סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון האינדי חוזר לצוותא
 

 
 
פסטיבל "הלם כרך" מביא את מוזיקת האלטרנטיב אל מעוז המיינסטרים. דרור נחום מספר על מה ולמה


למרכז את מוזיקת השוליים

בתחילת דרכו חרט מועדון "צוותא" התל אביבי על דגלו המטפורי את ההבטחה ל"תרבות מתקדמת". אחרי שנים של הצלחה והתבססות אמנותית הפך המועדון, באופן טבעי, לסוג של אייקון מקומי, מעוז של מה שהפך למיינסטרים הישראלי.
 
בין התאריכים 3-1 באוקטובר ישיב "הלם כרך" - פסטיבל מוזיקת אינדי תל אביבי חדש - את הרעש הצעיר לצוותא, עם אמנים והרכבים שמזוהים בעיקר עם מועדונים קטנים למביני דבר, עם ערבי הופעות של לייבלים מובילים בסצנת האינדי (פית/קית, אנובה, EARSAY), ועם הפקות מקור מיוחדות, כמו זו שתערוך מחווה ל"סימנים של חולשה", האלבום המכונן שיצרו ברי סחרוף ורע מוכיח לפני 15 שנה.
 
"`הלם כרך` הוא יוזמה של יעל מרגלית מ`המון-ווליום` שנורא רצתה לתרום משהו לסצנה של האינדי, ולעשות משהו שיכבד את האמנים הצעירים", מספר דרור נחום, המנהל האמנותי של "הלם כרך", ויועץ מוזיקלי ותיק השייך לצד היותר איכותי של המפה שנים רבות.
 
"היום המשרד שלה מפוצץ באמנים שעשו את הדרך מאלטרנטיב למיינסטרים, אבל היא התחילה בעצם מאלטרנטיב עם להקות כמו כרמלה גרוס וגנר ולהקות רוקסן, ונדמה לי שבגלל שהטעם האישי שלה מאוד מחובר לאינדי היא לא ממש מצליחה למצוא זמן לטפח את הדור הזה ולקחת בזה חלק והיא רצתה לתרום לעניין. אז היא יזמה את הפסטיבל ורצתה לעשות אותו ביחד עם צוותא, שרצו באותה מידה לחזור קצת לעשייה מוזיקלית כי גם אצלם יש פחות התרחשות מוזיקלית מבשנים עברו וכנראה שגם הם רצו להחזיר אליהם את הזירה המוזיקלית. בשלב הזה יעל פנתה אלי, לשמחתי, לנהל את הדבר הזה, ונכנסתי לזה".
 
ועל איזה קונספט החלטתם ביחד לפסטיבל החדש?
 
"בשנים האחרונות, בצורה שקצת מזכירה לי את סוף שנות השמונים, כשהתחיל הגל הקודם של התעוררות של רוק אלטרנטיבי ישראלי, הפך המיינסטרים הישראלי למאוד מוגדר, בעיקר בגלל כל מה שקרה עם `כוכב נולד` בשנים האחרונות. די ברור מה זה מיינסטרים ישראלי, קל לזהות אותו, הוא נוכח ב`כוכב נולד`, נוכח בגלגל"צ, הגבולות שלו די ברורים והוא חזק ושמן יחסית, לעומת כמה שנים לפני כן, כשהיה קצת כאוס בשוק המוזיקה, ככה לפחות אני רואה את זה כרגע.
 
"כל התמונה הזאת די מזכירה לי את המיינסטרים בשנות השמונים שהיה אז נורא ברור מה הוא, עם אמנים כמו אדם, ירדנה ארזי וכו`, ומה זה השוליים. אז עכשיו יש פה התעוררות, יש המון דברים טובים, והניסיון הוא להוציא אותם קצת מהמקום הטבעי שלהם, לרכז אותם, ולקחת אותם למקום אחר טיפה, אולי יותר מיינסטרימי, ממורכז, לא יודע איך לקרוא לזה. יש המון דברים כאלה, ומפה נשאר לבנות תכנייה שתנסה גם לתת מין תמונת מצב נכון לעכשיו, מה קורה, מה מעניין, וגם ליצור הפקות מקור מעניינות".
 
תן לי רשימה חלקית של מה שנכנס לאותה תמונת מצב שבניתם
 
"קודם כל יש את הערב הנועל של הפסטיבל, `שת"פ 99-09`, שהוא ערב מאוד חשוב לי, שנע סביב רם אוריון. רם אוריון הוא בעיניי דמות אב כזו לאינדי ישראלי. הוא גם מחלוצי האינדי ישראלי, חלק מ`נושאי המגבעת`, להקה שהיא אייקון אינדי ישראלי, גם איש של להקות אינדי משמעותיות כמו `הפה והטלפיים` ו`בתריי זוזיי`.
 
"חוץ מזה הוא בעיניי גם מין סנדק, כי אחד הדברים שהוא עשה בעשור האחרון, חוץ מלפרוץ כאמן סולו עם שירים משלו, הוא הפיק המון חבר`ה צעירים ומעניינים, את האלבום הראשון של שילה פרבר, את דפנה והעוגיות, את ביר שבע, צ`יקי ארד ואמנים נוספים. הערב שלו זה מין סיכום שבו הוא מותח קו סביב העשור האחרון שבו הוא גם סגר מבחינתו את הפרק הלהקות בחיים שלו ועבר לסולו ולהפקה מוזיקלית, וגם שיתף פעולה עם המון אנשים.
 
"לצורך הערב הוא כינס רשימת מלאי של חלק מאותם אנשים מעניינים שהוא עשה איתם דברים מעניינים, זה הולך להיות ערב שהוא בונה בו משהו מאוד מרתק, עם סט אקוסטי, סט אלקטרוני וסט חשמלי, הופעה שהיא גולת הכותרת של כל הדבר הזה.

רם-אוריון-ענקית.jpg
                                     רם אוריון, צילום: יח"צ
 
"עוד דבר חשוב בפסטיבל הזה זו האופציה לקחת את הלייבלים הבולטים בתחום ולכנס אותם תחת קורת גג אחת. כי לאוזן השלישית יש את המקום שלהם, לפית/קית יש את בית פית/קית ואנובה עושים את הדברים שלהם בצורה שלהם, ואנחנו לקחנו את שלושת הלייבלים האלה ונתנו לכל אחד להרכיב מופע משלו עם האמנים הבולטים שלו. וכמובן שגם לבונטין 7, מקום שהוא מאוד חשוב במפה הזאת, מאוד עזרו ונרתמו ועזרו לסיפור הזה לקרות".
 
איזה אמנים נוספים שלא קשורים ללייבלים האלה יופיעו בפסטיבל?
 
"הכי חשוב מבחינתי זה `בני המה`, אוהד פישוף וישי אדר שהם גם מאבות האינדי הישראלי, שניהם זה פחות או יותר הגרעין המייסד של נושאי המגבעת ובגדול הבשורה היא שאחרי שנים אוהד פישוף חוזר לשיר בעברית.
 
"יש גם את יהלי סובול שעושה הפקה מעניינת, ערב שהוא קורא לו `מיקסטייפ` ובו הוא שר קאברים של כל גיבורי האלטרנטיב שלו. ישתתפו גם אסף ארליך, אביב מארק, ג`נגו וקרוסלה, שזה הדבר הכי פרשי ומגניב שקורה היום במוזיקה הישראלית מבחינתי: זה צמד של תמר אפק, שהיא זמרת וגיטריסטית, וגיא שכטר, שהוא זמר ומתופף, ובהרכב הזה הם רוצחים, מפציצים, כל אחד מהם עילוי בכלי שלו, הם מכסחים וזה נשמע מעולה.
 
"הם עושים הרבה הופעות באירופה בשנה האחרונה ולדעתי הם יכולים גם לשחק אותה בארה"ב, ובהפקה מיוחדת לפסטיבל הם מארחים את עמיר לב, שזה חיבור קיצוני שמעניין מה יקרה איתו. עוד בפסטיבל יש את יהוא ירון שגם הוא מהחדשים ומעניינים, וכמובן, אמנים רבים נוספים". 

קרוסלה ענקית.jpg 
          קרוסלה, צילום: ערן מחלו

מחווה לאלבום פורץ דרך

מה שמוביל אותנו לגולת כותרת נוספת של הפסטיבל, וזה ערב המחווה ל"סימנים של חולשה" שגם אותו אתה מנהל אמנותית
 
"`סימנים של חולשה` זה קודם כל אלבום שנוצר מבחינתי בלייבל הכי משמעותי לאינדי הישראלי, `נענע דיסק`, שהיום הוא כבר קונצנזוס אבל אז הוא היה לייבל האינדי הראשון והמשמעותי ביותר בארץ. גם ברי הוא היום קונצנזוס, אבל ברור שהוא בא מהמקומות האלה של מינימל קומפקט ותחילת האינדי הישראלי של האייטיז.
 
"האלבום הראשון שלו היה `הכל או כלום` אבל בסופו של דבר הוא היה אלבום של פורטיסחרוף גם אם שמו של ברי חתום עליו, בדיוק כמו ש`סיפורים מהקופסא` שעליו היה חתום רק פורטיס, היה אלבום של שניהם. בעצם `סימנים של חולשה`, הוא במובן מסוים אלבום הסולו הראשון של ברי.

"מעבר לזה הוא מאוד חשוב במהלך שברי ורע מוכיח עשו שם, בחיבור של רוק לאלקטרוני ולסאונדים שלא נשמעו לפני כן בארץ בחיבור עם רוק. אלבום מאוד משמעותי ופורץ דרך שבכל סיכום כזה או אחר יהיה בטופ של היצירה הישראלית. בסופו של דבר, כמה שהוא אלבום גדול וקלאסי, הוא לא מכר כמו `נגיעות` למשל, למרות שהוא כולל שירים מדהימים כמו `כמה יוסי`, `חבל שאת לא`, `רעש לבן`".
 
מה עומד מאחורי הקונספט של הערב הזה? עד כמה הוא יתרחק מהיצירה המקורית?
 
"בערב הזה ישתתפו 13 אמנים שונים (ביניהם גבע אלון, רונה קינן, שילה פרבר, אסף ארליך, ברק גביזון עם יוסלס איי.די., נועם רותם ואמנים נוספים – ט.ג.). לא תהיה להקת בית שמלווה את כולם אלא כל אחד עם ההרכב שלו, מבצעים מכל מיני גוונים שכל אחד מהם ייקח שיר מהאלבום ויביא לו את המקום שלו, כמו שהוא רואה אותו".
 
ברי מעורב באופן כלשהו בערב?
 
"ברי לא מעורב, הוא נותן את ברכתו, כי לא היינו עושים בחיים דבר כזה בלי לקבל את הברכה של ברי ושל רע, השותף שלו לאלבום, וכמובן של ניצן זעירא. הם מתעניינים ושמחים, אבל לא מעורבים, שומרים על מרחק. אני מניח שהוא יבוא לצפות בזה. הוא מאוד מתרגש, אני חושב, ושמח שעושים דבר כזה, אבל בשום צורה לא רצה להתערב".
 
 
פסטיבל "הלם כרך" יתקיים בין התאריכים 3-1 באוקטובר 2009 בצוותא תל-אביב.



30/09/2009   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע