פסטיבל העוד הבינלאומי ירושלים 2008, בהפקת בית הקונפדרציה בירושלים ובניהולו האמנותי של מנכ"ל הבית, אפי בניה, יתקיים בבית הקונפדרציה, בתיאטרון ירושלים ובמרכז שמשון – בית שמואל בירושלים בין תאריכים 20 בנובמבר – 4 בדצמבר 2008.
לפני ארבע שנים התקבל הפסטיבל לפורום האירופי של מנהלים אמנותיים של פסטיבלי מוזיקת עולם. במסגרת זו הקדיש הפורום מאמר לפסטיבל במגזין היוצא מטעמו, ו-15 מחבריו צפויים להגיע באוקטובר לירושלים, ולצפות בפרזנטציה שתתקיים בבית הקונפדרציה, ובה ייחשפו האורחים מאירופה להרכבים ואמנים יהודים וערבים הקשורים בפעילותם של בית הקונפדרציה ושל פסטיבל העוד בהפקתו.
יתר על כן, השנה פנה ה-BBC לפסטיבל בבקשה לתעד אותו ולהקליט כמה ממופעיו. צוות של הערוץ הבריטי ישהה בארץ ובמשך שבוע יקליט וישדר שלושה מן המופעים שיעלו בו, יקיים סשן הקלטות אקוסטי מיוחד לשני מופעים נוספים ויקיים ראיונות עם המשתתפים.
הפסטיבל הוא מפגש מוזיקלי בין תרבויות המזרח התיכון ותרבויות אחרות, ובמרכזו ניצב העוד, המכונה "מלך הכלים הערבי", ולצדו קרובי משפחתו וגלגוליו השונים בתרבויות המזרח והמערב: הלאוטה, הקמנצ`ה, הסאז, הגיטרה, הצ`לו והכינור. השנה ירחיק הפסטיבל למצרים עיראק, טורקיה, יוון, איטליה ולראשונה גם לרג`סטן שבצפון הודו. הביצועים האמנותיים יפגישו על במה אחת אמנים מאסכולות שונות, שיקיימו דיאלוגים מפתיעים המשלבים מזרח ומערב, ישן וחדש.
אירועי הפסטיבל:
אתי אנקרי במחווה לר` יהודה הלוי
הפסטיבל ייפתח במופע בכורה עולמי של אתי אנקרי: מחווה לר` יהודה הלוי, פילוסוף ומשורר בן תור הזהב המוסלמי בספרד, מחברו של "ספר הכוזרי" ואחד המאורות של התרבות היהודית לדורותיה. במופע תבצע אנקרי שירים שהלחינה לטקסטים של ר` יהודה הלוי שהפכו מזמן לאבני יסוד של התרבות היהודית. לצדה של אנקרי יופיעו פטריק סבג, אלי צרויה, ארז מונק, צור בן זאב, אייל סלע ואריאל אלייב.
פסגה של וירטואוזים
יורדאל טוקג`אן, רוס דאלי וזהר פרסקו, הנחשבים לשלושה מן המבצעים הדגולים ביותר בסצנה הבינלאומית של מוזיקת העולם במופע משותף על במה אחת. יורדאל טוקג`אן, בכיר נגני העוד בטורקיה, הידוע באלתוריו רבי המעוף ובמיומנויותיו בנגינת עוד קלאסית ומודרנית. אלבום המופע שהקליט יחד עם מוזיקאים טורקים מובילים זכה בתואר האלבום האתני הטוב ביותר בצרפת. אחת מיצירותיו הוקלטה לפסקול הסרט "הפסיון של ישו", ונגינתו נשמעת גם בפסקול הסרט ההוליוודי "ממלכת גן העדן".
רוס דאלי, אירי במוצאו, אמן רב-כלי ומשפיע שיופיע בפסטיבל בנגינת ליירה כרתית. דאלי,ידוע גם בזכות הקמתם וניהולם של הרכבי מוזיקה מולטי אתניים ברחבי העולם.
זהר פרסקו, אמן כלי ההקשה הישראלי, נחשב לאחד מנגני כלי ההקשה החשובים בעולם. במסגרת פעילותו בארץ הופיע והקליט בין היתר עם אחינועם ניני, דויד ברוזה, אתי אנקרי, שם טוב לוי, ירמי קפלן וברי סחרוף.
"השטיח המעופף"
הזמרת הצעירה דלאל אבו אמנה, כוכבת ענק בעולם הערבי, תופיע ביצירותיהם של גדולי היוצרים במוזיקה הערבית: עבד אל ווהאב, פיירוז, נאזים אלגזאלי, אום כלת`ום ואחרים, כל שיר לפי סגנונו, תקופתו והקשרו. המופע ישרטט תמונה עשירה, רבגונית ומרתקת של המוזיקה בתרבויות הערביות השונות: שירה עממית לצד שירה אמנותית, טאראב מצרי לצד קלאסיקה לבנונית ועוד.
מחווה לשלוש הזמרות הגדולות
הזמרת הערבייה ילידת חיפה ויולט סלאמה,המכונה במצרים "מעלמה"(המורה") ואשר, גדולי המלחינים בעולם הערבי הלחינו במיוחד עבורה,תבצע בפסטיבל מחווה לשלוש הזמרות הגדולות לילא מוראד, אסמהאן ואום כלת`ום שבפעילותן היוצרת הצליחו להעצים ולפאר את מעמדן של נשים יוצרות בעולם הערבי.
מחווה לזמיר השחור
מחווה מיוחדת יקיים הפסטיבל לזמר ולשחקן המצרי עבד אלחלים חאפז, המכונה ה"זמיר השחור", מחלוצי מוזיקת הפופ הערבית, שמותו בשנת 1977 היכה בהלם את מיליוני מעריציו בעולם הערבי ואף גרר אחריו התאבדויות. בערב זה תופיע תזמורת תרשיחא ויבוצעו בו, לראשונה בעולם הערבי, שירים בביצוע רב קולי של מקהלת גברים ונשים. במופע המחווה ישתתפו גם הסולנים וורוד ג`ובראן, מאג`ד עבליני, אדריאן חדאד, אליאס מעיקי ושאדי דקור.
"דיוואנה" מרג`סטן
לראשונה יזכו באי פסטיבל העוד במופע מרגש ורב דמיון של מוזיקה רג`סטנית בביצועו של ההרכב "דיוואנה" מרג`סטן שבצפון הודו. ההרכב כולל מטובי הווירטואוזים הרג`סטנים בני זמננו, ובהם אנוואר חאן מאנגאנייאר, מן הזמרים המבטיחים ביותר בתחום זה, המתגורר בכפר באייה שעל גבול הודו ופקיסטן, ונגן הדולאק גאזי חאן מאנגאנייאר, שאף ייסד בית ספר לשימור המוזיקה הרג`סטנית. במופע יבוצעו שירים המוקדשים לקרישנה, שירי נישואין, לידה, רקוד וגשם, אפוסים של גבורה, אהבה ופרידה. זוהי חשיפה ראשונה בישראל למוזיקה שמקורה בצפון הודו.
יצירות עותומאניות עתיקות
מופע בינלאומי נוסף ייוחד ליצירות כליות עות`ומניות שלא בוצעו מזה מאות שנים. במופע זה ייפגשו על במה אחת שלושה וירטואוזים מהמובילים בעולם, שיצרו סינתזה מוזיקלית חדשה ההופכת את המלודיות העתיקות ליצירות בנות זמננו: נגן הצ`לו, העוד והקמנצ`ה אוגור אישיק, שפיתח שפה חדשה לפירוש סגנונות המוזיקה העממיים של התרבויות השונות באנטוליה, נגן הקמנצ`ה דריה טורקן, שעבד לצד אמנים גדולים ברחבי העולם, ואף הופיע במסיבת יום הולדתו השמונים של הכנר הידוע יהודי מנוחין, ורנו גרסיה פון, נגן הבס הכפול הידוע בכינויו "פגניני של הבס הכפול", וכמי שמשלב בביצועיו בין ג`אז לבין מוזיקה מסורתית ומוזיקה בת זמננו.
ארקן אוגור ואיסמעיל דמירסיוליו
מופע נוסף יהיה של שני המוזיקאים הטורקים: נגן הקופוז ארקן אוגור, שהחל את דרכו בעולם המוזיקה הקלאסית המערבית, פיתח גיטרה קלאסית ללא שריגים כדי לנגן בה את מוזיקת העם של ארצו, וניגן לצד כמה מבכירי אמני הבלוז והג`אז האמריקאים והזמר ונגן הסאז איסמעיל דמירסיוליו. אלבומיהם המשותפים של השניים, "גולון קוקוסו וארדי" ו"אנדולו בסיק", חוללו מהפך של ממש במוזיקת העם הטורקית וייסדו בה זרם חדש.
"סיציליה במזרח"
מופע נוסף המתייחס לימי תור הזהב מפגיש בין התרבות המוסלמית, הנוצרית והיהודית שהצמיחו במשותף את מסורות המוזיקה של המזרח התיכון. האמנים המשתתפים במופע הם הזמרת שרלט שולמית אוטולנגי, מאורציו קורסארו מבכירי נגני הזמפונייה בעולם ומתעד של מוזיקת העם הסיציליאנית, לואי חליפה, נגן העוד הווירטואוז; ואייב דורון, אמן כלי ההקשה שניגן כחמש שנים במופע האירי המצליח "ריברדאנס" ומתמחה בכלי נגינה אתניים מרחבי העולם.
מסורת הפיוט החאלבית
מקורה של מסורת הפיוט החאלבית המפוארת בארם צובא, שם שכנה אחת הקהילות היהודיות המפוארות והעתיקות במזרח התיכון. בקונצרט זה יופיעו הפייטן ונגן העוד משה חבושה ולהקתו, נגן הקאנון אלעד גבאי, נגן העוד אלעד הראל ונגן כלי ההקשה יוסף חיים הראל.
אנסמבל היונה – שירה קבלית ומוזיקה סופית
מופע המוקדש למסורת המוזיקלית של יהודי פקיסטן ועיראק, יעלה אנסמבל "היונה", בהנהגתה של חביבה פדיה ובהשתתפות הפייטן החשוב יהודה עובדיה פתיה. המופע ישחזר את המשותף של מוזיקת הקודש ביהדות ובאסלאם ויציג את הקשר בין השירה הקבלית לבין קטעי שירה ומוזיקה סוּפית מפקיסטן.
אנסמבל "וותר" – מסע מוזיקלי
הרכב שמנהליו המוזיקליים, וסים עודה ומהראן מורעב, הם שניים מן המלחינים המסקרנים במוזיקה הערבית של ימינו. חברי האנסמבל יציגו מסע מוזיקלי מן הטרב המצרי ועד המדיטטיביות הסוּפית בנגינת אנסמבל הדוקה ובנגינה וירטואוזית של יחיד.
מורין נהדר - המוזיקה של יהודי איראן
הזמרת מורין נהדר עמלה בשנים האחרונות על שחזור המוזיקה המופלאה והנשכחת של יהודי איראן – מסורת מוזיקלית שכמעט אבדה מן העולם. לצד פניני פיוט פרסי מן הרפרטואר האבוד הזה יבוצעו במופע, בבכורה עולמית, גם יצירות חדשות שהלחינה נהדר על פי סולמות פרסיים עתיקים, למילותיהם של גדולי המשוררים מימי תור הזהב.
מופעים בעקבות אנתולוגיות
כמו כן, לראשונה בפסטיבל העוד, יתקיימו שני פרויקטים שהם שיח בין מוזיקה לספרות, וזאת לרגל צאתן בעברית של שתי אנתולוגיות חשובות. "הסופים" הוא ספרה של ד"ר שרה סבירי, אסופה עברית חסרת תקדים בהיקפה מתוך כתביהם של חשובי ההוגים הסופים. "קולות מן הים האחר", אנתולוגיה בעריכתו של פרופ` עמי אלעד בוסקילה, החושפת לראשונה בעברית את המנעד המרשים של הקול הנשי בעולם הערבי המתחדש, עיתונאיות, עורכות, מתרגמות ועוד.
בשני המפגשים ישתתפו עורכי האנתולוגיות לצד חוקרים, אמנים ואנשי רוח דוגמת בנימין שבילי, חוה פנחס כהן, יעל גלוברמן, אמירה הס, רפי וויכרט, ירונה כספי, עודד גדיר, השיח` הסופי עבד אל סאלאם מנאסרה, הרב מנחם פרומן, סמיר מח`ול ועוד.
***
הפסטיבל מתקיים בתמיכת האיחוד האירופי, קרן ברכה, משרד המדע, התרבות והספורט, עיריית ירושלים, מועצת הפיס לתרבות ולאמנות, הקרן לירושלים, משרד החוץ – האגף לקשרי תרבות ומדע ואמנות לעם.