סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון אותו אבידן, קצת אחרת
 

 
 
אחי שאל, 'מי אלה, למה שאני אבוא', ואמרתי לו, 'זו שאלה מצוינת, דווקא בגלל זה אתה צריך לבוא. כי אתה רואה שמות גדולים ולידם קטנים וזה מסקרן אותך איך הסכימו לבוא אלה לצד אלה'"
טל מילר, שיזם והפיק את ערב "אהבה אחרת" על דוד אבידן בתמונע, על אירוע שהתחיל מאידאולוגיה


יוחזר האליטיזם
 

באמצע החודש ייערך בתיאטרון תמונע האירוע "אהבה אחרת", ערב מחווה למשורר דוד אבידן, המביא אל הבמה אמנים תל-אביביים, ובהם ירונה כספי, איתמר רוטשילד (הלא כל כך תל-אביבי אבל למה להתקטנן...), דן תורן, אדם הורוביץ, שי גבסו, אריאל הורוביץ, קובי אוז, דודי בר דוד, יפתח עראקי, דותן מלאך ואמנים נוספים, שילחינו, ישירו ויקראו משיריו של אבידן.
 
עוד בערב, קטעי וידאו אותם הפיק וביים אבידן, שבהם הוא גם משתתף, ותמונות לא מוכרות מחייו שנתרמו על ידי ציפורן לוטם, בת זוגו האחרונה של המשורר, אשר נפטר בשנת 1995. את הערב ינחה מנחם בן.
 
טור אישי שכתבה רונה קינן לפני כמה חודשים במוסף "7 לילות", אותו ערך באופן חד פעמי שלמה ארצי, היווה את הטריגר להולדת הערב שיזם והפיק טל מילר (28), העושה בשנתיים האחרונות את צעדיו הראשונים באחורי הקלעים של עולם ההפקות הישראלי.
 
"בשנת 2004 ניהלתי בשביל 'הדורבנים' את מועדון המעריצים שלהם", מספר מילר, "אני במקור מרמלה והם חברים שלי מלוד, ודרכם התחלתי להכיר את העולם הזה, כשעוד הייתי סטודנט לתקשורת. מאז פנה אלי חבר שהוא אמן צעיר, דודי בר דוד, שמוציא בקרוב סינגל משלו, וכך התחלתי לעבוד איתו ועם גורמים נוספים בתעשייה. כיום אני מנהל הפקות ומייצג אמנים כמו דן תורן ויונתן רוזן, שמשתתפים גם הם בערב של אבידן, שהתחיל מזה שלפני כמה זמן קראתי את הטור של רונה, נדמה לי שקראו לו 'יוחזר האליטיזם', וזה היה כמו סטירה בשבילי, כי הוא הדליק לי כל מיני דברים שעלו לי בראש ולא עשיתי איתם עד אז כלום".
 
כשבעצירת ביניים אני חייבת להגיד לך שאותי תופסת המילה "אליטיזם" ברגשות מעורבים, כי גם אני בעד תרבות גבוהה, אבל מצד שני זה מושג שמקפל בתוכו פונטנציאל לא קטן להתנשאות ולהתבדלות, שאותן אני ממש לא מחבבת.
 
"המושג עצמו באמת קצת בעייתי, כי הוא מייצג הסתכלות מלמעלה, אבל המאמר עצמו דיבר על דברים שבאמת קורים. רונה אולי השתמשה במושג קיצוני ומורם מעם, אבל התרבות שלי, לפי הראייה שלי ושל אנשים רבים אחרים, באמת הולכת ופוחתת. אני מגלה יותר ויותר שבמקום לדבר על איזה תקליט שיצא או משהו איכותי, על ספר, אנשים מדברים על 'האח הגדול' ומתווכחים על 'כוכב נולד'.
 
"גם במוזיקה, יש מוזיקה מזרחית מדהימה בעיניי, אבל המוזיקה עצמה התדרדרה ויש איזשהו פיחות, ואני חשבתי אחרי שקראתי את המאמר של רונה, שיש לי איזשהו כוח, אני מכיר אנשים, ואני יכול לעשות משהו כדי לשנות קצת, במקום שלי. את רוצה לקרוא לזה 'להחזיר את האליטיזם', סבבה, אבל אני רואה את זה כלהחזיר את התרבות הגבוהה למקום האמיתי שלה. היא לא באמת גבוהה כמו שהיא נתפסת היום כמשהו שאף אחד לא באמת רוצה".

אבידן-אמנים-ענקית.jpg 
למעלה משמאל, ובכיוון השעון: קובי אוז (צילום: פאבל בולו), אריאל הורוביץ (צילום: יפעת יוגב), ירונה כספי (צילום: איגור גינצבורג), שי גבסו (יח"צ)
 
מה שיביא את אחי ואחותי
 
איך כל הדבר הזה מוביל אותך דווקא לדוד אבידן?
 
"כל החיים השירים של אבידן מלווים אותי. כשהייתי צעיר, בעיר רמלה, הייתי ממועט חברים, נחשבתי לעוף מוזר ומצאתי את עצמי הרבה בספרייה של בית הספר, שם מצאתי ספר שלו והתחברתי אליו מיד. גם בצבא, בשמירות, קראתי את השירה שלו, והמון זמן חשבתי שהייתי רוצה לעשות איתו משהו. אני מרגיש שאבידן לא מספיק מוכר לאנשים, וכשאני אומר אנשים אני מתכוון למיינסטרים הישראלי הרגיל, המרכז החברתי הכולל".
 
וואלה, הצלחת להפתיע אותי.
 
"נקודת המבט שלי היא למשל אחי ואחותי, שניהם בוגרי תואר ראשון, משפחה, היי טק, שומעים גלגלצ, רואים 'כוכב נולד', ולשניהם לא היה מושג מי זה דוד אבידן. ואני חשבתי שהייתי רוצה להפיק אירוע, עם אמנים שיופיעו, שיבליט את השם אבידן וידבר גם לאנשים כמו אחי ואחותי. יותר מזה, שאלתי את עצמי לאיזה אירוע אני הייתי הולך למרות העובדה שבמסגרת העבודה שלי אני רואה אינסוף הופעות. על איזה אירוע הייתי מוכן לשים כסף כדי לבוא ולראות.
 
"אז בעצם גם נפל לי האסימון שדוד אבידן זה משהו שבקושי נעשה. ידעתי שהיה לפני שנה איזה אירוע, אבל הוא היה מאוד מעונב בהרבה מובנים, מאוד רשמי ולא משוחרר, לא משהו שמדבר אל כולם, ולא רציתי לעשות משהו על חייו ותולדותיו, אלא על השירה שלו נטו.
 
"קראתי גם קצת את הביוגרפיה שלו והרגשתי שהוא היה בנאדם מאוד תל-אביבי, ורציתי לעשות משהו שגם מחבר לתרבות ויעזור לקידום התרבות - כי את ההכנסות של הערב אני תורם בגלל האידאולוגיה שעומדת מאחוריו - וגם יחבר את הקהל לדברים שהם לא מכירים. כי בסופו של דבר, כשיש לחן טוב, אנשים מכירים גם את המילים, ויכול להיות שמי שלא מכיר את המילים ישמע את הלחנים האלה וירצה להכיר יותר את המילים".
 
מה שמוביל לשאלת ההגדרה של אמני הערב כ"אמנים אחרים". לא לגמרי הבנתי למה האמנים שבו הם אחרים. הרי אף אחד לא ירים גבה לחיבור שבין ירונה כספי, איתמר רוטשילד או דן תורן לשירי משוררים, שלא לדבר על כך שאם היית מביא אמנים כמו מירי מסיקה, עברי לידר או זמר מזרחי כלשהו לחיבור עם אבידן, היו יותר סיכויים שאנשים כמו אחיך ואחותך ירצו לבוא לערב כזה, לא? כמנויי גלגלצ ו"כוכב נולד" אני לא בטוחה שמשתתפי הערב הם אלה שיקסמו להם.
 
"באופן מפתיע דווקא כן. קודם כל, שתדעי שחיפשתי ורציתי שיהיו אמנים מהז'אנר המזרחי שיעשו משהו, פניתי לכולם כמעט ואף אחד מהם לא רצה, אף אחד. זה לא עניין אותם, נקודה. באופן חריג הצעתי לכמה מהם תשלום, כי כל האמנים משתתפים בערב בהתנדבות, ואף אחד מהם לא רצה. זה לא היה עניין של כסף.
 
"לגבי האמנים שהחיבור בינם לבין שירה לא מפתיע בעינייך, למרות שבעיניי הם כן נתפסים כאמנים שיעשו שירה, בסופו של דבר - חוץ אולי מאיתמר רוטשילד וירונה כספי שהחומרים שהם הביאו היו כל כך טובים שהיה פשוט פשע לא לתת להם להשתתף – רוב האמנים האחרים ברשימה לא נתפסים כאמנים שעושים שירי משוררים בעיני הציבור הכללי. דן תורן למשל, שהוא יוצר מדהים, לא עושה הרבה שירי משוררים. או יפתח עראקי ודותן מלאך, שאף אחד לא יודע עדיין מי הם...".
 
שוב, וסליחה שאני קוטעת, עוד סיבה לשאלה האם אלה האמנים שיביאו את אחיך ואחותך לערב כזה.
 
"כן, ובדיוק בגלל הסקרנות הזאת. ישבתי בהרבה שיחות שישי בערב והתחלתי לזרוק את השמות, ואחי שאל, 'מי אלה, למה שאני אבוא', ואמרתי לו, 'זו שאלה מצוינת, דווקא בגלל זה אתה צריך לבוא. כי אתה רואה שמות גדולים ולידם קטנים וזה מסקרן אותך איך הסכימו לבוא אלה לצד אלה'. מצד אחד אמנים שלאו דווקא משתתפים באופן רגיל בערבי שירה כאלה, ולידם אמנים לא ידועים, ולצידם עוד כמה אמנים שכן מזוהים עם ערבים כאלה כמו ירונה ואיתמר, שהלחנים שהם עושים לאבידן כל כך טובים שאי אפשר לא להביא אותם. ולכן אני מגדיר את זה כערב עם אמנים אחרים".
 
ערב שהגיע מאידאולוגיה
 
מדובר על שירים שכולם מולבשים בלחנים חדשים לכבוד הערב?
 
"כל הלחנים, ללא יוצא מהכלל, חדשים, כאשר שניים יקריאו בערב הזה ולא הלחינו, ואלה אדם הורוביץ וקובי אוז. הם ביקשו להקריא ואני שמחתי מאוד. קובי אמר לי שהוא תמיד רצה לעשות משהו עם הקראה של דוד אבידן ואני מאוד אוהב את הצורה שהוא מגיש דברים, ולאדם הורוביץ פניתי כי הוא מסמל היום באיזה מקום את חיי הלילה של תל-אביב, וחיי הלילה של תל-אביב זה פן לא כל כך מוכר של אבידן".
 
מודה שחשבתי שזה פן די מוכר.
 
"לך ולי אולי, לא לכולם. דיברתי עם אדם על להביא את הפן הזה בחיים של אבידן, דרך זה שהוא יעלה ויקריא וייתן את הכבוד, ושמחתי כשהוא הסכים כי הוא אמר לי שמאוד נדיר לאחרונה שהוא יסכים לעלות על הבמה באיזושהי קונוטציה".
 
ציפורן לוטם, זוגתו האחרונה של אבידן, תרמה לכם חומרים ייחודיים לערב.
 
"הלכתי לבקר אותה, שוחחנו ארוכות, היא נתנה לי שלושה סרטי וידאו שהוקרנו רק בסינמטקים, סרטים שאבידן ביים, שיחק והפיק בשנות ה-60. מעבר לזה היא נתנה לי תמונות שלא נראו קודם שמספקות הצצה אל תוככי החיים שלו, כמו למשל סדרת תמונות מתוך חדר העבודה שלו, סדרת תמונות עם פלג גוף עליון חשוף, תמונות אישיות שבחלקן הוא צילם את עצמו, שמראות פן נוסף שלו לדעתי".
 
למי נתרמות הכנסות הערב?
 
"בגלל שהערב הזה מגיע מאידאולוגיה, עוד לפני שידעתי מי משתתף ואיך ייראה הערב, פניתי לתמונע לסגור תאריך והחלטתי שאת ההכנסות אני תורם, כי זה לא משהו מסחרי. התחלתי להתלבט למי אני תורם ומצאתי באינטרנט עמותה שקוראים לה 'צפונות התרבות', עמותה שעוסקת בקידום תרבות ישראלית, מוזיקה קלאסית, תערוכות, אמנות פלסטית, תרבות שהיא לא מיינסטרימית, תרבות שאין לה כסף.
 
"שוחחתי עם אילנה כהן שמנהלת את העמותה ואמרתי שזה בדיוק מה שאני רוצה, תרומה לקידום התרבות במדינה. זה בא ממקום נקי ואידאולוגי לחלוטין. בגלל זה המאמר של רונה נגע בי, כי אני חושב שיש צמא לדבר הזה, ואני מקווה שהתפיסה שלי היא הנכונה, ולא התפיסה האחרת.
 
"עוד מילה על איך שייראה הערב. בכניסה, בגלריה של תיאטרון תמונע, יוקרנו הסרטים של אבידן לפני תחילת הערב, בפנים המוזיקה תהיה מאוד אקלקטית ויוקרן וידאו ארט שעובדים עליו עכשיו. הערב יתחיל בצורה מאוד מיוחדת, כשנשמע את קולו של אבידן מתוך קלטת בטייפ שיוצב על פסנתר, ורק כשיסיים לדבר יתחיל הערב".
 
"אהבה אחרת", אמנים אחרים שרים וקוראים דוד אבידן. רביעי, 16 ביוני 2010, בשעה 22.00 בתיאטרון תמונע.


למועדי מופעים >

10/06/2010   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (1 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
1. קליפ לשיר פתאום של דוד אבידן
אינדוסטריה , רמת גן (16/06/2010)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע