הוועד האמנותי של הפסטיבל וגורמים נוספים קוראים לעיריית עכו לחזור בה מהחלטתה ולקיים את הפסטיבל
בעקבות המהומות בעכו בערב יום הכיפורים החליטו ראש עיריית עכו שמעון לנקרי וחברי מועצת העיר שלא לקיים את פסטיבל עכו 2008 בחול המועד סוכות ולדחותו למועד אחר.
הידיעה על ביטול הפסטיבל עוררה סערת רוחות בקרב ציבור האמנים ומספר יוזמות יצאו בפומבי נגד החלטת העירייה. המנהלת האמנותית של הפסטיבל דניאלה מיכאלי והוועד האמנותי הכולל בין השאר את ד"ר עתי ציטרון, פרופ` שמעון לוי, יובל מסקין ועוד הוציאו הודעה לעיתונות ועצומת רשת הקוראות שלא לבטל את הפסטיבל.
לשון ההודעה:
"שמענו בצער על החלטת מועצת העיר לא לקיים את הפסטיבל לתיאטרון אחר בגלל המהומות. אנו מאמינים בכל לב שיש לשנות החלטה זו. לדעתנו, הפסטיבל המזוהה עם העיר עכו מזה 29 שנים, הוא כלי יעיל לשיפור המצב וכעת עשוי לתרום לחידוש ההדברות בין ערבים ויהודים בעיר. כולנו מוכנים להתגייס ולעשות כל שנדרש כדי לקיים את הפסטיבל לתיאטרון אחר כמתוכנן, בחול המועד סוכות. קיום הפסטיבל במועדו ישלח מסר חשוב לתושבי העיר ולאלפי האורחים המגיעים אליה בנאמנות מדי שנה.
החתומים מטה הם אמנים, אנשי חינוך ותרבות – ערבים ויהודים - שפעלו במסגרת הפסטיבל במשך שלושה עשורים והפכו אותו, יחד עם תושבי עכו, לאחד האירועים האמנותיים החשובים בארץ – אירוע שמתוכו צמחו טובי היוצרים, הן בתיאטרון העברי והן בתיאטרון הערבי. פסטיבל עכו לתיאטרון אחר היה תמיד מקום מפגש וקיום דו-שיח כן ופתוח בין יהודים לערבים. גם כאשר בוצעו פיגועי תופת באזור הצפון, הגיעו לפסטיבל צופים מכל הארץ והוכיחו בכך שאל מול האלימות עולה כוח אחר – הכוח של הקשבה הדדית, של יצירת האמנות, של המאמץ לחיות יחד בשלום.
יש לזכור: הפסטיבל כבר בוטל פעם אחת, בעקבות מהומות אוקטובר 2000. הביטול יצר משבר קשה וממושך: אורחים נמנעו מלהגיע לעיר, הכלכלה המקומית גססה ותחושת ייאוש שררה במקום. מאמץ אדיר נדרש אז כדי להתגבר על חוסר האמון ההדדי ולשקם את הפסטיבל ואת כלכלת העיר. אל לנו להיקלע שנית למצב זה. התעקשות דווקאית על קיום הפסטיבל במועדו תוכיח לכל המתפרעים שדרכם לא תצלח, שהמנהיגות העירונית אינה נכנעת לאלימות ושיש לה בכך גיבוי מלא של מאות אלפי אמנים וצופים מכל רחבי הארץ. הפסטיבל היקר הזה אמנם מתקיים בעיר עכו, אבל הוא של כולנו.
אנו מציעים להתייחס אל פסטיבל עכו לא כאל מעמסה ביטחונית, אלא כתרופה אפשרית. מפכ"ל המשטרה המליץ לקיים את הפסטיבל ולהציב לצורך זה אלפי שוטרים בעיר. שר התרבות קרא גם הוא לא להיכנע לאלימות ולקיים את הפסטיבל כמתוכנן. הנהלת הפסטיבל ומאות האמנים שעמלו חודשים רבים להכינו, צופים שרכשו כרטיסים להצגות בעוד מועד – כל אלה מהווים כוח עצום אל מול תופעות האלימות בעיר. קיום פסטיבל משובח, מהנה, מרחיב דעת, שמספק פרנסה בשפע לתושבי העיר הוא הדבר הנדרש כעת. אומץ אזרחי ואחריות נדרשים כדי לקבל החלטה חדשה ברוח זו. החלטה כזו תקבל גיבוי מלא מכל החתומים מטה, שמתחייבים לא רק להגיע לפסטיבל, אלא גם לפעול ככל שנדרש להרגעת הרוחות ולחידוש ההדברות".
בין החותמים על העצומה עד כה אנשי התיאטרון אברהם עוז, רביד דברה, אמיר אוריין, רשף לוי, מיקי קם ועוד.
לא לאלימות כן לתרבות
יו"ר התנועה הקיבוצית גברי ברגיל ומנכ"ל צוותא משה טנא יצאו אף הם כנגד הביטול הפסטיבל באומרם "הביטול מהווה נתינת פרס לאלימות! מועדון צוותא קורא לראש העיר עכו לשנות את החלטתו האומללה ולא לתת לקיצוניים משני הצדדים לקבוע את סדר היום התרבותי והחברתי בישראל!". במידה ולא תשונה ההחלטה, הודיעו מצוותא כי ביום חמישי ה 16 באוקטובר, אירוע תחת הכותרת "לא לאלימות כן לתרבות!!!" שישולבו בו הצגות מהפסטיבל.
תגובה נוספת הגיעה מצוות היוצרים והאמנים של הפסטיבל ביניהם עומר קריגר מנהיג "תנועה ציבורית", רועי נווה וחווה אורטמן יוצרי "המשוגעות של יפו" ובן הכט במאי "הניה פקלמן" שהצהירו : "יש פסטיבל! אנו קוראים לראש עיריית עכו, חברי מועצת העיר, משרד התרבות, כל מי שהתרבות הישראלית יקרה ללבו ולכל אזרחי ישראל – למלא את חובתם הציבורית והאזרחית ולקיים את הפסטיבל עוד במהלך חול המועד סוכות. בכך נבטא כולנו את אמונתנו בכוחה של תרבות ואמנות לקרב בין לבבות, לגשר על פני פערים, ליצור שפה משותפת בין יהודים וערבים ולהיות גורם רלוונטי בחברה הישראלית גם בשעות קשות של סכסוך. אנו קוראים חד משמעית לא לתת לקומץ מתלהמים להכתיב את סדר יומה של החברה בישראל.קיום הפסטיבל יתרום להרגעת הרוחות. ביטולו רק יגדיל את הקרע. ההצגות מעולות, החומוס משובח כתמיד ואפשר כבר להתרחץ בים. תפסיקו לראות טלוויזיה ובואו לעכו! הפסטיבל יתקיים אם תרצו שיתקיים. זאת שעת מבחן. אנחנו כאן."