אירועי מחווה ישראליים ובינלאומיים בפסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר 2009 , החוגג 30 שנה לקיומו, שייערך בחול המועד סוכות בין התאריכים 8-4 באוקטובר 2009 בעיר עכו.
השנה ייערך הפסטיבל במשך חמישה ימים ויקיף 450 הופעות של 72 מופעים ואירועים שונים מהארץ ומהעולם: הצגות הפסטיבל במסגרת התחרות, אירועי מחווה ישראלי ובינלאומי, שנוצרו במיוחד לכבוד 30 שנה לפסטיבל עכו, ואירועים מיוחדים שיועלו בבכורה לצד הפקות אורחות. השנה תיאטרוני רחוב ואירועי חוצות יועלו לאורך הטיילת המערבית החדשה בעכו הצמודה לחוף הים התיכון, הממוקמת ברח` ההגנה בעיר.
התכנית האמנותית של פסטיבל עכו 2009 , וזו השנה הראשונה בניהולם האמנותי של סמדר יערון ומוני יוסף, מדגישה את ייחודו של התיאטרון האחר לצד חגיגות 30 שנה לפסטיבל ."נטייתנו הטבעית הינה עידוד יצירות בעלות אופי תהליכי, כפי שמשתקף ביצירות המוצגות השנה בפסטיבל, כאלה שמעמידות את היוצר המבצע במרכז, יצירות שמתכתבות עם המקום בהקשרים חברתיים, פוליטיים ואוניברסליים ומקיימות דיאלוג בין תרבותי כיוצר ומשקף מציאות". עוד אומרים המנהלים האמנותיים כי "אנו מעוניינים להמשיך ולארח, בהיקף שילך ויגדל, יצירה ניסיונית מחו"ל על מנת להתסיס באמצעות המפגש הפסטיבלי עשייה דומה בארץ, לקשר בין אמנים מקומיים למוקדים של עשייה בימתית מתקדמת ברחבי הגלובוס, ולחשוף את קהל אורחי הפסטיבל לתיאטרון אחר".
לדברי אלברט בן שלוש, מנכ"ל פסטיבל עכו: "השינוי המשמעותי השנה הוא בהיקף הפרויקטים והמופעים שנוספו השנה לפסטיבל מהארץ ומחו"ל ". בממד הבינלאומי נרקם שיתוף פעולה עם האיחוד האירופאי, בהבאת אמנים יוצרים מאירופה, בעיקר מהולנד, צרפת, גרמניה ואיטליה. יחד עם אלו יגיעו השנה לפסטיבל הפקות מיפן , צ`כיה , רוסיה , ארה"ב, אוסטרליה פולין. סה"כ יתארחו עשר מדינות מהעולם שיעלו 15 הפקות שונות, ביניהן ארבע הפקות בקופרודוקציה – ישראלי ובינלאומי.
תקציב הפסטיבל עומד השנה על 36 מיליון ₪.
הצגות התחרות
להנהלה האמנותית הוגשו השנה 160 הצעות, מתוכם נבחרו 10 הפקות שיועלו בבכורה במסגרת התחרות:
"אולמי סאן-סט"
יצירה ובימוי: שירי ג`ורנו, יצירה החושפת פיסות ופרטי חיים גדושים ומסחריים במחוזות ישראליים.
"ג`ננה"
יצירה ובימוי: יפתח קליין , אנשים פשוטים בחברה הישראלית המחפשים משמעות בתוך קיום קשה ומסיבי.
"הבית של מתוקו"
יצירה ובימוי: משה מלכא, יצירה סוריאליסטית על פי סיפורו האישי של האזרח מתוקו, בשילוב שירה, ליצנות ותיאטרון פיזי לפי מסורת התיאטרון האתיופי הולאגב.
"אבו אובו בשוק הקצבים"
מאת: אלפרד ז`ארי , עיבוד ובימוי: פרנסואה אבו סאלם. יצירה על משחקי כוח, תמיד ימצא מישהו צעיר וחלש יותר, שבו ניתן לשלוט, שאותו אפשר לתמרן, לייסר, למעוך.
"חוויה מתקנת"
מופע תיאטרון מחול, מאת, בימוי וכוריאוגרפיה: יואב ברתל , אביגיל רובין. שישה מתושבי עכו, שהשתתפו בצורה כזו או אחרת במהומות של השנה שעברה ונעצרו מעצר מנע, עוברים תהליך של חוויה מתקנת.
"טאטע"
מאת: אנסמבל תיאטרון נקודה טובה - עומרי ורטש, עמיחי חזן, עידו לוינגר. עיבוד ובימוי: ורדה בן חור, "אוי טאטע, רק תשחרר אותי מהמחשבות האלה, מהגדרות הבלתי פוסקות שלי את עצמי." יצירה שעוסקת בתוהו ובוהו של נפש המאמין.
"מילות מפתח"
מאת : אלדר גלאור, בימוי: מרטין מוגלינר , פרויקט ניווט תיאטרלי בתוך ארכיון הכיבוש. מחזה המבוסס על פי כתבותיו של העיתונאי גדעון לוי, שפורסמו בעיתון "הארץ" ועל עדויות של נשות ארגון "מחסום ווטש", "טוקבקסטים", תגובות באינטרנט ועוד.
"סמטאות לוחשות"
יצירה ובימוי: פבלו אריאל , קבוצה של צופים/ קהל חודרים אל המציאות והפנטזיה של עכו העתיקה, סיפור תיאטרלי , המתרחש תוך כדי הליכה בין סמטאות העיר עכו.
"סנטוריום"
יצירה ובימוי: עופר עמרם, יצירת תיאטרון פיזי, המגוללת את אורחותיו של בית מרפא דמיוני, על רופאיו, אחיותיו, ואלו אשר באו להבריא בו.
"ציקן פרויד"
יצירה ובימוי : נטלי תורג`מן , ערב שירה תיאטרלי. "מילה" היא אמנית א-מינית, המשוררת את חייה בעיר הנמל המבוצרת. היא עוברת אנליזה ומגלה שהאמנות היא סובלימציה (עידון) למין.
הפקות אורחות מחו"ל
חלק מהפקות הבינלאומיות יוצגו באירועי המחווה לכבוד 30 שנה לפסטיבל עכו לצד קופרודוקציות והפקות ישראליות.
Let the Sunshine In (איטליה)
קבוצת היוצרים Motus בתהליך חקירה שהחל ביצירותיהם המוקדמות יותר, של יחסים וקונפליקטים שבין הדורות. רעיון ובימוי: אנריקו קאסגרנדה ודניאלה ניקולו .
3SOME – שלישייה (גרמניה)
יצירה העוסקת במאקרו ובמכניזם של הבושה. רעיון, יצירה ובימוי: ניר דה-וולף ו-קנוט ברגר, ("ללכת על המים"). דה-וולף, כוריאוגרף ושחקן ישראלי המתגורר ויוצר בברלין.
תא הנקמה (יפן)
העבודה "קישו-קאמבו" או "תא הנקמה" עוסק ברוע. כיום הרוע בא לידי ביטוי בצורתו הבנאלית ביותר. היצירה היא פרי שיתוף פעולה של שניים מטובי אמני הבוטו - Taketeru Kudo ו- Jun Wakabayash .
"האמבטיה של היטלר" (ישראל-גרמניה)
קופרודוקציה עיצוב ובימוי: אלי דור- כהן. שותפה יוצרת: גילה בן-נחום. פרויקט תיאטרוני הנע במסלולי זמן סימולטניים, מבוסס על סיפור חייה של האמנית לי מילר – דמות שבחייה השתלבו קורות חייהם של אמנים רבים: פיקסו, מאן ריי, ז`אן קוקטו ואחרים. ההצגה בת שש מערכות , תמשך כשלוש שעות ותתרחש במבנה במיוחד בו שוחזר תכולת ביתו של אדולף היטלר.
פרויקט עכו (קופרודוקציה)
יצירה משותפת לפסטיבל עכו ולמתנ"ס עכו בשיתוף פעולה ייחודי של יוצרים ישראלים ערבים ויהודים ואמנים מצרפת, לבנון, איראן ואנגליה, ביוזמת Conflict Zone Arts Israel - קונפליקט זון ארטס ישראל. הקבוצה , המקיימת רשת ענפה של אמנים ואומנים בפריז, ברלין, לונדון וישראל, מעלה לכבוד הפסטיבל שתי יצירות: "חומת ים" ו- "מסעות צלב" .
אירועי חוצות מחו"ל
מגוון מהפקות האורחות מחו"ל יוצגו לאורך הטיילת במסגרת אירועי החוצות.
Les Souffleurs (צרפת)
קומנדו הלחשנים הפואטיים. סודות פואטיים, פילוסופיים, ספרותיים נלחשים אל צינורות ארוכים ישירות אל אוזנם של קהל המקשיבים. עם חברי הקבוצה נמנים שחקנים, כותבים, אמנים פלסטיים, זמרים ומוזיקאים, המופיעים בהרכבים שונים ותמיד במספרים אי זוגיים.
Padox in the street (צרפת)
להקת דומיניק הודאר - ז`אן הוסלין יוצרת פנטזיה מסוג חדש לגמרי, שבה דמויות ושפה חדשה באות יחד ומכשפות. פרויקט אמנותי-חברתי בהשתתפות קבוצת מנהיגות נוער – רשת מרכזי נוער עכו.
תיאטרון פבאנה (הולנד)
קבוצת תיאטרון רחוב, הולכי קביים מקצועיים, בסגנון קומדיה דל ארטה, תציג שתי תהלוכות קביים מפתיעות ואינטראקטיביות מרהיבות באירועי החוצות: האנטילופות , וג`ירפות.
Licht piraten (גרמניה)
קבוצת אמנים מברלין, מגישה את light might love ,אלגוריה על חוף ימה של עכו, העוסקת בשאלה הבלתי אפשרית – איזו היא הדת ה"נכונה".
GROTEST MARU (גרמניה)
מופע ייחודי לחוף ימה של עכו - The waters of Acco – a dance on the shore - המים של Acco - ריקוד על החוף.
Teatro Pantomissimo(צ`כיה)
תיאטרון פנטומימה במופע פנטומימה לילדים VAGABOND– הנווד, סיפור אגדה גרוטסקי.
SLEEP-SLEEP-SHOW (רוסיה)
יצירת סולו מאת ובביצוע סטניסלב בוגדנוב. דו-שיח שהוא קומדיית- מצבים בו הקהל מוביל את התפתחות העלילה.
THE GARDEN (אוסטרליה – פולין)
יצירה של האמנים יוצרים אדם ריד (אוסטרליה) & בשה פראדזינסקה (פולין) ובביצועם. "הגן" מביא לידי ביטוי את חיפושו הנצחי של האדם אחר היכולת לעצור את הזמן מלכת.
תיאטרון תנועה מחול (ארה"ב –ישראל)
תיאטרון תנועה משלב בתוכו ציורים של האמנית קים גולדברג, מפרש את הפסוק התנ"כי "כי עפר אתה ואל עפר תשוב". רעיון ובימוי: ברק בן-דוד ונעמה גרינשטיין.
אירועים מיוחדים
את הפסטיבל יפתח השנה מופע משותף וייחודי של אחינועם ניני המארחת את מירה עוואד.
ערב הצדעה מחווה מיוחדת של בית לוחמי הגטאות ותיאטרון עכו, להצגה המיתולוגית "ארבייט מאכט פריי מטויטלנד אירופה" , שהוצגה בפסטיבל עכו לפני 15 שנה.
במסגרת פרויקט "אמן תושב" המסורתי של הפסטיבל שני אמני המולטימדיה ספי אתיאל (ברלין) ורון קציר (תל אביב) שוהים בעכו ומעבירים סדנאות אמן על אמנות ה-VJ לבני נוער מקומיים החיים בעכו יהודים וערבים כאחד. יבול יצירות אמנות ה-VJ של בוגרי הסדנאות יוצגו בפסטיבל.
עוד יתקיימו האירועים הבאים: בית הספר למשחק "מנוע חיפוש" יציג מבחר יצירות של יוצרים צעירים, תוצג תערוכת צילומים של הצלם שלמה בן צור, "ילדים עושים פרצופים" -ילדי עכו העתיקה שחשפו את עולמם למצלמה שלפני ארבעים שנה. כן יתקיים יום עיון ע"ש דר` שוש אביגל בנושא ה"תיאטרון" וה"אחר" בפסטיבל עכו בנוסף - מפגש יוצרים וחוקרים במלאת שלושים שנה לקיום הפסטיבל.
עוד בין מופעי החוצות: במה אתנית עכואית, מופע חוצות ניסיוני בפורמט "שחקן אחד על צופה אחד", "סדנת בישול ערבי אותנטי אסלי", מיצג תאורה מרהיב של האמן הרב תחומי ברנרדו שקולניק.
כן יתקיימו ערבי תיאטרון, שירה וספרות אל תוך הלילה, מופע שירת היפ-הופ משיחית והצגות תיאטרון בובות לקטנים ולגדולים יצירות של בוגרי בית ספר לתיאטרון בובות במכללה האקדמית גליל מערבי. הפסטיבל גם יארח את תיאטרון החדר של אמיר אוריין, שמציג את הטרילוגיה הקלאסית, בתכנית מיוחדת וחד-פעמית, הצגה אחת בכל ערב ואת המפע "נוירונירוונה" של אנסמבל "החממה למחול עכו".
***
פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר מופק ומנוהל על ידי עיריית עכו בשיתוף החברה לפיתוח עכו העתיקה והוא מתקיים בתמיכת משרד התרבות והספורט - מינהל התרבות והאמנות, עיריית עכו, משרד התיירות , הרשות לפיתוח הגליל, מפעל הפיס ומועצת הפיס לתרבות ולאמנות, הסוכנות היהודית, והמשרד לקליטת העלייה.
כרטיסים: הפצה ראשית – גרבר כרטיסים – טל| 04-8384777 סניף לב המפרץ, טל: 04-8418411 ובאינטרנט - www.garber-tickets.co.il.