במופע המחול "נע באוזן" של דנה רוטנברג הצופים בוחרים את הפסקול בעצמם. השבוע ב"צלילי ילדות"
פס קול פרטי לכל צופה
ביום שלישי הקרוב יעלה מופע המחול האינטראקטיבי "נע באוזן", של הכוריאוגרפית דנה רוטנברג, במסגרת פסטיבל "צלילי ילדות" בתיאטרון חולון. "נע באוזן" היא יצירה לארבעה משתתפים, המאפשרת לצופיה לבחור פס קול "פרטי" למופע באמצעות מדריכי שמע ואזניות, ולמעשה לקחת חלק פעיל בעיצוב חווייתם האישית את המתרחש על הבמה.
רוטנברג, בת 30, נולדה ברמת גן ולמדה מחול ב"בת דור" וב"תלמה ילין". בגיל 20 נסעה לניו יורק ולמדה מחול באוניברסיטת קולומביה. כששבה לארץ, לפני כארבע שנים, החלה ליצור באופן עצמאי, בין השאר במסגרת אנסמבל בת שבע, הסדנה בגעתון והפסטיבלים "מחולוהט", ו"אינטימדאנס". לפני כשנתיים הציגה את המופע הראשון שלה בישראל ככוריאוגרפית עצמאית, "על ארבע" שמו. כיום היא מלמדת מחול במגמת התיאטרון ב"תלמה ילין" ובבית הספר לאמנויות בתל אביב.
המופע "נע באוזן" עלה לפני כחצי שנה כמופע למבוגרים, וכעת הוא עולה לראשונה בגרסה מיוחדת המיועדת לילדים.
איך הגעת לרעיון בחירת הפסקול האינדיבידואלית של הצופים? זה כבר נעשה בעולם בעבר?
"לא, עד כמה שידוע לי אנחנו הראשונים בעולם שעושים את זה. נעשה ניסיון לבקש מהקהל להביא בעצמו את המוזיקה למופע באיי פודים, אבל אצלנו זה שונה. בכל אחד מהצמתים ב"נע באוזן" הצופים מתבקשים לבחור מה ישמעו מתוך ההיצע שלנו – מוזיקה קומית או רומנטית, טקסטים ביוגרפים של הרקדנים, קטעי שיחה או סיפורים, וזה נותן להם שליטה על החוויה האמנותית שלהם.
"הרעיון צץ לי כשביקרתי במוזיאון במדריד, וראיתי שם התקהלות לא ממש אירופאית ליד אחד הדוכנים. הסיבה הייתה שמדריכי השמע אזלו, והקהל בשום אופן לא הסכים להיכנס ולחוות את יצירות האמנות בלעדיהם. זה הדליק לי איזו נורה לגבי הצורך של הקהל ביד עוזרת, לא בדיוק האכלה בכפית אבל איזשהו אינפוט מבחוץ, מעבר להתרשמות האינדיבידואלית".
"נע באוזן", צילום יח"צ
איך הקהל מגיב על היכולת לבחור?
"האמת היא שקהל היעד שלי מראש הוא לא קהל של `מביני דבר`, אלא אנשים שלא בהכרח בקיאים במחול ושיש להם בעיה להתחבר אליו. המון אנשים במהלך חיי אמרו לי שמחול נתפס בעיניהם כאמנות אליטיסטית, שצריך רקע כדי להתחבר אליה, שאין בה הומור. אני רוצה ליצור מחול קומוניקטיבי, מחול שמתקשר עם אנשים. שלא סתם ישבו אחורה בכיסא בחושך אלא יהיו אקטיביים, דרוכים וערניים. שייקחו חלק פעיל במופע".
למה החלטת ליצור את גרסת המופע לילדים?
"ילדים זה קהל היעד המושלם ל`נע באוזן` כי אין להם שום תפיסות מוקדמות, זה בדיוק הקהל שצריך לתפוס לפני שהם מתחילים לפחד ממחול.
"מאז שהמופע התחיל לרוץ, לפני כחצי שנה, הגיעו גם המון ילדים לראות אותו והתגובות שלהם היו מדהימות. הם הבינו בלי בעיות איך להפעיל את המכשירים, הרבה יותר בקלות מהמבוגרים וזרמו בלי שום התנגדויות. הם הרי חיים ככה כל הזמן – אינטרנט, אס-אמ-אסים, אייפודים. עוד לפני שהם לומדים ללכת הם כבר יודעים להקליק ויש להם שלט ביד - למידע, לבידור, לכל דבר. אז עשיתי להם גם שלט למחול".
"נע באוזן", צילום: יח"צ
המופע "נע באוזן" יעלה ביום שלישי, 6 באוקטובר 2009 ב-16:00 בתיאטרון חולון במסגרת "פסטיבל צלילי ילדות".