פסטיבל תיאטרון קצר בצוותא חוגג השנה עשור ויוקדש לנושא "עשרת הדיברות"
הפסטיבל ייערך בין התאריכים 29-26 בדצמבר 2007 בתיאטרון צוותא בתל-אביב. לכבוד חגיגת העשור לפסטיבל החליטה הועדה האמנותית בניהולו האמנותי של שלום שמואלוב , לערוך פסטיבל ייחודי בנושא עשרת הדיברות. הוועדה פנתה למחזאים צעירים ומחזאים ותיקים , יוצרים ואמני במה מהשורה הראשונה, בהצעה לכתוב מחזה קצר ומקורי העוסק באחת הדיברות, כל אחד לפי נטיית ליבו.
לדברי שלום שמואלוב, המנהל האמנותי ומייסד הפסטיבל "הרעיון נבע מתחושה המשותפת אולי לרבים מאיתנו של איבוד הסולידריות בחברה הישראלית ואיבוד הערכים הבסיסיים עליהם מושתתת החברה. המחזה הקצר מאפשר תגובה מיידית למתרחש סביבנו אך גם למתרחש בנפשו ובמוחו של הכותב. החופש ליצור ללא שיקולים מסחריים, הצמיח במהלך שנים פסטיבל בעל אופי ייחודי- ז`אנר המחזה הקצר, בו מועלים מחזות מקוריים העוסקים בנושאים חברתיים ופוליטיים מההיבט האישי והקולקטיבי, בזמן אמת.זהו אירוע תיאטרוני המנסה באומץ רב להעניק משמעות לעשייה התיאטרונית מעבר לסיפוק הצרכים הבידוריים שאנחנו רגילים בהם".
לצדו של המנהל האמנותי, עמדה השנה וועדה אמנותית שעזרה בבחירת ההצעות שהוגשו לפסטיבל ובליווי ההצגות עד לחשיפתן בפני הקהל. עם חברי הוועדה האמנותית נמנים: התפאורנית – מיקי בן כנען, המוזיקאי והמתרגם- דורי פרנס והבמאי יוני איתיאל.
לצורך הרחבת הדעת בנושא עשרת הדיברות התקיימו מפגשי לימוד בשיתוף בית המדרש "קולות" ובהנחייתם של הרב מוטי בר-אור וד"ר רוחמה וייס. לאחר המפגשים ולימוד עצמי של הכותבים הוגשו כארבעים הצעות, מתוכם בחרה הוועדה האמנותית תשע הצגות חדשות, שיועלו בבכורה במסגרת הפסטיבל, כאשר כל מחזאי בחר להתייחס לאחד מתוך עשר הדיברות לפי נטיית ליבו.
הצגות הפסטיבל
הצגות הפסטיבל יועלו בשלושת אולמות צוותא , ברצף של מיקצרונים הכוללים 2 עד 4 הצגות במופע אחד .
"אבאל`ה"` מאת אפי כהן ובימוי אלון אופיר מתייחס לדיבר -"כבד את אביך ואת אמך" על המשפחה כמעגל נצחי שאין ממנו מפלט. "שבת של שלום" מחזה מאת אהוד מאיר- עזריאל בבימוי לילך סגל מתייחס ל-"זכור את יום השבת לקדשו" - קדושת השבת, מעלה ערכי חיים שונים, אל תוך עולמנו, ובתוכם ערך המשפחה. גם "דִי-סֵקְ-צְיָה" מאת אורי ניצן ובבימוי יוני איתיאל מתייחסת לדיבר הנודע ליום השבת- שבת היא "ארמון בתוך הזמן" – מעצור במכונת הירייה של העידן הקפיטליסטי . משולש אהבה מקאברי.
שני מחזות מתייחסים גם לדיבר "לא תרצח". "קין והבל" מאת גיל קופטש ובבימוי שמואל שוחט שופך אור על המשפחה הראשונה, המראה לנו שהמין האנושי מסובך בתוך עצמו מלכתחילה במעגל דמים קומי. "השולחן" מאת אידה פינק בבימוי נעמי יואלי היא ניסיון של ארבעה עדים לייצר כרוניקה של אירוע רצחני שהתרחש עשרים וחמש שנה קודם לכן - מחזה לארבעה קולות ובסו אוסטינטו.
"בלבוי" מחזה ובימוי: ניצן כהן - דרמה משפחתית אלטרנטיבית המוקדשת לדיבר "לא תנאף". "עד שקר", תיאטרון תנועה של עפר עמרם (רעיון ובימוי) עוסק בדיבר "לא תענה ברעך עד שקר". זהו אירוע בעל "אמת" הפכפכה, שהרי על הבמה, ה"שקר" מותר. מלאכת הפענוח מוטלת על הצופים. "לא תשא", דרמת מאפיה רליגיוזית מאת יהושע סובול ובבימוי איה קפלן מתייחסת ל- "לא תשא את שם ה` אלוהיך לשווא.
"עין לטושה" מאת גלעד עברון ובבימוי יעל קרמסקי מתאר מצב עכשווי שבו דיברות אינם רלוונטיים יותר.
אירועים נוספים בפסטיבל
לצד הצגות הפסטיבל ייערכו אירועים מיוחדים העוסקים בנושאי עשרת הדיברות:
ב-"קבלת שבת תל-אביבית" בהנחיית גיל קופטש ישתתפו עורך הדין רונאל פישר ויורם זק – יוצרי הסדרה "עשרת הדיברות" (קשת, ערוץ 2). נסים דיין ירצה על עשרת הדיברות בקולנוע (קישלובסקי, ססיל דה מיל). אמן אורח- שלמה בר. האירוע ייערך ביום שישי ה- 28 בדצמבר ב- 12:00 וילווה בהקרנת קטעי וידאו.
בנוסף תתקיים תחרות הדיבר ה- 11" שבה מוזמן הקהל להציע הצעות מקוריות לדיבר ה-11. מתוך מבחר ההצעות שיתקבלו, תבחר הוועדה האמנותית של הפסטיבל את ההצעה היצירתית והמשכנעת ביותר. הדיבר הזוכה יומחז על ידי רותם קינן להצגה קצרה, אשר תוצג על ידי אנסמבל "ציפורל`ה" ביום האחרון של הפסטיבל.