פסטיבל קונטמפו מציע מגוון אירועי מוזיקה עכשווית מהמועדונים ועד לאולמות קונצרטים. שיחה עם המנהלת האמנותית אביגיל ארנהיים
להרחיב את תחומי המוזיקה העכשווית
התכנייה המבשרת על הפסטיבל הבינלאומי למוזיקה עכשווית בתל אביב "קונטמפו", מבטיחה את אחד הפסטיבלים הנרחבים והגדולים שידעה העיר, והשיחה עם אביגיל ארנהיים, המנהלת האמנותית של הפסטיבל, רק מגבירה את הציפיות לקראת החודש הקרוב, שיכלול שלושה סופי שבוע של מוזיקה עכשווית על גווניה, במקומות שונים בתל אביב, במסגרת חגיגות המאה לעיר.
"הזרע לפסטיבל הזה התחיל בפסטיבל אחר שגם אותו ייסדתי, שנקרא `הביאנלה למוזיקה בת זמננו` שנוסד במוזיאון תל אביב בשנת 96 והתקיים כל שנתיים מאז", מספרת ארנהיים, מנהלת העמותה של מרכז פליציה בלומנטל, שבנתה, בעזרת אילן וולקוב, רוני שנדר ופיל רומן את התכנייה המרשימה.
"אז זה היה פסטיבל של מוזיקה קלאסית עכשווית, בן ארבעה ימים, שהתקיים במקום אחד. לקראת חגיגות המאה לתל אביב, הציע מנהל אגף תרבות ואמנות בעירייה להרחיב את תחומי המוזיקה העכשווית ואת המקומות שבהם יתקיים הפסטיבל, ובגלל חגיגות המאה גם כיוונו את זה לתחילת שנת 2009. התחברנו גם למועדונים ולעשייה מוזיקלית עכשווית שהיא לא בהכרח פופולרית, אבל היא כן מאוד מושפעת מהפופולריות. קרוב לפופ, אבל רחוק ממוזיקת הפופ שאנחנו בדרך כלל שומעים, במטרה להביא את העשייה היותר נועזת".
מאות מוזיקאים מהארץ ומחו"ל, אנשי מוזיקה עכשווית, בינתחומית, אמנות דיגיטלית, אנשי וידאו ארט וסאונד, יעלו במסגרת הפסטיבל הפקות שונות ביניהן: קברט לתל-אביב שיעלה האנסמבל הקולי החדש, תכנית המחברת בין משוררים ומלחינים ישראלים הכותבים על תל-אביב שיעלה אנסמבל "מיתר"; אנסמבל חיפה של ניזאר רדואן ו"תל אביב ארט אנסמבל" שיעלו יצירה מאת אלון אוליארצ`יק; קבוצת מוזיקה נובה שתבצע את האופרה "מי" של המלחינה קיקי קרן הוס לליברית של קרן הוס וטקסטים של לאה גולדברג, כמו גם קונצרט שתבצע הקבוצה על טהרת המוזיקה הצרפתית העכשווית, וזהו רק חלק קטן מאוד מהמבחר המרשים של תכניות הפסטיבל שיעלו במוקדים שכוללים את מוזיאון תל-אביב, מרכז ענב, "התיבה" ביפו, המועדונים כליף ולבונטין 7, תיאטרון תמונע, ומרכז פליציה בלומנטל למוזיקה.
להפעיל את הקהל
"אני מחלקת את הפסטיבל הזה מבחינה מוזיקלית לשלושה חלקים של רעיון מוזיקלי", מספרת ארנהיים. "הרעיון האחד הוא סוג של מסיבה וג`אז חופשי ודי. ג`ייז. זה רעיון אחד, שמטרתו גם להפעיל את הקהל, לא רק שיקשיבו ויצפו אלא שגם יקומו וירקדו. אלה האירועים שמתקיימים בכליף ובלבונטין 7, וזה החלק הנועז יותר בתחום הפופולרי. האירועים האלה הם ארוכים מבחינת השעות שהקצבנו להם, משתתפים שם להקות ודי. ג`ייאים, וזה יכול היה לקרות רק בגלל שהפסטיבל הזה קיים, כי הצלחנו להביא בין היתר אמנים מבריטניה, צרפת, נורבגיה, קנדה, דנמרק וארצות נוספות. אז זה משהו שהוא בין מופע חי לתקלוט ולמוזיקה אלקטרונית של יוצרי מוזיקה אלקטרונית. זה חלק אחד של הפסטיבל, שיתקיים בכל אחד מסופי השבוע שלו.
"החלק האחר של הפסטיבל דומה קצת לביאנלה שהייתה בתל אביב, אבל הוא מתקיים בכמה אולמות, והוא החלק שאני קוראת לו הקונצרטים האקוסטיים. מוזיקה כתובה של מלחינים בני זמננו, מצד אחד מלחין תושב נצרת כמו ניזאר רדואן, ומצד שני מלחינה בת שמונים ושלוש מצרפת, בטסי ג`ולאס. במקום אחר המלחין האיטלקי לוקה לומברדי שגם הוא מגיע במיוחד לפסטיבל, ישנו גם אנסמבל מוזאיק מגרמניה שמביא איתו שני מלחינים, סמיר עודה תמימי, מלחין אלג`יראי שיושב בגרמניה, וכן המלחין הגרמני הלמוט אוהרינג. מהצד הישראלי יהיו מלחינים כמו משה זורמן ואבישי יער שמושפעים יותר מהזמר העברי. ישנו גם אנסמבל קולי יוצא מהכלל משטוטגרט, שמביא מוזיקת אקפלה שנכתבה בימינו, מוזיקה נורא מוזרה, אקרובטית, אבל יופי של הצגה. כל זה שייך לחלק של המוזיקה הכתובה.
"החלק השלישי זה החלק של האופרות, האלקטרוניקה והווידאו ארט, כלומר השילוב בין כתיבה, ג`אז חופשי ועבודת וידאו, שגם זה סוג של מופע שצופים בו, לא רוקדים שם. יהיו לנו שם אופרות בנות זמננו, אחת ישראלית בביצוע בכורה, ואחת איטלקית שכבר עשתה רעש בהמון פסטיבלים בני זמננו, ועכשיו תעשה גם פה".
כמי שנמשכת במיוחד לכל ענייני השפה העברית, אני אשמח לשמוע ממך על הפרויקט "אם תדברו אין זו אגדה" שמשך אותי במיוחד מתכניית הפסטיבל
"זה דווקא התחיל כשהייתי בוורשה. זה מיצב סאונד שבנוי על הקלטות סאונד של עובדים זרים בישראל, והוא בעצם מנסה לשקף את תל אביב מהכיוון של העובדים. זה מיצב שבנו אמנים מפולין ומישראל, הבסיס שלו הוא התייחסות לשפות הזרות שיש בתל אביב, ואיך מנסים העובדים הזרים להכניס את הביטויים בעברית כחלק מהשפה שלהם. המיצב ייערך ב`צימר` שברחוב לבונטין. בהתחלה חשבנו שזה יהיה בכיכר ביאליק, אבל הייתה התנגדות חזקה של הדיירים שם והעירייה אמרה לעזוב את זה ולחפש מקום סגור כדי שלא יהיה לנו עניין עם אף אחד".
אם כבר מתעסקים עם מוזיקה בת זמננו על גווניה, למה להתחמק בעצם ממוזיקת פופ רוק נטו? גם מוזיקה מסחרית היא חלק ממוזיקה עכשווית. למה לא לתת גם לה את הכבוד המגיע לה?
"בגלל כסף, ובגלל שזה דורש התארגנות אחרת לגמרי. חשבתי על זה, רציתי את זה, וזה דורש התארגנות הרבה יותר זמן מראש. אם את רוצה להביא משהו כמו רדיוהד, או יוצרים ברמה הזאת, זה באמת התארגנות של כמה שנים מראש, ואנחנו התארגנו בסך הכל שנה מראש".
ואמנים ישראלים מהתחום הזה?
"מהישראלים ניסינו לשלב וראינו שזה לא מסתדר. יש לנו את אלון אולארצ`יק עם תל אביב ארט אנסמבל, ניסינו את יוני רכטר שהיה עסוק ביותר ואי אפשר היה להשיג אותו. אם את עושה מופע פופ זה צריך להיות מופע פופ. את לא צריכה להסתיר אותו בתוך מופע אחר. אז שילבנו את המוזיקה הערבית, את הזמר העברי וגם את האלטרנטיב, וגם בתוך המסיבה של סי סייד (פסטיבל סי סייד למוזיקה אלקטרונית ולאמנות מדיה חדשה הוא פרויקט הפועל כבר ארבע שנים בברלין ובירושלים והשנה יתקיים במועדון כליף – ט.ג.) יש להקה מאוד פופולרית מדנמרק, ESTERKLANG. שמעתי אותם בחזרות וזה נפלא".
פסטיבל קונטמפו יתקיים בין התאריכים 28-6 בפברואר 2008 ברחבי התל-אביב. אירועי המוזיקה יתקיימו בשלושת סופי השבוע בין התאריכים 28-14 בחודש.