ה-70 (ובעיקר בתקופה בין המלחמות, בין ששת הימים ליום כיפור) על ידי הלהקות הצבאיות. למרבה המזל, נותרו מספיק חומרים בארכיון הערוץ הראשון, שאפשרו להביא את סיפור הלהקות הצבאיות, במארז בצבע חאקי, תוך שימוש בסרטוני שחור/ לבן, תכניות טלוויזיה מיתולוגיות וריאיונות שצולמו לאחרונה. בזכות טיפול נכון בחומרים ועריכה מוקפדת (במאי: גיל לסניק, עריכה: נאוה אחירון) הונפק מוצר יפה ומכובד, שהופק ומופץ על ידי "גלובוס יונייטד" (שרכשה את הזכויות מרשות השידור).
עבור מי שלא מכיר כל כך את תולדות המוזיקה בארץ, נוצר הדיסק הראשון מתוך השלושה, המביא פרישה היסטורית מקיפה, תוך שימוש בנפשות הפועלות. חיים חפר מגלה איך נולד "הצ`יזבטרון" ושייקה אופיר מוסיף נופך משלו. יפה ירקוני חושפת איך נוצרה הקונטרה, באמצעות ה"חישטרון". ואז הגיעו ימי להקת הנח"ל הראשונה (1954-1951), כפי שמיטיב לספר יוסי בנאי. עוד סיפורי נציגי להקות נח"ל לדורותיהן מביאים חיים טופול, אריק איינשטיין (בקטע משכיב מצחוק, מתוך הסדרה של יואב קוטנר, "סוף עונת התפוזים"), יהורם גאון, פולי, גברי ושייקה (במערכון הורס, שמתאר איך האחרון מנסה להתקבל ללהקת הנח"ל ולא מצליח).
יעקב בודו מביא את סיפור פיקוד דרום, וכמה מחזורים טובים אחריו מייצגת את הלהקה אביבה אבידן. מולי שפירא וקובי אשרת הם דוברי פיקוד צפון, גבי ברלין הוא שגריר להקת השריון הקרבית, ניצה שאול מייצגת את פיקוד מרכז. רבקה זוהר מספרת איך לא התקבלה ללהקת הנח"ל ובסופו של דבר מספר את סיפורו שלו. בתוך כל אלה, שלובים סרטים ובהם הנסיעות המיתולוגיות של הלהקות במשאיות ובאוטובוסים להופעות בפני חיילים וכו`.
ההיילייט בדיסק הזה, לטעמי, הוא סרטון המנציח את סיפור ההעמדה לבמה של "ואלס להגנת הצומח" עם הסולנית ירדנה ארזי לתכנית של להקת הנח"ל. נעמי שמר, מחברת המילים והלחן של השיר מחליפה דעות עם במאי הלהקות האולטימטיבי דני ליטאי, ואפשר להתרשם כאן מעבודת הבימוי שלו, וגם מעבודתו של המעבד יאיר רוזנבלום (שחתום על הלחנת רבים מלהיטי להקת הנח"ל שהפכו לנכסי צאן ברזל).
עוד סיפור מעניין הוא זה של יוני נמרי, שהגיח ללהקה הצבאית ממועדוני רמלה-רחוב המסגר, שם עבד לצד חברים כעוזי פוקס וצביקה פיק. הוא התגייס ליצירת להקת הקצב הצבאית הראשונה – צוות הווי פיקוד הדרכה, לה אימץ אז כסולנית (וכבת זוג) את רותי נבון. שניהם מספרים על המהלך. בין היתר תמצאו בדיסק זה גם את מירי אלוני מספרת לאהוד מנור על המחלוקת שפרצה בזמנו סביב "שיר לשלום" שלה. עוד ראויים לציון סיפוריהם של יורם טהר-לב על הדרך בה כתב את "גבעת התחמושת" המצמרר שלו (עד היום), ולהבדיל זה של טל מוסרי, נציג להקת חיל החינוך, על האופן בו הפך "הילדים של חורף 73`" להמנון של החיילים, וגם של העם. עוד בדיסק זה, כבונוסים, שלושה קטעים שהוקלטו כפארודיות על להקות צבאיות לתוכניות בידור, "חמוץ לי חמוץ לי" ("לול"), להקת פיקוד ראש ו"הורה התנחלות" ("ניקוי ראש") ותולדות הלהקות הצבאיות ("מוצ"ש").
צעירים ויפים
שני הדיסקים האחרים גדושים ביותר מ-70 שירים של הלהקות, מכל הזמנים, מה שמאפשר מעקב אחר הצילום הנאיבי אבל הקסום של אז, וגם אחר התפתחות הקליפים הראשונים, בתקופה שבה עוד לא קראו לזה כך. "הבן יקיר לי אפרים", של להקת הנח"ל עם הסולנית מירי אלוני ראוי במיוחד לציון, כי הוא חובר בדיוק בתקופה שבה גם הלהקות הצבאיות גילו את המוזיקה הפסיכדלית, והדבר בא לידי ביטוי בסולו גיטרה בשיר וגם בסרטון המיסטי שצולם עבורו.
בדיסקים אלה תוכלו לראות את מיטב הכוכבים של תעשיית המוזיקה והבידור, כשהיו צעירים ויפים. רשימה חלקית: שלמה ארצי, גידי גוב, ריקי גל, שולה חן, רותי נבון, ירדנה ארזי, מתי כספי, מוטי פליישר, דורית ראובני, גבי עמרני, תיקי דיין ועוד ועוד. ולמתגעגעים ל"כוורת" (שמרבית חבריה שירתו בלהקות צבאיות), גם הם כאן, ב"הורה היאחזות".
בין השירים, והרשימה כאמור ארוכה מאוד, מ"שיר הרעות", "יא ירח" ו"חמסינים במשלט", דרך סדרת שירי להקת הנח"ל הקלאסיים: "הוא לא כל כך חכם", "ישנן בנות", "גשם בוא", "הייתי נער", "בשמלה אדומה", "שלווה", "החיים היפים", "בהיאחזות הנח"ל בסיני" ו"קרנבל בנח"ל". משירי להקת חיל הים, "יידישע פיראטן", "כשאהיה גדול", "המלח שלי", "רק בישראל", "חסקה" ו"מה אברך", ועד אבני דרך מוזיקליות של להקות אחרות: "פרחם בקנה" (חיל תותחנים), "שירו של צנחן", "גבעת התחמושת" ו"אנחנו מאותו הכפר" (פיקוד מרכז), "אני מת", "לאילת", "מדרום תיפתח הטובה", "בסיירת שקד", "ארץ ישראל יפה" ו"שבחי מעוז" (פיקוד דרום), "מתוק מתוק" (פיקוד צפון), "חופים" (צוות הווי של הנח"ל). בדיסק השני כלולים כבונוס השירים "הפרוטה והירח" (להקת הנח"ל, בגרסה המלאה), "שבת בצהריים" של להקת חיל הים, "12 טון" של להקת הנח"ל מודל 1959, ו"צ`ארלי צ`פלין" של להקת פיקוד המרכז.
בדיסק השלישי, הבונוסים הכלולים הם ארבעה מערכונים שנוצרו בתכניות הלהקות הצבאיות: "עמליה ברקוביץ`" (נתן דטנר ונתן נתנזון), "מעבר חזית" (ברק גליל ועפר שפריר), "קפ"פ" (להקת הנח"ל, עם ירדנה ארזי, ענת גוב, דורית שדה ועוד) ו"הסיפור של הילדים הטובים והרעים" (תיקי דיין).
למארז מצורפת חוברת עבה, המכילה את מילות כל השירים, שמות מחברי המילים והלחנים, וההרכבים המבצעים - גם מזכרת נאה וגם פריט שימושי לחובבי הקריוקי וערבי השירה בציבור. ואגב, גם בדיסקים עצמם, אם תחליטו לציין שאתם מעוניינים בתרגום, יופיעו לכם מילות השירים על המסך. לסיכום - "הלהקות הצבאיות – השירים והסיפורים" הוא מסמך נוסטלגי מרתק ומרגש. מי שמכיר את החומר, ישמח לחזור אליו, ולהסתכן בכמה צביטות לב, ומי שלא – יש לו הרבה מה ללמוד.
23/10/2006
:תאריך יצירה
|